Tort cu mere și cremă de zahăr ars. Rețetă din caietul de rețete al bunicii

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Uneori ești în căutarea unor rețete vechi pe care le știai din caietul îngălbenit de vreme al mamei, sau al bunicii? Una dintre acestea poate fi rețeta de tort cu mere și cremă de zahăr ars.

Publicat: 3 octombrie 2022, 06:57
Porție de tort cu mere și cremă de zahăr ars
Galerie foto

Galerie foto

Tortul se porționează mult mai bine a doua zi / Rețetefeldefel.ro

Este o rețetă veche, dar cu mare succes și în zilele noastre. Crema de zahăr ars era nelipsită de la mesele de weekend când se reunea familia. Iar pentru ocazii mai speciale, mamele sau bunicile preparau tortul cu mere pe care îl decorau cu frișcă naturală. Era un adevărat răsfăț culinar când savurai cu poftă o porție dintr-un astfel de tort.

Citește și

Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru crema de zahăr ars!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iar dacă nu dorești să decorezi tortul cu frică, poți prepara o cremă de vanilie, sau mai simplu, o cremă de mascarpone. Urmărește mai jos rețeta tortului cu cremă de zahăr ars și mere pentru a-ți răsfăța și tu familia cu așa desert delicios și spectaculos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea merelor și a caramelizării zahărului ce va sta la baza formei de copt.

Pași necesari pregătirii zahărului ars și a cremei pentru tort cu mere și cremă de zahăr ars

Pune 150 de grame de zahăr într-o cratiță cu diametrul de 24-25 cm. Așază cratița pe flacăra aragazului și lasă zahărul să se topească amestecându-l pentru a nu se arde. Când zahărul este topit complet, ridică cratița de pe foc și înclin-o într-o parte și în cealaltă pentru a se dispune zahărul ars și pe pereții laterali ai cratiței. Lasă zahărul ars să se răcească și ocupă-te de mere.

Curăță merele de coajă și cu vârful unui cuțit sau cu un dispozitiv special îndepărtează cotoarele. Așază merele curățate în cratița cu zahărul ars și răcit. Pune merele întregi câte încap, iar pe celelalte taie-le în bucăți și așază-le printre merele întregi.

Pune cratița cu zahăr ars și mere la cuptor pentru 25-30 de minute, pentru a se înmuia merele. În acest interval de timp, ocupă-te de compoziția pentru cremă.

Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le până la omogenizare, apoi adaugă esența și laptele și din nou omogenizează compoziția.

Când merele sunt pătrunse, adaugă crema peste ele. Pune cratița într-o tavă cu apă și coace crema de zahăr ars cu mere pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de coacere, pregătește compoziția pentru blat de tort cu mere și cremă de zahăr ars.

Pași necesari preparării blatului pentru tort

Sparge cele patru ouă într-un bol și adaugă un praf de sare peste ele. Amestecă intens până la omogenizare. Compoziția pentru blatul de tort nu necesită zahăr, întrucât se va îndulci de la siropul de zahăr ars de la cremă.

Peste compoziția de ouă adaugă făina amestecată cu pudra de cacao. Adaugă și esența și omogenizează bine compoziția. Toarnă compoziția pentru blat de tort peste crema de zahăr ars coaptă. Pune din nou cratița cu tortul la copt pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.

Scoate tortul din cuptor și lasă-l să se răcească în vas, la temperatura camerei. Apoi, răstoarnă-l pe un platou cu diametrul mai mare, dar nu îndepărta cratița pentru a nu se deforma tortul. Pune platoul cu tortul acoperit de cratiță la frigider și lasă-l acolo de seara până dimineața.

A doua zi îndepărtezi cratița și decorezi tortul cu frișcă. Opțional, poți carameliza 50 de grame de zahăr pentru a decora tortul cu el.

Chiar dacă rețeta este mai complexă și necesită mai mult timp de preparare și răbdare, merită să prepari acest tort cu mere și cremă de zahăr ars pentru că este și gustos și spectaculos, dar și spornic.

Iar dacă ți-am stârnit pofta de a prepara diferite torturi, pentru data viitoare îți oferim o rețetă de tort Medovik. Este o rețetă de tort rusesc cu miere

Citește și
Tort cu mere și cremă de zahăr ars decorat cu frișcă și zahăr ars
Galerie foto

Galerie foto

Porție de tort cu mere și cremă de zahăr ars
Tortul cu cremă de zahăr ars și mere răsturnat pe platou, după coacere
Mere curățate și așezate în cratița cu zahăr ars
+1
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tort Raffaello
Galerie foto
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
Galerie foto
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Tort Sacher pe platou
Galerie foto
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide