Empanadas cu dovleac. Rețetă de plăcinte din bucătăria spaniolă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Spaniolă

Bucură-te de sezonul dovleacului plăcintar și introdu-l în cât mai multe preparate culinare, dulci sau sărate. Una dintre aceste rețete pe care ți-o recomandăm pentru testare este rețeta de empanadas cu dovleac.

Empanadas cu dovleac pe o farfurie neagră și pe un platou, alături de o felie de dovleac
Galerie foto

Galerie foto

Empanadas sunt plăcinte delicioase originare din bucătăria spaniolă, iar umplutura de dovleac aduce o notă dulce și reconfortantă / Shutterstock

Este rețeta unor plăcinte delicioase originare din bucătăriile spaniolă și portugheză. Umplutura de dovleac aduce o notă dulce și reconfortantă, perfectă pentru toamnă și iarnă.

Plăcintele sunt excelente atât calde, cât și reci. Sunt potrivite ca gustare dulce alături de ceai sau cafea. Textura lor fragedă și aroma dovleacului condimentat le transformă într-un desert de sezon deosebit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Despre rețeta de empanadas

Empanadas își au originile în bucătăria spaniolă și portugheză. Rețeta datează din Evul Mediu, fiind inspirată de tradiția de a înveli umpluturi în aluat pentru a crea preparate ușor de transportat. Numele “empanada” provine din verbul spaniol “empanar,” care înseamnă “a înveli în aluat” sau “a acoperi cu pâine.” Inițial, empanadas erau preparate pentru a încorpora diverse resturi alimentare, transformându-le în mese consistente și portabile pentru muncitori sau călători.

În timpul colonizării spaniole, empanadas au fost introduse în America Latină, unde au fost adaptate în funcție de ingredientele locale. Astfel, fiecare regiune are propriile sale variații de umpluturi: cu carne, pește sau legume, până la opțiuni dulci cu fructe sau dovleac. În multe culturi sud-americane, empanadas sunt sărbătorite ca mâncare tradițională, fiind preparate la evenimente speciale sau simple mese de familie.

Astăzi, empanadas sunt apreciate în întreaga lume, datorită versatilității lor și posibilității de a experimenta umpluturi diverse, inclusiv cea de dovleac. Descoperă și o rețetă de empanadas cu file de ton în sos de roșii, din categoria plăcintelor sărate. Iar mai jos vei descoperi rețeta de empanadas cu dovleac, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului fraged. Amestecă făina cu sarea și zahărul. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și amestecă până obții o textură nisipoasă, folosind vârfurile degetelor. Toarnă treptat apa rece și frământă până obții un aluat omogen, ușor ferm. Înfășoară aluatul în folie de plastic și lasă-l la frigider pentru 30 de minute.

Cum prepari umplutura pentru empanadas cu dovleac

Într-un bol, amestecă piureul de dovleac copt sau dovleacul răzuit și caramelizat, cu zahărul, scorțișoara, nucșoara, ghimbirul și sarea. Dacă dorești o textură mai fermă, adaugă și amidonul. Lasă umplutura să se răcească dacă este caldă.

Înainte de a forma plăcintele pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi întinde aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină, apoi taie cercuri de aproximativ 10-12 cm diametru.

Pune câte o lingură din umplutura de dovleac pe fiecare cerc de aluat. Îndoaie aluatul peste umplutură, formând o semilună, și sigilează marginile prin presare cu o furculiță.

Așază plăcintele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le cu unt topit și, opțional, presară zahăr tos deasupra. Pune tava în cuptor și coace delicioasele empanadas cu dovleac la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute sau până când devin aurii și crocante. Răsfață-te cu ele caldea sau reci, după preferințe.

Dacă mai dorești o altă rețetă cu dovleac, mai poți încerca rețeta simplă și delicioasă de brioșe cu dovleac.

Citește și
Empanadas cu dovleac pe un platou de lemn, alături de o felie de dovleac
Galerie foto

Galerie foto

Empanadas cu dovleac pe o farfurie neagră și o felie de dovleac
Empanadas cu dovleac pe o farfurie neagră și pe un platou, alături de o felie de dovleac
+0
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
empanadas pe o farfurie gri
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Basque burnt cheesecake porționat pe o farfurie albă și decorat cu afine
Galerie foto
Basque burnt cheesecake. Rețetă spaniolă de cheesecake
Basque burnt cheesecake. Rețetă spaniolă de cheesecake
Empanadas cu file de ton în sos de roșii porționată
Galerie foto
Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Empanadas cu file de ton în sos de roșii, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide