Rețete de ketchup de casă. 4 variante pentru toate gusturile

Ketchupul este considerat un sos pe bază de roșii care este folosit în principal pentru cartofi prăjiți, friptură sau paste. Mai poate fi folosit ca ingredient sau bază pentru alt tip de sosuri. Deși de cele mai multe ori este achiziționat din magazin, ketchup-ul poate fi făcut și în casă fără prea mari de cap. Descoperă și tu patru rețete de ketchup de casă.

ketchup de casă pus într-un borcan, alături de o lingură cu boabe de piper, roșii și ardei iute
Galerie foto

Galerie foto

Poți face ketchup de casă atât dulce, cât și picant / Shutterstock

Poate părea ciudat, dar la început ketchupul nu era preparat din roșii. De fapt, nu avea nicio legătură cu ele. Preparatele originale care purtau denumirea de ketchup aveau la bază pește, ciuperci, nuci sau fructe. Înainte de secolul al XIX-lea, „ketchup” se putea referi la orice număr de sosuri cu o consistență groasă. 

Un om de știință american, pe nume James Mease, este creditat cu inventarea ketchupului pe bază de roșii în 1812. Formula sa a fost modificată de-a lungul anilor și, în anul 1876, celebra companie Heinz a lansat popularul ketchup îmbuteliat. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta de ketchup de casă. Varianta de bază

Ketchupul de casă trebuie păstrat la frigider, într-un recipient ermetic, până la trei săptămâni. Se poate păstra și la congelator până la șase luni. 

Ketchupul de casă poate fi făcut din roșii foarte bine coapte / Shutterstock

Ingrediente

  • 800 g roșii tocate
  • 110 ml apă
  • 80 g zahăr alb
  • 100 ml oțet alb
  • 1 linguriță de praf de ceapă
  • ½ linguriță de usturoi pudră
  • 1 ¾ linguriță sare
  • ⅛ linguriță ”sare” de țelină
  • ⅛ linguriță pudră de muștar
  • ¼ de linguriță piper negru măcinat fin
  • 1 cuișor întreg.

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele la fiert și se amestecă pentru a se omogeniza bine. Se fierbe compoziția la foc mare neacoperit, până când amestecul este redus la jumătate și foarte gros, 10 până la 12 ore. Se amestecă la fiecare oră. Apoi, se pasează cu un blender până sosul devine foarte fin.

Se pune ketchupul într-o strecurătoare fină și se apasă amestecul cu o spatulă pentru a strecura orice urmă de coajă și semințe.

Se transferă într-un castron. Se lasă să se răcească complet. Se mai pun sare sau piper, după gust.

Ketchup picant

Pentru kechupul picant poți pune oricât de mulți ardei iuți vrei și orice soi. Totul depinde de cât de condimentat vrei tu să fie.

În ketchupul picant poți pune mai multe tipuri de piper / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată
  • 1 ardei iute tocat
  • 3 căței de usturoi tocați
  • 700 g roșii tocate
  • 70 g zahăr brun
  • 70 ml  oțet de mere
  • 3 linguri de pastă de roșii
  • 2 linguri de sos Worcestershire
  • 1/2 linguriță de pudră de chili 
  • 1/2 linguriță de muștar măcinat
  • 1/4 linguriță de cuișoare măcinate
  • 1/4 linguriță de ienibahar
  • 1/8 linguriță de piper negru măcinat
  • sare după gust. 

Mod de preparare

Se încălzește uleiul într-o oală de mărime medie și se adaugă ceapa și ardeii. Se lasă 5 minute până se înmoaie. Se pune usturoiul și se gătește timp de un minut, amestecând puțin. Se adaugă roșiile, zahărul brun, oțetul, pasta de roșii, sosul Worcestershire, praful de chili, muștarul măcinat, cuișoarele, ienibaharul, piperul negru și sarea după gust. 

Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 45 de minute. Se pasează cu un blender vertical și apoi se strecoară printr-o sită cu plasă fină pentru a-i oferi o textură plăcută și netedă. Se păstrează în recipiente închise etanș la frigider.

Descoperă și care sunt legumele pe care nu trebuie să le păstrezi în frigider, dar și de ce nu e recomandat să le depozitezi la rece.

Rețete de ketchup de casă. Varianta cu gogoșari

Ketchul cu gogoșari este mult mai dulce decât cel clasic. Se poate folosi atât pentru paste, cât și pentru alte sosuri.

Ketchupul cu gogoșari poate fi dulce sau picant / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 gogoșari tăiați în patru
  • 300 g roșii tăiate pe jumătate
  • 2 cepe tăiate pe jumătate
  • 5 cuișoare 
  • usturoi decojit, întreg
  • 60 ml ulei de măsline extra virgin
  • 30 ml oțet balsamic
  • 1 lingură de oregano uscat
  • 1 lingură de sare
  • ½ linguriță de piper negru.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200-220°C. Se spală și se pregătesc legumele, îndepărtând și miezul și semințele gogoșarilor. Se așează legumele și usturoiul preparate pe o tavă mare. Se amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic, oregano, sare și piper și se amestecă pentru a combina totul.

Se dau la cuptor la 200°C timp de 30 de minute, până când gogoșarii au pete maronii închise și ceapa a devenit puțin transparentă. Se transferă totul, inclusiv uleiul și orice lichid rezultat, într-un blender sau robot de bucătărie. Se procesează până  devine un sos omogen. Se asezonează după gust cu sare și piper.

Ketchup cu mere

Dacă te-ai plictisit de ketchupul clasic și vrei să testezi rețete de ketchup de casă mai deosebită o poți încerca pe aceasta cu mere. Este un pic acrișoară, cu un gust fructat.

Ketchupul cu mere se potrivește atât cu paste, cât și cu preparate din carne / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 praz mare, curățat și tocat
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 6 roșii mari
  • 1 lingură de sare
  • 400 g mere dulci, decojite și fără miez.

Mod de preparare

Roșiile se fierb până se înmoaie, apoi se pasează într-un robot de bucătărie sau un blender.

Se pune uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și se adaugă ceapa tocata și prazul. Se gătesc, amestecând des, până când ceapa și prazul sunt caramelizate, aproximativ 15 minute. Se amestecă roșiile, se adaugă sare și se fierb la foc mic. Se lasă, amestecând din când în când, timp de 5 minute.

Merele decojite și fără miez se rad grosier și se adaugă în sosul de roșii, după ce a fiert timp de 5 minute. Se fierbe sosul, neacoperit, până când se reduce și se îngroașă, aproximativ 15 minute. În acest moment, mărul ras trebuie să fie fraged.

Se pune sosul într-un blender și se procesează până devine fin. Apoi se trece printr-o sită foarte fină. Se păstrează în borcan închis ermetic la rece.

Iar dacă ți-am stârnit interesul pentru tipuri de sosuri homemade, îți oferim și rețeta de bulion de roșii cu ardei capia copți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Frittata cu prosciutto pusă într-o tigaie
Frittata cu prosciutto, roșii și busuioc. Rețeta de care ai nevoie pentru un mic dejun special
Frittata cu prosciutto, roșii și busuioc. Rețeta de care ai nevoie pentru un mic dejun special
Mai multe roșii scoase din conservă și puse într-un bol alb
Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile
Cele mai savuroase rețete cu roșii din conservă. 3 variante pentru toate gusturile
cele mai bune sosuri din lume în boluri
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Cele mai bune sosuri din lume. Ce sos românesc este în top 10
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Interviu Liviu Vârciu. Ce le urează artistul femeilor de sărbători. Acesta are planuri mari pentru 2026
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide