25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața

Prepararea mâncării acasă te ajută să faci economii, dar și să controlezi ingredientele pe care le folosești. Vei obține preparate mai sănătoase, dar și cu un gust pe care îl vei adora. Află aceste 25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața.

Publicat: 16 august 2022, 08:13
O femeie care gătește după sfaturi de experți în arta culinară
Organizarea meniului în avans poate să îți aducă economie de timp și de bani / Profimedia Images

Trucurile culinare sunt mereu binevenite, fie că le primești de la bunici, mame, prietene sau experți în artă culinară. Fiecare va veni cu experiența lui, iar tu vei lua de la ei ceea ce ai nevoie în funcție de modul în care obișnuiești să gătești.

25 de sfaturi de la experți în arta culinară

Iată 25 de sfaturi de la experți în arta culinară adunate de publicația EatThis și împărtășite și cu noi. Dacă le pui în practică vei avea parte de mese gătite mai rapid, mai delicioase și mai ieftine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cartofii dulci sunt o gustare excelentă

Cartofii dulci sunt disponibili tot timpul anului și pot fi păstrați pentru două săptămâni într-o cutie de carton, la răcoare și întuneric. Pentru a face o gustare este nevoie să îi cureți, speli, să îi amesteci cu ulei de măsline, sare și piper și să îi pui la cuptor la temperatura maximă pentru 20 de minute. Rezultatul va fi o gustare dulce și ușor crocantă.

Învață să gătești cu ce ai în casă

Înainte de a da fuga la magazin să faci cumpărături aruncă un ochi în cămară, frigider sau congelator. Folosești creativitatea și utilizează din ingredientele pe care deja le ai la îndemână. Dacă ai o pungă de paste și o conservă de roșii deja ai un punct de plecare pentru un preparat delicios.

Fă-ți propriul sos de roșii

Sosul de roșii este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătărie. Poate fi folosit pentru ciorbe, tocănițe, paste, alte sosuri, preparate cu orez sau cu carne. Nu este deloc complicat să îl prepari. Poți să prepari de vara mai multe borcane și vei avea un sos de roșii curat și mult mai ieftin decât variantele pe care le găsești la magazin. Poți face sos cu usturoi, cu ierburi aromatice sau simplu.

Folosește conservele din cămară

Sigur ai în cămară conserve pe care le-ai cumpărat cu gândul că ”poate îmi trebuie” și cărora nu le-a mai venit niciodată rândul. Nu le mai plimba dintr-un loc în altul, ci transformă-le în preparate delicioase. Dacă ai câteva conserve de fasole, cel mai simplu este să faci o salată cu ceapă roșie tocată fin, câteva roșii mărunțite, poate și boabe de porumb, sare, piper, ulei și oțet.

Refolosește resturile

Nu mai arunca toată mâncarea care îți rămâne de la cină. Poți refolosi resturile de carne pentru a face salate sau le poți mânca alături de un sos sau de paste. De asemenea, poți face burrito sau taco împreună cu câteva legume proaspete. Cu puțină imaginație poți refolosi aproape orice.

Reinventează rețetele

Rețetele pe care le găsești pe internet pot fi puncte de plecare pentru preparate noi. De exemplu, dacă într-o rețetă se folosește carne de vită și nu ai în casă sau nu îți place, o poți înlocui cu carne de curcan sau de porc. Poți scoate ingrediente sau adăuga sau poți schimba cantitățile. Acest lucru nu este valabil pentru prăjituri sau preparate de brutărie. Pentru ele va trebui să respecți toate indicațiile.

Folosește condimente

Condimentele au rolul de a da mai mult gust preparatelor, dar nu numai atât. Multe dintre ele au și efecte benefice asupra sănătății. Totul este să le păstrezi în condițiile potrivite pentru a te bucura de toate efectele lor.

Regândește gustările

Popcornul e poate una cele mai populare gustări pentru serile de film, dar ai putea să iei în calcul și alte variante. Poți alege câteva legume proaspete precum morcovi, apio, conopidă alături de sos de maioneză din caju sau de iaurt. De asemenea, platourile cu fructe sau cu brânzeturi și diverse nuci.

Citește și

Aplică regula ”primul intrat, primul ieșit”

Un prim pas spre evitarea risipei alimentare este să folosești produsele pe care le-ai cumpărat primele. Regula este cu atât mai importantă cu cât alimentele sunt mai perisabile, dar se aplică la fel de bine și pentru cele congelate sau conservate.

Planifică mai multe mese deodată

Atunci când îți planifici mesele scutești foarte mult timp, dar și mulți bani. Mergi la cumpărături cu lista de ingrediente, ținând cont și de ceea ce ai deja acasă și pui în coș doar ceea ce ai nevoie. Ia în considerare atât mesele principale, dar și gustările și pachetul pentru școală al copiilor, dacă este cazul. În felul acesta te poți gândi și cum să refolosești resturile pentru pachetul de a doua zi de la birou sau pentru micul dejun. De exemplu, din friptura rămasă poți face un sandvici atât pentru școală, cât și pentru prânzul de la birou.

Cumpără un aparat grill

Ca să îți ușurezi munca în bucătărie poți să cumperi un aparat de tip grill de calitate. Te va ajuta să gătești imediat cina. Ce poate fi mai rapid decât o bucată de carne pe grătar și o salată? Astfel de aparate te ajută să prepari pe ele și legume sau pește. Vei găti repede și sănătos.  

Caută alternative sănătoase

Dacă tot mănânci acasă alege să gătești cu ingrediente sănătoase. În loc de maioneză fă un sos de avocado, folosește quinoa în loc de ovăz, cereale integrale în loc de făină albă sau sirop de arțar în loc de zahăr.

Coace pâine în casă

Deși pare complicat să faci pâine, adevărul este că dacă respecți pașii din rețeta vei avea surpriza să constați că îți iese foarte bine. Când îți va ieși pâinea poți să faci aluat de pizza de casă. Unele aluaturi pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu așa că poți face o cantitate mai mare.

Gătește cantități mai mari de carne

Pentru a scuti timp poți găti odată o cantitate mai mare de carne pe care ulterior să o folosești pentru alte preparate. Poți face la cuptor o bucată de pulpă de porc de 2-3 kilograme, la foc mic, cu condimente simple și puțin ulei de măsline. O parte o poți consuma la cină sau la prânz cu garnitură și salată, iar ce rămâne poate fi folosită pentru a face sandvișuri, taco, quesadilla, omlete. Sfatul este valabil pentru orice fel de carne.

Încearcă arome venite din alte culturi

Dacă nu mai ai idee despre ceea ce ai putea să gătești încearcă preparate din alte țări. Poți încerca rețete din bucătăria asiatică, mexicană, orientală. Dacă nu vrei să faci o rețetă de la cap la coadă, poți folosi doar condimente specifice pentru a aduce o notă exotică preparatelor pe care le gătești în mod normal.

Dă mai mult gust pastelor și preparatelor din orez

În mod normal folosești sare, piper și ulei de măsline pentru a condimenta pastele sau orezul. Nu te rezuma doar la ele pentru că poți să dai gust și cu legume. Pune atunci când le fierbi mazăre, morcovi, sfeclă sau porumb. Pe lângă aromă și culoare vor aduce și vitamine și minerale.

Fă mai des cartofi copți umpluți

Cea mai versatilă variantă pentru garnituri sunt cartofii copți umpluți. Nu doar că se fac imediat, dar ai și posibilitatea de a-i face cu umpluturi personalizate pentru fiecare membru al familiei. De la varianta simplă cu ulei de măsline, sare și piper la amestecuri cu brânzeturi, diferite tipuri de carne sau legume orice este posibil.

Folosește-ți imaginația pentru a găti ouă

Ouăle ar trebui să fie nelipsite din frigiderul tău. De la simplul ou fiert pe care îl poți pregăti pentru micul-dejun la prăjituri sofisticate, acesta te va salva ori de câte ori nu știi ce să gătești. Chiar dacă nu ai prea multe ingrediente le poți folosi pentru omlete, ouă ochi, ouă bătute, ouă fierte sau chiar pentru bezele, dacă vrei ceva dulce.

Fii inventivă cu clătitele

Dacă pentru tine clătitele sunt doar un desert, încearcă să iei în calcul și varianta de a le consuma ca preparat sărat. Le poți umple cu legume trase la tigaie, cu cremă de brânză sau chiar cu somon și vei avea o cină excelentă.

Congelează mâncarea gătită

Poți congela aproape orice mâncare gătită. Fie că gătești de la început cantități mai mari sau că ți-au rămas câteva porții neconsumate le poți pune în pungi sau caserole speciale pentru congelator și să le consumi în zilele în care nu ai timp de gătit. De exemplu, poți face chiftele mai multe pe care să le congelezi și să le folosești mai târziu alături de un sos de roșii și o garnitură de piure de cartofi sau de alte legume.

Ai grijă să ai mereu conserve în cămară

Nu trebuie să cumperi cantități mari, dar dacă ai mereu câteva conserve de roșii, de ton, fasole, linte sau năut poți să realizezi rapid preparate pentru cină sau pentru prânz. Ideal este să le cumperi atunci când le găsești la ofertă, mai ales că majoritatea au termen de valabilitate destul de mare. Atunci când faci planul pentru săptămâna următoare le poți lua în considerare și vei face și economie.

Pregătește toate ingredientele înainte de a începe să gătești

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei care gătesc acasă este că nu își pregătesc toate ingredientele și ustensilele dinainte de a începe procesul de gătire. Nu este suficient să le scoți din cămară sau frigider, ci și să cureți și speli legumele, să toci ce este necesar sau să prepari sosuri.

Fă un concurs de gătit acasă

Dacă tu ești cea care gătește în fiecare zi este normal să îți dorești o pauză. Implică-i pe toți cei ai casei într-un concurs de gătit. Dacă ai copii mai mari pot să participe singuri, iar dacă sunt mai mici pot să facă echipă cu un adult. Tu doar dă-le un coș secret, în care să pui câteva ingrediente din care concurenții să prepare un fel de mâncare. Rezultatele vor fi cina voastră, iar tu îi vei premia pe câștigători.

Transformă serile de gătit în propriul show culinar

Provoacă-te singură să gătești o cină pentru toată familia doar din ingredientele pe care le ai în casă. Poate fi o aventură, mai ales dacă ai și mofturoși la masă. Dar va fi interesant, distractiv și, mai ales, ieftin.

Pregătește seri tematice

Când nu mai știi ce să gătești este foarte simplu să inventezi niște teme pentru fiecare zi a săptămânii. Pot fi ”Ziua fără carne”, ”Ziua pentru pizza”, ”Ziua Spaniolă”, ”Ziua pastelor”. De asemenea, poți alege teme legate de filmele preferate, de anumite perioade din istorie sau legate de anumite zone din țară. Dacă ai copii și îi implici și pe ei poate fi și educativ.

Ai răbdare cu tine

Nu îți propune să gătești ca un bucătar profesionist dacă până acum ai gătit doar ceai și omletă. Pe măsură ce experimentezi vei învăța mai multe, dar ai nevoie de timp. Începe cu mâncăruri simple, care nu implică procedee de lucru complicate, experimentează cu ingredientele, fără să te superi dacă preparatele nu ies așa cum ți-ai închipuit. Ai timp destul să înveți.  

Citește și
CELE MAI CITITE
salată shuba
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Trei porții din prăjitura Cartof
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Croissante rapide, unul secționat
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Porție de ciorbă de cartofi cu pipote de pui
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Crochete de cod cu cartofi pe o farfurie cu salată, una secționată
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic porționat pe un tocător de lemn
05:44
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Budincă de ciocolată pe platou și o porție pe farfurie
05:27
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Pâine țărănească cu jumări în aluat, porționată pe un tocător cu jumări proaspete
22 ianuarie, 06:20
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
22 ianuarie, 05:19
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Trei porții din prăjitura Cartof
21 ianuarie, 06:56
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura cu iaurt și fructe decorată cu frunze de mentă
21 ianuarie, 05:59
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
pad thai
20 ianuarie, 12:39
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
Salata de fructe pusă într-un bol alb
20 ianuarie, 06:12
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Salată de broccoli cu bacon, perfectă pentru orice masă din zi
Salată de broccoli cu bacon, perfectă pentru orice masă din zi
Salată de broccoli cu bacon, perfectă pentru orice masă din zi
Continuă concedierile bugetarilor. Ce instituții de stat vor face reduceri de personal, în perioada următoare
Continuă concedierile bugetarilor. Ce instituții de stat vor face reduceri de personal, în perioada următoare
Continuă concedierile bugetarilor. Ce instituții de stat vor face reduceri de personal, în perioada următoare
Ion Ţiriac scoate 50 de milioane de euro din conturi! Investiţia spectaculoasă cu care dă lovitura în România. Anunţul oficial
Ion Ţiriac scoate 50 de milioane de euro din conturi! Investiţia spectaculoasă cu care dă lovitura în România. Anunţul oficial
Ion Ţiriac scoate 50 de milioane de euro din conturi! Investiţia spectaculoasă cu care dă lovitura în România. Anunţul oficial
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în România. Ce vechime impresionantă au
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în România. Ce vechime impresionantă au
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în România. Ce vechime impresionantă au
Ciorbă de vită cu orez și legume
Ciorbă de vită cu orez și legume
Ciorbă de vită cu orez și legume
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Ariana Grande a apreciat o postare ciudată despre prestația lui Carrie Underwood la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump
Ariana Grande a apreciat o postare ciudată despre prestația lui Carrie Underwood la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump
Ariana Grande a apreciat o postare ciudată despre prestația lui Carrie Underwood la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
fresh
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere

Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
închide