Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Această tartă cu smochine, mascarpone și miere este un desert rafinat, cu un aer mediteraneean, în care se întâlnesc texturi și arome elegante.

Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Un desert sofisticat, dar simplu de pregătit, care aduce un strop de eleganță mediteraneeană în farfurie / Shutterstock

Aluatul fraged, crocant și ușor untos, se combină armonios cu crema catifelată de mascarpone, fină și delicată. Deasupra, smochinele proaspete, tăiate în felii și stropite cu miere, se caramelizează ușor la cuptor, lăsându-și dulceața naturală să se îmbine cu parfumul mierii. Rezultatul este un desert armonios, dulce, dar echilibrat, perfect de savurat ca răsfăț de seară sau ca piesă centrală la o masă festivă.

Citește și

Tarta nu este doar gustoasă, are și un aspect spectaculos. Feliile de smochine, cu nuanțe de mov și roz, contrastează cu albul fin al cremei. Gustul este delicat, de la dulceața naturală a smochinelor, cremozitatea brânzei și aromele bogate ale mierii. Servită rece, este proaspătă și catifelată. Iar servită ușor călduță, smochinele devin mai intense, iar mierea se transformă într-un strat ușor caramelizat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este un desert sofisticat, dar simplu de pregătit, care aduce un strop de eleganță mediteraneeană în farfurie. Descoperă și o rețetă de tartă Tatin cu smochine caramelizate. Iar mai jos îți oferim rețeta de tartă cu smochine, mascarpone și miere, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului. Acesta necesită un timp foarte scurt de amestecare a ingredientelor și frământare. Însă necesită și un timp de relaxare la rece.

Cum prepari aluatul pentru tartă cu smochine

Amestecă făina cu sarea și zahărul. Încorporează untul rece și frământă cu vârful degetelor până obții o textură nisipoasă. Adaugă gălbenușul și apa rece, doar cât să se lege aluatul. Formează o bilă, acoperă cu folie și lasă la frigider 30 de minute.

Descoperă și o rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt.

Întinde aluatul pe o hârtie de copt și așază-l într-o formă de tartă. Înțeapă baza cu o furculiță, acoperă cu hârtie de copt și greutăți (boabe de năut sau orez) și coace 15 minute la 180°C. Îndepărtează greutățile și mai lasă 10 minute până devine ușor auriu. Lasă să se răcească.

Pentru crema de mascarpone, mai întâi bate smântâna lichidă până când devine frișcă.

Într-un bol separat, amestecă brânza mascarpone cu mierea și vanilia. Încorporează frișca treptat, cu mișcări ușoare, pentru o textură aerată.

Întinde crema de mascarpone peste aluatul de tartă răcit. Taie smochinele în felii mai groase sau chiar în jumătăți și așază-le deasupra cremei. Unge-le cu un strat subțire de miere. Adaugă și miez de nucă tocat grosier pe deasupra. Opțional, poți rumeni miezul de nucă într-o tigaie, pe aragaz, pentru a fi mai crocant.

Poți lăsa delicioasa tartă cu smochine așa sau o poți da 5 minute la cuptor, la temperatură mare (grill), pentru a carameliza ușor fructele. Înainte de servire o poți decora cu frunze de mentă, pentru un plus de culoare și prospețime.

Și dacă adori gustul smochinelor, le poți conserva și pentru iarnă preparând rețeta de dulceața de smochine fără zahăr.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde, decorate cu fire de mărar
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde
Lalele comestibile din roșii cu brânză și ceapă verde
Ardei umpluți cu cremă de brânză și bacon, decorați cu frunze de busuioc
Ardei umpluți cu cremă de brânză și bacon, la cuptor
Ardei umpluți cu cremă de brânză și bacon, la cuptor
Suc de morcovi concentrat în două sticle cu paie, alături de morcovi proaspeți
Suc de morcovi concentrat. Rețetă sănătoasă, fără conservanți
Suc de morcovi concentrat. Rețetă sănătoasă, fără conservanți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
05:10
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată porționat pe farfurie și pe platou
4 septembrie, 06:18
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei, una secționată
4 septembrie, 05:16
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie
3 septembrie, 05:58
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun
Budincă de pepene roșu pe o farfurie
3 septembrie, 05:12
Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
2 septembrie, 06:35
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză în farfurie, alături de un bol cu smântână
2 septembrie, 05:31
Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome Borș de vită cu sfeclă roșie și varză. Un preparat sățios, plin de arome
Pâine naan cu usturoi
1 septembrie, 05:48
Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă Pâine naan cu usturoi. Rețeta indiană pe care o poți face acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
Ce determină fiecare semn zodiacal să iasă dintr-o relație. Ce arată astrele
INTERVIU EXCLUSIV cu Nicuşor Dan. Ce notă şi-ar da după 100 de zile şi când merge în SUA. Invitaţia există
INTERVIU EXCLUSIV cu Nicuşor Dan. Ce notă şi-ar da după 100 de zile şi când merge în SUA. "Invitaţia există"
INTERVIU EXCLUSIV cu Nicuşor Dan. Ce notă şi-ar da după 100 de zile şi când merge în SUA. "Invitaţia există"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, o nouă aroganţă de mii de euro. Cum s-a putut afişa: amp;#8220;Vechituri”
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Gestul neașteptat făcut de ispita Teo Costache după finala Insula Iubirii sezonul 9. Fanii au rămas surprinși
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Özge Yağız revine într-un nou proiect profesional alături de actorul Halit Özgür Sarı. Unde va putea fi văzută vedeta
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Puzzle-ul imposibil de rezolvat pentru AI. Oamenii îl termină în doar câteva secunde
Galette cu caise în formă de evantai
Galette cu caise în formă de evantai
Galette cu caise în formă de evantai
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Toddlerul se lovește. Care sunt motivele pentru care face acest lucru
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: Să te faci bine repede!
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: „Să te faci bine repede!”
Pink și-a îngrijorat fanii după ce a postat o poză în care apare conectată la o perfuzie: „Să te faci bine repede!”
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
Ce este untul de shea. Cum îl poți folosi
fresh
Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Bruschete cu brânzeturi și dulceață de ceapă roșie, pentru micul dejun

Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată

Budincă de pepene roșu. Un desert răcoritor, cu o textură fină și o aromă delicată

Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat

Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat

Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos

Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos

Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat

Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
închide