Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie

Indiferent dacă gătești sau faci curățenie trebuie să știi care sunt tipurile de oțet potrivite pentru fiecare activitate în parte. Există atât de multe tipuri de oțet, încât probabil că și tu ai în bucătărie câteva dintre ele. Totuși, ce este exact oțetul și de unde știi care sunt cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiști.

Mai multe tipuri de oțet puse în sticle pe o masă
Unele tipuri de oțet au o aciditate foarte mare și nu trebuie consumate / Profimedia Images

Oțetul se prepară prin adăugarea de bacterii la orice tip de alcool - vin, cidru tare, bere - sau zaharuri, care sunt apoi fermentate și transformate în acid acetic. 

Timpul necesar pentru ca oțetul să fermenteze depinde de ingredientul din care este făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit

Fiecare tip de oțet are un profil de aromă individual și adesea un scop unic în afara bucătăriei. Oțetul pe care îl poți folosi pentru a curăța podelele probabil nu este același pe care îl pui la salată. Iată câte tipuri de oțet există și cele mai bune modalități de utilizare a fiecăruia.

Oțet alb distilat

Oțetul alb distilat, care este uneori etichetat ca oțet alb, este de obicei făcut dintr-o combinație de aproximativ 5-10% acid acetic și aproximativ 90-95% apă. Acest tip de oțet este unul dintre cele mai versatile.

Există mai multe utilizări culinare pentru a pune în valoare aroma intensă a oțetului alb. Este ingredient în ketchup, iar câteva picături se pun chiar și în piureul de cartofi pentru a-i da o culoare mai deschisă, aproape de alb.

Oțetul alb este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale excelente de curățare. Când este amestecat cu bicarbonat de sodiu, creează o soluție de spumă care este utilă pentru îndepărtarea grăsimii și a resturilor din tigăi.

Oțetul alb este, de asemenea, un excelent detergent universal. Adaugă o parte de oțet la o parte de apă într-o sticlă cu pulverizator și agit-o. Adaugă și câteva picături din uleiul tău esențial preferat pentru a reduce mirosul oțetului și vei avea o soluție care va curăța aproape orice.

Oțetul alb are și alte utilizări în casă . Poate înmuia rufele, poate curăța și detartra un filtru de cafea, poate ajuta la păstrarea florilor proaspete și multe altele.

Oțet de vin alb

După cum indică și numele, oțetul de vin alb este făcut din vin alb fermentat. Gustul este mai blând decât cel al oțetului alb distilat și cel al oțetului de cidru de mere. Are destul de multe scopuri culinare și este adesea folosit în sosuri și chiar marinade.

Oțet balsamic

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai populare tipuri de oțet. Cu cât este învechit mai mult, cu atât culoarea este mai închisă, cu atât aroma este mai dulce și consistența este mai groasă. 

Deși este ușor să găsești oțet balsamic la orice supermarket, prețul poate varia. Cele mai bune pot ajunge să coste și 1000 de lei. Oțetul balsamic este produs în Italia din must de struguri.

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai bune tipuri de combinat cu alimente. Poate fi amestecat cu ulei de măsline extravirgin pentru un dressing ușor de salată. Se pune în marinadă, este gustoasă pus peste brânză mozzarella. 

Oțetul balsamic alb este un tip de oțet balsamic care este făcut din must alb de struguri Trebbiano.

Oțet de șampanie

Oțetul de șampanie este făcut din șampania care a fost fermentată. Dintre toate tipurile de oțet, are cea mai ușoară aromă, care este atât acră, cât și dulce. Oțetul de șampanie are un gust grozav în salate, în preparate cu carne de porc înăbușită.

Oțet de vin roșu

Făcut din vin roșu care se lasă să fermenteze până devine acru, oțetul de vin roșu are o serie de întrebuințări. Este un ingredient ideal în sosuri pentru salate, sosuri, rețete cu preparate gătite lent , marinade, reducții și murături.

Oțet de orez

Oțetul de orez sau oțetul de vin de orez este făcut din vin de orez fermentat. Are o aromă dulce, delicată și este mai puțin acid în comparație cu majoritatea tipurilor de oțet. 

Culoarea oțetului de orez poate varia în funcție de țara de origine a sticlei, de la limpede la maro până la nuanțe roșii și chiar negre. Acest tip de oțet este folosit mai ales în rețetele asiatice, inclusiv la preparate prăjite, salate, tăiței și legume.

Oțet de mere

Oțetul de mere a avut o popularitate sporită în ultimii ani datorită varietății sale mari de utilizări. Este făcut din suc de mere fermentat, dându-i o aromă cu totul unică.

Poți amesteca oțet de mere cu ulei de măsline pentru a crea o vinegretă de salată. Este, de asemenea, un ingredient în rețetele de friptură, creveți și unele feluri de mâncare din cartofi.

Oțetul de mere este unul dintre acele tipuri de oțet cunoscute pentru sprijinirea digestiei și îmbunătățirea sănătății intestinale. Unii oameni chiar îl beau direct sau amestecat cu apă. Există multe rețete de băuturi tonice pentru wellness care folosesc oțet de mere ca ingredient principal.

Poți face chiar și balsam pentru păr cu cidru de mere, care ajută la restabilirea volumului și la curățarea profundă a părului și a scalpului .

Oțet de Sherry

Oțetul de Sherry este făcut din vin de Sherry în provincia Cadiz din sud-vestul Spaniei. Este fermentat în mod natural și învechit timp de cel puțin șase luni. Oțetul de Sherry Reserva este învechit timp de cel puțin doi ani, în timp ce Gran Reserva este învechit mai mult de 10 ani.

Acest tip de oțet poate fi folosit ca înlocuitor al oțetului balsamic în mâncăruri precum salata Caprese, dar are o aromă unică în sine.

Oțet din malț

Oțetul de malț este obținut din orz de malț. Este cel mai bine cunoscut ca ingredient în preparatul tradițional englezesc fish and chips. Poate fi folosit și în fasole și pentru a face murături.

Tipuri de oțet pe care nu ar trebui să le folosești ca ingrediente în bucătărie

Oțetul de curățat nu este deloc un produs alimentar. De fapt, este nesigur de ingerat. Cu o aciditate de 6% (majoritatea oțetului este de 5%), este o soluție naturală pentru curățarea suprafețelor din casă. Poți face un spray universal cu oțet de curățare în același mod în care ai face cu oțet alb, cu un raport de o parte de oțet la o parte de apă.

Oțetul industrial, uneori numit oțet horticol, este, de asemenea, periculos de ingerat. Oțetul industrial are de obicei 20-30% aciditate. Este folosit într-o varietate mare de scopuri, de la curățarea clădirilor comerciale la uciderea buruienilor.

CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
închide