Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru aluat, adună-le pe masa de lucru și lasă-le la relaxat 10-15 minute. Cașcavalul lasă-l la rece până în momentul folosirii, pentru a se menține ferm și a-l putea răzui.

Cum prepari aluatul pentru pogăcele cu cașcaval

După ce ingredientele s-au încălzit ușor la temperatura camerei, ia un bol de frământare și trece făina prin sită direct în el. Amestec-o cu sarea, apoi adaugă drojdia uscată și zahărul. Picură puțin lapte cald peste acestea și amestecă-le, apoi adaugă oul bătut ușor cu o furculiță. Continuă să adaugi restul de lapte cald, în timp ce amesteci intens toate ingredientele din bol.

Când aluatul prinde contur, frământă-l bine pentru a deveni compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la dospit pentru aproximativ 30 de minute.

Descoperă și o rețetă de aluat franțuzesc de croissante.

După acest interval de timp poți modela pogăcelele. Presară făină pe masa de lucru, răstoarnă aluatul peste făină și întinde-l într-o foaie dreptunghiulară, de 5-6 mm grosime.

Unge suprafața foii de aluat cu unt moale, apoi răzuiește peste unt jumătate din cantitatea de cașcaval. Împăturește foaia de aluat așa cum ai împături o coală de hârtie în trei. Vei obține un pachet de aluat tot sub formă dreptunghiulară. Repetă procedeul de împachetare, apoi împachetează în folie de prospețime aluatul astfel format și pune-l la rece pentru 30-40 minute.

După acest interval de timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Întinde aluatul pe masa presărată din nou cu făină, într-o foaie de 7-8 mm grosime. Amestecă un gălbenuș de ou cu o linguriță de lapte și unge cu acest amestec foaia de aluat. Răzuiește deasupra restul de cașcaval. Cu ajutorul unui decupator metalic pentru biscuiți sau cu un pahar, decupează cercuri din aluat și formează celebrele pogăcele cu cașcaval.

Pune hârtie de copt în tava cuptorului și așază pogăcelele în tavă, lăsând puțină distanță între ele.

Introdu tava în cuptor și coace pogăcelele la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 20-25 de minute. Sunt delicioase servite atât calde, cât și reci.

Din aceeași categorie de gustări sărate, descoperă și o rețetă de vafe sărate cu cașcaval în aluat.