Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Arăbească

Ma’amoul este un desert tradițional din Orientul Mijlociu, cu rădăcini adânci în istoria culinară a regiunilor arabe. De-a lungul secolelor a fost preparat pentru a celebra diverse sărbători religioase și evenimente importante.

Ma’amoul
Ma’amoul se servesc cu cafea sau ceai/ Shutterstock

Ma’amoul sunt fursecuri umplute, de obicei, cu nuci, curmale sau fistic, și sunt celebre pentru textura lor fragilă și gustul delicios, dulce și aromat. Se spune că Ma’amoul a fost preparat pentru prima dată în timpul Imperiului Otoman.

De atunci, rețeta sa s-a transmis din generație în generație, fiecare cultură arabă adăugându-și propria amprentă asupra acestui desert. Nu este de mirare că a devenit un simbol al ospitalității și al tradițiilor culinare din Levant.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți personaliza rețeta de ma’amoul

De-a lungul timpului, ma’amoul a cunoscut multe variante. Umpluturile pot varia semnificativ în funcție de preferințele locale. Cele mai comune sunt umplutura de nuci măcinate sau curmale, dar și combinații cu fistic, migdale, și chiar stafide.

Apa de trandafiri sau apă de floare de portocal este frecvent utilizată pentru a adăuga o notă florală distinctivă aluatului. Totuși aceste ingrediente nu sunt neapărat obligatorii.

În anumite regiuni, se pot folosi și alte tipuri de fructe uscate sau nuci. Cei care preferă variante mai ușoare pot opta pentru umpluturi cu gem de fructe sau chiar ciocolată.

Prepararea acestui desert implică un aluat pe bază de făină și unt, care trebuie să fie fraged și ușor de modelat. Odată umplut și modelat, ma’amoul poate fi copt în cuptor până capătă o nuanță aurie, fiind apoi presărat cu zahăr pudră pentru un aspect rafinat.

Deși există unelte tradiționale, cum ar fi formele decorative pentru ma’amoul, care imprimă desene delicate pe suprafața biscuiților, aceștia pot fi făcuți și manual, fără a folosi forme speciale.

Cum se servesc fursecurile ma’amoul

Ma’amoul se servește de obicei alături de ceai sau cafea, fiind desertul perfect pentru momentele de socializare. Este adesea oferit invitaților ca semn de respect și ospitalitate.

Aceste fursecuri se mențin proaspete și delicioase timp de câteva zile dacă sunt depozitate într-un recipient etanș, ferit de umiditate. De asemenea, ma’amoul pot fi congelate, iar gustul rămâne la fel de bun atunci când sunt reîncălzite.

Care este secretul unor fursecuri ma’amoul aromate

Pentru a obține cele mai bune rezultate este esențial ca aluatul să nu fie prea uscat sau prea umed. Timpul de coacere să fie respectat cu strictețe pentru a păstra fragilitatea fursecurilor. De asemenea, nu trebuie să se exagereze cu zahărul în umplutură, deoarece aroma principală ar trebui să provină din nucile sau curmalele.

Ingrediente

Mod de preparare

Într-un bol mare, se combină făina, praful de copt și sarea.

Cum prepari aluatul pentru Ma’amoul

Se adaugă untul topit și se amestecă cu mâinile sau cu o spatulă până când amestecul devine nisipos. Se adaugă zahărul pudră, oul, smântâna (sau iaurtul) și apa de trandafiri (sau apa de floare de portocal, dacă se dorește). Se amestecă totul până când se obține un aluat moale și omogen. Dacă este prea uscat, se poate adăuga puțină apă pentru a obține consistența dorită. Aluatul se acoperă și se lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute.

Cum prepari umplutura pentru Ma’amoul

Pentru umplutura de nuci, se adaugă zahărul, scorțișoara și cardamomul peste nucile măcinate și se amestecă bine. Dacă se folosesc curmale, acestea se taie mărunt și se amestecă cu zahărul, scorțișoara și cardamomul. Se adaugă și apa de trandafiri (sau apa de floare de portocal) pentru un plus de aromă, amestecându-se până când compoziția devine omogenă și ușor lipicioasă.

Cum formezi și coci fursecurile Ma’amoul

Aluatul se împarte în bile mici, de aproximativ 25-30 g fiecare. În mijlocul fiecărei bile se face o adâncitură cu ajutorul degetelor și se pune o linguriță de umplutură de nuci sau curmale. Aluatul se închide ușor, înfășurând umplutura, și se modelează fie sub formă de bilă, fie folosind un model special pentru Ma’amoul, pentru a obține forma tradițională a biscuiților. Dacă se folosește un model, biscuiții se presează ușor pentru a obține un desen decorativ.

Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Biscuiții se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând puțin spațiu între ei. Se coc în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute sau până când devin ușor aurii pe margini. Nu trebuie lăsați prea mult în cuptor, deoarece se vor usca excesiv. După coacere, se lasă să se răcească pe un grătar.

După ce s-au răcit complet, se presară zahăr pudră deasupra pentru un aspect elegant și un plus de savoare. Ma’amoul se poate servi alături de ceai sau cafea, fiind un desert perfect pentru orice ocazie specială.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide