Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Dovleacul copt este una dintre cele mai apreciate delicii ale sezonului de toamnă, datorită gustului său dulceag, texturii moi și versatilității în bucătărie. Fie că îl servești simplu, copt, fie că îl incluzi în diverse preparate, dovleacul este un ingredient sănătos, plin de nutrienți esențiali și ușor de integrat în numeroase preparate. Îți lăsăm ca inspirație două rețete delicioase cu dovleac copt și câteva sfaturi utile de preparare.

O tavă cu cubulețe de dovleac copt
Cel mai bun dovleac pentru copt este cel plăcintar / Shutterstock

Dovleacul copt este extrem de versatil și poate fi integrat în numeroase rețete. În supele cremă, adaugă o textură catifelată și un gust subtil, dulce. Poți folosi dovleacul copt în risotto, dând preparatului o aromă bogată și o culoare vibrantă.

Pentru deserturi, dovleacul copt poate fi utilizat în plăcinte tradiționale, prăjituri, brioșe sau chiar cheesecake. Dulceața naturală a dovleacului face ca deserturile să fie mai sănătoase și mai echilibrate.

Dovleacul copt mai poate fi integrat în paste, sub formă de umplutură pentru ravioli sau ca sos pentru lasagna vegetariană. De asemenea, cubulețele de dovleac copt sunt perfecte în salatele de toamnă, alături de frunze proaspete, nuci și brânzeturi fine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cele mai gustoase rețete cu dovleac copt

Dovleacul copt poate fi servit ca atare, fiind o garnitură perfectă pentru preparatele principale din carne, dar poate fi și baza unor mese vegetale delicioase. Îl poți consuma simplu, stropit cu ulei de măsline și un praf de sare, ori poți adăuga deasupra un sos pe bază de iaurt sau smântână, cu ierburi aromate, pentru un plus de savoare.

Cum faci dovleac copt cu brânză

Poți ajusta rețeta în funcție de preferințe, adăugând ierburi aromatice sau alte tipuri de brânză. Brânza cu mucegai, de exemplu, oferă un gust mai intens, iar mozzarella aduce o textură cremoasă și fină. Este una dintre acele rețete cu dovleac copt pe care le vei adora.

Dovleac copt și servit cu brânză pe o farfurie albă
Poți ajusta rețeta în funcție de preferințe / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 dovleac plăcintar
  • 150-200 g de brânză (telemea, brânză de capră, brânză cu mucegai sau mozzarella, în funcție de preferințe)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 1-2 linguri de miere (opțional)
  • sare după gust
  • piper, după gust
  • cimbru proaspăt sau rozmarin (opțional)
  • 2 linguri de semințe de dovleac sau nuci (pentru textură)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se curăță dovleacul de coajă, se taie în jumătate și se scot semințele. Apoi se taie în cuburi mari sau felii și se așează bucățile de dovleac într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se stropește cu ulei de măsline, se presară sare, piper și cimbru sau rozmarin. Se amestecă bine pentru a acoperi toate bucățile cu condimentele.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace dovleacul timp de 25-30 de minute, până când devine fraged, dar nu complet moale.

După 25-30 de minute, se scoate tava din cuptor și se presară brânza aleasă peste dovleac. Dacă se folosește telemea sau brânză de capră, se fărâmițează brânza peste bucățile de dovleac. Mozzarella se taie în felii și se așează peste dovleac.

Se adaugă și miere pentru un contrast dulce-sărat și se presară semințe de dovleac sau nuci pentru textură.

Se dă din nou tava la cuptor încă 10-15 minute, până când brânza se topește și devine aurie pe margini. Se servește dovleacul copt cu brânză cald, ca fel principal sau garnitură.

Dovleac copt cu miere și nucă

Pentru un plus de savoare, poți adăuga câteva condimente suplimentare, cum ar fi ghimbirul, nucșoara sau chiar un praf de vanilie.

Dovleac copt cu miere și nucă pe o farfurie de lemn
Pentru un plus de savoare, poți adăuga câteva condimente suplimentare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 dovleac plăcintar
  • 2-3 linguri de miere
  • 50 g de nuci tocate grosier
  • 2-3 linguri de ulei de măsline (sau unt topit)
  • 1 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • 1 praf de sare
  • stafide, ghimbir sau nucșoară (opțional)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Dovleacul se taie pe jumătate, se scot semințele și apoi se feliază sau se taie în felii sau cuburi mari, în funcție de preferință. Se pun bucățile de dovleac într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se stropește dovleacul cu ulei de măsline sau unt topit și adaugă un praf de sare. Se presară deasupra scorțișoară.

Se dă tava la cuptor și se coace dovleacul timp de 30-40 de minute, până când devine fraged și ușor rumenit pe margini. Apoi se scoate tava din cuptor și se stropește dovleacul cu miere.

Se presară nucile tocate peste dovleac, și se pot adăuga și stafide sau alte nuci/semințe. Se mai dă tava la cuptor pentru încă 5-10 minute, până când mierea începe să caramelizeze ușor, iar nucile devin crocante.

Se servește dovleacul cald, ca desert sau gustare.

Cele mai bune soiuri de dovleac pentru copt

Cele mai bune soiuri de dovleac pentru copt sunt cele care au o textură densă, un gust dulce și o consistență care se păstrează bine la temperaturi ridicate. Cel mai bun soi este plăcintarul pe care îl și găsești peste tot, la un preț accesibil. Este dulce și se caramelizează foarte ușor în timpul coacerii. Textura sa este fină și cremoasă.

Mai poți folosi și dovleac Hokkaido, care nu este la fel de ușor de găsit, dar dacă ai această oportunitate nu ezita să îl coci. Este dulce și aromat, cu note de nucă. Are o pulpă densă, iar coaja sa este comestibilă.

Dovleacul Muscat este foarte dulce, ușor condimentat, cu note fructate. După coacere pulpa sa devine cremoasă și își păstrează culoarea portocalie foarte intensă. Dacă nu îți place gustul foarte puternic de dovleac s-ar putea să îți placă dovleacul spaghetti, a cărui pulpă se desface în fire asemănătoare spaghetelor după coacere.

Dovleacul turcesc este și el destul de ușor disponibil. Are un gust dulce, cu note foarte discrete de nucă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cerviche, tartar și carpaccio
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Manakish cu za'atar
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Descoperirea nemaivăzută făcută după golirea Lacului Vidraru
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Echipa care a câștigat proba de azi. Ce au avut concurenții de gătit și cine i-a jurizat
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Echipa care a câștigat proba de azi. Ce au avut concurenții de gătit și cine i-a jurizat
Chefi la cuțite, 16 decembrie 2025. Echipa care a câștigat proba de azi. Ce au avut concurenții de gătit și cine i-a jurizat
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Cheesecake Raffaello. Desert cu aromă de cocos și migdale
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide