Sfecla este o legumă cu o culoare vibrantă și un gust dulceag care o face un ingredient iubit în bucătărie. Deși nu este totdeauna în centrul atenției, sfecla are o valoare nutrițională excepțională și poate fi utilizată într-o gamă largă de preparate. De la supe și salate la sucuri și preparate la cuptor, sfecla își găsește locul într-o dietă echilibrată și sănătoasă. Iată cel mai bun mod de a păstra sfecla astfel încât să reziste chiar și câteva luni.
Cel mai bun mod de a păstra sfecla. Poate rezista până la câteva luniTocătorul de plastic este nelipsit din bucătărie. Aproape orice rețetă începe cu tocarea legumelor sau cu tăierii cărnii, iar pentru aceste operațiuni ai nevoie de un tocător. Fiind atât de utilizat se și deteriorează repede, așa că trebuie schimbat destul de des. Iată cum recunoști momentul în care este necesar să îți schimbi tocătorul de bucătărie vechi cu unul nou.
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faciSarea este un ingredient esențial în gătit, dar consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății, cum ar fi hipertensiunea arterială. Din fericire, există numeroase alternative naturale și sănătoase prin care putem înlocui sarea în preparatele culinare. Aceste ingrediente nu doar că reduc aportul de sodiu, dar pot adăuga și arome și complexitate suplimentară felurilor de mâncare. Află cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Aceste variante care îți vor transforma modul în care gătești.
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care găteștiFulgii de ovăz au devenit o opțiune foarte populară pentru micul dejun. De obicei sunt amestecați cu iaurt, dar sunt transformați și în terci. Se potrivesc bine atât cu fructe, dar și cu diverse tipuri de nuci sau semințe sau cu miere. Pe cât de simplu pare de preparat un bol de terci de ovăz, pe atât de multă atenție ai nevoie mai ales dacă vrei să obții o consistență anume.
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăzCând vrei să ai o alimentație sănătoasă cauți înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Partea bună este că ai foarte multe variante, bune atât pentru copt, cât și pentru gătit fără deserturile reci.
10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioaseIată ce nu trebuie să faci vreodată pentru a preîntâmpina accidentele. Află și tu care sunt cele 7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăvi.
7 greșeli pe care le faci în bucătărie care te pot îmbolnăviCafeaua este băutura aproape magică cu care îți începi diminețile. Uneori ai nevoie de una mai tare, alteori vrei doar să te bucuri de gustul ei amărui fără să ingerezi prea multă cofeină. Iată ce tip de cafea este mai puternic. Află de ce depinde cantitatea de cofeină.
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeinăDacă vrei să incluzi cât mai multe proteine în dieta ta probabil că ai o listă de alimente pe care le consumi în mod constant pentru a-ți atinge scopul. Problema este că unele au în compoziție și alți nutrienți—carbohidrați sau lipide, care pot anula efecte benefice ale proteinelor. Descoperă și tu o listă cu 6 alimente care nu au atât de multe proteine pe cât crezi.
6 alimente care nu au atât de multe proteine pe cât creziSarmalele sunt un preparat tradițional emblematic, îndrăgit pentru combinația armonioasă de arome și texturi. Realizate din carne tocată, de obicei de porc sau un amestec cu vită, amestecată cu orez și ceapă, sarmalele sunt învelite în foi delicate de varză murată sau frunze de viță. Descoperă care e cea mai bună carne pentru sarmale. Iată câteva sfaturi ca să iasă perfecte.
Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecteCozonacul este mult mai mult decât un simplu desert. Este un simbol al tradiției și al comuniunii familiale, o modalitate de a împărtăși momente de bucurie și recunoștință alături de cei dragi. Fiecare mușcătură de cozonac este o amintire a zilelor de sărbătoare, iar mirosul său inconfundabil poate transforma orice masă într-un prilej de celebrare a valorilor tradiționale. Descoperă ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Iată cât timp se frământă de fapt.
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământăCartofii copți sunt o garnitură versatilă care poate fi consumată în multe feluri, în funcție de preferințe și de ocazie. Un mod clasic de a-i servi este cu un pic de unt topit, sare și piper, care adaugă un gust bogat și savuros. De asemenea, poți adăuga smântână, brânză rasă sau brânză feta și verdeață, pentru un plus de prospețime și textură. Iată cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. Descoperă la ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt.
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de faptOricând ai nevoie de un aluat pentru plăcinte, fie dulci, fie sărate, folosește pâte bisée. Acest aluat clasic franțuzesc, numit uneori și „aluat sfărâmicios”, se distinge prin textura sa delicată și capacitatea de a oferi suport umpluturilor variate fără a le concura aromele. Iată cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Aceste sfaturi ușor de urmat.
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmatCuptorul cu microunde este salvarea ta atunci când trebuie să încălzești rapid mâncarea. Problema este că rezultatul nu este întotdeauna cel dorit. Preparatele se încălzesc neuniform. Ai porțiuni care frig foarte tare și altele care sunt reci. Iată cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform.
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniformPepenii murați sunt delicioși. O combinație de gusturi—acru, sărat și dulce, cu o coajă crocantă și un miez moale face ca acest preparat să fie apreciat. Iată cum să îl pregătești și de ce se înmoaie pepenii murați. Descoperă și tu de ce se înmoaie pepenii murați. Află ce poți face ca să-ți iasă perfecți.
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecțiChiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv, fel principal sau gustare, în funcție de preferințe. Totuși, pentru a obține cele mai bune chiftele de post este important să ții cont de câteva trucuri esențiale.
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoaseVinul fiert, aromat cu condimente alese și cu fructe parfumate, este licoarea care îți va înveseli serile cu prietenii și familia în serile reci de iarnă. Trebuie să alegi bine echilibrate pentru a nu copleși gustul vinului. Iată ce condimente pentru vinul fiert să alegi pentru o aromă echilibrată.
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intensCel mai simplu preparat pare că are nevoie de cele mai multe indicații pentru gătit. Banalul ou fiert impune o mulțime de reguli pentru a obține consistența gălbenușului perfect, dar și pentru a arăta bine după decojire. Iată trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiert.
Trucul care te poate ajuta să cureți perfect coaja oului fiertBrânza stracciatella are o textură cremoasă și un gust delicat, ceea ce o face foarte versatilă. Stracciatella este, de fapt, interiorul brânzei burrata, fiind preparată din smântână proaspătă și fâșii de mozzarella fin tăiate, adesea descrisă ca „sfâșiată”, datorită aspectului ei neregulat.
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei specialOțetul de mere este recunoscut pentru conținutul său de vitamine, minerale și enzime, mai ales atunci când este nepasteurizat. Este apreciat pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, și adesea este utilizat în diverse scopuri culinare și terapeutice. Descoperă și tu beneficiile oțetului de mere. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta taMurăturile asortate sunt speciale. Amestecul de arome al legumelor le dă un gust deosebit, iar dacă le pui într-un borcan de sticlă vei fi impresionată de cât de apetisant arată. Saramura nu se face diferit de cea pentru alte conserve pentru toamnă. Descoperă și tu câtă sare se pune la murăturile asortate. Află care este secretul pentru a obține un gust perfect.
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfectHreanul este un ingredient tradițional important în rețetele de murături. Acesta are rolul de a menține textura crocante a legumelor și de a adăuga o aromă distinctă. Totuși, există situații în care hreanul poate fi dificil de procurat sau, din diverse motive, se dorește o alternativă. Iată cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Descoperă ce alte variante de conservanți naturali ai la îndemână.
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemânăLegumele la cuptor sunt o garnitură perfectă pentru preparate din carne sau din pește. Ele pot fi chiar și un fel de mâncare principal. Au foarte mulți nutrienți și, în plus, au și un aspect plăcut. Cu toate acestea, nu toată lumea le apreciază. Iată ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisante.
Ce poți pune peste legumele la cuptor pentru a le face mai apetisanteNu trebuie să fie vreo situație specială, de exemplu, o pandemie, ca să ai în cămară conserve diverse. Vei vedea că sunt foarte practice și rapide atunci când vrei să gătești ceva și nu ai timp. În plus, au o durată lungă de valabilitate, ceea ce le face ideale pentru a fi stocate și utilizate în momentele în care alimentele proaspete nu sunt disponibile. Descoperă cele 8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară.
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămarăO bucată parfumată de dovleac la cuptor poate fi desertul perfect pentru toamnă sau o gustare hrănitoare atunci când ai poftă de ceva cu adevărat gustos, dar și sănătos. Iată cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios, dar și pentru a avea o textură moale și un gust intens.
Cât timp se ține dovleacul la cuptor ca să iasă cremos și delicios. Sfaturi pentru un gust intensDulceața de gutui este una dintre delicatesele toamnei. Este delicată și parfumată, perfectă pentru a fi umplutură pentru clătite, dar și un topping pentru pâine cu unt la micul-dejun. Iată cât zahăr se pune la dulceața de gutui pentru a obține un echilibru perfect.
Cât zahăr se pune la dulceața de gutui, de fapt. Trucuri care o fac absolut delicioasăToamna este momentul în care trebuie să pui varză la murat. Poate părea o activitate complicată, dar odată ce te deprinzi cu ea, nu vei mai vrea să faci altfel. Varza murată este bună pentru sarmale, pentru salate, pentru mâncăruri diverse cu carne sau de post. Descoperă cum se alege varza pentru murat. Iată tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă.
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectăStrugurii sunt gustarea perfectă. Crocanți, suculenți, dulci sau acrișori, se potrivesc de minune atunci când vrei să ronțăi ceva bun la un film sau la birou. Sunt minunați și alături de brânzeturi și mezeluri pe un charcuterie board elegant. Tot ce trebuie să faci odată ce vii cu ei de la magazin este să îi depozitezi corect pentru a-și menține textura. Iată cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat. Aceste sfaturi te vor ajuta să-i păstrezi proaspeți cât mai mult timp.
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediatO pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată este un simbol al confortului, al familiei și al tradițiilor transmise din generație în generație. Coacerea pâinii acasă devine un act de revenire la simplitate și natural. Cu doar câteva ingrediente de bază, răbdare și îndemânare, poți obține o pâine cu gust autentic, care te va cuceri prin prospețime și savoare.
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greșPâinea, indiferent de calitatea ei sau de tipul de făină din care este preparată, are tendința de a mucegăi. Dacă nu este păstrată în condiții optime acest lucru se poate întâmpla într-un tip foarte scurt de la cumpărare sau preparare. Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită? Iată ce spun experții.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăităDovleacul plăcintar este perfect pentru a da savoare atât mâncărurilor dulci, cât și sărate pe toată perioada sezonului rece. De cele mai multe ori îl găsești în piață sau în magazin întreg, ceea ce înseamnă că trebuie să te ocupi tu de el acasă. Iată cum poți curăța dovleacul plăcintar fără să te rănești. Aceste sfaturi la îndemâna oricui.
Cum poți curăța dovleacul mai ușor. Sfaturi la îndemâna oricuiCartofii sunt una dintre cele mai consumate legume pentru că sunt nu doar gustoși, dar și versatili, hrănitori și accesibili. Problema este că dacă îi cumperi în cantitate mai mare după o perioadă încolțesc sau se înmoaie. Există soluții pentru a le prelungi perioada în care sunt buni de consum. Descoperă unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni.
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luniToamna e vremea mustului. Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani era nelipsit pentru că majoritatea familiilor de la oraș aveau rude și la țară, astăzi îl mai găsești doar la târguri tradiționale sau festivaluri. Iată cum se face mustul acasă atunci când ți se face poftă.
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromatăUntul este unul dintre cele mai esențiale și versatile ingrediente în patiserie și cofetărie, jucând un rol crucial în obținerea texturii, aromei și calității produselor finite. Descoperă cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. Află care sunt cele 5 moduri care îmbunătățesc aluatul.
Cum poți folosi untul în deserturi și produse de patiserie. 5 moduri care îmbunătățesc aluatulRamenul este un preparat japonez clasic, constând din tăiței de grâu serviți într-un bol de supă aromată, completată cu diverse toppinguri. Originar din China, ramenul a fost adoptat și transformat în Japonia. Supa ramen poate varia enorm, având baze de carne, pește, miso sau soia, iar toppingurile comune includ felii de carne de porc (chashu), ouă marinate, alge marine (nori), ceapă verde și legume. Descoperă și tu cum se mănâncă corect ramenul la restaurant.
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utileVișinata este una dintre băuturile tradiționale românești care este preparată și acum în gospodării, mai ales în cele rurale. Se servește mai ales în sezonul rece, la ocazii, dar nu numai. Rețeta este simplă, însă trebuie să ai răbdare pentru ca fructele să se macereze complet. Iată cât zahăr se pune la vișinată pentru a obține o băutură echilibrată.
Cât zahăr se pune la vișinată pentru un gust delicios. Trucuri care o fac perfectăPentru a cumpăra ouă de calitate este nevoie să cunoști ce semnifică cifrele înscrise pe ele. În afară de data până la care pot fi consumate, acestea îți oferă și alte informații legate chiar și de modul în care au fost crescute găinile. Iată ce semnificație au cifrele de pe ouă. Descoperă și tu cum se „citește” fiecare cod imprimat.
Ce semnificație au cifrele de pe ouă. Cum se „citește" fiecare cod imprimatPastele sunt mereu salvatoare atunci când vrei să gătești ceva bun și delicios. Indiferent de cum le prepari vor fi preferatele oricărui invitat la masă. Iată cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Află tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire.
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătireOrezul cu lapte este unul dintre cele mai populare și mai simple deserturi. Totuși, ai nevoie să respecți câteva reguli pentru a obține consistența și textura potrivite. Iată cât se fierbe orezul cu lapte.
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustosCireșata este un lichior tradițional de casă obținut din cireșe și alcool, popular în multe regiuni din România. Este dulce, aromată și perfectă pentru a fi savurată ca digestiv sau la diverse ocazii festive. Iată cât alcool se pune la cireșată pentru a fi echilibrată perfect. Descoperă rețeta pentru un gust fin și aromat.
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromatOuăle murate sunt extrem de versatile și pot îmbogăți gustul multor preparate. Aceste idei te vor ajuta să integrezi ouăle murate în diferite mese, oferind un plus de savoare și originalitate. Descoperă și tu o rețetă de ouă murate.
Rețetă de ouă murate. Cum se prepară și la ce se folosescCondimentele sunt cele care atrag oamenii la mâncarea indiană și, de asemenea, ceea ce îi sperie. Totuși, fără ele și-ar pierde farmecul, pentru că mirodeniile conferă bucatelor o gamă largă de arome, culori și gusturi unice, transformând fiecare masă într-o experiență culinară de neuitat. Printre acestea, există 5 condimente pentru mâncare indiană care sunt considerate esențiale.
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărieBrânza este unul dintre cele mai consumate alimente. Consumată cu moderație, poate fi chiar benefică pentru sănătate. Totuși, trebuie să fii atentă ce sortiment alegi pentru că unele au un conținut de sare și de grăsimi destul de mare și pot să aibă efecte nefericite asupra organismului. Iată care este cea mai sănătoasă brânză, potrivit nutriționiștilor.
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mareProbabil că te-ai întrebat de multe ori cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. În cele mai fericite cazuri, apa și săpunul sunt suficiente, însă, dacă nu le aplici imediat ce te-ai pătat ai nevoie de ajutor suplimentar. Iată câteva variante eficiente.
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuriSigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie să fii foarte atentă la toate detaliile, de la calitatea ingredientelor la modul în care îi manevrezi când îi scoți din cuptor. Un alt aspect important este cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Află câteva secrete pentru un cozonac aspectuos.
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuosVârsta poate fi doar un număr dacă ai grijă de tine. Acest proces nu trebuie să implice neapărat medici și tot felul de tratamente costisitoare. Poate începe chiar la tine în bucătărie. Iată 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos.
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătosÎn unele seri pare că nimic nu este mai bun decât o porție de paste. O cină simplă, clasică și totuși de efect. Dacă nu știi ce fel de paste să alegi iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de paste italiene și pentru ce se folosește fiecare sortiment.
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tineUnele regiuni din lume sunt recunoscute pentru producția lor de fructe cu un gust foarte bun. Portocalele din Creta, de exemplu, sunt considerate a fi cele mai bune fructe din lume din categoria lor. Descoperă top 10 cele mai bune fructe din lume. Află care sunt regiunile în care se găsesc.
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni crescCa în orice alt aspect al vieții există o modă și în ceea ce privește băuturile. Fie că este sezonier sau dictat de vreun serial, trendul face ca toată lumea să caute un anumit preparat. Acum a venit vremea ceaiului, dar nu orice fel de ceai. La mare căutare sunt două variante: ceaiul cu lapte și ceaiul cu bule sau bubble tea. Ceai cu lapte vs. bubble tea. Descoperă și tu care este mai bun pentru sănătatea organismului.
Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismuluiCând îți este foame și vrei să deschizi un borcan al cărui capac se încăpățânează să nu cedeze poate fi tare frustrant. Nu căuta altceva de mâncare pentru că există soluții pentru a-l face să cedeze. Iată cum poți să desfaci ușor capacul unui borcan. Descoperă și tu cele 7 metode care te vor ajuta mereu.
Cum să desfaci ușor capacul unui borcan. 7 metode care te vor ajuta mereuExistă alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Medicii nutriționiști nu le recomandă din cauza aportului caloric, a zahărului ascuns sau a cantității mari de grăsimi.
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele