25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața
Prepararea mâncării acasă te ajută să faci economii, dar și să controlezi ingredientele pe care le folosești. Vei obține preparate mai sănătoase, dar și cu un gust pe care îl vei adora. Află aceste 25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața.
Trucurile culinare sunt mereu binevenite, fie că le primești de la bunici, mame, prietene sau experți în artă culinară. Fiecare va veni cu experiența lui, iar tu vei lua de la ei ceea ce ai nevoie în funcție de modul în care obișnuiești să gătești.
25 de sfaturi de la experți în arta culinară
Iată 25 de sfaturi de la experți în arta culinară adunate de publicația EatThis și împărtășite și cu noi. Dacă le pui în practică vei avea parte de mese gătite mai rapid, mai delicioase și mai ieftine.
Cartofii dulci sunt o gustare excelentă
Cartofii dulci sunt disponibili tot timpul anului și pot fi păstrați pentru două săptămâni într-o cutie de carton, la răcoare și întuneric. Pentru a face o gustare este nevoie să îi cureți, speli, să îi amesteci cu ulei de măsline, sare și piper și să îi pui la cuptor la temperatura maximă pentru 20 de minute. Rezultatul va fi o gustare dulce și ușor crocantă.
Învață să gătești cu ce ai în casă
Înainte de a da fuga la magazin să faci cumpărături aruncă un ochi în cămară, frigider sau congelator. Folosești creativitatea și utilizează din ingredientele pe care deja le ai la îndemână. Dacă ai o pungă de paste și o conservă de roșii deja ai un punct de plecare pentru un preparat delicios.
Fă-ți propriul sos de roșii
Sosul de roșii este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătărie. Poate fi folosit pentru ciorbe, tocănițe, paste, alte sosuri, preparate cu orez sau cu carne. Nu este deloc complicat să îl prepari. Poți să prepari de vara mai multe borcane și vei avea un sos de roșii curat și mult mai ieftin decât variantele pe care le găsești la magazin. Poți face sos cu usturoi, cu ierburi aromatice sau simplu.
Folosește conservele din cămară
Sigur ai în cămară conserve pe care le-ai cumpărat cu gândul că ”poate îmi trebuie” și cărora nu le-a mai venit niciodată rândul. Nu le mai plimba dintr-un loc în altul, ci transformă-le în preparate delicioase. Dacă ai câteva conserve de fasole, cel mai simplu este să faci o salată cu ceapă roșie tocată fin, câteva roșii mărunțite, poate și boabe de porumb, sare, piper, ulei și oțet.
Refolosește resturile
Nu mai arunca toată mâncarea care îți rămâne de la cină. Poți refolosi resturile de carne pentru a face salate sau le poți mânca alături de un sos sau de paste. De asemenea, poți face burrito sau taco împreună cu câteva legume proaspete. Cu puțină imaginație poți refolosi aproape orice.
Reinventează rețetele
Rețetele pe care le găsești pe internet pot fi puncte de plecare pentru preparate noi. De exemplu, dacă într-o rețetă se folosește carne de vită și nu ai în casă sau nu îți place, o poți înlocui cu carne de curcan sau de porc. Poți scoate ingrediente sau adăuga sau poți schimba cantitățile. Acest lucru nu este valabil pentru prăjituri sau preparate de brutărie. Pentru ele va trebui să respecți toate indicațiile.
Folosește condimente
Condimentele au rolul de a da mai mult gust preparatelor, dar nu numai atât. Multe dintre ele au și efecte benefice asupra sănătății. Totul este să le păstrezi în condițiile potrivite pentru a te bucura de toate efectele lor.
Regândește gustările
Popcornul e poate una cele mai populare gustări pentru serile de film, dar ai putea să iei în calcul și alte variante. Poți alege câteva legume proaspete precum morcovi, apio, conopidă alături de sos de maioneză din caju sau de iaurt. De asemenea, platourile cu fructe sau cu brânzeturi și diverse nuci.
Aplică regula ”primul intrat, primul ieșit”
Un prim pas spre evitarea risipei alimentare este să folosești produsele pe care le-ai cumpărat primele. Regula este cu atât mai importantă cu cât alimentele sunt mai perisabile, dar se aplică la fel de bine și pentru cele congelate sau conservate.
Planifică mai multe mese deodată
Atunci când îți planifici mesele scutești foarte mult timp, dar și mulți bani. Mergi la cumpărături cu lista de ingrediente, ținând cont și de ceea ce ai deja acasă și pui în coș doar ceea ce ai nevoie. Ia în considerare atât mesele principale, dar și gustările și pachetul pentru școală al copiilor, dacă este cazul. În felul acesta te poți gândi și cum să refolosești resturile pentru pachetul de a doua zi de la birou sau pentru micul dejun. De exemplu, din friptura rămasă poți face un sandvici atât pentru școală, cât și pentru prânzul de la birou.
Cumpără un aparat grill
Ca să îți ușurezi munca în bucătărie poți să cumperi un aparat de tip grill de calitate. Te va ajuta să gătești imediat cina. Ce poate fi mai rapid decât o bucată de carne pe grătar și o salată? Astfel de aparate te ajută să prepari pe ele și legume sau pește. Vei găti repede și sănătos.
Caută alternative sănătoase
Dacă tot mănânci acasă alege să gătești cu ingrediente sănătoase. În loc de maioneză fă un sos de avocado, folosește quinoa în loc de ovăz, cereale integrale în loc de făină albă sau sirop de arțar în loc de zahăr.
Coace pâine în casă
Deși pare complicat să faci pâine, adevărul este că dacă respecți pașii din rețeta vei avea surpriza să constați că îți iese foarte bine. Când îți va ieși pâinea poți să faci aluat de pizza de casă. Unele aluaturi pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu așa că poți face o cantitate mai mare.
Gătește cantități mai mari de carne
Pentru a scuti timp poți găti odată o cantitate mai mare de carne pe care ulterior să o folosești pentru alte preparate. Poți face la cuptor o bucată de pulpă de porc de 2-3 kilograme, la foc mic, cu condimente simple și puțin ulei de măsline. O parte o poți consuma la cină sau la prânz cu garnitură și salată, iar ce rămâne poate fi folosită pentru a face sandvișuri, taco, quesadilla, omlete. Sfatul este valabil pentru orice fel de carne.
Încearcă arome venite din alte culturi
Dacă nu mai ai idee despre ceea ce ai putea să gătești încearcă preparate din alte țări. Poți încerca rețete din bucătăria asiatică, mexicană, orientală. Dacă nu vrei să faci o rețetă de la cap la coadă, poți folosi doar condimente specifice pentru a aduce o notă exotică preparatelor pe care le gătești în mod normal.
Dă mai mult gust pastelor și preparatelor din orez
În mod normal folosești sare, piper și ulei de măsline pentru a condimenta pastele sau orezul. Nu te rezuma doar la ele pentru că poți să dai gust și cu legume. Pune atunci când le fierbi mazăre, morcovi, sfeclă sau porumb. Pe lângă aromă și culoare vor aduce și vitamine și minerale.
Fă mai des cartofi copți umpluți
Cea mai versatilă variantă pentru garnituri sunt cartofii copți umpluți. Nu doar că se fac imediat, dar ai și posibilitatea de a-i face cu umpluturi personalizate pentru fiecare membru al familiei. De la varianta simplă cu ulei de măsline, sare și piper la amestecuri cu brânzeturi, diferite tipuri de carne sau legume orice este posibil.
Folosește-ți imaginația pentru a găti ouă
Ouăle ar trebui să fie nelipsite din frigiderul tău. De la simplul ou fiert pe care îl poți pregăti pentru micul-dejun la prăjituri sofisticate, acesta te va salva ori de câte ori nu știi ce să gătești. Chiar dacă nu ai prea multe ingrediente le poți folosi pentru omlete, ouă ochi, ouă bătute, ouă fierte sau chiar pentru bezele, dacă vrei ceva dulce.
Fii inventivă cu clătitele
Dacă pentru tine clătitele sunt doar un desert, încearcă să iei în calcul și varianta de a le consuma ca preparat sărat. Le poți umple cu legume trase la tigaie, cu cremă de brânză sau chiar cu somon și vei avea o cină excelentă.
Congelează mâncarea gătită
Poți congela aproape orice mâncare gătită. Fie că gătești de la început cantități mai mari sau că ți-au rămas câteva porții neconsumate le poți pune în pungi sau caserole speciale pentru congelator și să le consumi în zilele în care nu ai timp de gătit. De exemplu, poți face chiftele mai multe pe care să le congelezi și să le folosești mai târziu alături de un sos de roșii și o garnitură de piure de cartofi sau de alte legume.
Ai grijă să ai mereu conserve în cămară
Nu trebuie să cumperi cantități mari, dar dacă ai mereu câteva conserve de roșii, de ton, fasole, linte sau năut poți să realizezi rapid preparate pentru cină sau pentru prânz. Ideal este să le cumperi atunci când le găsești la ofertă, mai ales că majoritatea au termen de valabilitate destul de mare. Atunci când faci planul pentru săptămâna următoare le poți lua în considerare și vei face și economie.
Pregătește toate ingredientele înainte de a începe să gătești
Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei care gătesc acasă este că nu își pregătesc toate ingredientele și ustensilele dinainte de a începe procesul de gătire. Nu este suficient să le scoți din cămară sau frigider, ci și să cureți și speli legumele, să toci ce este necesar sau să prepari sosuri.
Fă un concurs de gătit acasă
Dacă tu ești cea care gătește în fiecare zi este normal să îți dorești o pauză. Implică-i pe toți cei ai casei într-un concurs de gătit. Dacă ai copii mai mari pot să participe singuri, iar dacă sunt mai mici pot să facă echipă cu un adult. Tu doar dă-le un coș secret, în care să pui câteva ingrediente din care concurenții să prepare un fel de mâncare. Rezultatele vor fi cina voastră, iar tu îi vei premia pe câștigători.
Transformă serile de gătit în propriul show culinar
Provoacă-te singură să gătești o cină pentru toată familia doar din ingredientele pe care le ai în casă. Poate fi o aventură, mai ales dacă ai și mofturoși la masă. Dar va fi interesant, distractiv și, mai ales, ieftin.
Pregătește seri tematice
Când nu mai știi ce să gătești este foarte simplu să inventezi niște teme pentru fiecare zi a săptămânii. Pot fi ”Ziua fără carne”, ”Ziua pentru pizza”, ”Ziua Spaniolă”, ”Ziua pastelor”. De asemenea, poți alege teme legate de filmele preferate, de anumite perioade din istorie sau legate de anumite zone din țară. Dacă ai copii și îi implici și pe ei poate fi și educativ.
Ai răbdare cu tine
Nu îți propune să gătești ca un bucătar profesionist dacă până acum ai gătit doar ceai și omletă. Pe măsură ce experimentezi vei învăța mai multe, dar ai nevoie de timp. Începe cu mâncăruri simple, care nu implică procedee de lucru complicate, experimentează cu ingredientele, fără să te superi dacă preparatele nu ies așa cum ți-ai închipuit. Ai timp destul să înveți.