Crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi
Ți-a rămas mămăligă pentru a doua zi și nu știi ce să faci cu ea? Încearcă rețeta de crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi, perfecte pentru gustări zilnice. Le poți prepara și din mămăligă proaspăt preparată, atunci când dorești să servești gustări crocante și delicioase.
Galerie foto
Mămăliga este un aliment foarte popular în bucătăria românească. Înlocuiește cu succes pâinea, pentru servirea anumitor mâncăruri. Cea mai adorată rețetă în care este folosită mămăliga este rețeta de mămăligă în straturi sau „Taci și-nghite”. Este o rețetă tradițională moldovenească, în care mămăliga este combinată cu brânză și ouă fierte, opțional și cârnați.
Tot din bucătăria românească, foarte îndrăgită este și rețeta de tochitură dobrogeană. Este o rețetă pe bază de carne de porc preparată cu sos de roșii și servită cu mămăligă, ouă ochiuri și brânză – descoperă aici rețeta! Iar mai jos vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de crochete din mămăligă cu parmezan și sos de brânzeturi.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă nu ai deja mămăliga preparată, mai întâi va trebui să o prepari în modul clasic, dar adaugi unt pentru cremozitate și parmezan pentru gust și consistență. În cazul în care o ai deja preparată, va trebui să o amesteci într-un bol cu untul și parmezanul.
Cum prepari crochetele din mămăligă cu parmezan
Pune apa într-o cratiță sau un ceaun, așezat la foc de intensitate medie. Când apa începe să fiarbă adaugă sarea și o mână de mălai, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe. Lasă compoziția de mălai să atingă din nou punctul de fierbere și începi să presari mălaiul deasupra ei, amestecând continuu pentru omogenizare.
Fierbe mămăliga la foc de intensitate mică, pentru aproximativ 15-20 de minute, amestecând din când în când.
Când mălaiul este bine hidratat și mămăliga compactă adaugă 25 gr de unt și amestecă intens, până când acesta se topește și se încorporează în mămăligă. După stingerea focului, adaugă și parmezanul ras și amestecă energic până când acesta este complet absorbit de mămăligă.
Întinde imediat mămăliga într-o tavă de 25/ 30, unsă din belșug cu unt. Las-o să se răcească bine în tavă și să devină fermă, apoi secționeaz-o în fâșii dreptunghiulare, formând crochetele.
Pune 25 gr de unt într-o tigaie și o lingură de ulei. Adaugă toate condimentele și amestecă bine. Trece fiecare crochetă de mămăligă prin acest amestec, apoi prin mălai amestecat cu parmezan. Așază-le în tava mare a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt.
Introdu tava în cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius și coacem delicioasele crochete din mămăligă cu parmezan pentru maxim 15 minute.
Află de aici și: Cât se fierbe mămăliga, dar și câteva trucuri de la bunica.
Cum prepari sosul de brânzeturi
Într-o cratiță așezată la foc mediu pune untul la topit și adaugă un cățel de usturoi strivit. Lasă usturoiul să aromatizeze untul pentru un minut, apoi îndepărtează-l și adaugă făina. Amestecă intens, până când făina se hidratează și absoarbe tot untul topit.
În alt vas încălzește laptele, apoi toarnă-l treptat peste făina din tigaie, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.
Adaugă și crema de brânză și amestec-o bine în sosul format. Apoi adăugăm un cățel de usturoi răzuit fin, nucșoara și piperul alb.
După stingerea focului adaugă parmezanul răzuit și omogenizează bine sosul. Presară puțin cimbru proaspăt sau alte verdețuri, ca decor.
Apoi te poți răsfăța cu delicioasele crochete de mămăligă cu parmezan, trecute prin sosul delicios.
Dacă nu ai timp de preparat mămăliga în modul clasic, îți recomandăm să încerci rețeta de mămăligă rapidă la microunde.
Galerie foto