Cea mai simplă și gustoasă rețetă de maioneză vegetală

Maioneza este sosul acela delicios care completează sandviciuri calde sau reci, însoțește fripturi sau legume la grătar sau la cuptor, preparate cu ouă sau salate. Varianta clasică se obține din ou și ulei, însă sunt situații în care poate vrei o maioneză vegetală, mai ușoară, mai săracă în calorii și grăsimi.

Publicat: 17 iulie 2022, 10:14 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:15
Maioneză vegetală din caju, într-un recipient transparent, alături de bucățele de caju și o legătură de pătrunjel verde.
Galerie foto

Galerie foto

Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie / Shutterstock

Maioneza vegetală poate fi folosită pentru aceleași preparate ca și maioneza clasică din ou. Există mai mult rețete de maioneză de post care au în centru un emulgator care asigura textura cremoasă a preparatului final.

Procesul de preparare a maionezei descurajează multe persoane. Adevărul este că ai nevoie de puțină îndemânare și de răbdare pentru a obține un sos de maioneză lucios și pufos, netăiat.

Rețeta clasică conține două ingrediente simple: gălbenuș de ou și ulei, condimentate cu sare și piper. Uneori se mai adaugă zeamă de lămâie, muștar sau chiar usturoi, dar acestea sunt detalii care țin de felul în care maioneza va fi folosită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce poți face maioneză vegetală?

Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie. Gălbenușul de ou, care dă gustul maionezei, are și rolul de a ajuta uleiul să se transforme în emulsie datorită conținutului ridicat de lecitină.

Pentru a face maioneză vegetală poți înlocui gălbenușul de ou cu brânză tofu. Pentru a lega uleiul și tofu pune două lingurițe de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar și 2 căței de usturoi pisați. Apoi, respectă procesul de preparare de la maioneza clasică: toarnă ulei în fir subțire și folosind un mixer de mână amestecă ușor.

Citește și

Maioneza vegetală se poate face și din legume fierte: fasole, spanac sau anghinare sau vinete coapte. Procesul de preparare este identic cu cel de mai sus. Sosul rezultat poate fi mâncat simplu pe pâine sau alături de legume la cuptor sau grătar, în sandviciuri sau salate.

Cea mai neutră, cu gust natural, este cea realizată cu puțin tofu mătăsos care înlocuiește gălbenușurile de ou. Funcționează și o cantitate mică de legume bine fierte. Maia de fasole, maia de spanac, maia de anghinare. Chiar și o felie simplă de pâine albă înmuiată într-un pic de apă poate forma baza maionezei.

Legumele nu vor forma o emulsie foarte stabilă, așa că maioneza vegetală rezultată trebuie consumată imediat după preparare. Dacă observi că a devenit apoasă, este suficient să o mai mixezi  puțin cu ulei și își va reveni. O altă soluție este să adaugi câteva picături de lecitină sintetică. În felul acesta vei putea să consumi maioneza chiar și după multe zile.

Maioneză vegetală din caju: rețetă rapidă

Dacă te-am convins să încerci acest tip de maioneză vegetală, îți oferim mai jos ingredientele și pașii de urmat pentru a o savura și tu alături de alte preparate preferate.

Ingrediente

  • 125 grame caju
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau orice ulei cu gust neutru
  • 1 linguriță muștar dijon sau pudră de muștar
  • 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
  • ½ linguriță zahăr brut
  • 1 praf de pudră de turmeric
  • 6 boabe de piper negru
  • ½ linguriță de sare
  • 7- 8 linguri de apă.

Mod de preparare

Se clătește bine caju. Se scurge toată apa și se aruncă. 

Se pune caju într-un castron și se acoperă cu suficientă apă caldă. Se înmoaie timp de 30 de minute.

Se scurge și se aruncă toată apa din caju. Se pun nucile într-un blender. Se adăugă muștarul Dijon, zahărul brut, pudra de turmeric, boabele de piper negru și sares. 

Se pune oțetul de mere sau sucul de lămâie. 

Se pune uleiul de floarea soarelui. 

În timp ce blenderul funcționează, se adăugă încet 7 până la 8 linguri de apă și se amestecă până când maioneza este omogenă și cremaosă. 

Se varsă maioneza vegană într-un borcan curat sau într-un recipient ermetic. Se sigilează bine și se pune la frigider. Se poate păstra la rece timp de o lună. De asemenea, se poate congela timp de 3 luni. Descoperă și o rețetă în care maioneza este vedeta: salată de pui cu ciuperci și maioneză.

Maioneza din caju poate fi și congelată / Profimedia Images

Pentru zilele în care îți dorești să petreci timp în natură, la aer curat alături de prieteni, îți oferim și șapte idei de sosuri pentru carnea la grătar. Nu ezita să le încerci în această vară, atunci când se anunță mese la iarbă verde cu friptură apetisantă și salate tradiționale, din legume parfumate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
linte roșie rețete
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide