Cele mai gustoase alimente prăjite din lume. Specialiștii recomandă să le încerci măcar o dată în viață
Oricât de mult ne-ar avertiza medicii că alimentele prăjite nu sunt bune, uneori nu putem rezista tentației. Descoperă și tu cele mai bune gustoase alimente prăjite din lume. Specialiștii recomandă să le încerci măcar o dată în viață.
Oameni folosesc prăjirea pentru a-și găti hrana încă din Antichitate, așa cum arată dovezile istorice. Fie că vorbim despre aluaturi sau legume, prăjelile au făcut parte din viața noastră din cele mai vechi timpuri.
Fiecare țară are specialitățile ei atunci când vine vorba de alimente prăjite. Iată-le în lista de mai jos pe cele mai bune 30.
Cele mai bune alimente prăjite din lume
Dacă suntem în vacanță șansele să cădem pradă ispitei sunt și mai mari. Adevărul este că unele alimente prăjite sunt cu adevărat delicioase. Vezi mai jos o listă impresionantă cu unele dintre cele mai gustoase alimente prăjite din lume.
Tempura (Japonia)
Tempura este un fel de mâncare japonez popular în care alimentele (cel mai frecvent fructe de mare, legume sau sushi) sunt învelite într-un aluat ușor și prăjite pentru a le face mai crocante. Aluatul este preparat din făină, ouă și apă rece sau minerală.
Tempura a fost introdus în Japonia de către misionarii portughezi în secolul al XVI-lea pentru a-i ajuta să postească mai ușor.
Hushpuppies (Sudul SUA)
HushPuppies sunt făcute dintr-un aluat ușor de făină de porumb, de mărimea unei mingi de golf ușor care este prăjit.
La exterior este auriu și crocant, iar la interior moale și pufos. Este servit drept garnitură la orice masă din Sud.
Churros (Spania, Portugalia și America de Sud)
Churros este un desert tradițional spaniole și portughez. Este făcut din aluat de patiserie, predominant choux, care este prăjit și pudrat cu zahăr și scorțișoară. Sunt populare în Spania, Franța, Filipine, Portugalia, America de Sud și sud-vestul Statelor Unite.
Pot fi lungi și subțiri sau groși, drepte sau răsucite și înnodate. De obicei, sunt consumate la micul dejun înmuiate în champurrado (o băutură tradițională pe bază de ciocolată caldă) sau cafe con leche.
Beignets (Louisiana, SUA)
Beignets sunt produse de patiserie, un fel de gogoașă pătrată, adusă de francezi în Louisiana în secolul al XVIII-lea. Beignet a fost numit gogoașa oficială a statului Louisiana în 1986.
Beignets sunt de obicei servite fierbinți cu zahăr pudră la micul dejun sau ca desert. Sunt făcute din aluat choux care se prăjește.
Mandazi (Estul Africii)
Mandazi sunt ca niște pernuțe din aluat prăjit, aromate cu cardamom și nucă de cocos. Sunt consumate la micul dejun în toată Africa de Est.
Cei care servesc deseori au alături o cană de chai condimentat cu lapte, care a devenit un aliment de bază pe măsură ce indienii au venit să lucreze și să facă comerț în Kenya, Uganda și Tanzania sub dominația colonială britanică.
Cardamomul din mandazi sugerează influențe Asia de Sud și Orientul Mijlociu.
Jalebi (India)
Jalebi este un desert de origine arabă care este renumit pentru forma sa de spirală. Deși este un preparat arab, este foarte popular în India, Pakistan și Bangladesh.
Principala caracteristică a rețetelor de jalebi este utilizarea siropului de zahăr cunoscut sub numele de „sheera” sau „chaashni”. Acest sirop oferă jalebi un înveliș de zahăr cristalizat.
Flori de zucchini (Italia)
Florile de zucchini sunt umplute cu cremă de ricotta și pătrunjel și prăjite, apoi sunt trecute printr-un aluat și prăjite până devin aurii. În unele rețete umplutura constă în brânză, șuncă prosciutto, orez și ierburi aromatice.
Cronut (SUA)
Cronut a fost preparat pentru prima dată de cofetarul Dominique Ansel, în SoHo din New York. În mai puțin de o lună de la primul cronut vândut a devenit celebru în întreaga lume.
Este o combinație între gogoașă și croissant. Deasupra are diverse crème sau toppinguri.
Pătlăgele prăjite (SUA)
De cele mai multe sunt asociate cu bucătăria sudistă, dar își au originea în vestul SUA. Pătlăgelele sunt trecute printr-un aluat de făină, mălai sau pesmet înainte de a fi prăjite.
Cartofi prăjiți (Belgia și Franța)
Cartofii prăjiți sunt iubiți în întreaga lumea. Primii care i-au gătit au fost belgienii și francezii. Nu se știe încă exact originea exactă, pentru că cele două țări încă își mai dispută drepturile de autor.
Cartofii prăjiți pot fi mâncați simpli, drept garnitură pentru o mulțime de alte mâncăruri, cu sosuri sau fără.
Pakora (India)
Pakora sunt legume acoperite cu aluat de făină și prăjite. Sunt vândute pe stradă, dar și servite în restaurante din Asia de Sud și din întreaga lume. În varianta originală aluatul era preparat din făină de mazăre.
Tostones (Caribbe and America de Sud)
Componenta principală a rețetei de tostones este pătlagica, care este feliată și prăjită de două ori. Seamănă la aspect cu chipsurile de cartofi și este consumat de obicei ca o gustare.
În regiunile în care pătlaginile sunt disponibile din abundență, acest fel de mâncare este destul de popular.
Locuri precum Haiti, Cuba, Puerto Rico și Nicaragua sunt renumite pentru fabricarea de tostones și chiar disponibile în formă ambalată în supermarketuri.
Arancini (Italia)
Arancini sunt bile mari, aurii de orez, umplute cu o combinație savuroasă de ingrediente și prăjite. Umpluturile includ adesea sos de carne cu mazăre, prosciutto uscat, brânzeturi precum mozzarella și pecorino, roșii sau capere uscate. Sunt deosebit de populare în Sicilia.
Fofos de arroz (Mozambic)
Acest fel de mâncare popular din Mozambic constă din bile de orez prăjite umplute cu ingrediente sărate, cum ar fi creveți, usturoi și ceapă.
Bilele sunt în mod tradițional trecute prin ouă și în pesmet, apoi prăjite în ulei încins. Felul de mâncare se servește cald.
Chiko rolls (Australia)
Chiko Roll este o gustare australiană inventată de Frank McEncroe, inspirată de pachețelele de primăvară chinezești.
A fost vândută pentru prima dată în 1951 sub numele de „Chicken Roll”, în ciuda faptului că nu conține pui. Gustarea a fost concepută pentru a fi mâncată cu ușurință în mișcare, fără farfurie sau tacâmuri.
Onion bhajis (India)
Bhajis este o versiune de pakura, care sunt inele de ceapă trecute printr-un aluat cu multe condimente și apoi prăjite. Sunt o gustare stradală populară mai ales în sudul Indiei și e consumă mai ales la ora ceaiului
Banh cam (Vietnam)
Bánh cam sau bánh rán în vietnameză este unul dintre cele mai faimoase și îndrăgite deserturi vietnameze. Numele se traduce prin „prăjitură cu portocală”, deși nu are nimic de-a face cu această citrică. Denumirea vine de la asemănarea vizuală între cele două.
Este făcut din făină de orez, umplute pastă de fasole mun, modelat într-o bilă, trecut prin semințe de susan care mai apoi sunt prăjite.
Ouă scoțiene (Marea Britanie)
Scotch egg sau ouă scoțiene sunt un preparat tradițional britanic constând dintr-un ou fiert tare decojit, care este învelit în cârnați, acoperit cu pesmet și apoi prăjit sau copt până devine crocant. Se găsește în puburi sau este consumat la picnicuri.
Ouăle scoțiene sunt baza mai multor povești privind originea lor. Fortnum & Mason, un magazin universal din Londra, cunoscut pentru produsele sale alimentare, susține că a creat această rețetă în 1738 pentru călătorii bogați care se plimbau cu trăsura.
O altă teorie susține că felul de mâncare a derivat dintr-un altul originar din nordul Indiei nargisi kofta (un ou acoperit cu carne tocată și servit cu curry), pe care soldații reveniți de acolo l-au introdus în Anglia. O a treia poveste susține că a fost inventat de fermierii scoțieni ca un fel de mâncare ieftin.
Katsu (Japonia)
Katsu este un preparat prăjit de carne sau fructe de mare, făcut cu pesmet japonez de panko.
Asemănător ca formă cu un șnițel german, katsu este unul dintre multele alimente occidentale care a fost adaptat pentru a se potrivi gusturilor locale și a devenit o parte cheie a bucătăriei japoneze.
Calamari prăjiți (Italia și Grecia)
Calamarii prăjiți sunt calamari trecuți prin aluat și prăjiți. Se servesc cu lămâie, cu sos de maioneză sau alte sosuri. Se găsesc peste tot în Grecia și Italia și au fost adoptați de bucătăria mai multor țări.
Pui prăjit (Coreea de Sud și SUA)
Sunt multe feluri de a prăji puiul, dar americanii și coreeni pare că au cele mai bune rețete. Puiul american este îmbrăcat într-o crustă groasă după ce este marinat bine înainte. Puiul coreean este trecut printr-un aluat subțire și prăjit de două ori.
Scoici prăjite (New England, SUA)
Din Connecticut până în Maine găsești tot felul de localuri care vând scoici prăjite. Acestea sunt înmuiate în lapte apoi tăvălite prin făină de mălai și apoi prăjite. Se servesc cu sos tartar.
Kibbeh (Orientul Mijlociu)
Cu origini în Orientul Mijlociu, considerat felul de mâncare național al Libanului, kibbeh este o combinație de grâu bulgur, ceapă tocată, baharat (șapte condimente) și carne slabă de vită, capră, miel, pește sau cămilă. Poate fi consumat crud și este asemănător cu tartarul.
Leche frita (Spania)
Leche frita este un desert delicios spaniol care este de fapt o budincă de lapte dulce și fermă, învelită într-o coajă crocantă de ouă și făină. Se face cu făină, amidon de porumb, zahăr, lapte, ouă, unt și ulei de măsline. Întregul amestec este aromat cu scorțișoară.
Prawn toast (Hong Kong)
Prawn toast se face dintr-o cremă de creveți întinsă pe pâine care apoi este prăjită până devine aurie. Se servește drept gustare.
Pizza prăjită (Italia)
Pizza prăjită este o specialitate în orașul Napoli. La început a fost o gustare populară printre comunitățile sărace ale orașului, dar a devenit cunoscută peste tot în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Chimichangas
Chimichangas este de fapt un burrito prăjit și a fost inventat în statul Arizona. Burrito sunt umpluți cu orez, fasole, brânză și carne și apoi prăjiți până când tortilla devine crocantă.
Chicharrons (Spania, America de Sud și Filipine)
Chicharrons este șorici de porc prăjit. Poate fi consumat la fel principal, pusă în tortilla sau ca topping pentru alte preparate.