Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe

Dacă îți plac deserturile cu fructe, atunci trebuie să încerci neapărat rețeta de clafoutis și cobbler. Sunt două deserturi diferite, unul de origine franceză, altul americană. Ce le face asemănătoare este că sunt delicioase și pline de arome.

clafoutis și cobbler într-o fotografie colaj
Rețetele de clafoutis și cobbler sunt diferite prin textură și modul de folosire a fructelor / Shutterstock

Clafoutis este un deliciu francez atemporal, îmbinând tradiția cu inovația pentru a satisface gusturile rafinate ale celor care îl savurează. Versatilitatea sa în ceea ce privește fructele și aromele face din clafoutis o alegere ideală mai ales pentru zilele calde de primăvară sau vară.

Cobblerul reprezintă o tradiție delicioasă în bucătăria americană, oferind o alternativă simplă și reconfortantă la deserturile elaborate. Cu un istoric plin de inovație și adaptabilitate, cobbler-ul rămâne o alegere preferată în orice anotimp pentru că este o modalitate gustoasă de a valorifica fructele de orice fel.

Iată câteva lucruri pe care să le știi despre clafoutis și cobbler.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ce este clafoutis

Clafoutis este o specialitate franceză din regiunea Limousin și își are originile într-un tărâm bogat în produse lactate. La început era preparat cu vișine, iar cu timpul, rețeta a evoluat pentru a include diverse fructe de sezon.

Clafoutis se face în general cu cireșe cu sâmburi/ Shutterstock

Termenul „clafoutis” provine din cuvântul „clafir”, care înseamnă a acoperi sau a umple. Această denumire descrie perfect metoda în care fructele sunt așezate și acoperite cu aluat în timpul procesului de gătire.

Ingredientele tradiționale pentru clafoutis includ ouă, lapte, făină, zahăr și fructe, de obicei vișine, dar pot fi folosite și cireșe, prune sau alte fructe de sezon. Important este ca acestea să fie proaspete.

Cu toate acestea, în unele variante de rețete vei găsi și fructe uscate, cum ar fi stafidele, adăugate pentru un plus textura. Arome suplimentare vin sub formă de extract de vanilie, dar se poate pune și extract de migdale pentru o notă de nuci.

Aluatul desertului se face destul de simplu, amestecând ouăle, făina, laptele, zahărul și un strop de sare. Unele rețete pot include și unt topit sau vanilie pentru a adăuga arome suplimentare.

Fructele se așează într-o tavă unsă, iar amestecul de aluat se toarnă peste ele, acoperindu-le în mod uniform. Clafoutis este apoi gătit într-o tavă mai puternică de copt sau chiar într-o tigaie din fontă. Se obține o cremă ușor rumenită care poate fi tăiată în felii și savurată.

Clafoutis este mai parfumat decât cobblerul

Pentru clafoutis și cobbler fructele au un rol diferit. În primul, se folosesc doar cele de sezon, proaspete. Scopul lor este de a aduce o aromă delicată cremei. Pentru cobbler se pot folosi și fructe conservate, atât congelate, cât și din compot.

Pentru a obține textura siropoasă dorită, se adaugă zahăr în umplutură. Spre deosebire de rețetele de clafoutis, pentru cobbler fructele trebuie gătite, ceea ce conferă desertului mai multă maleabilitate în aromele integrate.

Ce este cobblerul

Cobblerul are origini în bucătăria americană, fiind o prăjitură simplă și reconfortantă care s-a dezvoltat în timp.

În istoria sa, cobblerul a fost o soluție ingenioasă pentru a pregăti deserturi delicioase folosind fructe sezoniere și ingrediente ușor accesibile.

Cobblerul se poate face și din fructe congelate/ Shutterstock

Numele său provine, se pare, de la aspectul „ciobit” al aluatului dispus pe partea de sus, asemănător cu cărămizile utilizate în construcții.

Reteta de cobbler este una simplă și flexibilă, permițând folosirea unei varietăți de fructe și aluat. Fructele, precum piersici, căpșuni, mere sau căpșune, sunt curățate și tăiate în bucăți potrivite. Apoi sunt așezate într-o tavă unsă, formând un strat uniform pe fundul vasului.

Aluatul simplu este realizat din făină, zahăr, unt și lapte sau iaurt. Este apoi întins peste fructe în bucăți neregulate sau în „cioburi”. Tava este introdusă în cuptor și coace până când aluatul devine auriu și crocant, iar fructele fierbinte și suculente.

Cobblerul are o textură diferită față de clafoutis

Aluatul de clafoutis este umed, omogen și fraged, amintind mai mult de o budincă, dar cu o textură mai aerisită.

Pentru a obține desertul perfect este esențial să se respecte toți pașii și mai ales timpii de gătire. de exact o jumătate de oră.

Claufoutis are o textura unică, cu un echilibru perfect între prăjitură și crème brûlée. Umplutura de fructe este generoasă, dar nu este cea care dictează consistența.

Cobblerul are o umplutură compactă, dar totuși fluidă. Aluatul nu reprezintă componenta cea mai importantă a desertului.

Deși în partea de sus ar trebui să aibă o textură crocantă pentru a contrasta umplutura cu fructe, cantitatea sa nu este dominantă. Partea de aluat care intră în contact cu fructele este infuzată cu siropul lor delicios, căpătând o textură fragedă. Cobblerul necesită un timp mai mare de gătire pentru că umplutura are nevoie să se îngroașe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Desertul franțuzesc cu cireșe - clafoutis, porționat
Galerie foto
Clafoutis cu cireșe. Desert simplu și ușor din bucătăria franceză
Clafoutis cu cireșe. Desert simplu și ușor din bucătăria franceză
Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Cobbler cu fructe servit în boluri mici și albe
3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite optimizări şi reorientare strategică
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Ce detaliu i-a uimit pe toți, la verdict
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide