Nuga de casă. Rețetă de desert cu amintiri din copilărie

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Dacă și tu îți aduci aminte de deserturile care îți îndulceau copilăria prin bâlciuri sau târguri de sărbători, acum le poți prepara cu ușurință în casă. Una dintre rețetele pe care ți-o recomandăm este cea de nuga de casă.

Porții de nuga de casă cu migdale și fistic
Galerie foto

Galerie foto

Nuga se porționează mai frumos dacă migdalele și fisticul sunt prăjite în prealabil / Shutterstock

Nuga este acel desert dulce și lipicios, care se găsea porționat în cuburi sau în dreptunghiuri. Era ambalat în folie de celofan sau între două foi de napolitană. Lângă bucățile de nuga întotdeauna mai găseai și turtă dulce, preparată sub diferite forme și colorată. Mai găseai bulgări din floricele de porumb dulci și colorați, dar și alte deserturi delicioase. Pe toate le poți prepara acum cu ușurință în propria bucătărie. Important este să descoperi rețetele corecte pe care le poți adapta după propriul gust.

Citește și

Dintre rețetele amintite mai sus îți recomandăm să testezi și rețeta noastră de turtă dulce la tavă, așa cum se prepara odinioară. Dar până atunci urmărește lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu nuga de casă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Rețeta desertului cu iz de copilărie nu este deloc complicată și nu conține nici ingrediente multe sau complexe. Însă pentru reușita ei va trebui să mixezi albușurile cu zahărul timp mai îndelungat. Astfel te vei asigura că zahărul este complet dizolvat, iar bezeaua va deveni fermă.

Ca și pentru rețeta de pandișpan și pentru cea de nuga albușurile au nevoie de un timp de relaxare la temperatura camerei. Bezeaua va deveni mai fermă într-un timp mai scurt dacă albușurile nu sunt foarte reci. Un alt aspect important este acela de a prăji înainte migdalele, fisticul sau nucile pe carele vei adăuga în bezea. Dacă sunt prăjite vor deveni mai crocante, iar nuga se va porționa  mult mai bine.

Cum prepari nuga de casă

Adaugă albușurile în bolul mixerului, pentru că va trebui să le mesteci cu ajutorul acestuia. Adaugă în bol și mierea, dar și zahărul. Pornește mixerul mai întâi la treaptă inferioară și amestecă ingredientele mărind treptat viteza, pe măsură ce bezeaua capătă consistență.

Mixează bezeaua folosind treapta superioară a mixerului timp de 12-15 minute. Este important ca bezeaua să devină fermă, iar granulele de zahăr să nu se mai simtă. Poți face testul granulelor de zahăr, luând bezea între degete și frecând degetele ușor între ele. Dacă nu se mai simte zahărul, bezeaua este gata.

Adaugă sucul de lămâie și mai amestecă bezeaua timp de aproximativ 5 minute. Textura bezelei va fi densă și fermă, precum la prăjitura Pavlova.

Din acest moment vei găti bezeaua pe baie de aburi timp de 60 de minute, amestecând constant cu o spatulă. Nu trebuie să te alarmezi dacă observi că bezeaua își va micșora volumul și va deveni mai densă și mai fermă, dar cleioasă. Este normal să fie așa.  După gătirea pe baia de aburi, lasă bezeaua deoparte să se oprească procesul termic. Apoi poți adăuga migdalele și fisticul.

Pune folie de prospețime într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 20-30 cm. Întinde uniform în tavă compoziția pentru nuga de casă. Așază o altă folie deasupra și preseaz-o cu un tocător. Pune tava la rece pentru câteva ore, apoi vei putea răsturna nuga pe un platou. Înlătură folia și porționeaz-o cu un cuțit cu lama subțire și bine ascuțită.

Tot dintre rețetele de deserturi cu iz de copilărie îți recomandăm să mai încerci și rețeta de ciocolata de casă.

Citește și
Porții dreptunghiulare de nuga
Galerie foto

Galerie foto

Nuga secționată cu un cuțit în porții dreptunghiulare
Porții de nuga de casă cu migdale și fistic
+0
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu mere bezea și nucă, pe o farfurie
Prăjitură cu mere, bezea și nucă. Pașii de urmat pentru un desert absolut delicios
Prăjitură cu mere, bezea și nucă. Pașii de urmat pentru un desert absolut delicios
Paleuri cu ciocolată pe un ștergar alb
Galerie foto
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Faguri cu glazură de ciocolată pe un platou, decorați cu zmeură și afine
Galerie foto
Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Faguri cu glazură de ciocolată. Rețetă cu gust de copilărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
(P) Stomatologie București: cum alegi clinica potrivită pentru tine
(P) Stomatologie București: cum alegi clinica potrivită pentru tine
(P) Stomatologie București: cum alegi clinica potrivită pentru tine
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide