Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie

Indiferent dacă gătești sau faci curățenie trebuie să știi care sunt tipurile de oțet potrivite pentru fiecare activitate în parte. Există atât de multe tipuri de oțet, încât probabil că și tu ai în bucătărie câteva dintre ele. Totuși, ce este exact oțetul și de unde știi care sunt cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Descoperă câteva sfaturi utile de la specialiști.

Mai multe tipuri de oțet puse în sticle pe o masă
Unele tipuri de oțet au o aciditate foarte mare și nu trebuie consumate / Profimedia Images

Oțetul se prepară prin adăugarea de bacterii la orice tip de alcool - vin, cidru tare, bere - sau zaharuri, care sunt apoi fermentate și transformate în acid acetic. 

Timpul necesar pentru ca oțetul să fermenteze depinde de ingredientul din care este făcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit

Fiecare tip de oțet are un profil de aromă individual și adesea un scop unic în afara bucătăriei. Oțetul pe care îl poți folosi pentru a curăța podelele probabil nu este același pe care îl pui la salată. Iată câte tipuri de oțet există și cele mai bune modalități de utilizare a fiecăruia.

Oțet alb distilat

Oțetul alb distilat, care este uneori etichetat ca oțet alb, este de obicei făcut dintr-o combinație de aproximativ 5-10% acid acetic și aproximativ 90-95% apă. Acest tip de oțet este unul dintre cele mai versatile.

Există mai multe utilizări culinare pentru a pune în valoare aroma intensă a oțetului alb. Este ingredient în ketchup, iar câteva picături se pun chiar și în piureul de cartofi pentru a-i da o culoare mai deschisă, aproape de alb.

Oțetul alb este cunoscut mai ales pentru proprietățile sale excelente de curățare. Când este amestecat cu bicarbonat de sodiu, creează o soluție de spumă care este utilă pentru îndepărtarea grăsimii și a resturilor din tigăi.

Oțetul alb este, de asemenea, un excelent detergent universal. Adaugă o parte de oțet la o parte de apă într-o sticlă cu pulverizator și agit-o. Adaugă și câteva picături din uleiul tău esențial preferat pentru a reduce mirosul oțetului și vei avea o soluție care va curăța aproape orice.

Oțetul alb are și alte utilizări în casă . Poate înmuia rufele, poate curăța și detartra un filtru de cafea, poate ajuta la păstrarea florilor proaspete și multe altele.

Oțet de vin alb

După cum indică și numele, oțetul de vin alb este făcut din vin alb fermentat. Gustul este mai blând decât cel al oțetului alb distilat și cel al oțetului de cidru de mere. Are destul de multe scopuri culinare și este adesea folosit în sosuri și chiar marinade.

Oțet balsamic

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai populare tipuri de oțet. Cu cât este învechit mai mult, cu atât culoarea este mai închisă, cu atât aroma este mai dulce și consistența este mai groasă. 

Deși este ușor să găsești oțet balsamic la orice supermarket, prețul poate varia. Cele mai bune pot ajunge să coste și 1000 de lei. Oțetul balsamic este produs în Italia din must de struguri.

Oțetul balsamic este unul dintre cele mai bune tipuri de combinat cu alimente. Poate fi amestecat cu ulei de măsline extravirgin pentru un dressing ușor de salată. Se pune în marinadă, este gustoasă pus peste brânză mozzarella. 

Oțetul balsamic alb este un tip de oțet balsamic care este făcut din must alb de struguri Trebbiano.

Oțet de șampanie

Oțetul de șampanie este făcut din șampania care a fost fermentată. Dintre toate tipurile de oțet, are cea mai ușoară aromă, care este atât acră, cât și dulce. Oțetul de șampanie are un gust grozav în salate, în preparate cu carne de porc înăbușită.

Oțet de vin roșu

Făcut din vin roșu care se lasă să fermenteze până devine acru, oțetul de vin roșu are o serie de întrebuințări. Este un ingredient ideal în sosuri pentru salate, sosuri, rețete cu preparate gătite lent , marinade, reducții și murături.

Oțet de orez

Oțetul de orez sau oțetul de vin de orez este făcut din vin de orez fermentat. Are o aromă dulce, delicată și este mai puțin acid în comparație cu majoritatea tipurilor de oțet. 

Culoarea oțetului de orez poate varia în funcție de țara de origine a sticlei, de la limpede la maro până la nuanțe roșii și chiar negre. Acest tip de oțet este folosit mai ales în rețetele asiatice, inclusiv la preparate prăjite, salate, tăiței și legume.

Oțet de mere

Oțetul de mere a avut o popularitate sporită în ultimii ani datorită varietății sale mari de utilizări. Este făcut din suc de mere fermentat, dându-i o aromă cu totul unică.

Poți amesteca oțet de mere cu ulei de măsline pentru a crea o vinegretă de salată. Este, de asemenea, un ingredient în rețetele de friptură, creveți și unele feluri de mâncare din cartofi.

Oțetul de mere este unul dintre acele tipuri de oțet cunoscute pentru sprijinirea digestiei și îmbunătățirea sănătății intestinale. Unii oameni chiar îl beau direct sau amestecat cu apă. Există multe rețete de băuturi tonice pentru wellness care folosesc oțet de mere ca ingredient principal.

Poți face chiar și balsam pentru păr cu cidru de mere, care ajută la restabilirea volumului și la curățarea profundă a părului și a scalpului .

Oțet de Sherry

Oțetul de Sherry este făcut din vin de Sherry în provincia Cadiz din sud-vestul Spaniei. Este fermentat în mod natural și învechit timp de cel puțin șase luni. Oțetul de Sherry Reserva este învechit timp de cel puțin doi ani, în timp ce Gran Reserva este învechit mai mult de 10 ani.

Acest tip de oțet poate fi folosit ca înlocuitor al oțetului balsamic în mâncăruri precum salata Caprese, dar are o aromă unică în sine.

Oțet din malț

Oțetul de malț este obținut din orz de malț. Este cel mai bine cunoscut ca ingredient în preparatul tradițional englezesc fish and chips. Poate fi folosit și în fasole și pentru a face murături.

Tipuri de oțet pe care nu ar trebui să le folosești ca ingrediente în bucătărie

Oțetul de curățat nu este deloc un produs alimentar. De fapt, este nesigur de ingerat. Cu o aciditate de 6% (majoritatea oțetului este de 5%), este o soluție naturală pentru curățarea suprafețelor din casă. Poți face un spray universal cu oțet de curățare în același mod în care ai face cu oțet alb, cu un raport de o parte de oțet la o parte de apă.

Oțetul industrial, uneori numit oțet horticol, este, de asemenea, periculos de ingerat. Oțetul industrial are de obicei 20-30% aciditate. Este folosit într-o varietate mare de scopuri, de la curățarea clădirilor comerciale la uciderea buruienilor.

CELE MAI CITITE
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
Locul din România care îi atrage pe turiştii străini. Maximilian a mers peste 1.400 de km pentru asta
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
închide