Sriracha, cel mai picant sos. Rețeta clasică

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Sriracha este ceea ce căutai dacă îți place mâncarea picantă. Este un sos picant, originar din Thailanda, care a devenit populat în întreaga lume. Sriracha este atât de celebru încât are o pagină de Facebook și a fost subiect de reportaj pentru New York Times. I se mai spune și ”Cocoș” (Rooster) datorită faptului că cel mai mare producător are drept siglă un cocoș.

Publicat: 18 iulie 2022, 18:10 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:07
Sriracha
Sriracha este unul dintre cele mai iuți sosuri / Profimedia

Din păcate, varianta comercială a Sriracha nu se găsește întotdeauna în magazine. Ce ai spune dacă ai încerca să îl faci chiar tu acasă? Nu ai nevoie de prea multe ingrediente și te vei bucura de un sos proaspăt, mult mai aromat decât cel produs pentru comercializare.

Sosul Sriracha se potrivește foarte bine cu friptura la grătar sau la cuptor (mai ales din carne de porc sau de pui), cu legume coapte. Iubitorii acestui sos picant îl consumă, de fapt, ori de câte ori au ocazia, scrie food52.com.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Ardeii iuți se spală, se curăță de semințe și se taie mărunt. Toate ingredientele, cu excepția zahărului se pun într-un borcan de sticlă și se lasă peste noapte la macerat.

Apoi, se pune compoziția din borcan și zahărul într-o tigaie mică la foc mare. Când ajunge în punctul de fierbere, se dă focul mai mic și se mai lasă 5 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Sosul se pune într-un blender și se mixează până devine fin. Va avea o culoare roșie-portocalie. Se trece apoi printr-o sită până rămâne foarte curat.

Se păstrează la frigider.

Detalii mai puțin cunoscute despre sosul sriracha

Jalapeno roșii sunt ardeii care dau culoarea intensă a sosului. Potrivit publicațiilor de specialitate, sriracha nu conține coloranți. Aproximativ 100 de milioane de kilograme de ardei sunt produse pentru compania Huy Fong Food, al cărui fondator este David Tran.

Huy Fong Foods a fost numele vasului care l-a adus pe David Tran și pe alți 3000 de refugiați din Vietnam în Statele Unite ale Americii.

În acest moment, sosul sriracha nu mai are nevoie de niciun fel de publicitate. Compania nu îl promovează deloc. Site-ul compania nu este actualizat de ani buni, nu au conturi pe rețelele sociale și cu toate acestea, chiar și astronauții NASA l-au cerut în spațiu.

Oamenii din întreaga lume îl recomandă, iar popularitatea lui este în creștere an de an.

Rețeta produsului este neschimbată din anul 1983. Povestea sosului sriracha se poate afla din documentarul Sriracha, care a fost lansat în anul 2013.

Un alt detaliu interesant despre sosul sriracha este faptul că acesta ocupă an de an locul 1 în topurile celor mai bune sosuri din lume.

CELE MAI CITITE
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos piri-piri pus într-un bol alb
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
bol cu sosul harissa
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Harissa, cel mai picant sos din Tunisia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cele mai bune chiftele de post
11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare
07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
vin fiert cu condimente
05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
vin fiert cu scorțisoară și piper servit în două căni
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză porționată pe o farfurie rotundă, alături de un bol cu mure
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Porție de bulgur cu roșii și usturoi în farfurie, decorată cu pătrunjel verde, alături de legume proaspete
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Cine este PSDU, partidul clonă acuzat de PSD că le-a furat din voturi pentru că alegătorii au confundat sigla
Cine este PSDU, partidul "clonă" acuzat de PSD că le-a "furat" din voturi pentru că alegătorii au confundat sigla
Cine este PSDU, partidul "clonă" acuzat de PSD că le-a "furat" din voturi pentru că alegătorii au confundat sigla
Suma uriaşă pe care o plătea Helmut Duckadam pe medicamente. „Nu-mi ajung banii nici măcar să-mi iau jumătate”. Dezvăluiri dureroase
Suma uriaşă pe care o plătea Helmut Duckadam pe medicamente. „Nu-mi ajung banii nici măcar să-mi iau jumătate”. Dezvăluiri dureroase
Suma uriaşă pe care o plătea Helmut Duckadam pe medicamente. „Nu-mi ajung banii nici măcar să-mi iau jumătate”. Dezvăluiri dureroase
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Actrița Sandra Reyes, din serialul Pedro El Escamoso a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația stresantă despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
Răceala în sarcină. Tratamente permise și interzise
fresh
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
închide