Cât se fierbe mămăliga. Trucuri de la bunica

Mămăliga este unul dintre cele mai simple preparate din bucătăria românească. Nu ai nevoie decât de apă, mălai și sare și obții un preparat pe care poți să îl asociezi cu aproape orice. Merge și cu magiun de prune pentru un desert popular. Totuși, pe cât este de simplă, pe atât mulți se feresc să o facă pentru că le este teamă că nu le iese bine. Hai să descoperim cât se fierbe mămăliga.

Publicat: 21 noiembrie 2022, 08:00
O mămășigă frumos porționată pe un tocător de lemn
Mămăliga se fierbe în funcție de tipul de mălai folosit/ Shutterstock

Circula o vorbă prin bătrâni care spunea că dacă o fată știe să facă mămăligă se poate mărita. Era cumva un test suprem care arăta că a ajuns o gospodină desăvârșită. Era o glumă ușor exagerată, însă cu un sâmbure de adevăr. Îți trebuie o anumită tehnică pentru a putea să faci mămăliga potrivită.

Cât se fierbe mămăliga

Mămăliga pripită este de fapt varianta cea mai rapidă a acestui preparat. Dacă vrei să o faci așa în mod intenționat ai nevoie de aproximativ 500 ml de apă, sare și vreo 150 g mălai. Opțional poți pune și un cub de unt, dacă vrei ca mămăliga să iasă mai fină. Cantitatea de mălai o poți ajusta și în funcție de cum este acesta măcinat.

Pune apa cu sare și un pic de mălai la fiert, în ceaun, la foc mare. Când începe să clocotească, dai focul mai mic și pui restul mălaiului în ploaie amestecând constant.

Acum este momentul să pui și untul. Amestecă în continuu cu o lingură de lemn pentru a te asigura că mămăliga nu are cocoloașe. Vei face acest lucru până când apa este absorbită de tot. O lași să fiarbă aproximativ 15 minute sau până când începe să se desprindă de pe margini.  

Citește și

Cât se fierbe mămăliga dacă vrei să iasă tare

Dacă vrei să faci o mămăligă tare pe care să o tai apoi cu ață, așa cum făceau bunicii noștri ai nevoie de 1 l de apă, sare și aproximativ 350 g de mălai. Pui apa într-un ceaun cu sarea și mălaiul la foc iute. Când apa începe să clocotească, dai focul mai mic și începi să amesteci cu o lingură de lemn.

Vei face acest lucru frecând lingura de pereții ceaunului pentru a desface toate cocoloașele. Ai grijă să folosești o mănușă pentru că există riscul să te arzi. Vei amesteca timp de mai bine de 5 minute. Nu trebuie să faci acest lucru cu forță.

Când nu mai sunt cocoloașe, dai focul cât de mic se poate și o lași să mai fiarbă 20 de minute cel puțin. Ai grijă că vor sări stropi peste tot. În acest timp vei mai amesteca în mămăligă de câteva ori.

Apoi, pune capacul și mai las-o să fiarbă acoperită alte 5 minute. După aceea, stingi focul și o amesteci bine, cu forță. O poți turna fie pe un tocător de lemn, fie într-un castron. Află și cum poți prepara mămăligă la microunde.

Cât se fierbe mămăliga din mălai grișat

De cele mai multe ori în comerț vei găsi mălai grișat. Acesta nu necestită mai mult de 10 minute de fiert, însă dacă vrei o mămăligă bună trebuie să te asiguri că a fiert suficient.

În mod normal trebuie să respecți indicațiile date de producător pe ambalaj, dar cei mai mulți bucătari recomandă să dublezi acel timp ca să te asiguri că nu rămân particule de mălai nefierte.

Cât se fierbe mămăliga pentru bebeluși

Mămăliga este unul dintre preparatele pe care poți să le dai bebelușului încă de la diversificare. Dacă copilul tău nu are încă 1 an vei face mămăliga fără să adaugi sare. O vei găti după rețeta de mămăligă pripită, adăugând și un cub de unt pentru a fi cât mai cremoasă.

Trebuie să fii foarte atentă cu temperatura de servire a mămăligii pentru că cel mic se poate frige foarte ușor, iar acest preparat poate provoca arsuri serioase.

Trucuri pentru cea mai gustoasă mămăligă

Sunt zone unde mămăliga se fierbe și o oră, mai ales dacă este făcută la ceaun pe pirostrii, afară. În mod tradițional mălaiul se fierbe în apă, dar mai poți să o faci și în supă de legume, de carne sau chiar și în lapte. Acestea sunt rețete specifice anumitor zone și nu se prepară decât ocazional.

Alături de mămpligă poți să servești și o porție de tocană țărănească de ceapă cu carnă.

Dacă vrei să te asiguri că mămăliga ta nu are cocoloașe alege să faci rețeta de mămăligă pripită. Atunci când pui mălaiul amestecă folosind un tel și schimbă-l cu o lingură de lemn când compoziția începe să se îngroașe.

Ideal este să fierbi mămăliga într-un ceaun de fontă, dar dacă nu ai unul folosește o oală emailată cu fundul cât mai gros. În caz contrar mămăliga se va afuma înainte de a fi fiartă suficient și se va lipi de vas.

Dacă folosești mălai măcinat la moară, care are particulele mult mai mari decât cel din comerț, este bine să crești timpul de fierbere cu minimum 15 minute. Orice fel de mălai ai folosi, atunci când amesteci, treci cu lingura peste pereții vasului pentru a dezlipi mămăliga rămasă acolo și a o integra în preparatul final.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chiftele de orez pe o farfurie albă, una secționată și pe un platou de lemn
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Maioneză de avocado în bol alb cu lingură, alături de două jumătăți de avocado
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
fursecuri cu fulgi de ovăzpe un platou de lemn
3 rețete cu fulgi de ovăz. Le poți prepara pentru orice masă a zilei
3 rețete cu fulgi de ovăz. Le poți prepara pentru orice masă a zilei
O mămășigă frumos porționată pe un tocător de lemn
Cât se fierbe mămăliga. Trucuri de la bunica
Cât se fierbe mămăliga. Trucuri de la bunica
Cușcuș cu legume într-o crăticioară neagră cu mânere
Cușcuș cu legume. Rețetă simplă, de post
Cușcuș cu legume. Rețetă simplă, de post
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chiftele de linte și ciuperci într-un bol cu salată, alături de un bol cu ketchup
06:00
Chiftele de linte și ciuperci, gustoase și hrănitoare Chiftele de linte și ciuperci, gustoase și hrănitoare
O masă plină de alimentare care îți cresc masa musculară
26 noiembrie, 08:00
5 obiceiuri alimentare care îți cresc masa musculară 5 obiceiuri alimentare care îți cresc masa musculară
Bol cu cartofi copți în coajă, presărați cu usturoi și cimbru verde, pe un ștergar alb cu albastru, alături de tacâmuri de servire
26 noiembrie, 07:00
Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
Pateu de măsline cu capere într-un vas rustic, metalic și pe o felie de pâine
26 noiembrie, 06:00
Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Falafel sau chifteluțe din năut într-un bol, una secționată
25 noiembrie, 08:00
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Cartofi aromați la cuptor, așezați pe o hârtie și pe un tocător de lemn și presărați cu crenguțe de rozmarin și cimbru
25 noiembrie, 07:00
Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post
O masă pe care se află alimente care îți cresc colesterolul
25 noiembrie, 06:00
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse 4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
Alimente congelate în caserole care stau pe un blat alb de lemn
24 noiembrie, 08:00
6 alimente congelate care nu trebuie să-ți lipsească din casă 6 alimente congelate care nu trebuie să-ți lipsească din casă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Maioneză de avocado în bol alb cu lingură, alături de două jumătăți de avocado
1
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Maioneză de avocado. Rețetă simplă și delicioasă
Dacă îți plac salatele sau aperitivele cu maioneză și în perioadele de post te poți bucura de astfel de combinații pentru că există și rețete de maioneză de post. Una dintre...
Chiftele de orez pe o farfurie albă, una secționată și pe un platou de lemn
2
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Chiftele de orez. Rețetă rapidă și ușor de preparat
Dacă te întrebi ce să mai prepari pentru a-i impresiona pe cei dragi cu gustări simple, dar delicioase, prepară chiftele de orez. Rețeta este simplă, rapidă și ușor de preparat. Chiftelele...
Regina Elisaneta a II-a în timp ce tăia un tort
3
Ce mânca Regina Elisabeta în fiecare zi. Consuma aceste preparate de la vârsta de doi ani
Ce mânca Regina Elisabeta în fiecare zi. Consuma aceste preparate de la vârsta de doi ani
Regina Elisabeta a II-a era recunoscută pentru modestia ei în ceea ce privește mâncarea. Fostul ei bucătar, a povestit care erau preferințele culinare are regretatei suverane. Hai să aflăm împreună ce...
Prăjitură cu banană și fulgi de ovăz pe un tocător
4
Prăjitură cu banană și fulgi de ovăz. Desertul sănătos fără zahăr și fără gluten
Prăjitură cu banană și fulgi de ovăz. Desertul sănătos fără zahăr și fără gluten
Combinația de banană și fulgi de ovăz poate fi desertul pe care îl căutai atunci când voiai să mănânci ceva dulce și sănătos. Nu conține zahăr, nici gluten sau lactoză, așa...
Falafel sau chifteluțe din năut într-un bol, una secționată
5
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Dacă dorești să poposești pentru inspirația culinară și în bucătăriile altor popoare, încearcă rețeta de chifteluțe din năut cunoscute sub denumirea de Falafel. Este o rețetă din bucătăria libaneză. Este unul...
Parteneri
Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea

Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea

Ce spune despre tine anotimpul în care te-ai născut. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii

Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii

Guvernul a alocat 4 miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. Nu toţi românii vor primi vouchere: cine poate încasa banii
Fiica lui Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Decizia luată la 25 de ani

Fiica lui Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Decizia luată la 25 de ani

Fiica lui Ion Țiriac a surprins pe toată lumea! Decizia luată la 25 de ani
Shakira, dans senzual lângă un alt bărbat după despărțirea de Pique | VIDEO. Cum s-a putut filma vedeta

Shakira, dans senzual lângă un alt bărbat după despărțirea de Pique | VIDEO. Cum s-a putut filma vedeta

Shakira, dans senzual lângă un alt bărbat după despărțirea de Pique | VIDEO. Cum s-a putut filma vedeta
Gökberk Demirci din “Jurământul prezintă imagini din cel mai nou proiect profesional. Despre ce este vorba

Gökberk Demirci din “Jurământul” prezintă imagini din cel mai nou proiect profesional. Despre ce este vorba

Gökberk Demirci din “Jurământul” prezintă imagini din cel mai nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Un asteroid s-a prăbușit pe Pământ. Ce ar fi lăsat în urma sa

Un asteroid s-a prăbușit pe Pământ. Ce ar fi lăsat în urma sa

Un asteroid s-a prăbușit pe Pământ. Ce ar fi lăsat în urma sa
A răsărit soarele pe strada lui Demi Lovato. Cine este noul iubit al artistei. Sunt recunoscătoare

A răsărit soarele pe strada lui Demi Lovato. Cine este noul iubit al artistei. „Sunt recunoscătoare”

A răsărit soarele pe strada lui Demi Lovato. Cine este noul iubit al artistei. „Sunt recunoscătoare”
fresh
Falafel sau chifteluțe din năut într-un bol, una secționată
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Falafel. Rețetă de chifteluțe din năut
Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post
Cartofi aromați la cuptor. Rețetă simplă de post
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Pateu de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
Cartofi întregi la cuptor, cu cimbru și usturoi
închide