25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața

Prepararea mâncării acasă te ajută să faci economii, dar și să controlezi ingredientele pe care le folosești. Vei obține preparate mai sănătoase, dar și cu un gust pe care îl vei adora. Află aceste 25 de sfaturi de la experți în arta culinară care îți vor schimba viața.

Publicat: 16 august 2022, 08:13
O femeie care gătește după sfaturi de experți în arta culinară
Organizarea meniului în avans poate să îți aducă economie de timp și de bani / Profimedia Images

Trucurile culinare sunt mereu binevenite, fie că le primești de la bunici, mame, prietene sau experți în artă culinară. Fiecare va veni cu experiența lui, iar tu vei lua de la ei ceea ce ai nevoie în funcție de modul în care obișnuiești să gătești.

25 de sfaturi de la experți în arta culinară

Iată 25 de sfaturi de la experți în arta culinară adunate de publicația EatThis și împărtășite și cu noi. Dacă le pui în practică vei avea parte de mese gătite mai rapid, mai delicioase și mai ieftine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cartofii dulci sunt o gustare excelentă

Cartofii dulci sunt disponibili tot timpul anului și pot fi păstrați pentru două săptămâni într-o cutie de carton, la răcoare și întuneric. Pentru a face o gustare este nevoie să îi cureți, speli, să îi amesteci cu ulei de măsline, sare și piper și să îi pui la cuptor la temperatura maximă pentru 20 de minute. Rezultatul va fi o gustare dulce și ușor crocantă.

Învață să gătești cu ce ai în casă

Înainte de a da fuga la magazin să faci cumpărături aruncă un ochi în cămară, frigider sau congelator. Folosești creativitatea și utilizează din ingredientele pe care deja le ai la îndemână. Dacă ai o pungă de paste și o conservă de roșii deja ai un punct de plecare pentru un preparat delicios.

Fă-ți propriul sos de roșii

Sosul de roșii este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătărie. Poate fi folosit pentru ciorbe, tocănițe, paste, alte sosuri, preparate cu orez sau cu carne. Nu este deloc complicat să îl prepari. Poți să prepari de vara mai multe borcane și vei avea un sos de roșii curat și mult mai ieftin decât variantele pe care le găsești la magazin. Poți face sos cu usturoi, cu ierburi aromatice sau simplu.

Folosește conservele din cămară

Sigur ai în cămară conserve pe care le-ai cumpărat cu gândul că ”poate îmi trebuie” și cărora nu le-a mai venit niciodată rândul. Nu le mai plimba dintr-un loc în altul, ci transformă-le în preparate delicioase. Dacă ai câteva conserve de fasole, cel mai simplu este să faci o salată cu ceapă roșie tocată fin, câteva roșii mărunțite, poate și boabe de porumb, sare, piper, ulei și oțet.

Refolosește resturile

Nu mai arunca toată mâncarea care îți rămâne de la cină. Poți refolosi resturile de carne pentru a face salate sau le poți mânca alături de un sos sau de paste. De asemenea, poți face burrito sau taco împreună cu câteva legume proaspete. Cu puțină imaginație poți refolosi aproape orice.

Reinventează rețetele

Rețetele pe care le găsești pe internet pot fi puncte de plecare pentru preparate noi. De exemplu, dacă într-o rețetă se folosește carne de vită și nu ai în casă sau nu îți place, o poți înlocui cu carne de curcan sau de porc. Poți scoate ingrediente sau adăuga sau poți schimba cantitățile. Acest lucru nu este valabil pentru prăjituri sau preparate de brutărie. Pentru ele va trebui să respecți toate indicațiile.

Folosește condimente

Condimentele au rolul de a da mai mult gust preparatelor, dar nu numai atât. Multe dintre ele au și efecte benefice asupra sănătății. Totul este să le păstrezi în condițiile potrivite pentru a te bucura de toate efectele lor.

Regândește gustările

Popcornul e poate una cele mai populare gustări pentru serile de film, dar ai putea să iei în calcul și alte variante. Poți alege câteva legume proaspete precum morcovi, apio, conopidă alături de sos de maioneză din caju sau de iaurt. De asemenea, platourile cu fructe sau cu brânzeturi și diverse nuci.

Citește și

Aplică regula ”primul intrat, primul ieșit”

Un prim pas spre evitarea risipei alimentare este să folosești produsele pe care le-ai cumpărat primele. Regula este cu atât mai importantă cu cât alimentele sunt mai perisabile, dar se aplică la fel de bine și pentru cele congelate sau conservate.

Planifică mai multe mese deodată

Atunci când îți planifici mesele scutești foarte mult timp, dar și mulți bani. Mergi la cumpărături cu lista de ingrediente, ținând cont și de ceea ce ai deja acasă și pui în coș doar ceea ce ai nevoie. Ia în considerare atât mesele principale, dar și gustările și pachetul pentru școală al copiilor, dacă este cazul. În felul acesta te poți gândi și cum să refolosești resturile pentru pachetul de a doua zi de la birou sau pentru micul dejun. De exemplu, din friptura rămasă poți face un sandvici atât pentru școală, cât și pentru prânzul de la birou.

Cumpără un aparat grill

Ca să îți ușurezi munca în bucătărie poți să cumperi un aparat de tip grill de calitate. Te va ajuta să gătești imediat cina. Ce poate fi mai rapid decât o bucată de carne pe grătar și o salată? Astfel de aparate te ajută să prepari pe ele și legume sau pește. Vei găti repede și sănătos.  

Caută alternative sănătoase

Dacă tot mănânci acasă alege să gătești cu ingrediente sănătoase. În loc de maioneză fă un sos de avocado, folosește quinoa în loc de ovăz, cereale integrale în loc de făină albă sau sirop de arțar în loc de zahăr.

Coace pâine în casă

Deși pare complicat să faci pâine, adevărul este că dacă respecți pașii din rețeta vei avea surpriza să constați că îți iese foarte bine. Când îți va ieși pâinea poți să faci aluat de pizza de casă. Unele aluaturi pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu așa că poți face o cantitate mai mare.

Gătește cantități mai mari de carne

Pentru a scuti timp poți găti odată o cantitate mai mare de carne pe care ulterior să o folosești pentru alte preparate. Poți face la cuptor o bucată de pulpă de porc de 2-3 kilograme, la foc mic, cu condimente simple și puțin ulei de măsline. O parte o poți consuma la cină sau la prânz cu garnitură și salată, iar ce rămâne poate fi folosită pentru a face sandvișuri, taco, quesadilla, omlete. Sfatul este valabil pentru orice fel de carne.

Încearcă arome venite din alte culturi

Dacă nu mai ai idee despre ceea ce ai putea să gătești încearcă preparate din alte țări. Poți încerca rețete din bucătăria asiatică, mexicană, orientală. Dacă nu vrei să faci o rețetă de la cap la coadă, poți folosi doar condimente specifice pentru a aduce o notă exotică preparatelor pe care le gătești în mod normal.

Dă mai mult gust pastelor și preparatelor din orez

În mod normal folosești sare, piper și ulei de măsline pentru a condimenta pastele sau orezul. Nu te rezuma doar la ele pentru că poți să dai gust și cu legume. Pune atunci când le fierbi mazăre, morcovi, sfeclă sau porumb. Pe lângă aromă și culoare vor aduce și vitamine și minerale.

Fă mai des cartofi copți umpluți

Cea mai versatilă variantă pentru garnituri sunt cartofii copți umpluți. Nu doar că se fac imediat, dar ai și posibilitatea de a-i face cu umpluturi personalizate pentru fiecare membru al familiei. De la varianta simplă cu ulei de măsline, sare și piper la amestecuri cu brânzeturi, diferite tipuri de carne sau legume orice este posibil.

Folosește-ți imaginația pentru a găti ouă

Ouăle ar trebui să fie nelipsite din frigiderul tău. De la simplul ou fiert pe care îl poți pregăti pentru micul-dejun la prăjituri sofisticate, acesta te va salva ori de câte ori nu știi ce să gătești. Chiar dacă nu ai prea multe ingrediente le poți folosi pentru omlete, ouă ochi, ouă bătute, ouă fierte sau chiar pentru bezele, dacă vrei ceva dulce.

Fii inventivă cu clătitele

Dacă pentru tine clătitele sunt doar un desert, încearcă să iei în calcul și varianta de a le consuma ca preparat sărat. Le poți umple cu legume trase la tigaie, cu cremă de brânză sau chiar cu somon și vei avea o cină excelentă.

Congelează mâncarea gătită

Poți congela aproape orice mâncare gătită. Fie că gătești de la început cantități mai mari sau că ți-au rămas câteva porții neconsumate le poți pune în pungi sau caserole speciale pentru congelator și să le consumi în zilele în care nu ai timp de gătit. De exemplu, poți face chiftele mai multe pe care să le congelezi și să le folosești mai târziu alături de un sos de roșii și o garnitură de piure de cartofi sau de alte legume.

Ai grijă să ai mereu conserve în cămară

Nu trebuie să cumperi cantități mari, dar dacă ai mereu câteva conserve de roșii, de ton, fasole, linte sau năut poți să realizezi rapid preparate pentru cină sau pentru prânz. Ideal este să le cumperi atunci când le găsești la ofertă, mai ales că majoritatea au termen de valabilitate destul de mare. Atunci când faci planul pentru săptămâna următoare le poți lua în considerare și vei face și economie.

Pregătește toate ingredientele înainte de a începe să gătești

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei care gătesc acasă este că nu își pregătesc toate ingredientele și ustensilele dinainte de a începe procesul de gătire. Nu este suficient să le scoți din cămară sau frigider, ci și să cureți și speli legumele, să toci ce este necesar sau să prepari sosuri.

Fă un concurs de gătit acasă

Dacă tu ești cea care gătește în fiecare zi este normal să îți dorești o pauză. Implică-i pe toți cei ai casei într-un concurs de gătit. Dacă ai copii mai mari pot să participe singuri, iar dacă sunt mai mici pot să facă echipă cu un adult. Tu doar dă-le un coș secret, în care să pui câteva ingrediente din care concurenții să prepare un fel de mâncare. Rezultatele vor fi cina voastră, iar tu îi vei premia pe câștigători.

Transformă serile de gătit în propriul show culinar

Provoacă-te singură să gătești o cină pentru toată familia doar din ingredientele pe care le ai în casă. Poate fi o aventură, mai ales dacă ai și mofturoși la masă. Dar va fi interesant, distractiv și, mai ales, ieftin.

Pregătește seri tematice

Când nu mai știi ce să gătești este foarte simplu să inventezi niște teme pentru fiecare zi a săptămânii. Pot fi ”Ziua fără carne”, ”Ziua pentru pizza”, ”Ziua Spaniolă”, ”Ziua pastelor”. De asemenea, poți alege teme legate de filmele preferate, de anumite perioade din istorie sau legate de anumite zone din țară. Dacă ai copii și îi implici și pe ei poate fi și educativ.

Ai răbdare cu tine

Nu îți propune să gătești ca un bucătar profesionist dacă până acum ai gătit doar ceai și omletă. Pe măsură ce experimentezi vei învăța mai multe, dar ai nevoie de timp. Începe cu mâncăruri simple, care nu implică procedee de lucru complicate, experimentează cu ingredientele, fără să te superi dacă preparatele nu ies așa cum ți-ai închipuit. Ai timp destul să înveți.  

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Sunt mândră că sunt româncă. S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
închide