Mămăligă la cuptor în straturi sau pături de mămăligă
Din categoria rețetelor tradiționale românești, rețeta de mămăligă la cuptor în straturi, denumită și Pături de mămăligă, este una dintre cele mai apreciate. Dacă nu ai preparat-o încă, îți oferim rețeta detaliată mai jos.
Galerie foto
Mămăliga în straturi sau în pături este un preparat tradițional maramureșean. Dacă ajungi prin nordul României, la orice popas turistic sau restaurant vei găsi acest fel de mâncare în meniul zilei. Este un preparat alcătuit din multe straturi de mămăligă alternând cu straturi de smântână, unt, brânză și ouă, dar și bucăți de cârnați sau șuncă. Este o mâncare gustoasă și foarte consistentă, nu mai ai nevoie de altceva la masă.
O rețetă asemănătoare întâlnim și în regiunea Moldovei, unde are denumirea de „Taci și-nghite”. Diferența constă în folosirea laptelui pentru fiert mămăliga, iar straturile se prepară doar din lactate și ouă. Nu se folosesc produsele din carne ca în rețeta de față. Iar în zona Munteniei vei întâlni rețeta tradițională de bulz. Acesta se prepară sub formă de bilă din mămăligă, umplută cu brânzeturi și cârnați. Bilele se coc fie pe grătarul încins, fie la cuptor.
Descoperă aici și rețeta de bulz la cuptor cu mămăligă și brânză. Iar mai jos, îți oferim rețeta pas cu pas pentru mămăligă la cuptor în straturi sau pături de mămăligă.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețeta este puțin mai complexă și necesită mai mult timp pentru că mai întâi vei fierbe mămăliga, în modul clasic. Apoi vei aștepta un timp să se mai răcorească pentru a putea forma straturile. În timp ce mămăliga se răcorește te vei ocupa de pregătirea ingredientelor pentru straturi.
Cum prepari rețeta de mămăligă la cuptor în straturi
Pune apa la fiert, într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Lasă apa să atingă punctul de fierbere și adaugă sarea. Amestecă pentru a se dizolva, apoi adaugă o mână de mălai și omogenizează amestecul. Lasă mălaiul să se hidrateze și să atingă din nou punctul de fierbere.
Apoi adaugă treptat și restul de mălai, pe care îl presari pe deasupra, în timp ce amesteci intens pentru a nu se crea cocoloașe.
Fierbe mămăliga la foc de intensitate scăzută până când mălaiul este bine hidratat, iar compoziția îngroșată. Înainte de stingerea focului, adaugă și 25 gr de unt și amestecă până când acesta este topit și bine încorporat în mămăligă.
Lasă mămăliga să se tempereze și pregătește celelalte ingrediente. Pregătește o formă termorezistentă, pe care o ungi cu unt, din belșug. Amestecă brânza sărată cu puțină smântână, dar nu mai mult de 2-3 linguri.
Pentru a forma straturile, la baza vasului pregătit pune un strat de mămăligă caldă. Peste acesta adaugă felii subțiri de kaizer și felii subțiri de cârnați prăjiți în prealabil. Adaugă încă un strat de mămăligă, apoi brânza amestecată cu smântâna și un strat foarte subțire de mămăligă. Creează patru adâncituri la suprafața stratului de mămăligă și sparge acolo cele patru ouă.
Printre acestea presară bucățele mici de unt și pune vasul la cuptor.
Lasă delicioasa mămăligă la cuptor în straturi sau pături de mămăligă în cuptor până când ouăle se prepară, astfel încât gălbenușurile să rămână moi. Las-o să se mai tempereze, apoi o poți porționa.
Descoperă și o listă cu top 20 cele mai populare preparate românești.
Galerie foto