Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Această tartă cu smochine, mascarpone și miere este un desert rafinat, cu un aer mediteraneean, în care se întâlnesc texturi și arome elegante.

Aluatul fraged, crocant și ușor untos, se combină armonios cu crema catifelată de mascarpone, fină și delicată. Deasupra, smochinele proaspete, tăiate în felii și stropite cu miere, se caramelizează ușor la cuptor, lăsându-și dulceața naturală să se îmbine cu parfumul mierii. Rezultatul este un desert armonios, dulce, dar echilibrat, perfect de savurat ca răsfăț de seară sau ca piesă centrală la o masă festivă.
Tarta nu este doar gustoasă, are și un aspect spectaculos. Feliile de smochine, cu nuanțe de mov și roz, contrastează cu albul fin al cremei. Gustul este delicat, de la dulceața naturală a smochinelor, cremozitatea brânzei și aromele bogate ale mierii. Servită rece, este proaspătă și catifelată. Iar servită ușor călduță, smochinele devin mai intense, iar mierea se transformă într-un strat ușor caramelizat.
Este un desert sofisticat, dar simplu de pregătit, care aduce un strop de eleganță mediteraneeană în farfurie. Descoperă și o rețetă de tartă Tatin cu smochine caramelizate. Iar mai jos îți oferim rețeta de tartă cu smochine, mascarpone și miere, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului. Acesta necesită un timp foarte scurt de amestecare a ingredientelor și frământare. Însă necesită și un timp de relaxare la rece.
Cum prepari aluatul pentru tartă cu smochine
Amestecă făina cu sarea și zahărul. Încorporează untul rece și frământă cu vârful degetelor până obții o textură nisipoasă. Adaugă gălbenușul și apa rece, doar cât să se lege aluatul. Formează o bilă, acoperă cu folie și lasă la frigider 30 de minute.
Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.
Întinde aluatul pe o hârtie de copt și așază-l într-o formă de tartă. Înțeapă baza cu o furculiță, acoperă cu hârtie de copt și greutăți (boabe de năut sau orez) și coace 15 minute la 180°C. Îndepărtează greutățile și mai lasă 10 minute până devine ușor auriu. Lasă să se răcească.
Pentru crema de mascarpone, mai întâi bate smântâna lichidă până când devine frișcă.
Într-un bol separat, amestecă brânza mascarpone cu mierea și vanilia. Încorporează frișca treptat, cu mișcări ușoare, pentru o textură aerată.
Întinde crema de mascarpone peste aluatul de tartă răcit. Taie smochinele în felii mai groase sau chiar în jumătăți și așază-le deasupra cremei. Unge-le cu un strat subțire de miere. Adaugă și miez de nucă tocat grosier pe deasupra. Opțional, poți rumeni miezul de nucă într-o tigaie, pe aragaz, pentru a fi mai crocant.
Poți lăsa delicioasa tartă cu smochine așa sau o poți da 5 minute la cuptor, la temperatură mare (grill), pentru a carameliza ușor fructele. Înainte de servire o poți decora cu frunze de mentă, pentru un plus de culoare și prospețime.
Și dacă adori gustul smochinelor, le poți conserva și pentru iarnă preparând rețeta de dulceața de smochine fără zahăr.