Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Această omletă cu sparanghel și cartofi este o împletire de texturi și arome care reușesc să transforme un preparat simplu într-o experiență culinară completă. Este genul de preparat rustic, dar rafinat în același timp. Este o combinație între o frittata italiană și o omletă clasică franțuzească.

Omleta atrage și prin aspectul spectaculos. Bucățile de sparanghel verde contrastează cu galbenul ouălor și al cartofilor ușor rumeniți. Textura este perfect echilibrată. Oul bătut, pufos și învăluitor, cu margini ușor crocante din tigaie, susține rondele de cartof gătite exact cât trebuie. Acestea sunt moi la interior, dar cu o ușoară crustă caramelizată. Sparanghelul își păstrează ușor crocantul specific și prospețimea. Iar gustul său vegetal, ușor amărui și proaspăt, contrabalansează dulceața discretă a cartofilor.
Fiecare îmbucătură aduce o succesiune de senzații. Mai întâi descoperi cremozitatea oferită de ouă. Mai apoi textura densă și sățietatea de la cartof, urmate de prospețimea crocantă a sparanghelului. Dacă ai adăugat și ceapă călită sau puțină brânză, acestea amplifică aromele.
Această omletă cu sparanghel și cartofi este potrivită pentru orice moment al zilei. Poate fi un mic dejun consistent, un prânz ușor sau chiar o cină rapidă. Este un preparat care combină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul echilibrului, demonstrând că, din puțin, se poate obține ceva memorabil. Servită caldă sau rece, poate deveni o masă completă alături de o salată verde și o lingură de sos tartar răcoritor. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi fierbe cartofii în coajă, după care îi cureți și îi tai în rondele sau cuburi. Apoi taie sparanghelul în bucăți de 4-5 cm, îndepărtând partea lemnoasă de la bază.
Cum prepari o rețetă simplă de omletă cu cartofi și sparanghel
Opărește sparanghelul timp de 2 minute în apă cu sare. Apoi scurge-l și trece-l imediat prin apă rece, pentru a-și păstra culoarea și textura crocantă.
Urmează călirea ingredientelor. Într-o tigaie antiaderentă cu diametrul de 20–24 cm, încinge uleiul sau untul. Adaugă ceapa tocată (dacă folosești) și călește-o timp de 1-2 minute. Pune cartofii feliați și rumenește-i ușor pe ambele părți. Adaugă sparanghelul și mai călește totul încă 2-3 minute.
Pentru pregătirea omletei bate ouăle cu sare, piper și, dacă dorești, puțin parmezan ras. Toarnă ouăle peste legumele din tigaie, asigurându-te că se distribuie uniform.
Redu focul la mic și gătește omleta acoperită, timp de 8-10 minute, până se desprinde de la bază.
Poți întoarce omleta pe partea cealaltă cu ajutorul unei farfurii. de asemeni o poți băga 2-3 minute sub grill în cuptor, dacă tigaia permite.
Înainte de servire lasă omleta să se răcorească pentru aproximativ 5 minute.
Taie-o în felii și servește-o cu sos tartar rece, salată verde sau roșii cherry.
Dacă dorești ca delicioasa omletă cu cartofi și sparanghel să fie mai bogată, poți adăuga cuburi de brânză feta, bacon crocant sau ciuperci sotate.
Poți să transformi această omletă și într-un preparat de post. Pentru acesta poți folosi un amestec de tofu fărâmițat cu turmeric și lapte vegetal. Legumele rămân aceleași.
Sparanghelul poate fi înlocuit cu fasole verde sau zucchini, în funcție de sezon.
Tot din categoria omletelor consistente mai poți încerca și rețeta de omletă cu dovlecei la cuptor.