Cea mai simplă și gustoasă rețetă de maioneză vegetală

Maioneza este sosul acela delicios care completează sandviciuri calde sau reci, însoțește fripturi sau legume la grătar sau la cuptor, preparate cu ouă sau salate. Varianta clasică se obține din ou și ulei, însă sunt situații în care poate vrei o maioneză vegetală, mai ușoară, mai săracă în calorii și grăsimi.

Publicat: 17 iulie 2022, 10:14 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:15
Maioneză vegetală din caju, într-un recipient transparent, alături de bucățele de caju și o legătură de pătrunjel verde.
Galerie foto

Galerie foto

Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie / Shutterstock

Maioneza vegetală poate fi folosită pentru aceleași preparate ca și maioneza clasică din ou. Există mai mult rețete de maioneză de post care au în centru un emulgator care asigura textura cremoasă a preparatului final.

Procesul de preparare a maionezei descurajează multe persoane. Adevărul este că ai nevoie de puțină îndemânare și de răbdare pentru a obține un sos de maioneză lucios și pufos, netăiat.

Rețeta clasică conține două ingrediente simple: gălbenuș de ou și ulei, condimentate cu sare și piper. Uneori se mai adaugă zeamă de lămâie, muștar sau chiar usturoi, dar acestea sunt detalii care țin de felul în care maioneza va fi folosită.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ce poți face maioneză vegetală?

Ca să alegi ingredientele corecte pentru o maioneză vegetală trebuie să înțelegi care este procesul chimic prin care se produce această emulsie. Gălbenușul de ou, care dă gustul maionezei, are și rolul de a ajuta uleiul să se transforme în emulsie datorită conținutului ridicat de lecitină.

Pentru a face maioneză vegetală poți înlocui gălbenușul de ou cu brânză tofu. Pentru a lega uleiul și tofu pune două lingurițe de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar și 2 căței de usturoi pisați. Apoi, respectă procesul de preparare de la maioneza clasică: toarnă ulei în fir subțire și folosind un mixer de mână amestecă ușor.

Citește și

Maioneza vegetală se poate face și din legume fierte: fasole, spanac sau anghinare sau vinete coapte. Procesul de preparare este identic cu cel de mai sus. Sosul rezultat poate fi mâncat simplu pe pâine sau alături de legume la cuptor sau grătar, în sandviciuri sau salate.

Cea mai neutră, cu gust natural, este cea realizată cu puțin tofu mătăsos care înlocuiește gălbenușurile de ou. Funcționează și o cantitate mică de legume bine fierte. Maia de fasole, maia de spanac, maia de anghinare. Chiar și o felie simplă de pâine albă înmuiată într-un pic de apă poate forma baza maionezei.

Legumele nu vor forma o emulsie foarte stabilă, așa că maioneza vegetală rezultată trebuie consumată imediat după preparare. Dacă observi că a devenit apoasă, este suficient să o mai mixezi  puțin cu ulei și își va reveni. O altă soluție este să adaugi câteva picături de lecitină sintetică. În felul acesta vei putea să consumi maioneza chiar și după multe zile.

Maioneză vegetală din caju: rețetă rapidă

Dacă te-am convins să încerci acest tip de maioneză vegetală, îți oferim mai jos ingredientele și pașii de urmat pentru a o savura și tu alături de alte preparate preferate.

Ingrediente

  • 125 grame caju
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau orice ulei cu gust neutru
  • 1 linguriță muștar dijon sau pudră de muștar
  • 1 lingură de oțet de mere sau suc de lămâie
  • ½ linguriță zahăr brut
  • 1 praf de pudră de turmeric
  • 6 boabe de piper negru
  • ½ linguriță de sare
  • 7- 8 linguri de apă.

Mod de preparare

Se clătește bine caju. Se scurge toată apa și se aruncă. 

Se pune caju într-un castron și se acoperă cu suficientă apă caldă. Se înmoaie timp de 30 de minute.

Se scurge și se aruncă toată apa din caju. Se pun nucile într-un blender. Se adăugă muștarul Dijon, zahărul brut, pudra de turmeric, boabele de piper negru și sares. 

Se pune oțetul de mere sau sucul de lămâie. 

Se pune uleiul de floarea soarelui. 

În timp ce blenderul funcționează, se adăugă încet 7 până la 8 linguri de apă și se amestecă până când maioneza este omogenă și cremaosă. 

Se varsă maioneza vegană într-un borcan curat sau într-un recipient ermetic. Se sigilează bine și se pune la frigider. Se poate păstra la rece timp de o lună. De asemenea, se poate congela timp de 3 luni. Descoperă și o rețetă în care maioneza este vedeta: salată de pui cu ciuperci și maioneză.

Maioneza din caju poate fi și congelată / Profimedia Images

Pentru zilele în care îți dorești să petreci timp în natură, la aer curat alături de prieteni, îți oferim și șapte idei de sosuri pentru carnea la grătar. Nu ezita să le încerci în această vară, atunci când se anunță mese la iarbă verde cu friptură apetisantă și salate tradiționale, din legume parfumate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
Galerie foto
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă în farfurie albă, alături de felii de pâine și sos de leurdă într-un bol
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta Hips Dont Lie. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
fresh
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
închide