Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry
Aceste frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry sunt un aperitiv elegant, lejer și extrem de gustos. Sunt perfecte pentru zilele calde sau pentru un platou de gustări care să impresioneze prin aspect și aromă.

Acest preparat combină prospețimea legumelor de vară cu onctuozitatea brânzei. Acestea oferă un contrast frumos între texturi și un echilibru plăcut între dulce, sărat și ușor acid. Imaginează-ți frigărui delicate, în care fiecare bucățică este atent construită. Roșiile cherry, zemoase și dulci sunt intercalate de rulade din dovlecel feliat subțire, care învelesc câte o bucățică de brânză. Poți opta pentru mozzarella, halloumi, brânză de capră sau feta.
Dovlecelul capătă o notă ușor afumată, o textură suplă și un gust dulceag. Acesta se potrivește perfect cu gustul sărat al brânzei și prospețimea tomatelor. Roșiile cherry, lăsate întregi sau ușor crestate, explodează în gură la fiecare mușcătură. Acestea eliberează un suc aromat și ușor acid, care contrastează frumos cu consistența densă a brânzei. Feliile de dovlecel aduc o notă vegetală, fină, care leagă armonios tot ansamblul.
Aspectul este de asemenea deosebit. Frigăruile arată festiv, colorate cu nuanțe de verde crud, roșu intens și alb-crem. Vor fi atrăgătoare pe orice platou de aperitive sau bufet rece. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu delicioasele frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea dovlecelului.
Spală dovlecelul și taie-l în felii foarte subțiri pe lungime, folosind un peeler (curățător de legume) sau o mandolină. Presară puțină sare peste ele și lasă-le 5 minute să se înmoaie ușor. Apoi tamponează-le cu hârtie absorbantă.
Cum prepari frigărui cu brânză în felii de dovlecei
Taie brânza aleasă în bucățele potrivite, de aproximativ 2 cm lungime și 1 cm grosime, astfel încât să poată fi rulate cu o felie de dovlecel.
Ia câte o felie de dovlecel și înfășoară în ea o bucățică de brânză. Fixează ruloul pe bețișorul de frigăruie. Apoi adaugă o roșie cherry. Continuă alternând: ruladă de dovlecel cu brânză – roșie cherry – până umpli frigăruia.
Dacă optezi să gătești frigăruile pe grill sau în tigaie stropește-le ușor cu ulei de măsline. Apoi frige-le timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când dovlecelul se rumenește ușor, iar roșiile se înmoaie ușor.
Dacă le prepari la cuptor așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, stropește-le cu puțin ulei și coace-le 10-12 minute la 180°C.
Iar dacă preferi o variantă ultra-lejeră și răcoritoare, poți folosi dovleceii cruzi, doar feliați foarte fin.
După preparare așază frigăruile pe un platou, stropește-le cu ulei de măsline bun, presară sare, piper, oregano sau frunze de busuioc proaspăt. Pot fi servite calde sau reci, în funcție de stilul ales.
Descoperă și o rețetă de frigărui de pui cu legume.
Variante și completări
Poți adăuga între dovlecel și brânză o fâșie subțire de prosciutto. Obții un gust mai bogat, cu un contrast interesant între sărat și dulce.
Poți unge feliile de dovlecel cu puțin pesto înainte de a le rula. Acesta aduce o notă de nuci și busuioc intens.
Folosește brânzeturi cu ierburi sau chiar afumate pentru un gust mai intens.
Pentru post înlocuiește brânza cu tofu marinat, rumenit puțin înainte.
Poți servi delicioasele frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry pe un platou cu alte aperitive: bruschete, măsline, cremă de vinete sau hummus.
Merg foarte bine lângă o salată verde cu dressing de lămâie și ulei de măsline sau ca garnitură elegantă pentru o friptură ușoară sau o porție de pește.