Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Puiul portughez cu orez picant este una dintre acele rețete care aduc instantaneu pofta de vară și senzația de vacanță, chiar și într-o zi obișnuită. Cu miros de boia dulce, usturoi, lămâie și ierburi mediteraneene, acest preparat vorbește despre bucuria de a găti simplu, dar cu gust, despre echilibrul dintre carne fragedă, orez parfumat și condimente atent dozate.

pui portughez cu orez
Puiul portughez cu orez se servește cât este foarte cald/ Shutterstock

Puiul portughez cu orez este inspirat de faimosul pui peri-peri, simbolul bucătăriei portugheze și al coloniilor sale africane, unde ardeii iuți locali au devenit ingredientul definitoriu al unei tradiții culinare care traversează continente.

Rădăcinile acestei rețete se leagă de epoca marilor exploratori portughezi, când mirodeniile din Africa și Asia s-au amestecat cu ingredientele simple din Europa de Sud. În timp, combinația de boia, usturoi, oregano și lămâie a devenit semnătura gustului portughez intens, dar echilibrat, cu note dulci, acide și ușor afumate. Versiunea modernă transformat acest preparat într-un fel urban, perfect pentru mesele de zi cu zi, dar păstrând tot farmecul original.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru cel mai delicios pui portughez cu orez

Pentru un gust autentic portughez, se poate adăuga puțin vin alb în marinadă sau câteva picături de sos peri-peri.

Turmericul oferă o culoare aurie intensă și un parfum discret, dar dacă vrei o notă mai puternică, îl poți combina cu puțin curry. Rețeta este versatilă – se poate face și cu piept de pui, curcan sau chiar creveți, iar orezul poate fi înlocuit cu cuscus sau bulgur pentru o variantă mai ușoară.

Preparatul se păstrează perfect 2–3 zile la frigider și se reîncălzește ușor la abur sau în tigaie.

Este o alegere ideală pentru o masă completă, aromată și spectaculoasă prin simplitate – un fel de mâncare care reușește să aducă un strop din soarele Portugaliei direct în bucătărie.

Cum se servește

Puiul portughez se servește fierbinte, cu orez colorat cu turmeric și legume, dar merge la fel de bine și cu cartofi copți, salată verde sau legume la grătar. Pentru o variantă mai delicată se reduce cantitatea de ardei iute, iar pentru o notă exotică se poate adăuga puțin lapte de cocos sau coriandru proaspăt.

Secretul stă în marinada bine echilibrată și în gătirea lentă, care păstrează carnea suculentă și o lasă să absoarbă toate aromele. Este un preparat care aduce împreună rafinamentul mediteranean și energia condimentelor africane, o poveste culinară în care fiecare înghițitură poartă amprenta soarelui și a bucuriei de a trăi.

Rețetă de pui portughez cu orez picant

Bucățile fragede de carne sunt marinate în condimente, apoi gătite împreună cu orez parfumat, ardei și mazăre. Rezultatul este un preparat complet, cu gust intens, culoare vie și o textură perfect echilibrată între cremos și suculent.

Ingrediente

  • Pentru pui
  • 500 g pulpe de pui dezosate și fără piele, tăiate cuburi
  • 2 lingurițe boia dulce
  • 1 linguriță usturoi pudră (sau 1 cățel mare tocat fin)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • ¼ linguriță coriandru măcinat
  • ¼ linguriță cayenne (opțional, pentru o notă ușor picantă)
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 linguriță sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • ½ lingură suc de lămâie (sau oțet de mere)
  • Pentru orez
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi tocați fin
  • 1 ceapă mică tocată
  • 1 ardei roșu tăiat cuburi de 1 cm
  • 300 g orez basmati
  • ¼ linguriță fulgi de ardei iute (opțional)
  • 2 lingurițe turmeric
  • 560 ml supă de pui
  • 100 g mazăre congelată
  • ½ linguriță sare
  • Pentru servire
  • sos peri-peri sau maioneză picantă
  • ceapă verde tocată
  • felii de lămâie

Mod de preparare

Carnea de pui se pune într-un bol și se amestecă bine cu toate ingredientele pentru marinadă: boia, usturoi, oregano, coriandru, cayenne, zahăr brun, sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Se lasă deoparte 15 minute pentru ca aromele să se combine, sau, ideal, peste noapte la frigider.

Într-o cratiță mare și grea, se încing 2 linguri de ulei de măsline la foc iute. Se adaugă puiul marinat și se rumenește rapid, 3–4 minute, până capătă culoare la exterior (nu trebuie gătit complet).

Carnea se scoate pe o farfurie, iar în uleiul rămas se adaugă usturoiul și ceapa. Se călesc 1 minut, apoi se pune ardeiul și se gătesc împreună 2 minute, până ce ceapa devine translucidă. Se adaugă orezul crud și se amestecă bine, astfel încât fiecare bob să se acopere cu ulei și condimente.

Se toarnă supa fierbinte, se adaugă turmericul, fulgii de ardei iute și sarea, apoi se presară uniform bucățile de pui și sucurile lăsate în farfurie. Se aduce totul la punctul de fierbere, se acoperă cu un capac și se reduce focul la mediu spre mic.

Orezul se lasă să fiarbă 15 minute fără a ridica capacul. După acest timp, se ia cratița de pe foc, se lasă acoperită încă 10 minute, apoi se adaugă mazărea congelată, amestecând ușor pentru a o încălzi de la aburul fierbinte.

Orezul se „aerisește” cu o furculiță pentru a deveni pufos, iar preparatul se servește imediat, cu sos picant peri-peri sau maioneză cu condimente, presărat cu ceapă verde tocată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Celebra companie din România care a fost achiziţionată de un colos din Franţa: amp;#8220;Pot ieşi la pensie acum”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide