Budincă de orez cu prune uscate și bezea

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă îți este dor de gustul orezului cu lapte din copilărie, poți să îl prepari rapid, dar în cantitate mai mare. Savurează o porție bună pentru a-ți potoli pofta, iar din ce rămâne, poți prepara o delicioasă budincă de orez cu prune uscate și bezea.

Patru boluri cu budincă de orez cu prune uscate și bezea
Galerie foto

Galerie foto

Budinca de orez cu prune conține o explozie de arome și texturi cremoase / Profimedia Images

Chiar dacă rețeta necesită mai multe etape de preparare, merită din plin atât efortul, cât și timpul alocat. Te vor cuceri pe loc combinațiile de arome și texturi ale acestui interesant desert cu iz de copilărie.

Budinca se prepară cu prune uscate, însă o poți prepara, dacă dorești și cu prune proaspete, pentru că este sezonul lor.

Îți oferim mai jos rețeta pas cu pas pentru a te răsfăța și tu, împreună cu familia și prietenii, cu un desert delicios și spectaculos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta acestui desert spectaculos și extrem de delicios se prepară din mai multe elemente și în mai multe etape. Primul pas constă în fierberea orezului cu lapte și a hidratării prunelor uscate, în vin. Apoi se prepară un sos de vanilie și se montează budinca pentru coacere. La final, se prepară o bezea care se

Pași necesari preparării orezului și pregătirii prunelor

Pune laptele într-o cratiță, împreună cu batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe laptele până la primul clocot. Apoi, adaugă orezul, vanilia, zahărul și un praf de sare.

Fierbe orezul cu lapte până când laptele este absorbit de boabele de orez, iar acestea sunt bine hidratate. Nu uita să amesteci din când în când orezul pentru a nu se lipi. După stingerea focului adaugă untul și amestecă până când se topește și se omogenizează compoziția.

Pune orezul cu lapte în boluri termorezistente, dar nu umple decât 1/3 din volumul acestora.

În timpul cât orezul cu lapte fierbe, pregătește și prunele. Așază o altă cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea prunele, vinul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Fierbe prunele în vin până când sunt bine hidratate și foarte aromatizate. Transferă prunele într-o sită și lasă-le la scurs. După scurgere amestecă o parte din prune cu orezul din boluri.

Pași necesari preparării sosului de vanilie pentru budincă de orez cu prune uscate și bezea

Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu apă. Deasupra acesteia, așază o cratiță mai mică. Pune în această cratiță gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare. Amestecă continuu aceste ingrediente pe baia de aburi până când rezultă o compoziție spumoasă.

În altă cratiță, pune laptele la fiert. Toarnă laptele fierbinte, în fir subțire peste spuma de gălbenușuri, amestecând energic pentru omogenizare. Când compoziția devine consistentă, adaugă vanilia și stingem focul.

Întinde sosul de vanilie peste orezul din vase. Peste sos, adaugă prunele rămase.

Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare ai budincii de orez în GALERIA FOTO!

 

Pasul de adăugare a prunelor peste sosul de vanilie

Prunele se adaugă atât în orezul cu lapte cât și în sosul de vanilie / Profimedia Images

Apoi, adaugă și restul de orez cu lapte. Pune bolurile cu budincă de orez cu prune în cuptorul încălzit la 200 de grade, pentru 10 minute.

În acest interval de timp pregătește bezeaua de albușuri. Presară puțină sare peste albușuri și bate-le spumă. Apoi adaugă zahărul, treptat, dar și sucul de lămâie. Bate albușurile în continuare până când obții o bezea fermă.

Scoate bolurile cu budinca de orez din cuptor și întinde rapid bezeaua deasupra orezului. Pune-le din nou la cuptor pentru maxim 10 minute.

Cu siguranță, îi vei cuceri pe cei dragi servindu-i cu o porție de budincă de orez cu prune uscate și bezea.

Și pentru că este sezonul fructelor de pădure, îți mai oferim și o rețetă de prăjitură cu afine și bezea.

Citește și
Patru boluri cu budincă de orez cu prune uscate și bezea
Galerie foto

Galerie foto

Pasul de adăugare a prunelor peste sosul de vanilie
Pasul de adăugare bezea peste budinca de orez
Pasul de introducere în cuptor a bolurilor cu budincă de orez cu prune uscate și bezea
+1
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Augsburger Zwetschgendatschi
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
far breton cu prune
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Comandă-record de 1 decembrie. Cât a plătit un bucureștean pentru mici și cartofi prăjiți de Ziua Națională
Comandă-record de 1 decembrie. Cât a plătit un bucureștean pentru mici și cartofi prăjiți de Ziua Națională
Comandă-record de 1 decembrie. Cât a plătit un bucureștean pentru mici și cartofi prăjiți de Ziua Națională
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide