Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Un mousse de ton bine făcut e una dintre cele mai versatile și elegante gustări. E cremos, fin, cu gust echilibrat între savoarea tonului, prospețimea lămâii și textura delicată dată de cremă. Îl poți servi pe pâine prăjită la un brunch, sau așezat în tartine pentru o masă festivă. Dar îl poți folosi și ca umplutură pentru roșii, ouă fierte sau rulouri de castravete.

Mini tarte cu mousse de ton
Servit rece, mousse-ul de ton are un echilibru perfect între sărat, acrișor și cremos / Shutterstock

Textura mousse-ului este cremoasă și aerată, se întinde ușor și păstrează o structură catifelată. Gustul tonului este pronunțat, dar rafinat. Nu este intens ca la o salată de ton cu ceapă, ci mai fin, datorită cremei de brânză și smântânii, care îl transformă într-un aperitiv elegant.

Citește și

Muștarul oferă o notă de profunzime datorită peștelui, iar lămâia vine ca o rază de prospețime care echilibrează totul. Maioneza (dacă alegi s-o adaugi) adaugă un luciu aparte și o consistență mai cremoasă, fără să-l îngreuneze.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Servit rece, acest mousse de ton are un echilibru perfect între sărat, acrișor și cremos. Iar verdeața adăugată aduce acea notă de prospețime care „curăță” cerul gurii și face să vrei încă o tartină. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas, pentru a o testa și tu.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei scurge bine tonul din conservă. Dacă folosești file de ton în suc propriu, stoarce-l ușor cu mâna. Excesul de lichid strică textura mousse-ului.

Cum prepari mousse de ton

Pune în blender sau robot de bucătărie tonul scurs. Adaugă crema de brânză, muștarul, smântâna sau iaurtul, zeama de lămâie și maioneza, dacă folosești. Mixează până când obții o pastă fină și cremoasă.

Gustă pasta și potrivește de sare, piper și aciditate (mai poți adăuga puțină lămâie). Dacă vrei o notă mai profundă, adaugă anșoa tocată. Adaugă verdeața (pătrunjel sau mărar), amestecă ușor cu o spatulă, doar cât să se distribuie uniform, fără a mai mixa.

Pune mousse-ul de ton la rece pentru cel puțin 30 de minute. Aromele se armonizează, iar textura devine mai fermă, dar rămâne aerată.

Poți servi acest mousse pe crackers sau felii de baghetă prăjită, decorat cu o frunzuliță de verdeață și o felie subțire de castravete.

Îl poți folosi și ca umplutură pentru roșii cherry, ouă fierte sau ardei copți.

Când ai musafiri servește-l într-un bol mic, rustic, cu bețe de legume crude alături (morcovi, țelină, ardei).

Iar pentru ocazii speciale pune deliciosul mousse de ton într-o poș cu dui zimțat, și umple frumos niște tartine sau mini-vol-au-vent-uri.

Variante și idei:

  • Adaugă capere tocate mărunt pentru un gust ușor picant și sărat.

  • Pentru o variantă mai light folosește doar iaurt grecesc + cremă de brânză light.

  • Pentru un mousse de ton mai dens adaugă în compoziție o linguriță de gelatină hidratată și dizolvată. Apoi toarnă-l în forme individuale. Vei obține un mousse care se poate răsturna pe farfurie la servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Pate de ton pe biscuiți și în bol
Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă
Pate de ton. Rețetă de cremă tartinabilă, fină și sățioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. Cum să coste 40 de lei?
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Cine a câștigat ultima amuletă din sezonul 16. Surpriză uriașă pentru chef Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Cine a câștigat ultima amuletă din sezonul 16. Surpriză uriașă pentru chef Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Cine a câștigat ultima amuletă din sezonul 16. Surpriză uriașă pentru chef Orlando Zaharia
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
închide