Plăcinte cu cartofi coapte la tigaie, rețetă ardelenească
Ai poftă de ceva bun, dar nu știi de ce? Venim noi în ajutorul tău. Fie că este dimineață, prânz sau seara, nu ezita să prepari plăcinte cu cartofi. Acestea sunt un adevărat răsfăț culinar, atât pentru tine cât și pentru cei dragi.
Așa cum spuneam, această rețetă ardelenească de plăcinte cu cartofi coapte la tigaie este nemaipomenită. Cu siguranță o vei face iar și iar, iar cei dragi o vor cere indiferent de momentul zilei.
De ce să coci plăcinte cu cartofi coapte la tigaie
Este tipul de preparat care creează dependență, mai ales dacă consumi plăcintele în combinație cu brânzeturi. Fie că vorbim despre telemea sau iaurt de băut, se poate consuma cu orice. Nu spune nu nici dacă cineva îți recomandă să le consumi alături de o supă cremă de legume proaspăt pregătită.
Unde mai pui că aceste plăcinte sunt bune și reci. Cu alte cuvinte, te salvează și dacă nu mai știi ce să iei la pachet la birou sau ce să îi pui copilului la școală.
Plăcintele cu cartofi coapte la tigaie se prepară dintr-un aluat simplu, clasic, de pâine. Umplutura este cea care face diferența. Cartofii fierți, pisați ca un piure, asezonați cu ceapă trasă la tigaie sunt un deliciu care te va face să te lingi pe degete. Sunt puține șanse ca atunci când pui plăcintele cu cartofi pe masă să mai rămână ceva pentru ziua următoare.
Dacă faci această rețetă, sunt puține șanse să rămâi cu piure de cartofi și să te gândești că trebuie să-l arunci. De asemenea, piureul de cartofi rămas de la o masă este numai bun pentru un quiche cu somon și praz, sub crustă din piure de cartofi.
Sunt un preparat consistent. Se pot reîncălzi fără probleme pe grill sau la sandviș maker dacă s-au răcit și cei dragi nu au ajuns la masă la timp. Dacă te-am convins să prepari această rețetă, atunci hai să descoperim împreună ingredientele și modul de preparare.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început, adună toate ingredientele pe masa de lucru. În acest fel, le vei avea la îndemână și te vei putea organiza mai ușor.
Cum pregătești umplutura de cartofi
Primul pas este să pregătești umplutura de cartofi. Atunci când aceasta se pune în plăcinte, trebuie să fie la temperatura camerei, de aceea e nevoie să fie pregătită prima.
Curăță bine cartofii, spală-i și toacă-i mai apoi în cuburi mari. Pune-i la fiert în apă rece cu puțină sare. Pe timpul fierberii este nevoie din când în când să înlături spuma care se formează deasupra lor.
Atunci când cartofii încep să se înmoaie, a venit momentul să călești și ceapa. Pune ulei într-o tigaie și atunci când acesta s-a încins, adaugă ceapa tocată mărunt și las-o la călit. Presară puțin piper și amestecă până când aceasta se rumenește suficient.
Scurge mai apoi cartofii, pasează-i și amestecă cu ceapa și uleiul în care aceasta s-a prăjit. După ce ai făcut o compoziție omogenă, lasă amestecul deoparte ca să se răcească.
Cum pregătești aluatul pentru plăcinte cu cartofi
Următorul pas este pregătirea aluatului pentru plăcinte. Cerne făina într-un bol încăpător și fă loc în mijloc pentru a pune drojdia și zahărul. Adaugă puțină zeamă de la cartofi peste drojdie și zahăr și amestecă puțin. Lasă maiaua să se activeze, aproximativ 10 minute, apoi toarnă în fir subțire supa caldă de la cartofi. Ai grijă să pui câte puțin, astfel încât la final să ai un aluat ferm, ca de pâine.
Acoperă aluatul cu un prosop când este gata și lasă-l la dospit pentru aproximativ 50 de minute. După ce acesta și-a dublat bolumul, împarte-l în 6 bucăți egale. La fel trebuie să procedezi și cu compoziția de cartofi și ceapă.
Presară făină pe blatul de lucru, întinde fiecare bucată de aluat în formă de cerc și adaugă piureul în mijloc. Adună și lipește marginile foii de plăcintă în centru, lipește-le bine și ai grijă ca toată umplutura să fie acoperită.
Presează puțin fiecare plăcintă în parte până când aceasta se aplatizează, dar ai grijă ca umplutura să nu iasă din aluat. După ce le-ai dat forma dorită, le poți pune în tigaie pentru copt.
Fiecare plăcintă în parte trebuie să stea pe foc până când se rumenește pe ambele părți.
Singurul lucru pe care îl mai ai de făcut după ce s-au copt este să servești plăcintele cu poftă și să se bucuri de rezultat.