De ce nu e recomandat să coci cartofi în folie de aluminiu. Ce spun specialiștii
Folia de aluminiu pare că este ajutorul de necontestat atunci când vrei să faci cartofi copți la cuptor. Ai putea cred că te ajută să îi faci crocanți la exterior și moi la exterior. Lucrurile nu stau chiar așa, spun specialiștii. Află de ce nu e recomandat să coci cartofi în folie de aluminiu.
Galerie foto
Cartofii copți sunt un preparat foarte versatil. Pot fi atât garnitură, cât și fel principal, și pot fi umpluți cu diverse ingrediente care mai de care mai savuroase. Totuși, nu sunt atât de ușor de făcut. Trebuie să ții cont de câteva detalii dacă vrei să savurezi un preparat cu textura perfectă.
Potrivit experților de la Delish.com, folosirea foliei de aluminiu este una dintre cele mai dese erori pe care le faci atunci când gătești cartofi la cuptor. Multe rețete specifică în mod clar faptul că folia de aluminiu este garanția păstrării umidității cartofilor și, deci, a interiorului cremos. Tocmai aceasta este problema.
Ce se întâmplă când coci cartofii în folie de aluminiu
Folia de aluminiu va face ca, din cauza umidității crescute, cartofii să se gătească mai mult la abur, decât să se coacă. Vor deveni foarte fărâmicioși și nu își vor mai păstra forma, iar consistența lor va fi ușor nisipoasă. În plus, nici nu vor avea crusta crocantă pe care o vrei de la un cartof copt.
Experții de la Delish.com spun că nici măcar timpul de coacere nu va fi mai scurt. Folia de aluminiu are nevoie ea însăși de câteva minute bune să se încingă. Din această cauză, va dura mai mult să se gătească cartofii față de metoda fără folie.
Potrivit Comisiei Cartofilor din Idaho, citată de Delish, cea mai bună metodă de a coace cartofi este să îi pui la cuptor, fără a fi înfășurați în ceva, la o temperatură de 220°C, pentru 55-60 de minute. Astfel, vor avea o coajă crocantă și un miez moale și pufos. Dacă ai timp, poți să dai temperatura la un nivel mai mic și să îi lași 90 de minute sau mai mult. Rezultatul va fi spectaculos.
Descoperă și cât de sigur este să folosești folia de aluminiu în bucătărie, conform specialiștilor.
Cum trebuie pregătiți cartofii înainte de a fi copți
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este pregătirea cartofilor înainte de a fi puși la cuptor. Spală-i bine și apoi trebuie neapărat să îi usuci bine cu un prosop de hârtie înainte de a-i pune la cuptor. Fă-le și câteva mici găuri cu un cuțit pentru a se găti mai repede.
Atunci când îi pui la cuptor este de preferat să îi așezi pe grătarul acestuia pentru a te asigura să valul de căldură ajunge la ei din toate părțile. Sub grătar pune o tavă în care să se scurgă zeama rezultată în procesul de preparare.
Pentru o coajă cât mai crocantă cartofii trebuie unși cu ulei la finalul timpului de coacere. Scoate grătarul din cuptor și unge-i cu o pensulă de silicon, presară puțină sare pe ei și mai dă-i la cuptor pentru 10-15 minute. Vei vedea că se va întâmpla o adevărată magie.
Află și cum se prepară un pui întreg la cuptor cu lămâie și condimente, o rețetă delicioasă, prefectă pentru mesele în familie.
Cum trebuie pregătiți cartofii după ce sunt scoși de la cuptor
Un ultim pas pe care trebuie să îl faci este să te grăbești. După în cazul cărnii trebuie să aștepți câteva minute să se odihnească, la cartofi este exact invers. Taie-i imediat ce i-ai scos din cuptor pentru a nu reține apă în interior și vor căpăta o consistență gumoasă.
Dacă vei urma acesta sfaturi cu siguranță vei avea niște cartofi copți delicioși. Depinde de tine ce amestec de brânzeturi vei face pentru ei, însă nu ai cum să dai greș pentru că orice ai alege va fi perfect. Cartofii și brânza sunt o combinație reușită în orice context.