Masa de Revelion: 8 preparate care nu trebuie să lipsească. Ce se mănâncă în noaptea dintre ani

În fiecare an, noaptea dintre ani adună în jurul mesei familii și prieteni, învăluite într-o atmosferă de sărbătoare, în care preparatele alese sunt mai mult decât simple feluri de mâncare. Sunt simboluri ale norocului, prosperității și reîntregirii familiei. Masa de Revelion este un prilej de a împărtăși bucuria revederii și de a adresa speranțe și dorințe pentru anul ce va urma. De la aperitive sofisticate și până la feluri de bază consistente, fiecare ingredient adăugat are o semnificație profundă.

masa de revelion
La masa de Revelion trebuie îmbinate preparatele tradiționale, cu cele moderne/ Shutterstock

De obicei, preparatele sunt gătite cu multă atenție și iubire, respectând tradițiile culinare ale fiecărei regiuni din România. Mâncarea de Revelion este, în esență, o celebrare a abundenței și a anului ce se încheie, având ca scop nu doar satisfacerea papilelor gustative, ci și atragerea unui an plin de realizări. Alături de carne de porc sau pește, multe familii optează pentru mâncăruri mai ușoare, dar la fel de festive, cum ar fi friptura de vită, preparatele din pui sau tocănițele cu legume.

De asemenea, pentru mulți, masa de Revelion include și o selecție de salate ușor de preparat, cum ar fi salata de vară sau salata de iarnă cu legume proaspete, care aduc un contrast de culoare și textură între carnea grea și aromele intense ale preparatelor din carne. Dulciurile, în special torturile și prăjiturile cu cremă, completează perfect mesele festive, aducând o notă de final delicios, simbolizând împlinirea și reînnoirea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Masa de Revelion este, fără îndoială, o adevărată sărbătoare a gusturilor, dar mai ales a tradițiilor, care reînvie în fiecare an farmecul unui moment special, petrecut în jurul celor dragi.

Ce se pune pe masa de Revelion

Pe masa de Revelion se pune o varietate de preparate tradiționale și festive, care reflectă obiceiurile și superstițiile specifice acestei nopți. În general, aperitivele sunt esențiale, iar platourile sunt adesea pline cu diverse tipuri de mezeluri, brânzeturi, salate (cum ar fi salata de boeuf), și preparate din pește, cum ar fi file de somon sau hering, care sunt considerate aducătoare de noroc.

La feluri principale, tradițional se servesc preparate din carne de porc, cum ar fi friptura de porc sau sarmalele, dar și preparate din vită sau pește. De asemenea, se gătesc diferite tipuri de garnituri, precum cartofi la cuptor sau legume coapte.

Deserturile nu lipsesc nici ele, iar pe masă pot fi aduse torturi, cozonaci, prăjituri sau fursecuri specifice sărbătorilor. Se pun și băuturi tradiționale, cum ar fi vinul fiert sau șampania, iar la miezul nopții, multe gospodării oferă ouă fierte sau fructe pentru a asigura un an plin de belșug.

Toate aceste preparate sunt parte dintr-o masă festivă menită să adune familia și prietenii, iar tradițiile și obiceiurile sunt respectate cu drag și atenție.

Idei de mâncare pentru Revelion

Pentru o masă de Revelion deosebită, care să îmbine tradiția cu gusturile sofisticate, iată 10 rețete delicioase, fiecare adaptată cu ingrediente și mod de preparare.

Friptură de porc la cuptor cu cartofi

Acest fel de mâncare se poate servi cu o salată proaspătă sau legume la abur, iar aroma sa inconfundabilă și textura perfectă îl fac un preparat iubit de toți.

Friptură de porc la cuptor cu cartofi
Acest fel de mâncare se poate servi cu o salată proaspătă / Shuttersrock

Ingrediente

  • 1,5 kg carne de porc (pulpă sau ceafă)
  • 1 kg cartofi
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță rozmarin
  • 1 linguriță cimbru
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Carnea de porc se unge cu ulei de măsline, sare, piper, rozmarin și cimbru, apoi se lasă la marinat 30 de minute. Între timp, cartofii se curăță și se taie felii groase. Carnea se pune într-o tavă și se adaugă cartofii, usturoiul zdrobit și puțină apă. Se coace la 180°C timp de 90 de minute, până carnea devine fragedă și rumenă, iar cartofii sunt bine copți.

Sarmale cu carne de porc și vită

Servite cu smântână, mămăligă caldă și, uneori, ardei iute, sarmalele cu carne de porc și vită sunt o adevărată delicatesă care adună toată familia la masă și creează momente de neuitat.

Sarmale puse pe o farfurie festivă
Servite cu smântână, mămăligă caldă și, uneori, ardei iute, sarmalele cu carne de porc și vită sunt o adevărată delicatesă / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g carne tocată de porc
  • 500 g carne tocată de vită
  • 1 varză murată
  • 2 cepe
  • 200 g orez
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1 linguriță piper
  • 1 linguriță cimbru
  • costiță afumată
  • 200 ml suc de roșii

Mod de preparare

Carnea tocată se amestecă cu orezul, ceapa tocată mărunt, boiaua, piperul și cimbrul și se călește pentru 15 minute, până când carnea își schimbă culoarea. Se formează sarmale din varza murată, umplute cu acest amestec. Se toacă cotoarele de la frunzele se varză și se așează pe fundul oalei. Se presară bucăți de costiță afumată. Sarmalele se pun într-o oală mare, acoperite cu apă și suc de roșii se fierb la foc mic pentru o oră. Apoi se mai dau la cuptor pentru două ore.

Coaste de porc cu miere și muștar

Coastele se pot prepara la cuptor sau pe grătar, iar aroma dulceagă a mierii este echilibrată perfect de ușoara acrișoare a muștarului, oferind un contrast deosebit. Aceste coaste sunt excelente servite alături de cartofi prăjiți, salată proaspătă sau legume la grătar, fiind un preparat care satisface cu siguranță orice poftă de mâncare.

Coaste de porc cu miere și muștar
Coastele se pot prepara la cuptor sau pe grătar / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg coaste de porc
  • 3 linguri miere
  • 3 linguri muștar
  • 2 linguri oțet balsamic
  • sare și piper

Mod de preparare

Coastele se condimentează cu sare și piper, apoi se ung cu un amestec din miere, muștar și oțet balsamic. Se pun într-o tavă și se coc la 180°C timp de 1 oră, până devin fragede și caramelizate. La final, se mai pot rumeni câteva minute sub grill.

Mini quiche cu brânză și spanac

Mini quiche-urile sunt ușor de personalizat cu diverse tipuri de brânză, cum ar fi feta, mozzarella sau brânza de vaci, iar cu un strop de nucșoară sau piper, gustul lor devine și mai savuros. Aceste gustări sunt ideale atât calde, cât și reci, fiind o alegere perfectă pentru orice ocazie.

Mini quiche cu brânză și spanac
Mini quiche-urile sunt ușor de personalizat cu diverse tipuri de brânză / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 pachet aluat foitaj
  • 200 g brânză feta
  • 200 g spanac proaspăt
  • 4 ouă
  • 150 ml smântână
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • Sare și piper

Mod de preparare

Aluatul foitaj se întinde și se pune în forme mici de tarte. Spanacul se sotătește rapid într-o tigaie, se lasă la răcit și se adaugă în formele cu aluat. Brânza feta se farâmă și se pune peste spanac. Într-un bol, se bat ouăle cu smântâna, sare, piper și busuioc, apoi se toarnă peste umplutura din tăvi. Se coace la 180°C timp de 25 de minute.

Piftie de porc

Piftia de porc se servește rece, alături de muștar sau hrean, fiind o adevărată delicatesă tradițională care încântă prin savoarea și aspectul său rustic.

Piftie de porc pusă pe un tocător de lemn
Piftia de porc se servește rece, alături de muștar sau hrean / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc (coaste, picioare, urechi)
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 4-5 căței de usturoi
  • sare și piper

Mod de preparare

Carnea se fierbe împreună cu legumele (ceapă, morcovi) și usturoiul într-o oală mare cu apă, până carnea se desprinde de pe oase. Se strecoară zeama, se condimentează cu sare și piper și se lasă să se răcească, pentru a se transforma într-un gel. Se pune în forme și se lasă la frigider până se întărește.

Somon la cuptor cu lămâie și ierburi

Gătit la cuptor, somonul capătă o textură fragedă și se topește în gură. Acesta poate fi servit alături de o garnitură de legume la abur, orez sălbatic sau salată verde, fiind un preparat echilibrat și savuros, perfect pentru o dietă sănătoasă.

Somon la cuptor cu lămâie și ierburi aromatice
Gătit la cuptor, somonul capătă o textură fragedă și se topește în gură / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 fileuri de somon
  • 1 lămâie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță mărar uscat
  • sare și piper

Mod de preparare

Fileurile de somon se ung cu ulei de măsline, sare și piper, iar deasupra se pune lămâia tăiată felii. Se presară mărarul și se pune la cuptor la 180°C timp de 20-25 de minute.

Tarte cu ciocolată și căpșuni

Aceste tarte sunt nu doar delicioase, ci și spectaculoase ca aspect, fiind un adevărat răsfăț vizual și gustativ. Se pot servi reci, cu un strop de frișcă sau fulgi de migdale, pentru un plus de eleganță.

Tarte de ciocolată decorate cu căpșuni
Aceste tarte sunt nu doar delicioase, ci și spectaculoase ca aspect, fiind un adevărat răsfăț vizual și gustativ / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 pachet aluat de tartă
  • 200 g ciocolată neagră
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g căpșuni

Mod de preparare

Aluatul se întinde în forme mici de tartă și se coace la 180°C timp de 15 minute. Ciocolata se topește cu smântâna, apoi se toarnă peste blaturile de tartă răcite. Se decorează cu căpșuni feliate și se lasă la frigider să se întărească.

Salata de boeuf

Salata este decorată cu imaginație, folosind felii de ou, măsline, frunze de pătrunjel sau bucăți de murături, transformând-o într-un adevărat simbol al ospitalității. Este un preparat care combină armonios texturile și aromele, fiind iubit de toată lumea pentru simplitatea și savoarea sa.

Salată de boeuf servită pe o farfurie albă
Salata este decorată cu imaginație, folosind felii de ou, măsline, frunze de pătrunjel sau bucăți de murături, transformând-o într-un adevărat simbol al ospitalității / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g carne de vită
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 200 g mazăre verde
  • 300 g maioneză
  • 1 linguriță muștar
  • sare și piper

Mod de preparare

Carnea de vită se fierbe, apoi se taie mărunt, la fel și legumele. Mazărea se fierbe separat. Toate ingredientele se amestecă într-un bol mare, se adaugă maioneza, muștarul, sare și piper, și se amestecă bine până la omogenizare.

Ce e bine să mănânci în noaptea dintre ani

În noaptea dintre ani, în România, există mai multe tradiții culinare care sunt considerate aducătoare de noroc și prosperitate pentru noul an. De obicei, mesele de Revelion sunt bogate și variate, cu preparate care simbolizează abundența și norocul.

Consumat adesea la Revelion, peștele simbolizează prosperitatea și schimbarea. Se crede că peștele aduce noroc, iar tradiția de a-l mânca provine din cultura europeană și nordică. În această perioadă se prepară adesea pește la cuptor, prăjit sau afumat.

Carnea de porc este un alt preparat foarte popular, simbolizând belșugul și abundența. Preparatele din carne de porc, precum sarmalele, toba, cârnații sau friptura de porc, sunt nelipsite de la masa de Revelion. Se consideră că această carne aduce noroc pentru anul care vine.

Legume murate și varza sunt adesea consumate alături de preparatele din carne de porc. Mâncărurile cu varză murată sau murături diverse sunt tradiționale pentru această perioadă, fiind considerate benefice pentru sănătate și aducătoare de noroc.

Salata de boeuf este o alegere clasică, fiind apreciată de multe familii, dar și preparate precum rulouri cu șuncă, brânză, sau tarte cu brânză și legume. Aperitivele sunt esențiale pentru începutul mesei și creează o atmosferă festivă.

De asemenea, sunt consumate în special în noaptea dintre ani, fructele simbolizând fertilitatea și prosperitatea, iar semințele aduc belșugul. În unele zone, se obișnuiește să se pună pe masă struguri, mere sau nuci.

CELE MAI CITITE
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cârnați de casă moldovenești
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
cârnați de porc de casă
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cocktailuri cu șampanie
Dai o petrece acasă? Iată cu ce cocktailuri cu șampanie îți poți impresiona oaspeții
Dai o petrece acasă? Iată cu ce cocktailuri cu șampanie îți poți impresiona oaspeții
cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
panna cotta cu rodie
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cocktailuri cu șampanie
05:55
Dai o petrece acasă? Iată cu ce cocktailuri cu șampanie îți poți impresiona oaspeții Dai o petrece acasă? Iată cu ce cocktailuri cu șampanie îți poți impresiona oaspeții
masa de revelion
05:07
Masa de Revelion: 8 preparate care nu trebuie să lipsească. Ce se mănâncă în noaptea dintre ani Masa de Revelion: 8 preparate care nu trebuie să lipsească. Ce se mănâncă în noaptea dintre ani
Porție de pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone pe o farfurie cu furculiță, alături de tava cu prăjitura porționată și un bol cu ornamente și linguriță
27 decembrie, 05:45
Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor
27 decembrie, 05:40
Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri Cum să prepari cea mai fragedă pulpă de porc la cuptor. Cele mai delicioase glazuri
Porție de tort alb cu cremă de unt și vanilie pe farfurie și tortul secționat pe platou, alături de o ceașcă cu cafea și o furculiță
27 decembrie, 05:19
Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion
panna cotta cu rodie
26 decembrie, 06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
26 decembrie, 05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
26 decembrie, 05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Ce a inspirat franciza Avatar. Detalii despre unul dintre cele mai așteptate filme ale anului
Bun venit la balamuc. Chinul şoferilor care şi-au încercat norocul pe DN1 după Crăciun
"Bun venit la balamuc". Chinul şoferilor care şi-au încercat norocul pe DN1 după Crăciun
"Bun venit la balamuc". Chinul şoferilor care şi-au încercat norocul pe DN1 după Crăciun
Ce decizie a putut lua Leonard Doroftei după ce a fost umilit şi numit cerşetor de români
Ce decizie a putut lua Leonard Doroftei după ce a fost umilit şi numit cerşetor de români
Ce decizie a putut lua Leonard Doroftei după ce a fost umilit şi numit cerşetor de români
Câte ore lucrează Luca Zvaleni într-un restaurant cu trei stele Michelin la Monaco. Ce a dezvăluit câștigătorul Chefi la cuțite
Câte ore lucrează Luca Zvaleni într-un restaurant cu trei stele Michelin la Monaco. Ce a dezvăluit câștigătorul Chefi la cuțite
Câte ore lucrează Luca Zvaleni într-un restaurant cu trei stele Michelin la Monaco. Ce a dezvăluit câștigătorul Chefi la cuțite
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
S-a descoperit un nou tip de personalitate. Află dacă ești extrovertit, introvertit sau otrovertit
fresh
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici

3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi

3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi

Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion

Tort alb cu cremă de unt și vanilie, potrivit pentru masa de Revelion

Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone

Pandișpan cu vanilie și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
închide