Ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc tot anul care vine
Noaptea de Revelion este încărcată de superstiții și fiecare încearcă să facă tot felul de lucruri pentru a-i merge mai bine în anul în care intră. Pare că totul contează, de la modul în care te îmbraci la ceea ce pui pe masă. Hai să aflăm împreună ce să mănânci în noaptea de Revelion ca să ai noroc tot anul care vine.
Fiecare țară are tradițiile ei în ceea ce privește masa de Revelion și semnificația preparatelor alese. Astfel, e important să alegi cu atenție preparatele pe care urmează să le faci.
Ce să mănânci în noaptea de Revelion
Despre unele preparate se spune chiar că le-ar aduce noroc celor care petrec trecerea dintre ani împreună. Spaniolii au strugurii, turcii rodiile, iar prin alte zone ale lumii se consumă pește, pâine de porumb sau tăiței.
Iată ce alimente sunt considerate aducătoare de noroc în noaptea de Revelion în diverse zone ale lumii.
Struguri
Înainte ca ceasul să ajungă la 24.00 în noaptea de 31 decembrie spaniolii și toți cei din țările vorbitoare de spaniolă trebuie să mănânce 12 boabe de struguri. Tradiția poartă denumirea de ”las dolce uvas de la suerte”. Norocul și prosperitatea vor veni doar dacă cele 12 boabe de struguri sunt mâncate înainte de miezul nopții.
Tradiția a început în Spania și s-a extins în mai multe țări, în special în cele vorbitoare de limba spaniolă. Chiar și în România există această superstiție. Fiecare persoană trebuie să își pună o dorință atunci când mănâncă o boabă de strugure. Află mai multe despre această tradiție.
Kransekage
Kransekage este un desert realizat din mai multe alte deserturi rotunde așezate sub formă de turn. Se consumă în Norvegia și Danemarca.
Inele sunt preparate din marțipan, iar în mijlocul lor este așezată o sticlă de vin sau de Aquavit, o băutură distilată din cartofi.
Tamale
Tamale este un fel de mâncare tradițional în Mexic, care e preparat din aluat din făină de porumb umplut cu carne, brânză sau orice amestec îți poate trece prin cap. Apoi este înfășurat în frunze de banane sau foi de porumb.
Se consumă în orice zi din an, însă au un rol special pe masa de Revelion. La prepararea lor participă întreaga familie și se consideră că aduc noroc celor care le mănâncă.
Oliebollen
Oliebollen este un preparat specific olandez. Sunt mici bile de aluat umplute cu stafide sau coacăze prăjite în ulei încins. Apoi sunt presărate cu zahăr pudră. Se consumă în noaptea de Anul Nou împreună cu un pahar de șampanie.
Banitsa
Bulgarii consumă în noaptea de Revelion banitsa, o prăjitură rotundă. Forma ei simbolizează că un an a ajuns la final și un altul care începe.
În unele zone se înfig în ea bețe care reprezintă dorințe pe care fiecare și le pune pentru cei dragi.
Roscas de Reyes
Rocas de Reyes este o prăjitură realizată în formă de coroană, decorată cu fructe confiate. Se consumă în țările vorbitoare de limbă spaniolă începând de la Crăciun până pe 6 ianuarie. De obicei, în interiorul ei sunt ascunse una sau mai multe figurine ale pruncului Iisus, iar cel care le găsește se poate considera norocos.
Tăieței lungi
În China, Japonia și alte țări din Asia tăiețeii lungi se consumă în noaptea de Anul Noul. Aceștia sunt considerați a aduce longevitate.
Trebuie gătiți astfel încât să nu se rupă pentru a-și îndeplini scopul. Se pot prepara cu legume, tofu sau carne.
Pâine de mălai
În sudul Statelor Unite ale Americii de pe masa din noaptea de Revelion nu lipsește pâinea de porumb. Datorită culorii sale este asociată cu aurul. Mai mult, uneori se pun și boabe de porumb ca simbol al pepitelor.
Rodie
Pe mesele de Revelion din Turcia rodia are un loc de cinste. Forma ei este asociată cu inima, așa că cei care o mănâncă va avea o viață lungă și fertilă.
În plus, multitudinea de semințe duce cu gândul la bogăție așa că odată consumată va aduce prosperitate. Nu trebuie consumată ca atare, ci sub orice formă de la suc, la salată, cocktailuri sau prăjituri.
Fructe rotunde
În Filipine cei care vor să aibă noroc în Anul Nou trebuie să consume pe masa de Revelion 12 fructe rotunde. În unele zone este suficient unul singur, în altele este nevoie de 12, câte luni are un an. Ele pot fi diferite, crude sau gătite. Important este să fie mâncate.
Legume verzi
Din America de Sud până în Europa oamenii mănâncă legume verzi în noaptea de Revelion pentru a avea noroc la bani. Cu cât mănânci mai multe salate, spanac, broccoli sau varză cu atât portofelul tău va fi mai plin în anul ce urmează.
Pește întreg
Pentru chinezi peștele este simbolul abundenței și al norocului. Este important ca acesta să fie servit întreg, cu coadă și cap pentru a te asigura că anul nou va fi bun de la un capăt la altul. Încearcă și rețeta de doradă cu legume la cuptor.
Linte
Pentru italieni un fel de mâncare popular în noaptea de Revelion este Cotechino con Lenticchie—linte verde cu cârnați. Se consideră că lintea seamănă cu monezile, așa încât odată consumată va aduce prosperitate în anul care stă să înceapă.
Mai mult, faptul că lintea se umflă atunci când este fiartă este semn de bunăstare. Și în Ungaria lintea este considerată aducătoare de noroc.
Carnea de porc
De pe mesele de Anul Nou din Cuba, Spania, Portugalia, Ungaria, Austria și România nu lipsesc preparatele din carne de porc.
Aceasta este considerată aducătoare de progres, datorită faptului că porcii nu merg niciodată cu spatele.
Fasole neagră
În unele zone din Statele Unite pe masa de Revelion este populară fasolea neagră datorită asemănării sale cu monedele vechi.
De obicei se prepară Hoppin’ John, iar ceea ce rămâne neconsumat devine „Skippin’ Jenny”. Oamenii cred în acest fel că nimic nu se aruncă și asociază fasolea neagră cu prosperitatea.