Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Dovleacul copt este una dintre cele mai apreciate delicii ale sezonului de toamnă, datorită gustului său dulceag, texturii moi și versatilității în bucătărie. Fie că îl servești simplu, copt, fie că îl incluzi în diverse preparate, dovleacul este un ingredient sănătos, plin de nutrienți esențiali și ușor de integrat în numeroase preparate. Îți lăsăm ca inspirație două rețete delicioase cu dovleac copt și câteva sfaturi utile de preparare.

O tavă cu cubulețe de dovleac copt
Cel mai bun dovleac pentru copt este cel plăcintar / Shutterstock

Dovleacul copt este extrem de versatil și poate fi integrat în numeroase rețete. În supele cremă, adaugă o textură catifelată și un gust subtil, dulce. Poți folosi dovleacul copt în risotto, dând preparatului o aromă bogată și o culoare vibrantă.

Pentru deserturi, dovleacul copt poate fi utilizat în plăcinte tradiționale, prăjituri, brioșe sau chiar cheesecake. Dulceața naturală a dovleacului face ca deserturile să fie mai sănătoase și mai echilibrate.

Dovleacul copt mai poate fi integrat în paste, sub formă de umplutură pentru ravioli sau ca sos pentru lasagna vegetariană. De asemenea, cubulețele de dovleac copt sunt perfecte în salatele de toamnă, alături de frunze proaspete, nuci și brânzeturi fine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cele mai gustoase rețete cu dovleac copt

Dovleacul copt poate fi servit ca atare, fiind o garnitură perfectă pentru preparatele principale din carne, dar poate fi și baza unor mese vegetale delicioase. Îl poți consuma simplu, stropit cu ulei de măsline și un praf de sare, ori poți adăuga deasupra un sos pe bază de iaurt sau smântână, cu ierburi aromate, pentru un plus de savoare.

Cum faci dovleac copt cu brânză

Poți ajusta rețeta în funcție de preferințe, adăugând ierburi aromatice sau alte tipuri de brânză. Brânza cu mucegai, de exemplu, oferă un gust mai intens, iar mozzarella aduce o textură cremoasă și fină. Este una dintre acele rețete cu dovleac copt pe care le vei adora.

Dovleac copt și servit cu brânză pe o farfurie albă
Poți ajusta rețeta în funcție de preferințe / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 dovleac plăcintar
  • 150-200 g de brânză (telemea, brânză de capră, brânză cu mucegai sau mozzarella, în funcție de preferințe)
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 1-2 linguri de miere (opțional)
  • sare după gust
  • piper, după gust
  • cimbru proaspăt sau rozmarin (opțional)
  • 2 linguri de semințe de dovleac sau nuci (pentru textură)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se curăță dovleacul de coajă, se taie în jumătate și se scot semințele. Apoi se taie în cuburi mari sau felii și se așează bucățile de dovleac într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se stropește cu ulei de măsline, se presară sare, piper și cimbru sau rozmarin. Se amestecă bine pentru a acoperi toate bucățile cu condimentele.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace dovleacul timp de 25-30 de minute, până când devine fraged, dar nu complet moale.

După 25-30 de minute, se scoate tava din cuptor și se presară brânza aleasă peste dovleac. Dacă se folosește telemea sau brânză de capră, se fărâmițează brânza peste bucățile de dovleac. Mozzarella se taie în felii și se așează peste dovleac.

Se adaugă și miere pentru un contrast dulce-sărat și se presară semințe de dovleac sau nuci pentru textură.

Se dă din nou tava la cuptor încă 10-15 minute, până când brânza se topește și devine aurie pe margini. Se servește dovleacul copt cu brânză cald, ca fel principal sau garnitură.

Dovleac copt cu miere și nucă

Pentru un plus de savoare, poți adăuga câteva condimente suplimentare, cum ar fi ghimbirul, nucșoara sau chiar un praf de vanilie.

Dovleac copt cu miere și nucă pe o farfurie de lemn
Pentru un plus de savoare, poți adăuga câteva condimente suplimentare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 dovleac plăcintar
  • 2-3 linguri de miere
  • 50 g de nuci tocate grosier
  • 2-3 linguri de ulei de măsline (sau unt topit)
  • 1 linguriță de scorțișoară (opțional)
  • 1 praf de sare
  • stafide, ghimbir sau nucșoară (opțional)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Dovleacul se taie pe jumătate, se scot semințele și apoi se feliază sau se taie în felii sau cuburi mari, în funcție de preferință. Se pun bucățile de dovleac într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se stropește dovleacul cu ulei de măsline sau unt topit și adaugă un praf de sare. Se presară deasupra scorțișoară.

Se dă tava la cuptor și se coace dovleacul timp de 30-40 de minute, până când devine fraged și ușor rumenit pe margini. Apoi se scoate tava din cuptor și se stropește dovleacul cu miere.

Se presară nucile tocate peste dovleac, și se pot adăuga și stafide sau alte nuci/semințe. Se mai dă tava la cuptor pentru încă 5-10 minute, până când mierea începe să caramelizeze ușor, iar nucile devin crocante.

Se servește dovleacul cald, ca desert sau gustare.

Cele mai bune soiuri de dovleac pentru copt

Cele mai bune soiuri de dovleac pentru copt sunt cele care au o textură densă, un gust dulce și o consistență care se păstrează bine la temperaturi ridicate. Cel mai bun soi este plăcintarul pe care îl și găsești peste tot, la un preț accesibil. Este dulce și se caramelizează foarte ușor în timpul coacerii. Textura sa este fină și cremoasă.

Mai poți folosi și dovleac Hokkaido, care nu este la fel de ușor de găsit, dar dacă ai această oportunitate nu ezita să îl coci. Este dulce și aromat, cu note de nucă. Are o pulpă densă, iar coaja sa este comestibilă.

Dovleacul Muscat este foarte dulce, ușor condimentat, cu note fructate. După coacere pulpa sa devine cremoasă și își păstrează culoarea portocalie foarte intensă. Dacă nu îți place gustul foarte puternic de dovleac s-ar putea să îți placă dovleacul spaghetti, a cărui pulpă se desface în fire asemănătoare spaghetelor după coacere.

Dovleacul turcesc este și el destul de ușor disponibil. Are un gust dulce, cu note foarte discrete de nucă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui tandoori
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide