Maioneza dietetică. Rețeta de casă cu iaurt, fără ulei și ou crud
Maioneza este un sos care în mod tradițional se face din gălbenuș de ou și ulei, însă din această rețetă rezultă un preparat cu multe grăsimi și calorii. Dacă vrei ceva mai ușor poți încerca maioneza dietetică, din iaurt.
Maioneza se folosește pentru salate, ca sos pentru diverse tipuri de preparate din carne, ca bază pentru alte tipuri de sosuri sau drept condiment. Este foarte apreciată pentru că este catifelată, cu un gust bogat. Totuși, multe persoane evită să o consume din cauza conținutului ridicat de calorii și de grăsimi. De asemenea, sunt persoane care nu doresc să consume ou crud pentru că există riscul de îmbolnăvire cu salmonella.
Pentru aceștia există o rețetă de maioneză dietetică cu iaurt și gălbenuș de ou fiert. Rețeta de maioneză dietetică se face în doar 20 de minute și nu conține gluten. Dacă faci o cantitate mai mare, o poți pune într-un borcan de sticlă, închis ermetic. Va sta foarte bine la rece timp de până la 5-6 zile.
Ai aici și rețeta de maioneză vegetală. Merită încercată.
Rețeta pentru maioneza dietetică cu iaurt
Dacă vrei, poți adăuga în acestă maioneză și 1-2 căței de usturoi, tarhon tocat, muștar sau capere.
Ingrediente
- 200 g iaurt grecesc degresat;
- 4 ouă;
- 1 praf de piper roșu;
- sare;
- ½ lămâie mică;
- 1 lingură de oțet alb.
Mod de preparare
Se scurge iaurtul într-o sită fină pusă peste un bol, timp de aproximativ 4 ore. Se pun ouăle la fiert pentru 9 minute pentru a obține gălbenuș tare. Se curăță ouăle și se taie pe jumătate. Se scot gălbenușurile cu o lingură și se pun într-un castron. Se adaugă 1-2 linguri de apă în gălbenușurile de ou și se pasează cu o lingură de lemn până când devin cremoase. Se adaugă piperul roșu și se încorporează. Apoi se pune iaurtul scurs și se condimentează cu sare. Se mixează bine până capătă consistența maionezei.
Se adaugă zeama de la lămâie, apoi oțetul. Se încorporează. Se acoperă vasul și se dă la rece.
Câte calorii are maioneza făcută după rețeta clasică
Maioneza clasică, oricât de gustoasă ar fi ea, are un neajuns. Are destul de multe calorii. O porție de 10 grame are 68 kcal, dar cine mănâncă doar atât? Dacă mai iei în considerare și faptul că este consumată alături de preparate din carne, uneori chiar în cele fast-food, atunci aportul caloric crește considerabil.
În plus, conține 7 g de grăsimi care reprezintă 7% din doza zilnică recomandată, potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA).
Maioneza dietetică are în jur de 40 kcal la o porție de 10 g și aproximativ 4 g de grăsimi. Dacă vei folosi iaurt grecesc nedegresat, atunci și maioneza aceasta, chiar dacă nu are ulei, va avea un aport caloric semnificativ, mai mare decât al maionezei clasice.
Maioneza dietetică se consumă la fel ca și cea clasică. O poți adăuga în salate de orice fel, atât cu legume, cu carne sau cu paste. Este un sos excelent pentru orice fel de carne gătită la grătar, la cuptor sau prăjită sau pentru cartofi prăjiți.