Cea mai simplă și gustoasă rețetă de maioneză vegetală

Maioneza este sosul acela delicios care completează sandviciuri calde sau reci, însoțește fripturi sau legume la grătar sau la cuptor, preparate cu ouă sau salate. Varianta clasică se obține din ou și ulei, însă sunt situații în care poate vrei o maioneză vegetală, mai ușoară, mai săracă în calorii și grăsimi.

Publicat: 17 iulie 2022, 10:14 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:15
Maioneză vegetală din caju, într-un recipient transparent, alături de bucățele de caju și o legătură de pătrunjel verde.
Galerie foto

Galerie foto

Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie / Shutterstock

Maioneza vegetală poate fi folosită pentru aceleași preparate ca și maioneza clasică din ou. Există mai mult rețete de maioneză de post care au în centru un emulgator care asigura textura cremoasă a preparatului final.

Procesul de preparare a maionezei descurajează multe persoane. Adevărul este că ai nevoie de puțină îndemânare și de răbdare pentru a obține un sos de maioneză lucios și pufos, netăiat.

Rețeta clasică conține două ingrediente simple: gălbenuș de ou și ulei, condimentate cu sare și piper. Uneori se mai adaugă zeamă de lămâie, muștar sau chiar usturoi, dar acestea sunt detalii care țin de felul în care maioneza va fi folosită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce poți face maioneză vegetală?

Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie. Gălbenușul de ou, care dă gustul maionezei, are și rolul de a ajuta uleiul să se transforme în emulsie datorită conținutului ridicat de lecitină.

Pentru a face maioneză vegetală poți înlocui gălbenușul de ou cu brânză tofu. Pentru a lega uleiul și tofu pune două lingurițe de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar și 2 căței de usturoi pisați. Apoi, respectă procesul de preparare de la maioneza clasică: toarnă ulei în fir subțire și folosind un mixer de mână amestecă ușor.

Citește și

Maioneza vegetală se poate face și din legume fierte: fasole, spanac sau anghinare sau vinete coapte. Procesul de preparare este identic cu cel de mai sus. Sosul rezultat poate fi mâncat simplu pe pâine sau alături de legume la cuptor sau grătar, în sandviciuri sau salate.

Cea mai neutră, cu gust natural, este cea realizată cu puțin tofu mătăsos care înlocuiește gălbenușurile de ou. Funcționează și o cantitate mică de legume bine fierte. Maia de fasole, maia de spanac, maia de anghinare. Chiar și o felie simplă de pâine albă înmuiată într-un pic de apă poate forma baza maionezei.

Legumele nu vor forma o emulsie foarte stabilă, așa că maioneza vegetală rezultată trebuie consumată imediat după preparare. Dacă observi că a devenit apoasă, este suficient să o mai mixezi  puțin cu ulei și își va reveni. O altă soluție este să adaugi câteva picături de lecitină sintetică. În felul acesta vei putea să consumi maioneza chiar și după multe zile.

Maioneză vegetală din caju: rețetă rapidă

Dacă te-am convins să încerci acest tip de maioneză vegetală, îți oferim mai jos ingredientele și pașii de urmat pentru a o savura și tu alături de alte preparate preferate.

Ingrediente

  • 125 grame caju
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau orice ulei cu gust neutru
  • 1 linguriță muștar dijon sau pudră de muștar
  • 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
  • ½ linguriță zahăr brut
  • 1 praf de pudră de turmeric
  • 6 boabe de piper negru
  • ½ linguriță de sare
  • 7- 8 linguri de apă.

Mod de preparare

Se clătește bine caju. Se scurge toată apa și se aruncă. 

Se pune caju într-un castron și se acoperă cu suficientă apă caldă. Se înmoaie timp de 30 de minute.

Se scurge și se aruncă toată apa din caju. Se pun nucile într-un blender. Se adăugă muștarul Dijon, zahărul brut, pudra de turmeric, boabele de piper negru și sares. 

Se pune oțetul de mere sau sucul de lămâie. 

Se pune uleiul de floarea soarelui. 

În timp ce blenderul funcționează, se adăugă încet 7 până la 8 linguri de apă și se amestecă până când maioneza este omogenă și cremaosă. 

Se varsă maioneza vegană într-un borcan curat sau într-un recipient ermetic. Se sigilează bine și se pune la frigider. Se poate păstra la rece timp de o lună. De asemenea, se poate congela timp de 3 luni. Descoperă și o rețetă în care maioneza este vedeta: salată de pui cu ciuperci și maioneză.

Maioneza din caju poate fi și congelată / Profimedia Images

Pentru zilele în care îți dorești să petreci timp în natură, la aer curat alături de prieteni, îți oferim și șapte idei de sosuri pentru carnea la grătar. Nu ezita să le încerci în această vară, atunci când se anunță mese la iarbă verde cu friptură apetisantă și salate tradiționale, din legume parfumate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Galerie foto
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Momentul în care Nicușor Dan este întrerupt de suveraniști în Parlament: Ajutați România, nu Ucraina!
Momentul în care Nicușor Dan este întrerupt de suveraniști în Parlament: "Ajutați România, nu Ucraina!"
Momentul în care Nicușor Dan este întrerupt de suveraniști în Parlament: "Ajutați România, nu Ucraina!"
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide