5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Sunt multe rețete simple cu legume din care poți alege atunci când simți nevoia unui preparat sănătos, care să îți asigure necesarul de fibre, vitamine și minerale de care ai nevoie.
Legumele pot fi gătite în foarte multe feluri, fiecare dintre ele conferindu-le texturi diferite, sporindu-le aromele și păstrându-le sau nu beneficiile nutritive. De la salate la supe, de la gătit la abur la prăjit în ulei, de la combinații cu paste la budinci, simple sau cu condimente, legumele pot fi pe gustul oricărei persoane. Pot fi fel principal, garnitură, aperitiv, gustare, chiar și desert. Iată 5 rețete cu legume din care să te inspiri.
Dovlecel la grătar marinat
Bucățile de dovlecel absorb marinada delicioasă, apoi sunt puse pe grătar pentru a căpăta o aromă subtilă de fum absolut delicioasă.
Această garnitură versatilă se potrivește bine cu pui la grătar, friptură sau pește. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți încerca vara aceasta.
Ingrediente
- 50 ml măsline extravirgin
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 1 lingură de za’atar
- mentă proaspătă tocată
- busuioc proaspăt tocat
- 1 linguriță de muștar de Dijon
- ½ linguriță de sare
- 4 dovlecei mari, tăiați felii pe verticală
- 100 g brânză feta mărunțită
- 2 linguri de fistic nesărat tocat
Mod de preparare
Se amestecă uleiul, oțetul, zaatarul, menta, busuiocul, muștarul și sarea într-un castron. Apoi se pune dovlecelul și se amestecă pentru a fi acoperit cu marinada. Se acoperă și se lasă să stea la temperatura camerei timp de 20 de minute.
Între timp, se preîncălzește grătarul la 220°C. Se scot bucățile de dovlecel din marinadă, scurgând zeama. Marinada se lasă deoparte. Se unge grătarul cu ulei. Se pun dovleceii la grătar, neacoperiți, până se înmoaie, 1 – 2 minute pe fiecare parte.
Se transferă dovleceii pe un platou mare. Se amestecă marinada cu feta, fistic busuioc și menta.
Paste cu legume
Varza kale și spanacul se transformă într-un sos apetisant, de un verde intens, aromat cu busuioc, semințe de pin și parmezan. Aceste paste vegetariene se servesc ca atare sau alături de pui la grătar. Este una dintre acele rețete cu legume pe care o poți lua chiar la birou la pachet.
Ingrediente
- 250 g fettuccine sau spaghete din grâu integral
- 250 g varză kale cu tulpină
- 140 g baby spanac
- 4 căței de usturoi medii, curățați
- frunze proaspete de busuioc
- 40 ml ulei de măsline extravirgin
- ½ linguriță de sare
- 50 g semințe de pin prăjite, împărțite
- 100 g brânză Parmigiano-Reggiano rasă, împărțită
Mod de preparare
Se pune la fiert o oală mare cu apă. Se adaugă pastele și se gătesc conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se scot apoi cu clește într-o strecurătoare pusă peste un castron.
În oala în care au fiert pastele se adaugă varza kale, spanacul și usturoiul. Se gătesc 1-2 minute. Se scurg, rezervând o cană de apă.
Se transferă varza kale, spanacul și usturoiul într-un blender. Se adaugă busuiocul, uleiul, sarea, 2 linguri de semințe de pin, parmezanul și 3/4 cană din apa rezervată. Se procesează până când se omogenizează, aproximativ un minut.
Se transferă pastele într-un castron mare. Se adaugă sosul și se amestecă până când sunt bine acoperite. Pentru a subția mai mult sosul, dacă este necesar, se adaugă restul de apă de la gătit. Se împart în 4 boluri și se acoperă cu restul de 2 linguri de semințe de pin.
Salată de castraveți și țelină
Salata de castraveți și țelină este crocantă și proaspătă și atinge echilibrul perfect între sărat și dulce. Zdrobirea ușoară a castraveților face ca aroma să fie distribuită uniform.
Ingrediente
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de sos de soia
- 1 lingură de ulei de susan
- 1 lingură de oțet de orez
- 2 lingurițe de zahăr granulat
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
- ¼ linguriță de sare
- 4 castraveți
- 2 tulpini mari de țelină, feliate subțire pe diagonală
Mod de preparare
Se amestecă într-un castron mare usturoiul, sosul de soia, uleiul de susan, oțetul, zahărul, ghimbirul și sarea.
Se zdrobesc ușor castraveții cu partea netedă a unui cuțit și se taie pe diagonală în bucăți groase. Se adaugă castraveții și țelina în dressing. Se amestecă și se lasă să stea 5 minute.
Se împarte salata în 6 boluri și se ornează cu frunze de țelină.
Supă de legume thailandeză
Supa de legume thailandeză este atât de aromată, încât îți va cuceri toate simțurile. Se potrivește în orice anotimp și se poate servi atât caldă, cât și rece. Este una dintre acele rețete cu legume care te duc cu gândul la vacanță.
Ingrediente
- 2 legături de ceapă verde tocate
- 2 linguri de ulei de canola
- 1 ½ linguriță de ghimbir proaspăt tocat grosier
- 1 ½ linguriță de usturoi tocat grosier
- 2 linguri de pasta de curry verde
- 400 ml lapte de cocos, bine agitat
- frunze proaspete de coriandru și tulpini fragede
- frunze de mentă proaspătă
- ¼ linguriță de sare
- 750 ml supă de legume
- 1/2 varză tocată
- 1 dovlecel tăiat în jumătate
- 400 g tofu ferm, scurs, uscat și tăiat cuburi
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu. Se pun ceapa verde, ghimbirul si usturoiul. Se lasă să se gătească, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se pune pasta de curry și se amestecă constant, aproximativ un minut. Se amestecă laptele de cocos. Se ia de pe foc.
Se toarnă conținutul cratiței într-un blender și se adaugă coriandrul, menta și sare. Se procesează până când este omogen, aproximativ un minut. Se pune supa de legume și se procesează până la omogenizare, aproximativ 20 de secunde. Dacă îți place sosul curry, poți încerca și rețeta de pui în sos curry.
Se toarnă amestecul în cratiță și se aduce la punctul de fierbere la foc mediu. Se amestecă varza și se fierbe, amestecând din când în când, până când varza începe să se înmoaie, aproximativ 2 minute. Se adaugă dovlecelul și se gătește aproximativ 3 minute. Se amestecă tofu și se mai lasă încă un minut.
Se pune supa în 4 boluri și se presară funcția cu ceapă verde. Se ornează cu coriandru, mentă și/sau chili. Se servește cu felii de limetă.