Budincă de orez cu prune uscate și bezea
Dacă îți este dor de gustul orezului cu lapte din copilărie, poți să îl prepari rapid, dar în cantitate mai mare. Savurează o porție bună pentru a-ți potoli pofta, iar din ce rămâne, poți prepara o delicioasă budincă de orez cu prune uscate și bezea.
Galerie foto
Chiar dacă rețeta necesită mai multe etape de preparare, merită din plin atât efortul, cât și timpul alocat. Te vor cuceri pe loc combinațiile de arome și texturi ale acestui interesant desert cu iz de copilărie.
Budinca se prepară cu prune uscate, însă o poți prepara, dacă dorești și cu prune proaspete, pentru că este sezonul lor.
Îți oferim mai jos rețeta pas cu pas pentru a te răsfăța și tu, împreună cu familia și prietenii, cu un desert delicios și spectaculos.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețeta acestui desert spectaculos și extrem de delicios se prepară din mai multe elemente și în mai multe etape. Primul pas constă în fierberea orezului cu lapte și a hidratării prunelor uscate, în vin. Apoi se prepară un sos de vanilie și se montează budinca pentru coacere. La final, se prepară o bezea care se
Pași necesari preparării orezului și pregătirii prunelor
Pune laptele într-o cratiță, împreună cu batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe laptele până la primul clocot. Apoi, adaugă orezul, vanilia, zahărul și un praf de sare.
Fierbe orezul cu lapte până când laptele este absorbit de boabele de orez, iar acestea sunt bine hidratate. Nu uita să amesteci din când în când orezul pentru a nu se lipi. După stingerea focului adaugă untul și amestecă până când se topește și se omogenizează compoziția.
Pune orezul cu lapte în boluri termorezistente, dar nu umple decât 1/3 din volumul acestora.
În timpul cât orezul cu lapte fierbe, pregătește și prunele. Așază o altă cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea prunele, vinul, batonul de scorțișoară și anasonul stelat. Fierbe prunele în vin până când sunt bine hidratate și foarte aromatizate. Transferă prunele într-o sită și lasă-le la scurs. După scurgere amestecă o parte din prune cu orezul din boluri.
Pași necesari preparării sosului de vanilie pentru budincă de orez cu prune uscate și bezea
Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu apă. Deasupra acesteia, așază o cratiță mai mică. Pune în această cratiță gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare. Amestecă continuu aceste ingrediente pe baia de aburi până când rezultă o compoziție spumoasă.
În altă cratiță, pune laptele la fiert. Toarnă laptele fierbinte, în fir subțire peste spuma de gălbenușuri, amestecând energic pentru omogenizare. Când compoziția devine consistentă, adaugă vanilia și stingem focul.
Întinde sosul de vanilie peste orezul din vase. Peste sos, adaugă prunele rămase.
Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare ai budincii de orez în GALERIA FOTO!
Apoi, adaugă și restul de orez cu lapte. Pune bolurile cu budincă de orez cu prune în cuptorul încălzit la 200 de grade, pentru 10 minute.
În acest interval de timp pregătește bezeaua de albușuri. Presară puțină sare peste albușuri și bate-le spumă. Apoi adaugă zahărul, treptat, dar și sucul de lămâie. Bate albușurile în continuare până când obții o bezea fermă.
Scoate bolurile cu budinca de orez din cuptor și întinde rapid bezeaua deasupra orezului. Pune-le din nou la cuptor pentru maxim 10 minute.
Cu siguranță, îi vei cuceri pe cei dragi servindu-i cu o porție de budincă de orez cu prune uscate și bezea.
Și pentru că este sezonul fructelor de pădure, îți mai oferim și o rețetă de prăjitură cu afine și bezea.
Galerie foto