Ciocolată de casă în foi de napolitană – Rețetă clasică
Rețeta de ciocolată de casă în foi de napolitană este o rețetă clasică din copilărie, pe care nu ai cum să nu o adori. Este acel desert care reunește gustul intens de cacao, textura densă și ușor crocantă de la nuci sau alune și crocantul foilor de napolitană care sigilează totul într-un strat plăcut.

Rețeta se prepară relativ ușor, nu necesită ingrediente multe și nici coacere. Ciocolata de casă are avantajul că poate fi păstrată mai multe zile, dacă nu se termină prea repede.
Umplutura este bogată, densă, cu gust intens de cacao și note ușor caramelizate de la zahăr. Nucile aduc o notă crocantă plăcută și un parfum ușor prăjit, dar și textură mai aerată. Foile de napolitană completează perfect cu acel crocant subtil care învelește întreaga prăjitură. Se taie frumos și se păstrează bine – devenind și mai gustoasă după 1-2 zile.
Descoperă și o rețetă de napolitane cu cremă de cacao și nuci. Iar în rândurile de mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru delicioasa ciocolată de casă în foi de napolitană.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea siropului. Într-o crăticioară cu fund dublu, pune zahărul și apa și lasă-le să fiarbă pe foc mediu până ce obții un sirop ușor legat (aprox. 5-7 minute din momentul în care începe să clocotească). Dacă ai termometru, ar trebui să ajungă la cca. 108-110°C.
Cum prepari ciocolată de casă în foi de napolitană
Ia crăticioara cu sirop de pe foc și adaugă untul tăiat în bucățele. Amestecă cu o spatulă până când untul se topește complet și rezultă o compoziție omogenă.
Urmează încorporarea ingredientelor uscate.
Adaugă treptat laptele praf trecut prin sită, apoi pudra de cacao trecută și aceasta prin sită. Presară un praf de sare și amestecă rapid cu telul sau cu o spatulă de lemn. Va rezulta o cremă densă, lucioasă.
Încorporează nucile prăjite sau alunele, tocate mai grosier. Adaugă și esența de rom și din nou omogenizează compoziția.
Pentru asamblare așază o foaie de napolitană într-o tavă de dimensiunea foii, tapetată cu folie alimentară. Toarnă crema de ciocolată cu alune caldă și nivelează-o uniform, cât e încă moale. Acoperă cu a doua foaie de napolitană și presează ușor cu mâna.
Pune deasupra o hârtie de copt și o greutate (carte, tocător, tavă) și lasă delicioasa ciocolată de casă în foi de napolitană la răcit pentru minim 4-5 ore. Ideal ar fi să o lași peste noapte, la temperatura camerei sau la rece.
Cu un cuțit bine ascuțit și trecut prin apă caldă, taie marginile neregulate și apoi porționează în pătrate sau romburi.
Poți înlocui nucile cu migdale sau fistic.
Pentru o variantă de post: înlocuiește untul cu margarină vegetală de calitate și folosește lapte praf de cocos sau de soia.
Pentru un plus de aromă: adaugă coajă rasă de portocală confiată, cafea solubilă sau lichior de migdale.
Dacă vrei, poți adapta rețeta și într-o versiune fără zahăr rafinat, cu îndulcitori naturali sau în stil low-carb.
Iar dacă mai dorești să testezi și alte deserturi din copilărie îți recomandăm rețeta de nuga de casă.