Frittata cu dovlecei și roșii, aromată cu busuioc
Din categoria preparatelor cu dovlecei, avem pentru tine o rețetă simplă, dar rafinată și plină de savoare de frittata cu dovlecei și roșii, aromată cu busuioc. Este o combinație mediteraneeană, ideală pentru zilele călduroase, fie la micul dejun, fie ca prânz lejer sau cină rapidă.

Această frittata este expresia simplității italiene cu puține ingrediente, dar toate proaspete și bine puse în valoare. Dovleceii fragezi, ușor crocanți, și roșiile dulci-acrișoare formează un duo clasic. Iar busuiocul adaugă un parfum intens, cald, care transformă preparatul într-un fel de vară pe farfurie.
Textura frittatei este moale și aerată, dar cu margini ușor rumenite. Iar fiecare îmbucătură combină gustul delicat al ouălor cu aromele legumelor și notele verzi de busuioc proaspăt. Rețeta este foarte versatilă. Poate fi adaptată și într-o versiune fără lactate sau cu adaosuri precum brânză feta, măsline sau spanac.
Descoperă aici o altă rețetă de frittata, cu prosciutto, roșii și busuioc. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de frittata cu dovlecei și roșii, aromată cu busuioc.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi pregătește toate legumele. Dovlecelul se taie rondele subțiri (sau în jumătăți de rondele dacă este mare). Roșiile cherry se taie în jumătăți (sau roșiile mari în cuburi mici). Dacă folosești ceapă, toac-o fin.
Cum prepari frittata cu dovlecei și roșii, aromată cu busuioc
Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare, care poate fi folosită și în cuptor. Adaugă ceapa (dacă o folosești) și călește-o 1-2 minute până când devine translucidă.
Adaugă dovleceii și sotează-i 3-4 minute până când se înmoaie ușor, dar fără să se dezintegreze. Presară sare și piper, după gust.
Lasă legumele deoparte să se tempereze și pregătește compoziția de ouă.
Descoperă și o rețetă de budincă de dovlecei cu multe verdețuri.
Într-un bol, amestecă ouăle cu laptele (sau smântâna până la omogenizare. Adaugă parmezanul ras, busuiocul tocat și un praf de sare.
Toarnă compoziția de ouă peste legumele temperate, direct în tigaie. Mai lasă tigaia pe foc mic 2-3 minute, cât să se prindă compoziția puțin pe margini.
Transferă tigaia în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Coace frittata cu dovlecei și roșii timp de 10–12 minute sau până când devine fermă și ușor rumenită deasupra.
Alternativ, dacă nu ai o tigaie care merge la cuptor, o poți întoarce pe cealaltă parte cu grijă, transferând-o mai întâi pe o farfurie. Apoi o poți acoperi cu capacul și găti pe aragaz până când se încheagă complet.
Această frittata se poate servi caldă, călduță sau rece, tăiată în felii grosiere. Poate fi însoțită de o salată verde cu oțet balsamic sau o salată de crudități.
Este ideală și în sandvișuri sau la picnic, fiind gustoasă și a doua zi. Se poate chiar reîncălzi.
Tot din categoria gustărilor delicioase cu dovlecei mai poți încerca și rețeta de frigărui cu brânză în felii de dovlecei și alternate cu roșii cherry.