18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi

Ori de câte ori intri într-o cafenea, meniul îți poate da bătăi de cap. Sunt atât de multe tipuri de cafea încât te poți simți copleșită. Uneori nici nu poți să îți dai seama de diferențele dintre ele. Descoperă și tu cele 18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi.

mai multe tipuri de cafea pe o masă
Galerie foto

Galerie foto

Pentru fiecare moment al zilei există un tip de cafea potrivit / Shutterstock

Tipurile de cafea diferă în funcție de cantitatea de cafea folosită, gradul de măcinare și de prăjire, dar și de modul de preparare.

Unele sunt infuzate la rece, altele la cald, iar acest lucru influențează aroma și tăria cafelei. Dacă ești iubitoare de cafea, atunci acest articol va fi pe gustul tău. Unele dintre cele mai îndrăgite băuturi îți pot face ziua mai frumoasă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate

Iată care sunt principalele tipuri de cafea pe care le vei găti în localurile de specialitate, dar și în restaurante, baruri sau cofetării.

Espresso

Espresso este cafeaua aceea neagră, scurtă, foarte tare. Pentru a o prepara se folosește un shot de espresso. Are în general 60-120 ml.

Espresso servit într-o ceșacă albă
Espresso se servește de obicei în ceașcă / Shutterstock

Espresso dublu

Espresso dublu se mai găsește în meniu și sub denumirea de doppio, care în italiană înseamnă dublu. Este o cafea foarte concentrată și tare pentru că se prepară din două shoturi de espresso.

Espresso dublu servit într-o ceașcă transparentă
Espresso dublu este o cafea tare / Shutterstock

Red Eye

Red eye este o cafea foarte tare. Se prepară dintr-un shot de espresso și 180 ml de cafea la filtru. Denumirea îi vine de la faptul că o beau cei care au ochii roșii de nesomn și au nevoie de o cafea tare care să îi țină treji.

Red eye alături de câteva boabe de cafea
Red eye se bea de obicei dimineața / Shutterstock

Black Eye

Cafeaua Black Eye este versiunea și mai puternică a red eye, pentru că are două shoturi de espresso. Concentrația de cafeină este foarte mare. Descoperă și ce este laptele condensat. Află cum să-l folosești corect.

Black eye servită într-o ceașcă transparentă
Black eye este unul dintre cele mai tari tipuri de cafea / Shutterstock

Americano

Cafeaua Americano a devenit foarte populară la micul dejun în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când soldații își lungeau cafeaua cu apă ca să aibă o porție mai mare. Pentru prepararea se folosesc 1 shot de espresso și 80 ml de apă fierbinte.

Cafeaua americano servită într-o ceașcă albă
Cafeaua americano este mai lungă, dar cu o concentrație mare de cofeină / Shutterstock

Long Black

Long black este o cafea similară cu Americană, doar că este mult mai cremoasă și are două shoturi de espresso. Își are originile în Australia și Noua Zeelandă.

Cafeaua long black servită într-o ceașcă transparentă
Cafeaua long black are o concentrație mare de cofeină / Shutterstock

Macchiato

Macchiato se traduce prin „urmă” sau „pată” și face referire la urma pe care spuma de lapte o lasă pe suprafața cafelei. Se prepară dintr-un shot de cafea și 1-2 lingurițe de spumă de lapte. Macchiato se află pe lista de tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate.

Macchiato servită alături de un croissant cu unt
Macchiato se servește la micul dejun/ Shutterstock

Află și ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafea decofeinizată în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii.

Long macchiato

Se prepară din două shoturi de espreso și până la 4 linguri de spumă de lapte. Deseori este confundată cu macchiato. Se servește în pahare.

Long macchiato servită în două pahare transparente
Long macchiato este o variantă mai concentrată a macchiato / Shutterstock

Cortado

Cortado este un echilibru perfect între espresso și spumă de lapte. Se prepară dintr-un shot de espresso, 30 ml de lapte cald și 1 cm de spumă de lapte. Cortado se află pe lista de tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate.

Cortado alături de câteva boabe de cafea
Cortado se servește în pahar / Shutterstock

Breve

Breve este un amestec de 1 shot de espresso, 100 ml half-and-half (un amestec în raport de 1:1 de lapte și smântână) și 1 cm de spumă de lapte.

Breve servită într-o ceașcă albă
Breve este unul dintre cele mai cremoase tipuri de cafea / Shutterstock

Cappuccino

Cappuccino este consumat în Italia de obicei la micul dejun. Se prepară dintr-un shot de espresso, 60 ml lapte, 60 ml spumă de lapte, iar deasupra uneori se poate presăra ciocolată pudră. Cappuccino se află pe lista de tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate.

Cappuccino alături de câteva batoane de scorțișoară
Italienii au reguli stricte legate de consumul de cappuccino / Shutterstock

Descoperă și ce fel de cafea ți se potrivește, în funcție de zodie. Ce să comanzi data viitoare când ieși în oraș.

Flat White

Flat white este o cafea originară din Australia și Noua Zeelandă. Se prepară dintr-un shot de espresso și 100 ml de lapte încălzit care se pune deasupra.

Flat white servită într-un pahar transparent
Flat white este o cafea cremoasă și fină / Shutterstock

Cafe Latte

Cafe latte se prepară dintr-un shot de espresso, aproximativ 300 ml lapte încălzit și 1 cm de spumă de lapte. Uneori i se adaugă diverse arome.

Cafe latte servit în două pahare transparente
Cafe latte se poate servi cu diverse arome / Shutterstock

Mocha

Mocha este un amestec de cafea și ciocolată caldă. Se prepară dintr-un shot de espresso, 30-60 ml sirop de ciocolată, până la 100 ml lapte încălzit și 2-3 cm de spumă de lapte sau frișcă. Mocha se află pe lista de tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate.

Mocha servită în două pahare decorate cu frișcă
Mocha este o cafea desert / Shutterstock

Vienna

Vienna este un tip de cafea care se prepară după mai multe rețete. Cea mai comună conține 1-2 shoturi de espresso și 60 g de frișcă. Aceasta din urmă înlocuiește zahărul și laptele și face cafeaua mai cremoasă.

Cafea viena decorată cu frișcă
Frișca este ingredientul specific al cafelei Viena / Shutterstock

Affogato

Affogato este mai mult un desert cu cafea decât o băutură în sine. Se prepară din 1-2 shoturi de espresso în care se pune 1 cupă de înghețată de vanilie. Se servește de obicei după masă.

Affogato servită în două pahare transparente alături de o linguriță
Affogato se servește mai ales după mesele mai încărcate / Shutterstock

Cafe au Lait

Cafea au lait se prepară de obicei la presa franceză de cafea din 150 ml de cafea și 150 ml lapte clocotit.

Cafe au Lait alături de trei fursecuri cu ciocolată
Cafe au Lait este o cafea de inspirație franceză / Shutterstock

Iced Coffee

Iced coffee este foarte populară vara și are o mulțime de variante în funcție de zona în care este pregătită. De obicei conține 60 ml espresso sau cafea la filtru, între 120 și 180 ml lapte sau apă și diverse arome. Iced Coffee se află pe lista de tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate.

Iced coffee servită în două pahare transparente
Iced coffee se poate prepara cu lapte sau cu apă / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Tartă trandafir cu mere și miere pe un tocător cu cuțit și mere proaspete
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un barista care prepară cafea
8 obiceiuri nepoliticoase care pot enerva un barista. Ce nu e recomandat să faci atunci când comanzi cafea
8 obiceiuri nepoliticoase care pot enerva un barista. Ce nu e recomandat să faci atunci când comanzi cafea
Cafea turnată într-o ceașcă, alături de boabe de cafea - Câte lingurițe de cafea se pun la o cană de apă. Raportul cafea – apă perfect, dezvăluit de o barista)
Câte lingurițe de cafea se pun la o cană de apă. Raportul cafea – apă perfect, dezvăluit de o barista
Câte lingurițe de cafea se pun la o cană de apă. Raportul cafea – apă perfect, dezvăluit de o barista
O mână care folosește o presă franceză pentru a prepara cafea
Cum se folosește presa franceză. Sfaturi pentru a obține cea mai aromată cafea
Cum se folosește presa franceză. Sfaturi pentru a obține cea mai aromată cafea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide