Tort cu mere și cremă de zahăr ars. Rețetă din caietul de rețete al bunicii
Uneori ești în căutarea unor rețete vechi pe care le știai din caietul îngălbenit de vreme al mamei, sau al bunicii? Una dintre acestea poate fi rețeta de tort cu mere și cremă de zahăr ars.
Galerie foto
Este o rețetă veche, dar cu mare succes și în zilele noastre. Crema de zahăr ars era nelipsită de la mesele de weekend când se reunea familia. Iar pentru ocazii mai speciale, mamele sau bunicile preparau tortul cu mere pe care îl decorau cu frișcă naturală. Era un adevărat răsfăț culinar când savurai cu poftă o porție dintr-un astfel de tort.
Vezi aici cum se prepară și rețeta pentru crema de zahăr ars!
Iar dacă nu dorești să decorezi tortul cu frică, poți prepara o cremă de vanilie, sau mai simplu, o cremă de mascarpone. Urmărește mai jos rețeta tortului cu cremă de zahăr ars și mere pentru a-ți răsfăța și tu familia cu așa desert delicios și spectaculos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea merelor și a caramelizării zahărului ce va sta la baza formei de copt.
Pași necesari pregătirii zahărului ars și a cremei pentru tort cu mere și cremă de zahăr ars
Pune 150 de grame de zahăr într-o cratiță cu diametrul de 24-25 cm. Așază cratița pe flacăra aragazului și lasă zahărul să se topească amestecându-l pentru a nu se arde. Când zahărul este topit complet, ridică cratița de pe foc și înclin-o într-o parte și în cealaltă pentru a se dispune zahărul ars și pe pereții laterali ai cratiței. Lasă zahărul ars să se răcească și ocupă-te de mere.
Curăță merele de coajă și cu vârful unui cuțit sau cu un dispozitiv special îndepărtează cotoarele. Așază merele curățate în cratița cu zahărul ars și răcit. Pune merele întregi câte încap, iar pe celelalte taie-le în bucăți și așază-le printre merele întregi.
Pune cratița cu zahăr ars și mere la cuptor pentru 25-30 de minute, pentru a se înmuia merele. În acest interval de timp, ocupă-te de compoziția pentru cremă.
Sparge ouăle într-un bol și adaugă peste ele un praf de sare și zahărul. Amestecă-le până la omogenizare, apoi adaugă esența și laptele și din nou omogenizează compoziția.
Când merele sunt pătrunse, adaugă crema peste ele. Pune cratița într-o tavă cu apă și coace crema de zahăr ars cu mere pentru 40 de minute la 180 de grade Celsius. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului de coacere, pregătește compoziția pentru blat de tort cu mere și cremă de zahăr ars.
Pași necesari preparării blatului pentru tort
Sparge cele patru ouă într-un bol și adaugă un praf de sare peste ele. Amestecă intens până la omogenizare. Compoziția pentru blatul de tort nu necesită zahăr, întrucât se va îndulci de la siropul de zahăr ars de la cremă.
Peste compoziția de ouă adaugă făina amestecată cu pudra de cacao. Adaugă și esența și omogenizează bine compoziția. Toarnă compoziția pentru blat de tort peste crema de zahăr ars coaptă. Pune din nou cratița cu tortul la copt pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Scoate tortul din cuptor și lasă-l să se răcească în vas, la temperatura camerei. Apoi, răstoarnă-l pe un platou cu diametrul mai mare, dar nu îndepărta cratița pentru a nu se deforma tortul. Pune platoul cu tortul acoperit de cratiță la frigider și lasă-l acolo de seara până dimineața.
A doua zi îndepărtezi cratița și decorezi tortul cu frișcă. Opțional, poți carameliza 50 de grame de zahăr pentru a decora tortul cu el.
Chiar dacă rețeta este mai complexă și necesită mai mult timp de preparare și răbdare, merită să prepari acest tort cu mere și cremă de zahăr ars pentru că este și gustos și spectaculos, dar și spornic.
Iar dacă ți-am stârnit pofta de a prepara diferite torturi, pentru data viitoare îți oferim o rețetă de tort Medovik. Este o rețetă de tort rusesc cu miere
Galerie foto