5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă

Sunt multe rețete simple cu legume din care poți alege atunci când simți nevoia unui preparat sănătos, care să îți asigure necesarul de fibre, vitamine și minerale de care ai nevoie.

Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
Legumele pot fi gătite prin orice fel de metodă / Shutterstock

Legumele pot fi gătite în foarte multe feluri, fiecare dintre ele conferindu-le texturi diferite, sporindu-le aromele și păstrându-le sau nu beneficiile nutritive. De la salate la supe, de la gătit la abur la prăjit în ulei, de la combinații cu paste la budinci, simple sau cu condimente, legumele pot fi pe gustul oricărei persoane. Pot fi fel principal, garnitură, aperitiv, gustare, chiar și desert. Iată 5 rețete cu legume din care să te inspiri.

Dovlecel la grătar marinat

Bucățile de dovlecel absorb marinada delicioasă, apoi sunt puse pe grătar pentru a căpăta o aromă subtilă de fum absolut delicioasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Dovlecei la grătar serviți pe un blat de lemn
Dovleceii pe grătar sunt moi și suculenți / Shutterstock

Această garnitură versatilă se potrivește bine cu pui la grătar, friptură sau pește. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți încerca vara aceasta.

Ingrediente

  • 50 ml măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1 lingură de za’atar
  • mentă proaspătă tocată
  • busuioc proaspăt tocat
  • 1 linguriță de muștar de Dijon
  • ½ linguriță de sare
  • 4 dovlecei mari, tăiați felii pe verticală
  • 100 g brânză feta mărunțită
  • 2 linguri de fistic nesărat tocat

Mod de preparare

Se amestecă uleiul, oțetul, zaatarul, menta, busuiocul, muștarul și sarea într-un castron. Apoi se pune dovlecelul și se amestecă pentru a fi acoperit cu marinada. Se acoperă și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute.

Între timp, se preîncălzește grătarul la 220°C. Se scot bucățile de dovlecel din marinadă, scurgând zeama. Marinada se lasă deoparte. Se unge grătarul cu ulei. Se pun dovleceii la grătar, neacoperiți, până se înmoaie, 1 – 2 minute pe fiecare parte.

Se transferă dovleceii pe un platou mare. Se amestecă marinada cu feta, fistic busuioc și menta.

Citește și

Paste cu legume

Varza kale și spanacul se transformă într-un sos apetisant, de un verde intens, aromat cu busuioc, semințe de pin și parmezan. Aceste paste vegetariene se servesc ca atare sau alături de pui la grătar. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți lua chiar la birou la pachet.

Paste cu legume servite într-o farfurie albă
Pastele cu legume se servesc fierbinți / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g fettuccine sau spaghete din grâu integral
  • 250 g varză kale cu tulpină
  • 140 g baby spanac
  • 4 căței de usturoi medii, curățați
  • frunze proaspete de busuioc
  • 40 ml ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de sare
  • 50 g semințe de pin prăjite, împărțite
  • 100 g brânză Parmigiano-Reggiano rasă, împărțită

Mod de preparare

Se pune la fiert o oală mare cu apă. Se adaugă pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scot apoi cu clește într-o strecurătoare pusă peste un castron.

În oala în care au fiert pastele se adaugă varza kale, spanacul și usturoiul. Se gătesc 1-2 minute. Se scurg, rezervând o cană de apă.

Se transferă varza kale, spanacul și usturoiul într-un blender. Se adaugă busuiocul, uleiul, sarea, 2 linguri de semințe de pin, parmezanul și 3/4 cană din apa rezervată. Se procesează până când se omogenizează, aproximativ un minut.

Se transferă pastele într-un castron mare. Se adaugă sosul și se amestecă până când sunt bine acoperite. Pentru a subția mai mult sosul, dacă este necesar, se adaugă restul de apă de la gătit. Se împart în 4 boluri și se acoperă cu restul de 2 linguri de semințe de pin.

Salată de castraveți și țelină

Salata de castraveți și țelină este crocantă și proaspătă și atinge echilibrul perfect între sărat și dulce. Zdrobirea ușoară a castraveților face ca aroma să fie distribuită uniform.

Salată cu castraveți și țelină servită într-o farfurie albă
Salata de castraveți cu țelină se poate servi cu carne sau cu creveți / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 lingură de ulei de susan
  • 1 lingură de oțet de orez
  • 2 lingurițe de zahăr granulat
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • ¼ linguriță de sare
  • 4 castraveți
  • 2 tulpini mari de țelină, feliate subțire pe diagonală

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron mare usturoiul, sosul de soia, uleiul de susan, oțetul, zahărul, ghimbirul și sarea.

Se zdrobesc ușor castraveții cu partea netedă a unui cuțit și se taie pe diagonală în bucăți groase. Se adaugă castraveții și țelina în dressing. Se amestecă și se lasă să stea 5 minute.

Se împarte salata în 6 boluri și se ornează cu frunze de țelină.

Supă de legume thailandeză

Supa de legume thailandeză este atât de aromată, încât îți va cuceri toate simțurile. Se potrivește în orice anotimp și se poate servi atât caldă, cât și rece. Este una dintre acele rețete cu legume care te duc cu gândul la vacanță.

Supă de legume thailandeză servită într-un bol alb
Supa de legume thailandeză are un amestec de gusturi complex / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 legături de ceapă verde tocate
  • 2 linguri de ulei de canola
  • 1 ½ linguriță de ghimbir proaspăt tocat grosier
  • 1 ½ linguriță de usturoi tocat grosier
  • 2 linguri de pasta de curry verde
  • 400 ml lapte de cocos, bine agitat
  • frunze proaspete de coriandru și tulpini fragede
  • frunze de mentă proaspătă
  • ¼ linguriță de sare
  • 750 ml supă de legume
  • 1/2 varză tocată
  • 1 dovlecel tăiat în jumătate
  • 400 g tofu ferm, scurs, uscat și tăiat cuburi

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu. Se pun ceapa verde, ghimbirul si usturoiul. Se lasă să se gătească, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se pune pasta de curry și se amestecă constant, aproximativ un minut. Se amestecă laptele de cocos. Se ia de pe foc.

Se toarnă conținutul cratiței într-un blender și se adaugă coriandrul, menta și sare. Se procesează până când este omogen, aproximativ un minut. Se pune supa de legume și se procesează până la omogenizare, aproximativ 20 de secunde. Dacă îți place sosul curry, poți încerca și rețeta de pui în sos curry.

Se toarnă amestecul în cratiță și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă varza și se fierbe, amestecând din când în când, până când varza începe să se înmoaie, aproximativ 2 minute. Se adaugă dovlecelul și se gătește aproximativ 3 minute. Se amestecă tofu și se mai lasă încă un minut.

Se pune supa în 4 boluri și se presară funcția cu ceapă verde. Se ornează cu coriandru, mentă și/sau chili. Se servește cu felii de limetă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
bruschete cu ton și avocado
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
banane foarte coapte
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ma’amoul
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi în bol alb, și verdeață în alt bol
05:07
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi
Cât se ține slănina la sare
2 noiembrie, 05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
2 noiembrie, 05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
anghinarea
2 noiembrie, 05:05
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
1 noiembrie, 05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
1 noiembrie, 05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă de conopidă cu brânză și smântână, cremoasă, fină și plină de savoare
Budincă de conopidă cu brânză și smântână, cremoasă, fină și plină de savoare
Budincă de conopidă cu brânză și smântână, cremoasă, fină și plină de savoare
Turnul Torre dei Conti din Roma, prăbușit în timpul renovărilor: un român, sub dărâmături. Altul, salvat
Turnul Torre dei Conti din Roma, prăbușit în timpul renovărilor: un român, sub dărâmături. Altul, salvat
Turnul Torre dei Conti din Roma, prăbușit în timpul renovărilor: un român, sub dărâmături. Altul, salvat
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Urmează un nou proiect profesional pentru Bergüzar Korel. Despre ce este vorba și unde va putea fi văzută vedeta
Urmează un nou proiect profesional pentru Bergüzar Korel. Despre ce este vorba și unde va putea fi văzută vedeta
Urmează un nou proiect profesional pentru Bergüzar Korel. Despre ce este vorba și unde va putea fi văzută vedeta
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă

Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
închide