Pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu o friptură de pui mai deosebită, îți oferim o rețetă de pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente.

Publicat: 22 august 2022, 06:31
Friptură din pui întreg pe un platou negru, alături de două felii de lămâie și crenguțe de rozmarin
Galerie foto

Galerie foto

Carnea de pui preparată cu lămâie și condimente iese fragedă, suculentă și foarte aromată / Shutterstock

Sucul de lămâie adăugat peste carnea de pui ajută la frăgezirea acesteia, dar reduce și timpul de preparare. Iar condimentele adăugate desăvârșesc gustul fripturii. Carnea de pui este foarte recomandată de specialiștii în nutriție. Este plină de beneficii pentru sănătatea organismului și poate fi consumată cu succes chiar și când ești la dietă. Rețetele cu carne de pui sunt foarte versatile. Poți prepara tot felul de fripturi, supe sau ciorbe, mâncăruri scăzute, salate și aperitive.

Una dintre rețetele mult adorate din carnea de pui este rețeta de șnițele. Dacă nu ai o rețetă proprie îți recomandăm rețeta noastră de șnițele din piept de pui pane. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara puiul întreg la cuptor.

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Primul pas în prepararea oricărei rețete culinare constă în aducerea ingredientelor pe masa de lucru și pregătirea acestora.

Șterge puiul cu un prosop de hârtie pe toată suprafața pielii. Dacă e nevoie, pârlește puiul deasupra flăcării de aragaz, sau cu un arzător special de bucătărie.

Rupe din cele două căpățâni de usturoi 3-4 căței pe care îi cureți și îi pisezi într-un mojar, presărați cu sare. Apoi amesteci usturoiul pisat cu ulei, ca pentru rețeta clasică de mujdei. Feliază lămâile și adaugă sucul de la două felii în mujdei. Taie câte un căpăcel din capetele căpățânilor de usturoi, așa încât să se descopere cățeii de usturoi. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți porni cuptorul la 175 de grade Celsius.

Pașii de preparare ai fripturii de pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente

Ia în mâini câte puțin din mujdeiul cu lămâie și masează puiul peste piele, dar și pe sub aceasta, atât cât pot pătrunde degetele. Se masează în special pieptul de pui pe sub piele, dar cu atenție pentru a nu rupe pielea.

Ia o tavă de cuptor în care să încapă puiul și pune puțin ulei la baza ei. Presară  felii de lămâie prin ulei, dar și cimbru și rozmarin. În interiorul puiului se pun felii de ceapă, 1 căpățână de usturoi și felii de lămâie. Mai adaugă în tavă și a doua căpățână de usturoi cu decupajul în sus. Aroma usturoiului se va degaja în timpul tratamentului termic și va parfuma plăcut carnea de pui.

Acoperă puiul cu o hârtie de copt peste care pui o folie de aluminiu. Nu pune folia de aluminiu direct peste carnea de pui pentru că poate fi toxică. Pune tava cu puiul la cuptor pentru 60 de minute, la 175 de grade Celsius. După acest interval, se scoate tava cu puiul și înlătură  folia de aluminiu și hârtia de copt.

Vezi mai multe imagini cu friptura de pui accesând GALERIA FOTO!

Amestecă într-un bol puțin ketchup cu boia de ardei afumată și unge puiul la suprafață cu acest amestec. Pune puiul din nou la cuptor pentru 20-30 de minute, la 165 de grade Celsius. Adaugă și câteva roșii cherry în tavă, pentru a le transforma ulterior într-un sos delicios. Este foarte gustos acest pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente, merită preparată rețeta și transmisă mai departe familiei și prietenilor, pentru a se bucura și ei de așa mâncare savuroasă.

Și dacă ți-am deschis apetitul pentru preparate cu carne de pui, îți mai recomandăm și rețeta de piept de pui Caprese. Este o rețetă de piept de pui la cuptor cu roșii și mozzarella.

Citește și
CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Cât costă să petreci Crăciunul şi Revelionul la hotelul lui Gică Hagi. Preţul pe care nu şi-l permite orice român
Cât costă să petreci Crăciunul şi Revelionul la hotelul lui Gică Hagi. Preţul pe care nu şi-l permite orice român
Cât costă să petreci Crăciunul şi Revelionul la hotelul lui Gică Hagi. Preţul pe care nu şi-l permite orice român
Prăjitura Bușteanul de Crăciun (Buturuga de Crăciun) sau Bușteanul de Yule
Prăjitura Bușteanul de Crăciun (Buturuga de Crăciun) sau Bușteanul de Yule
Prăjitura Bușteanul de Crăciun (Buturuga de Crăciun) sau Bușteanul de Yule
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide