Cea mai simplă și gustoasă rețetă de maioneză vegetală
Maioneza este sosul acela delicios care completează sandviciuri calde sau reci, însoțește fripturi sau legume la grătar sau la cuptor, preparate cu ouă sau salate. Varianta clasică se obține din ou și ulei, însă sunt situații în care poate vrei o maioneză vegetală, mai ușoară, mai săracă în calorii și grăsimi.
Galerie foto
Maioneza vegetală poate fi folosită pentru aceleași preparate ca și maioneza clasică din ou. Există mai mult rețete de maioneză de post care au în centru un emulgator care asigura textura cremoasă a preparatului final.
Procesul de preparare a maionezei descurajează multe persoane. Adevărul este că ai nevoie de puțină îndemânare și de răbdare pentru a obține un sos de maioneză lucios și pufos, netăiat.
Rețeta clasică conține două ingrediente simple: gălbenuș de ou și ulei, condimentate cu sare și piper. Uneori se mai adaugă zeamă de lămâie, muștar sau chiar usturoi, dar acestea sunt detalii care țin de felul în care maioneza va fi folosită.
Din ce poți face maioneză vegetală?
Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie. Gălbenușul de ou, care dă gustul maionezei, are și rolul de a ajuta uleiul să se transforme în emulsie datorită conținutului ridicat de lecitină.
Pentru a face maioneză vegetală poți înlocui gălbenușul de ou cu brânză tofu. Pentru a lega uleiul și tofu pune două lingurițe de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar și 2 căței de usturoi pisați. Apoi, respectă procesul de preparare de la maioneza clasică: toarnă ulei în fir subțire și folosind un mixer de mână amestecă ușor.
Maioneza vegetală se poate face și din legume fierte: fasole, spanac sau anghinare sau vinete coapte. Procesul de preparare este identic cu cel de mai sus. Sosul rezultat poate fi mâncat simplu pe pâine sau alături de legume la cuptor sau grătar, în sandviciuri sau salate.
Cea mai neutră, cu gust natural, este cea realizată cu puțin tofu mătăsos care înlocuiește gălbenușurile de ou. Funcționează și o cantitate mică de legume bine fierte. Maia de fasole, maia de spanac, maia de anghinare. Chiar și o felie simplă de pâine albă înmuiată într-un pic de apă poate forma baza maionezei.
Legumele nu vor forma o emulsie foarte stabilă, așa că maioneza vegetală rezultată trebuie consumată imediat după preparare. Dacă observi că a devenit apoasă, este suficient să o mai mixezi puțin cu ulei și își va reveni. O altă soluție este să adaugi câteva picături de lecitină sintetică. În felul acesta vei putea să consumi maioneza chiar și după multe zile.
Maioneză vegetală din caju: rețetă rapidă
Dacă te-am convins să încerci acest tip de maioneză vegetală, îți oferim mai jos ingredientele și pașii de urmat pentru a o savura și tu alături de alte preparate preferate.
Ingrediente
- 125 grame caju
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau orice ulei cu gust neutru
- 1 linguriță muștar dijon sau pudră de muștar
- 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
- ½ linguriță zahăr brut
- 1 praf de pudră de turmeric
- 6 boabe de piper negru
- ½ linguriță de sare
- 7- 8 linguri de apă.
Mod de preparare
Se clătește bine caju. Se scurge toată apa și se aruncă.
Se pune caju într-un castron și se acoperă cu suficientă apă caldă. Se înmoaie timp de 30 de minute.
Se scurge și se aruncă toată apa din caju. Se pun nucile într-un blender. Se adăugă muștarul Dijon, zahărul brut, pudra de turmeric, boabele de piper negru și sares.
Se pune oțetul de mere sau sucul de lămâie.
Se pune uleiul de floarea soarelui.
În timp ce blenderul funcționează, se adăugă încet 7 până la 8 linguri de apă și se amestecă până când maioneza este omogenă și cremaosă.
Se varsă maioneza vegană într-un borcan curat sau într-un recipient ermetic. Se sigilează bine și se pune la frigider. Se poate păstra la rece timp de o lună. De asemenea, se poate congela timp de 3 luni. Descoperă și o rețetă în care maioneza este vedeta: salată de pui cu ciuperci și maioneză.
Pentru zilele în care îți dorești să petreci timp în natură, la aer curat alături de prieteni, îți oferim și șapte idei de sosuri pentru carnea la grătar. Nu ezita să le încerci în această vară, atunci când se anunță mese la iarbă verde cu friptură apetisantă și salate tradiționale, din legume parfumate.