Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți

Aluatul fraged pe bază de iaurt este o variantă populară în bucătărie datorită texturii sale delicate și gustului ușor acrișor, care adaugă un plus de savoare preparatelor. Ușor de preparat și versatil, acest tip de aluat poate fi folosit într-o gamă largă de rețete, de la tarte și plăcinte până la biscuiți și pateuri. Iată cum poți prepara un aluat fraged pe bază de iaurt.

Aluat fraged pe bază de iaurt pus pe un blat de lemn
Aluatul fraged pe bază de iaurt nu trebuie frământat foarte mult / Shutterstock

Aluatul fraged pe bază de iaurt este ideal pentru tarte cu fructe, cum ar fi tarta cu mere sau cea cu fructe de pădure. Iaurtul conferă aluatului o textură fină și ușor umedă, care se potrivește perfect cu umpluturile suculente.

Poți folosi aluatul și pentru tarte sărate, cum ar fi cele cu brânză, legume sau carne. Gustul ușor acrișor al iaurtului completează frumos umpluturile sărate.

Aluatul fraged pe bază de iaurt este excelent pentru plăcinte dulci cu diverse umpluturi, de la mere și dovleac până la brânză dulce. De asemenea, poate fi folosit pentru plăcinte sărate, cum ar fi cele cu spanac și brânză sau cu carne.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poți prepara biscuiți și fursecuri fragede, ideale pentru ceai sau cafea, la pateuri umplute cu diverse creme, carne, ciuperci sau brânză.

Citește și

Trucuri pentru un aluat fraged perfect

Folosește iaurtul și untul foarte reci, chiar ușor congelate pentru că temperaturile scăzute previn topirea grăsimii, ceea ce contribuie la obținerea unui aluat fraged și pufos.

Pentru un rezultat mai fin, poți folosi o făină cu un conținut mai mic de proteine (făină de patiserie). Dacă vrei un aluat mai consistent, poți adăuga puțină făină integrală.

Dacă nu ai iaurt, îl poți înlocui cu smântână sau lapte bătut, care au un conținut similar de grăsime și aciditate. Kefirul este, de asemenea, o alternativă bună.

 Este unul dintre acele aluaturi care nu necesită o frământare excesivă. Amestecă doar cât să încorporezi ingredientele.

Prea multă frământare va dezvolta glutenul și va face aluatul tare. Dacă aluatul este prea lipicios, adaugă câte o lingură de făină, amestecând ușor până obții consistența dorită. Dacă este prea uscat, adaugă puțin iaurt suplimentar.

După ce termini de frământat, lasă aluatul să se odihnească la frigider cel puțin 30 de minute înainte de a-l folosi. Acest pas ajută la relaxarea glutenului și face aluatul mai ușor de întins.

Rețetă de aluat fraged pe bază de iaurt

Pentru preparatele dulci, poți adăuga în aluat vanilie, puțin mai mult zahăr și unt topit. Chiar dacă aluatul nu crește în primele 30 de minute, nu te îngrijora pentru că va crește în timpul coacerii.

Ingrediente

  • 250 g făină
  • 100 g unt rece (de la frigider)
  • 100 g iaurt (de preferat iaurt grecesc sau alt iaurt gras)
  • 1 lingură zahăr (opțional, pentru preparate dulci)
  • 1 praf de sare
  • 1/2 linguriță praf de copt (opțional, pentru un aluat mai pufos)

Mod de preparare:

Se scoate untul din frigider și se taie în cubulețe mici. Untul trebuie să rămână rece pe tot parcursul preparării aluatului. Într-un bol mare, se cerne făina și se adăugă sarea, zahărul (dacă este necesar) și praful de copt. Se amestecă bine pentru a omogeniza ingredientele.

Apoi se adaugă cubulețele de unt în amestecul de făină. Folosind vârfurile degetelor sau un robot de bucătărie, se freacă untul în făină până când se obține o textură nisipoasă, similară cu pesmetul. În centrul amestecului de făină și unt, se pune iaurtul.

Se folosește o furculiță sau o spatulă pentru a începe să se amestece ușor ingredientele până se formează un aluat omogen.

Se frământă aluatul rapid, dar nu exagerat, doar cât să se lege ingredientele. Dacă aluatul este prea lipicios, se poate adăuga puțină făină suplimentară.

Se adună aluatul într-o bilă, se învelește în folie alimentară și se lasă la frigider timp de 30 de minute. Acest pas ajută la relaxarea glutenului și la obținerea unui aluat mai fraged.

După ce a stat la frigider, se scoate și se întinde cu un sucitor pe o suprafață ușor înfăinată. Se urmează în continuare pașii rețetei, în funcție de preparatul la care este folosit aluatul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pui cu legume în stil asiatic la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Galerie foto
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
18 noiembrie, 05:01
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Câştigă 10.000 € pe lună şi lucrează doar 8 luni pe an. Amalie munceşte într-un domeniu dominat de bărbaţi
Câştigă 10.000 € pe lună şi lucrează doar 8 luni pe an. Amalie munceşte într-un domeniu dominat de bărbaţi
Câştigă 10.000 € pe lună şi lucrează doar 8 luni pe an. Amalie munceşte într-un domeniu dominat de bărbaţi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns Bursucul la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
închide