Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui

Dovleacul plăcintar este dulce, cremos și poate fi folosit atât în rețete de desert, cât și în preparate sărate. Poate fi gătit simplu, doar tăiat felii și pus la cuptor, dar și transformat în supe cremă sau garnituri savuroase. Află și tu trei metode care te învață cum să coci dovleac pentru a obține cele mai delicioase preparate.

Publicat: 23 septembrie 2022, 07:42
Un dovleac tăiat pe jumătate, pe un fundal negru, cu miere și ierburi aromatice deasupra
Dovleacul copt poate fi pus în salate, supe, prăjituri / Shutterstock

Dovleacul plăcintar este vedeta toamnei. De la dovleac copt, la plăcinte, supe și garnituri poți face orice cu el. Imediat ce este preparat termic, acesta degajă niște arome care vor parfuma toată casa. Pulpa lui devine moale, cremoasă, perfectă pentru diverse tipuri de preparate.

Îl poți tăia cuburi, îl coci și apoi îl servești drept garnitură ori încorporat într-o salată verde. Atunci când este făcut piure poate deveni supă, sos pentru paste, sau compoziție în prăjituri ori brioșe. De asemenea, poate fi ingredient în tacos sau enchiladas vegetale.

Iată cele mai populare moduri de a găti dovleac plăcintar.

Cum să coci dovleac în bucăți mari

Dacă vrei să faci piure de dovleac cel mai bine e să îl pui la copt în felii mari. În felul acesta își va păstra toate aromele, coaja se va carameliza, iar pulpa va deveni moale. Poate fi mâncat ca atare sau făcut piure pentru supă ori ravioli.

Pași pentru a coace dovleacul

  • Pune o hârtie de copt pe o tavă și preîncălzește cuptorul la 200°C.
  • Spală dovleacul, apoi taie-l în două. Scoate-i semințele și curăță-i bine interiorul.
  • Stropește dovleacul cu ulei de măsline. Te poți folosi de o pensulă pentru cofetărie pentru a te asigura că ai acoperit toată suprafața. Dacă urmează să folosești dovleacul pentru feluri de mâncare sărate, poți să îl presari și cu puțin piper și sare de mare grunjoasă.
  • Dă dovleacul la cuptor pentru 30-40 de minute. Este gata atunci când pulpa este moale. Poți testa cu ajutorul unei furculițe. Dacă nu este gata, mai încearcă peste 5 minute și repetă procedura până când este copt suficient.
  • Scoate dovleacul de la cuptor și lasă-l să se răcească. Folosindu-te de o lingură scoate pulpa atunci când are temperatura potrivită pentru a putea fi manevrat.
Citește și

Cum să coci dovleac tăiat cuburi

Dacă vrei să pui dovleac copt drept garnitură ori să îl folosești în salate, îl poți coace după ce l-ai tăiat cubulețe. Înainte de-l pune la cuptor trebuie să îl speli și să cureți coaja.

Pași pentru a coace dovleacul cubulețe

  • Pune hârtie de copt pe o tavă de cuptor și preîncălzește cuptorul la 200°C.
  • Spală dovleacul, curăță-l de coajă și taie-l pe jumătate. Curăță-l foarte bine de semințe, apoi taie-l cubulețe.
  • Pune cubulețele de dovleac pe tavă, într-un singur strat. Lasă puțin spațiu între ele pentru a se putea coace uniform pe toate părțile.
  • Stropește bucățile de dovleac cu ulei de măsline asigurându-te că fiecare dintre ele este unsă suficient. Totuși, nu este recomandat ca în tavă să ajungă foarte mult ulei pentru că dovleacul se va prăji în loc să se coacă.
  • Asezonează dovleacul cu sare fină. De asemenea, mai poți pune și piper. Dacă după ce se coace mai vrei să mai adaugi condimente, o poți face.
  • Coace dovleacul timp de 20 de minute. După această perioadă de timp, scoate tava din cuptor și întoarce cuburile de dovleac. Pune tava înapoi și mai gătește-l încă 10-20 de minute sau până când este suficient de moale.

Cum se gătește dovleacul la multicooker

Dacă vrei să faci piure de dovleac îl poți găti și la multicooker. Nu va avea aceeași textură caramelizată și nici aroma dovleacului gătit la cuptor, dar se va face mult mai repede. În funcție de timpul de aparat și de programul folosit vei avea nevoie de maximum 17 minute pentru a face piureul de dovleac. Este jumătate din timpul necesar într-un cuptor obișnuit.

Cum se congelează dovleacul gătit

Dovleacul făcut piure se poate congela fără ca gustul său să aibă de suferit după decongelare. Îl poți folosi apoi pentru brioșe, supe, sosuri sau chiar pentru terci de ovăz. Pentru a-l congela trebuie să aștepți să se răcească. Apoi îl pui în pungi pentru congelator și îl poți păstra până la 3 luni. Îl vei decongela la cuptorul cu microunde sau peste noapte în frigider. Înainte de a-l folosi într-un preparat pune-l într-o strecurătoare pentru a te asigura că se scurge toată apa.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Napoleon porționat pe platou
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Praline Tiramisu, una secționată, pe un platou de culoare ableu
Praline Tiramisu. Rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior
Praline Tiramisu. Rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Mai multe boluri cu supe bogate în proteine pe o masă gri
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O familie frumoasă care stă la masă și ia împreună cina
Care este cea mai potrivită oră pentru cină. La ce concluzii au ajuns nutriționiștii
Care este cea mai potrivită oră pentru cină. La ce concluzii au ajuns nutriționiștii
Ouă poșate perfecte pe o farfurie alături de salată
Cum să faci ouă poșate perfecte. Sfaturi de la bucătari
Cum să faci ouă poșate perfecte. Sfaturi de la bucătari
Unchef bucătar care prepară friptură de vită la un restaurnat de lux
Ce să nu comanzi la un restaurant de lux, potrivit chefilor
Ce să nu comanzi la un restaurant de lux, potrivit chefilor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Panna cotta cu sos de ciocolată decorată cu frunze de mentă
08:00
Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios Panna cotta cu sos de ciocolată. Desert simplu și delicios
Un borcan cu confit de usturoi aranjat frumos pe o masă de lemn
07:00
Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale Confit de usturoi, delicatesa simplă care va da eleganță meselor tale
Creveți cu sos de roșii decorați cu pătrunjel verde, în bol alb
06:00
Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți Creveți cu sos de roșii. Una dintre cele mai simple rețete cu creveți
Săculeți care arată depozitarea cepei și a cartofilor
2 februarie, 08:00
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
2 februarie, 07:00
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Empanadas cu file de ton în sos de roșii porționată
2 februarie, 06:00
Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Bol cu pudră din coji de portocale, alături de felii de portocale
1 februarie, 08:00
Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
O farfurie cu paste bolognese pe o masă de lemn
1 februarie, 07:00
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
1
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Dacă ți-ai propus să-ți impresionezi familia și prietenii cu un desert delicios și spectaculos, rețeta de ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone, poate fi soluția ideală. Pe lângă gustul...
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
2
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum...
Săculeți care arată depozitarea cepei și a cartofilor
3
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Cartofii și ceapa sunt nelipsiți din bucătăria noastră. Ne salvează de multe ori din situația în care nu știm ce să gătim. În cazul în care ai cumpărat cantități mai mari...
Ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe pe un platou rotund, alături de o porție pe farfurie și un bol cu fructe
4
Ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe. Un desert elegant cu gust divin
Ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe. Un desert elegant cu gust divin
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert elegant cu gust divin, îți recomandăm să prepari o ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe. Combinația dintre staturile de bezea și cele de...
O farfurie cu paste bolognese pe o masă de lemn
5
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Pastele bolognese nu au nicio legătură cu orașul Bologna din Italia. Istoricii și gastronomii sunt de acord că, de fapt, felul de mâncare își are originea în orașul Imola (un pic la...
Parteneri
Rulouri sau cornete cu cremă de vanilie. Mici bijuterii culinare

Rulouri sau cornete cu cremă de vanilie. Mici bijuterii culinare

Rulouri sau cornete cu cremă de vanilie. Mici bijuterii culinare
Maria şi-a revăzut soţul pierdut de ani de zile, cu ajutorul tehnologiei. A vrut să le lase copiilor o amintire preţioasă

Maria şi-a revăzut soţul pierdut de ani de zile, cu ajutorul tehnologiei. A vrut să le lase copiilor o amintire preţioasă

Maria şi-a revăzut soţul pierdut de ani de zile, cu ajutorul tehnologiei. A vrut să le lase copiilor o amintire preţioasă
Anamaria Prodan, comparaţie uluitoare între presupusul amant şi Laurenţiu Reghecampf: „Lecţie de bărbăţie!”

Anamaria Prodan, comparaţie uluitoare între presupusul amant şi Laurenţiu Reghecampf: „Lecţie de bărbăţie!”

Anamaria Prodan, comparaţie uluitoare între presupusul amant şi Laurenţiu Reghecampf: „Lecţie de bărbăţie!”
Rugăciune către Sfântul si Dreptul Simeon, ocrotitorul copiilor mici. Ruga de ajutor care se spune pe 3 februarie 2023

Rugăciune către Sfântul si Dreptul Simeon, ocrotitorul copiilor mici. Ruga de ajutor care se spune pe 3 februarie 2023

Rugăciune către Sfântul si Dreptul Simeon, ocrotitorul copiilor mici. Ruga de ajutor care se spune pe 3 februarie 2023
Angelique Boyer a fost surprinsă în timpul unei scene, pe platouri. Imagini din spatele camerelor de filmat pe care fanii nu le-au văzut până astăzi

Angelique Boyer a fost surprinsă în timpul unei scene, pe platouri. Imagini din spatele camerelor de filmat pe care fanii nu le-au văzut până astăzi

Angelique Boyer a fost surprinsă în timpul unei scene, pe platouri. Imagini din spatele camerelor de filmat pe care fanii nu le-au văzut până astăzi
Cele mai bune țări în care să trăiești. Ce loc a ocupat România în 2022

Cele mai bune țări în care să trăiești. Ce loc a ocupat România în 2022

Cele mai bune țări în care să trăiești. Ce loc a ocupat România în 2022
Ruladă cu ciocolată albă și vișine

Ruladă cu ciocolată albă și vișine

Ruladă cu ciocolată albă și vișine
Recunoști fetița din imagine?! În prezent, este una dintre cele mai urmărite vedete din lume

Recunoști fetița din imagine?! În prezent, este una dintre cele mai urmărite vedete din lume

Recunoști fetița din imagine?! În prezent, este una dintre cele mai urmărite vedete din lume
fresh
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone porționată
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Ruladă cu portocale întregi și cremă de mascarpone
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
Depozitarea cepei și a cartofilor. Ce trebuie să faci ca să reziste până la un an
închide