Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe

Dacă îți plac deserturile cu fructe, atunci trebuie să încerci neapărat rețeta de clafoutis și cobbler. Sunt două deserturi diferite, unul de origine franceză, altul americană. Ce le face asemănătoare este că sunt delicioase și pline de arome.

clafoutis și cobbler într-o fotografie colaj
Rețetele de clafoutis și cobbler sunt diferite prin textură și modul de folosire a fructelor / Shutterstock

Clafoutis este un deliciu francez atemporal, îmbinând tradiția cu inovația pentru a satisface gusturile rafinate ale celor care îl savurează. Versatilitatea sa în ceea ce privește fructele și aromele face din clafoutis o alegere ideală mai ales pentru zilele calde de primăvară sau vară.

Cobblerul reprezintă o tradiție delicioasă în bucătăria americană, oferind o alternativă simplă și reconfortantă la deserturile elaborate. Cu un istoric plin de inovație și adaptabilitate, cobbler-ul rămâne o alegere preferată în orice anotimp pentru că este o modalitate gustoasă de a valorifica fructele de orice fel.

Iată câteva lucruri pe care să le știi despre clafoutis și cobbler.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ce este clafoutis

Clafoutis este o specialitate franceză din regiunea Limousin și își are originile într-un tărâm bogat în produse lactate. La început era preparat cu vișine, iar cu timpul, rețeta a evoluat pentru a include diverse fructe de sezon.

Clafoutis se face în general cu cireșe cu sâmburi/ Shutterstock

Termenul „clafoutis” provine din cuvântul „clafir”, care înseamnă a acoperi sau a umple. Această denumire descrie perfect metoda în care fructele sunt așezate și acoperite cu aluat în timpul procesului de gătire.

Ingredientele tradiționale pentru clafoutis includ ouă, lapte, făină, zahăr și fructe, de obicei vișine, dar pot fi folosite și cireșe, prune sau alte fructe de sezon. Important este ca acestea să fie proaspete.

Cu toate acestea, în unele variante de rețete vei găsi și fructe uscate, cum ar fi stafidele, adăugate pentru un plus textura. Arome suplimentare vin sub formă de extract de vanilie, dar se poate pune și extract de migdale pentru o notă de nuci.

Aluatul desertului se face destul de simplu, amestecând ouăle, făina, laptele, zahărul și un strop de sare. Unele rețete pot include și unt topit sau vanilie pentru a adăuga arome suplimentare.

Fructele se așează într-o tavă unsă, iar amestecul de aluat se toarnă peste ele, acoperindu-le în mod uniform. Clafoutis este apoi gătit într-o tavă mai puternică de copt sau chiar într-o tigaie din fontă. Se obține o cremă ușor rumenită care poate fi tăiată în felii și savurată.

Clafoutis este mai parfumat decât cobblerul

Pentru clafoutis și cobbler fructele au un rol diferit. În primul, se folosesc doar cele de sezon, proaspete. Scopul lor este de a aduce o aromă delicată cremei. Pentru cobbler se pot folosi și fructe conservate, atât congelate, cât și din compot.

Pentru a obține textura siropoasă dorită, se adaugă zahăr în umplutură. Spre deosebire de rețetele de clafoutis, pentru cobbler fructele trebuie gătite, ceea ce conferă desertului mai multă maleabilitate în aromele integrate.

Ce este cobblerul

Cobblerul are origini în bucătăria americană, fiind o prăjitură simplă și reconfortantă care s-a dezvoltat în timp.

În istoria sa, cobblerul a fost o soluție ingenioasă pentru a pregăti deserturi delicioase folosind fructe sezoniere și ingrediente ușor accesibile.

Cobblerul se poate face și din fructe congelate/ Shutterstock

Numele său provine, se pare, de la aspectul „ciobit” al aluatului dispus pe partea de sus, asemănător cu cărămizile utilizate în construcții.

Reteta de cobbler este una simplă și flexibilă, permițând folosirea unei varietăți de fructe și aluat. Fructele, precum piersici, căpșuni, mere sau căpșune, sunt curățate și tăiate în bucăți potrivite. Apoi sunt așezate într-o tavă unsă, formând un strat uniform pe fundul vasului.

Aluatul simplu este realizat din făină, zahăr, unt și lapte sau iaurt. Este apoi întins peste fructe în bucăți neregulate sau în „cioburi”. Tava este introdusă în cuptor și coace până când aluatul devine auriu și crocant, iar fructele fierbinte și suculente.

Cobblerul are o textură diferită față de clafoutis

Aluatul de clafoutis este umed, omogen și fraged, amintind mai mult de o budincă, dar cu o textură mai aerisită.

Pentru a obține desertul perfect este esențial să se respecte toți pașii și mai ales timpii de gătire. de exact o jumătate de oră.

Claufoutis are o textura unică, cu un echilibru perfect între prăjitură și crème brûlée. Umplutura de fructe este generoasă, dar nu este cea care dictează consistența.

Cobblerul are o umplutură compactă, dar totuși fluidă. Aluatul nu reprezintă componenta cea mai importantă a desertului.

Deși în partea de sus ar trebui să aibă o textură crocantă pentru a contrasta umplutura cu fructe, cantitatea sa nu este dominantă. Partea de aluat care intră în contact cu fructele este infuzată cu siropul lor delicios, căpătând o textură fragedă. Cobblerul necesită un timp mai mare de gătire pentru că umplutura are nevoie să se îngroașe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Desertul franțuzesc cu cireșe - clafoutis, porționat
Galerie foto
Clafoutis cu cireșe. Desert simplu și ușor din bucătăria franceză
Clafoutis cu cireșe. Desert simplu și ușor din bucătăria franceză
Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Cobbler cu fructe servit în boluri mici și albe
3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
17 decembrie, 05:43
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
turtă dulce în coșuleț
16 decembrie, 07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
16 decembrie, 07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
Nicușor Dan s-a întâlnit cu Regele Charles la Palatul Buckingham. Care a fost motivul vizitei
3.000 € salariu, fără diplome. Meseria la mare căutare în această perioadă în Franța
3.000 € salariu, fără diplome. Meseria la mare căutare în această perioadă în Franța
3.000 € salariu, fără diplome. Meseria la mare căutare în această perioadă în Franța
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Locul din România unde Gică Popescu face o afacere de 70.000.000 de euro
Campioana uitată a României. Povestea incredibilă a Lilianei Petrișor care a ajuns să trăiască în Gara de Nord | VIDEO
Campioana uitată a României. Povestea incredibilă a Lilianei Petrișor care a ajuns să trăiască în Gara de Nord | VIDEO
Campioana uitată a României. Povestea incredibilă a Lilianei Petrișor care a ajuns să trăiască în Gara de Nord | VIDEO
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
Ce își dorește Alp Navruz în 2026 pe plan personal și profesional. Actorul și-a transmis rezoluțiile
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Ruladă de porc cu smochine și nuci, în felii de bacon
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
închide