Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile
Ketchupul este considerat un sos pe bază de roșii care este folosit în principal pentru cartofi prăjiți, friptură sau paste. Mai poate fi folosit ca ingredient sau bază pentru alt tip de sosuri. Deși de cele mai multe ori este achiziționat din magazin, ketchup-ul poate fi făcut și în casă fără prea mari de cap. Descoperă și tu patru rețete de ketchup de casă.
Galerie foto
Poate părea ciudat, dar la început ketchupul nu era preparat din roșii. De fapt, nu avea nicio legătură cu ele. Preparatele originale care purtau denumirea de ketchup aveau la bază pește, ciuperci, nuci sau fructe. Înainte de secolul al XIX-lea, „ketchup” se putea referi la orice număr de sosuri cu o consistență groasă.
Un om de știință american, pe nume James Mease, este creditat cu inventarea ketchupului pe bază de roșii în 1812. Formula sa a fost modificată de-a lungul anilor și, în anul 1876, celebra companie Heinz a lansat popularul ketchup îmbuteliat.
Rețeta de ketchup de casă. Varianta de bază
Ketchupul de casă trebuie păstrat la frigider, într-un recipient ermetic, până la trei săptămâni. Se poate păstra și la congelator până la șase luni.
Ingrediente
- 800 g roșii tocate
- 110 ml apă
- 80 g zahăr alb
- 100 ml oțet alb
- 1 linguriță de praf de ceapă
- ½ linguriță de usturoi pudră
- 1 ¾ linguriță sare
- ⅛ linguriță ”sare” de țelină
- ⅛ linguriță pudră de muștar
- ¼ de linguriță piper negru măcinat fin
- 1 cuișor întreg.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele la fiert și se amestecă pentru a se omogeniza bine. Se fierbe compoziția la foc mare neacoperit, până când amestecul este redus la jumătate și foarte gros, 10 până la 12 ore. Se amestecă la fiecare oră. Apoi, se pasează cu un blender până sosul devine foarte fin.
Se pune ketchupul într-o strecurătoare fină și se apasă amestecul cu o spatulă pentru a strecura orice urmă de coajă și semințe.
Se transferă într-un castron. Se lasă să se răcească complet. Se mai pun sare sau piper, după gust.
Ketchup picant
Pentru kechupul picant poți pune oricât de mulți ardei iuți vrei și orice soi. Totul depinde de cât de condimentat vrei tu să fie.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 ceapă tocată
- 1 ardei iute tocat
- 3 căței de usturoi tocați
- 700 g roșii tocate
- 70 g zahăr brun
- 70 ml oțet de mere
- 3 linguri de pastă de roșii
- 2 linguri de sos Worcestershire
- 1/2 linguriță de pudră de chili
- 1/2 linguriță de muștar măcinat
- 1/4 linguriță de cuișoare măcinate
- 1/4 linguriță de ienibahar
- 1/8 linguriță de piper negru măcinat
- sare după gust.
Mod de preparare
Se încălzește uleiul într-o oală de mărime medie și se adaugă ceapa și ardeii. Se lasă 5 minute până se înmoaie. Se pune usturoiul și se gătește timp de un minut, amestecând puțin. Se adaugă roșiile, zahărul brun, oțetul, pasta de roșii, sosul Worcestershire, praful de chili, muștarul măcinat, cuișoarele, ienibaharul, piperul negru și sarea după gust.
Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 45 de minute. Se pasează cu un blender vertical și apoi se strecoară printr-o sită cu plasă fină pentru a-i oferi o textură plăcută și netedă. Se păstrează în recipiente închise etanș la frigider.
Descoperă și care sunt legumele pe care nu trebuie să le păstrezi în frigider, dar și de ce nu e recomandat să le depozitezi la rece.
Rețete de ketchup de casă. Varianta cu gogoșari
Ketchul cu gogoșari este mult mai dulce decât cel clasic. Se poate folosi atât pentru paste, cât și pentru alte sosuri.
Ingrediente
- 3 gogoșari tăiați în patru
- 300 g roșii tăiate pe jumătate
- 2 cepe tăiate pe jumătate
- 5 cuișoare
- usturoi decojit, întreg
- 60 ml ulei de măsline extra virgin
- 30 ml oțet balsamic
- 1 lingură de oregano uscat
- 1 lingură de sare
- ½ linguriță de piper negru.
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200-220°C. Se spală și se pregătesc legumele, îndepărtând și miezul și semințele gogoșarilor. Se așează legumele și usturoiul preparate pe o tavă mare. Se amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic, oregano, sare și piper și se amestecă pentru a combina totul.
Se dau la cuptor la 200°C timp de 30 de minute, până când gogoșarii au pete maronii închise și ceapa a devenit puțin transparentă. Se transferă totul, inclusiv uleiul și orice lichid rezultat, într-un blender sau robot de bucătărie. Se procesează până devine un sos omogen. Se asezonează după gust cu sare și piper.
Ketchup cu mere
Dacă te-ai plictisit de ketchupul clasic și vrei să testezi rețete de ketchup de casă mai deosebită o poți încerca pe aceasta cu mere. Este un pic acrișoară, cu un gust fructat.
Ingrediente
- 4 linguri ulei de măsline
- 1 praz mare, curățat și tocat
- 1 ceapă medie, tocată
- 6 roșii mari
- 1 lingură de sare
- 400 g mere dulci, decojite și fără miez.
Mod de preparare
Roșiile se fierb până se înmoaie, apoi se pasează într-un robot de bucătărie sau un blender.
Se pune uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și se adaugă ceapa tocata și prazul. Se gătesc, amestecând des, până când ceapa și prazul sunt caramelizate, aproximativ 15 minute. Se amestecă roșiile, se adaugă sare și se fierb la foc mic. Se lasă, amestecând din când în când, timp de 5 minute.
Merele decojite și fără miez se rad grosier și se adaugă în sosul de roșii, după ce a fiert timp de 5 minute. Se fierbe sosul, neacoperit, până când se reduce și se îngroașă, aproximativ 15 minute. În acest moment, mărul ras trebuie să fie fraged.
Se pune sosul într-un blender și se procesează până devine fin. Apoi se trece printr-o sită foarte fină. Se păstrează în borcan închis ermetic la rece.
Iar dacă ți-am stârnit interesul pentru tipuri de sosuri homemade, îți oferim și rețeta de bulion de roșii cu ardei capia copți.