7 sfaturi pentru a obține cel mai bun piure de cartofi

Piureul de cartofi este cea mai rapidă garnitură pe care o poți face, cea mai simplă și, de ce să nu recunoaștem, și cea mai gustoasă. Cu toate acestea se întâmplă să nu iasă de fiecare dată pufos și moale, nu-i așa? Pentru a evita un posibil eșec, află 7 sfaturi pentru a obține cel mai bun piure de cartofi.

Publicat: 22 iulie 2022, 07:22
O persoană care prepară un piure de cartofi
Cel mai bun piure de cartofi are nevoie de cartofi albi / Shutterstock

Piureul de cartofi îți poate aduce aminte de copilărie, de prânzul în familie. Probabil că îl faci ori de câte ori nu știi ce să mai gătești. Dacă nu îți iese mereu perfect, iată câteva sfaturi pentru a avea un piure de cartofi pufos de fiecare dată.

7 sfaturi pentru a obține cel mai bun piure

Rețeta piureului de cartofi se poate adapta în funcție de gusturi și de imaginația pe care o are fiecare. Acesta poate avea în compoziție mai multe ingrediente, în funcție de preferințele culinare sau de zona din care provii. Poți oricând să-i adaugi în compoziție brânzeturi, verdețuri, sau condimente.

Înainte de a trece la diverse combinații ține cont de aceste 7 sfaturi pentru a obține cel mai bun piure de cartofi din lume.

Folosești cartofi albi, de preferat Yukon Gold

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate nu te-ai gândit până acum, dar soiul de cartofi pe care îl folosești este cel mai important pentru un piure perfect. Nu toți cartofii sunt potriviți pentru acest fel de mâncare. Cartofii Yukon Gold au interiorul auriu, coaja subțire și un conținut mai scăzut de amidon.

Pentru că la noi nu există magazine unde să fie specificat soiul cartofilor, alege-i pe cei pe care scrie că sunt pentru piure.

Citește și

Fierbe cartofii în bucăți mari

Cu cât cartofii sunt tăiați în bucăți mai mici, cu atât va pătrunde în interiorul lor mai multă apă. Din această cauză își vor pierde aroma. Se poate chiar să fie nevoie să îi fierbi cu tot cu coajă, pe care să o îndepărtezi mai apoi.

Pasează cartofii cât sunt fierbinți

Dacă vrei un gust și o textură cu adevărat cremoasă, nu lăsa cartofii să se răcească înainte de a-i transforma în piure. Pasează-i imediat ce i-ai luat de pe foc și ai scurs bine apa. Acest lucru se află pe lista cu 7 sfaturi pentru a obține cel mai bun piure de cartofi.

Adăugă mai întâi grăsime

Trebuie să adăugi grăsime înainte de a mai adăuga orice alt ingrediente. Cel mai indicat este să pui unt cu 82% grăsime. Acesta va face ca textura cartofului să rămână fermă și cremoasă în același timp.

Gustă-l în mod constant

Nu pune toată cantitatea de sare la început. Adaugă câte puțin și mai gustă din când în când pentru a ajunge la un echilibru perfect. Oricum alimentele bogate în amidon și cu conținut de grăsime au nevoie de multă sare pentru a căpăta gustul dorit.

Nu adăuga lichidul dintr-o dată

Dacă pui toată apa rămasă de la fierbere în același timp, cartofii nu vor putea absorbi tot lichidul deodată. Apa sau laptele adăugate în cantități mai mici îi ajută să o absoarbă treptat, fără riscul ca piureul să devină prea lichid.

Dacă nu vrei să pui apa rămasă de la fierbere, poți să folosești lapte la tempratura camerei sau chiar smântână pentru gătit simplă ori infuzată cu diverse condimente. În acest caz verifică dacă mai este nevoie să mai adaugi sare.

De exemplu, piureul de cartofi poate fi oricând servit alături de această tocăniță de porc cu ciuperci uscate.

Poți să îi dai mai multă aromă cu ierburi aromatice

Dacă vrei să faci un piure de cartofi mai special poți să infuzezi în unt câteva ierburi aromatice. Poți folosi cimbru, rozmarin sau usturoi, dar nu te limita la aceste idei. Orice îți place poate fi varianta potrivită. De asemenea, poți fierbe ierburile în smântână lichidă pe care să o adaugi în piure după ce pui untul.

Din momentul în care piureul este gata poți să îl pui drept garnitură lângă orice preparat din carne, cu diverse sosuri sau poți să îl mănânci pur și simplu fără nimic pentru că va fi delicios.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Ultimele schimbări la Pachetul 2: Taxa pe bogăţie va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
Ultimele schimbări la Pachetul 2: "Taxa pe bogăţie" va fi de trei ori mai mare
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
La ce a renunţat Ion Ţiriac, pentru a se menţine în formă şi la 86 de ani. Decizia luată de miliardarul român
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide