Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche

Mămăliga este mult mai mult decât un simplu preparat din mălai și apă. Ea reprezintă o parte esențială din tradiția gastronomică românească, fiind prezentă pe mesele din întreaga țară, dar având o semnificație deosebită în regiunile precum Moldova și Muntenia. Dacă vrei să prepari mămăligă moldovenească, iată rețeta simplă.

mămăligă moldovenească
Rețeta de mămăligă moldovenească se transmite din generație în generație/ Shutterstock

Mămăliga a fost consumată de generații întregi. Este un aliment de bază care se potriveau cu o varietate de feluri de mâncare, de la brânzeturi și smântână până la tocănițe sau carne prăjită.

Mămăliga este ușor de preparat, dar ascunde o mare versatilitate în bucătărie. Deși rețeta de bază se limitează la mălai, apă și sare, există numeroase moduri de a o personaliza. Poți adăuga brânză, unt sau smântână pentru a-i îmbogăți gustul. Pentru o variantă mai specială, se poate coace la cuptor sau se poate lăsa să se întărească și să devină mai fermă. Este un preparat care se poate adapta oricăror preferințe, fiind la fel de bun ca garnitură sau chiar ca fel principal, mai ales atunci când este servit cu ouă, carne sau legume.

Mămăliga moldovenească este considerat nu doar un aliment de bază, ci și o adevărată legătură între generații. De-a lungul anilor, rețetele s-au transmis de la părinți la copii, iar fiecare gospodină are propriile trucuri pentru a obține o mămăligă perfectă, consistentă și delicioasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară mămăligă

Pentru a obține o mămăligă perfectă, este important să respecți câteva sfaturi esențiale. În primul rând, folosește mălai de bună calitate, preferabil mălai de porumb fin, care va da o textură mai cremoasă preparatului.

Apa trebuie să fie fierbinte înainte de a adăuga mălaiul, iar acesta trebuie adăugat treptat, amestecând constant pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Este esențial să gătești mămăliga pe foc mic, astfel încât să nu se ardă și să aibă timp să se îngroașe uniform. Dacă vrei o mămăligă mai moale, adaugă puțină apă fierbinte în timpul fierberii. Amestecă din când în când pentru a preveni lipirea de fundul cratiței.

Un truc pentru o mămăligă mai cremoasă este să adaugi unt sau brânză rasă la final, iar dacă vrei o crustă mai crocantă, poți pune mămăliga într-o tavă unsă cu unt și să o coacești câteva minute. În final, las-o să se răcească puțin înainte de a o servi, pentru a-și păstra forma, iar gustul va fi cu atât mai delicios.

Rețetă de mămăligă moldovenească

Mămăliga moldovenească este o rețetă tradițională, simplă, dar gustoasă, care se prepară cu ingrediente de bază.

Ingrediente

  • 250 g mălai de porumb (preferabil mălai fin)
  • 1 litru de apă
  • 1 linguriță de sare
  • 1-2 linguri de unt (pentru un gust mai bogat)
  • 100 g brânză de burduf sau brânză telemea (opțional, pentru a adăuga un gust sărat și cremos)
  • smântână (pentru servit, opțional)

Mod de preparare

Se pune apa într-o cratiță mare și se adaugă sarea. Se pune cratița pe foc mare și se lasă apa să ajungă la punctul de fierbere.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu cu o lingură de lemn pentru a preveni formarea cocoloașelor. După ce s-a adăugat toată cantitatea de mălai, se reduce focul la mic și se continuă amestecarea. Mămăliga va începe să se îngroașe. Dacă pare prea groasă, se adaugă puțină apă fierbinte, amestecând constant.

Se lasă mămăliga să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, până când se desprinde de pereții cratiței și capătă o consistență mai densă. În ultimele minute de fierbere, se adaugă untul pentru a-i da un gust mai bogat. Se poate adăuga și brânza rasă sau sfărâmată pentru a-i conferi o aromă mai intensă.

După ce mămăliga este gata, se lasă să se răcească puțin înainte de a o servi. Se poate servi mămăliga moldovenească alături de smântână, ouă ochiuri sau orice alt fel de mâncare preferi.

Câtă apă se pune la mămăligă

Pentru a prepara mămăliga, raportul ideal între apă și mălai este de aproximativ 4 părți apă la 1 parte mălai. De exemplu, pentru 250 g de mălai, se folosesc aproximativ 1 litru de apă. Acest raport poate varia în funcție de preferințele tale personale și de tipul de mălai folosit, dar în general, 1 litru de apă este suficient pentru a obține o mămăligă cu o consistență medie, mai fermă.

Dacă îți dorești o mămăligă mai moale, poți adăuga puțină apă în plus, iar pentru o mămăligă mai fermă, poți reduce cantitatea de apă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cerviche, tartar și carpaccio
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Manakish cu za'atar
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mămăligă moldovenească
09:55
Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche Cum faci mămăligă moldovenească. Rețeta veche
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
20 decembrie, 07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
20 decembrie, 06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
20 decembrie, 05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Să ajungem până atunci. Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
"Să ajungem până atunci". Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
"Să ajungem până atunci". Premoniţia amară pe care cuplul din Bacău a avut-o chiar înainte de tragedie
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 22 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Ruladă din aluat de cozonac cu nucă și cacao, glazurată cu ciocolată
Ruladă din aluat de cozonac cu nucă și cacao, glazurată cu ciocolată
Ruladă din aluat de cozonac cu nucă și cacao, glazurată cu ciocolată
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post

Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor

Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată

Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
închide