Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă îți plac smochinele și ești în căutare de rețete culinare în care să le incluzi, îți oferim mai jos o rețetă de tartă Tatin cu smochine caramelizate. Este o rețetă simplă și ușoară, așa cum sunt majoritatea rețetelor de tarte.

Tartă Tatin cu smochine caramelizate
Galerie foto

Galerie foto

Versiunea cu smochine a tartei Tatin transformă acest desert într-o explozie de arome, cu note dulci și parfumate / Shutterstock

Tarta Tatin este un desert franțuzesc renumit, creat inițial din mere caramelizate, așezate pe fundul unei tăvi și acoperite cu aluat.

După coacere, tarta se răstoarnă, dezvăluind fructele caramelizate, iar aluatul capătă o textură crocantă și o aromă complexă. Versiunea cu smochine transformă acest desert într-o explozie de arome fructate, cu note dulci și parfumate. Pe lângă gustul delicios și aromat, smochinele au și proprietăți benefice asupra organismului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce ar trebui să știm despre smochine

Smochina (Ficus carica) este un fruct originar din Orientul Mijlociu și regiunea Mediteraneană. Este apreciată pentru dulceața sa naturală și textura unică. Smochinele sunt recunoscute pentru forma lor rotundă sau ușor alungită, cu o piele subțire și catifelată. Pot varia în culori de la verde, galben, violet până la mov închis, în funcție de soi. În interior, smochinele au o pulpă moale, densă, plină de semințe mici, comestibile, care adaugă o textură ușor crocantă. Gustul smochinelor este dulce, cu nuanțe de miere și note subtile de fructe tropicale, iar aroma lor este intensă și parfumată.

Smochinele sunt bogate în fibre, vitamine precum B6, A și K, minerale și antioxidanți. Pot fi consumate proaspete sau uscate și se potrivesc într-o gamă variată de preparate, de la deserturi, la feluri principale și salate. Pot fi adăugate în tarte, prăjituri, compoturi, gem sau dulceață, dar și folosite ca ingredient în preparate sărate, alături de brânzeturi maturate, prosciutto sau carne de pasăre. De asemenea, smochinele caramelizate sau coapte sunt excelente în combinație cu iaurturi, cereale sau în smoothie-uri.

Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu delicioasa tartă Tatin cu smochine caramelizate.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea caramelului. Într-o tigaie rezistentă la cuptor topește zahărul la foc mediu împreună cu o lingură de apă. Când zahărul începe să capete o culoare aurie, adaugă untul și amestecă bine până când caramelul devine fin și omogen.

Ia tigaia de pe foc și lasă caramelul să se răcească ușor.

Cum prepari tartă Tatin cu smochine caramelizate

În timp ce caramelul se răcorește în tigaie, poți pregăti smochinele și aluatul fraged.

Descoperă aici o rețetă de aluat fraged pentru tarte.

Taie smochinele în jumătăți (sau sferturi, dacă sunt mai mari). Așază-le cu partea tăiată în jos, în caramelul din tigaie, astfel încât să acoperi întreaga suprafață.

Întinde foaia de aluat deasupra smochinelor și împinge marginile aluatului în interiorul tăvii, astfel încât să acopere bine fructele. Înțeapă aluatul cu o furculiță în câteva locuri, pentru a permite aburului să iasă în timpul coacerii.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace tarta timp de 30-35 de minute sau până când aluatul devine auriu și crocant.

Scoate tava din cuptor și lasă tarta să se răcească 5-10 minute. Așază o farfurie mare peste tigaie și răstoarnă cu grijă tarta, astfel încât smochinele caramelizate să fie deasupra.

Servește tarta Tatin cu smochine caramelizate simplă sau alături de o lingură de frișcă, iaurt grecesc sau înghețată de vanilie.

Citește și
Tartă Tatin cu smochine caramelizate pe tava de copt
Galerie foto

Galerie foto

Jumătăți de smochine caramelizate
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
+0
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Galerie foto
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Galerie foto
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Tartă cu legume spiralate porționată
Galerie foto
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Tartă cu legume spiralate. Spectacol de culoare și savoare într-un preparat sărat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Vreme severă de Crăciun în Europa și SUA: fenomene extreme și avertizări oficiale
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Cum comentează Sergiu Deac imaginile cu Tal Berkovich. Ce spune despre legătura dintre ei
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide