Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Acest sos de lămâie cu unt este bogat și aromat, cu o textură cremoasă ce se potrivește perfect la paste, legume prăjite și pește. Nu ai nevoie decât de 5 ingrediente și 5 minute pentru a-l prepara.
Sosul de unt și lămâie este o alternativă mai elegantă la clasica maioneză. Este la fel de versatil, doar că mult mai aromat, cu un gust mai complex și cu o textură la fel de cremoasă, dar mai ușoară. Îl poți pregăti în cantitate mai mare și apoi îl poți păstra la frigider într-un recipient închis etanș pentru maximum 5 zile.
Vei avea nevoie de doar 5 ingrediente pentru a face acest sos de unt și lămâie. Untul este cel mai important, așa că alege unul de calitate, cu 80-82% grăsime. În acest fel te vei asigura că preparatul va fi foarte aromat, dar și foarte fin. În cazul în care alegi untul sărat nu mai pune deloc sare.
Dacă vrei să faci un sos vegan poți utiliza unt din grăsime vegetală de caju, migdale sau semințe de floarea-soarelui.
Sucul proaspăt de lămâie are rolul de a mai tempera untul și de a accentua aroma și gustul usturoiului. Poți alege lămâi pe a căror etichetă scrie că sunt speciale pentru suc pentru că acestea sunt mult mai parfumate.
Usturoiul și piperul aduc note picante subtile pentru mai multă complexitate a sosului.
Ingrediente
Mod de preparare
Se topește untul într-o cratiță, la foc mic. Se adaugă usturoiul și sarea și se lasă pe foc un minut. Apoi se ia de pe foc și se adaugă sucul de lămâie. Se asezonează cu piper proaspăt măcinat și se presară cu pătrunjel și fulgi de ardei.
Cum se folosește sosul de unt și lămâie
Sosul de unt și lămâie este foarte versatil putând fi folosit pentru atât de multe preparate încât vrei vrea să îl ai mereu în frigider. Una dintre cele mai delicioase întrebuințări este pentru pastele cu legume. Este perfect pentru o cină rapidă, iar dacă mai pui deasupra și niște parmezan ras vei avea o delicatesă.
Se potrivește foarte bine cu cușcuș sau orez mai ales dacă acestea vor fi garnitură pentru preparate din carne sau din pește.
De asemenea, poți pur și simplu să îl pui pe masă și să înmoi în el legume pe grătar sau gătite la aburi, diverse tipuri de carne, pește, cartofi.