Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe

Dacă îți plac deserturile cu fructe, atunci trebuie să încerci neapărat rețeta de clafoutis și cobbler. Sunt două deserturi diferite, unul de origine franceză, altul americană. Ce le face asemănătoare este că sunt delicioase și pline de arome.

clafoutis și cobbler într-o fotografie colaj
Rețetele de clafoutis și cobbler sunt diferite prin textură și modul de folosire a fructelor / Shutterstock

Clafoutis este un deliciu francez atemporal, îmbinând tradiția cu inovația pentru a satisface gusturile rafinate ale celor care îl savurează. Versatilitatea sa în ceea ce privește fructele și aromele face din clafoutis o alegere ideală mai ales pentru zilele calde de primăvară sau vară.

Cobblerul reprezintă o tradiție delicioasă în bucătăria americană, oferind o alternativă simplă și reconfortantă la deserturile elaborate. Cu un istoric plin de inovație și adaptabilitate, cobbler-ul rămâne o alegere preferată în orice anotimp pentru că este o modalitate gustoasă de a valorifica fructele de orice fel.

Iată câteva lucruri pe care să le știi despre clafoutis și cobbler.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ce este clafoutis

Clafoutis este o specialitate franceză din regiunea Limousin și își are originile într-un tărâm bogat în produse lactate. La început era preparat cu vișine, iar cu timpul, rețeta a evoluat pentru a include diverse fructe de sezon.

Clafoutis se face în general cu cireșe cu sâmburi/ Shutterstock

Termenul „clafoutis” provine din cuvântul „clafir”, care înseamnă a acoperi sau a umple. Această denumire descrie perfect metoda în care fructele sunt așezate și acoperite cu aluat în timpul procesului de gătire.

Ingredientele tradiționale pentru clafoutis includ ouă, lapte, făină, zahăr și fructe, de obicei vișine, dar pot fi folosite și cireșe, prune sau alte fructe de sezon. Important este ca acestea să fie proaspete.

Cu toate acestea, în unele variante de rețete vei găsi și fructe uscate, cum ar fi stafidele, adăugate pentru un plus textura. Arome suplimentare vin sub formă de extract de vanilie, dar se poate pune și extract de migdale pentru o notă de nuci.

Aluatul desertului se face destul de simplu, amestecând ouăle, făina, laptele, zahărul și un strop de sare. Unele rețete pot include și unt topit sau vanilie pentru a adăuga arome suplimentare.

Fructele se așează într-o tavă unsă, iar amestecul de aluat se toarnă peste ele, acoperindu-le în mod uniform. Clafoutis este apoi gătit într-o tavă mai puternică de copt sau chiar într-o tigaie din fontă. Se obține o cremă ușor rumenită care poate fi tăiată în felii și savurată.

Clafoutis este mai parfumat decât cobblerul

Pentru clafoutis și cobbler fructele au un rol diferit. În primul, se folosesc doar cele de sezon, proaspete. Scopul lor este de a aduce o aromă delicată cremei. Pentru cobbler se pot folosi și fructe conservate, atât congelate, cât și din compot.

Pentru a obține textura siropoasă dorită, se adaugă zahăr în umplutură. Spre deosebire de rețetele de clafoutis, pentru cobbler fructele trebuie gătite, ceea ce conferă desertului mai multă maleabilitate în aromele integrate.

Ce este cobblerul

Cobblerul are origini în bucătăria americană, fiind o prăjitură simplă și reconfortantă care s-a dezvoltat în timp.

În istoria sa, cobblerul a fost o soluție ingenioasă pentru a pregăti deserturi delicioase folosind fructe sezoniere și ingrediente ușor accesibile.

Cobblerul se poate face și din fructe congelate/ Shutterstock

Numele său provine, se pare, de la aspectul „ciobit” al aluatului dispus pe partea de sus, asemănător cu cărămizile utilizate în construcții.

Reteta de cobbler este una simplă și flexibilă, permițând folosirea unei varietăți de fructe și aluat. Fructele, precum piersici, căpșuni, mere sau căpșune, sunt curățate și tăiate în bucăți potrivite. Apoi sunt așezate într-o tavă unsă, formând un strat uniform pe fundul vasului.

Aluatul simplu este realizat din făină, zahăr, unt și lapte sau iaurt. Este apoi întins peste fructe în bucăți neregulate sau în „cioburi”. Tava este introdusă în cuptor și coace până când aluatul devine auriu și crocant, iar fructele fierbinte și suculente.

Cobblerul are o textură diferită față de clafoutis

Aluatul de clafoutis este umed, omogen și fraged, amintind mai mult de o budincă, dar cu o textură mai aerisită.

Pentru a obține desertul perfect este esențial să se respecte toți pașii și mai ales timpii de gătire. de exact o jumătate de oră.

Claufoutis are o textura unică, cu un echilibru perfect între prăjitură și crème brûlée. Umplutura de fructe este generoasă, dar nu este cea care dictează consistența.

Cobblerul are o umplutură compactă, dar totuși fluidă. Aluatul nu reprezintă componenta cea mai importantă a desertului.

Deși în partea de sus ar trebui să aibă o textură crocantă pentru a contrasta umplutura cu fructe, cantitatea sa nu este dominantă. Partea de aluat care intră în contact cu fructele este infuzată cu siropul lor delicios, căpătând o textură fragedă. Cobblerul necesită un timp mai mare de gătire pentru că umplutura are nevoie să se îngroașe.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar, una pe farfurie și trei pe un grătar
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Mini galette cu nectarine și sirop de arțar. Rețeta unui desert cu farmec franțuzesc
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie pe un platou de lemn, cu roșii cherry coapte
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Pachețele din felii de dovlecei, umplute cu brânză și ceapă roșie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Desertul franțuzesc cu cireșe - clafoutis, porționat
Galerie foto
Clafoutis cu cireșe. Desert simplu și ușor din bucătăria franceză
Clafoutis cu cireșe. Desert simplu și ușor din bucătăria franceză
Clafoutis servite pe o masă amre albă
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Clafoutis, desert tipic franțuzesc. 5 rețete dulci și sărate pentru răsfățul tău
Cobbler cu fructe servit în boluri mici și albe
3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
3 rețete de cobbler cu fructe. Preparate pe care să le încerci vara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
12 august, 06:29
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
12 august, 05:19
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Semnul zodiacal de care nu te poți îndepărta. Ce arată astrele
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Alertă de caniculă în 24 de judeţe şi în Capitală. Temperaturile vor ajunge până la 37°C
Cum a fost amp;#8220;săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: amp;#8220;Când mă uit, un securist”
Cum a fost amp;#8220;săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: amp;#8220;Când mă uit, un securist”
Cum a fost amp;#8220;săltat” milionarul român cu trei pensii din propria casă: amp;#8220;Când mă uit, un securist”
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil

Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb

Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
închide