Maioneză pasteurizată, mai sănătoasă și cu durată de valabilitate mai mare
Dacă îți plac preparatele cu maioneză, dar nu te încântă folosirea gălbenușului crud, poți încerca rețeta de maioneză pasteurizată. Este o maioneză mai sănătoasă și cu durată de valabilitate mai mare.
Galerie foto
Pasteurizarea este o metodă de conservare a alimentelor, în special a celor lichide. Metoda a fost inventată de Louis Pasteur, un om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei. Aceasta constă în încălzirea alimentelor la o temperatură de până la 60-70 de grade Celsius, urmată de o răcire bruscă a acestora la 4-6 de grade Celsius. Prin această metodă se distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile. Ne mai fermentând alimentele nu se vor mai altera, dar își vor păstra și proprietățile.
Maioneza preparată prin metoda pasteurizării va putea fi păstrată la frigider până la 6-7 zile, în vase de sticlă închise ermetic. Încearcă și tu această metodă, pe care ți-o detaliem mai jos cu listă de ingrediente și pași necesari preparării. Pentru atunci când dorești să prepari o maioneză fără ouă, poți încerca rețeta de maioneză vegetală din lapte de soia.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru a prepara maioneza după metoda pasteurizării ai nevoie de un blender vertical cu un recipient de sticlă având pereții mai înalți. Este recomandat acest recipient pentru a ridica blenderul progresiv, în timp ce maioneza capătă consistență. Mai ai nevoie și de un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura.
Cum prepari maioneză pasteurizată
Sparge oul și pune-i conținutul în recipientul de sticlă cu pereți înalți. Adaugă peste el muștarul, apoi sucul de lămâie și sarea. Pune apă rece într-un bol încăpător și adaugă 7-8 cuburi de gheață. Ai nevoie de acestea pentru a răci brusc maioneza, după preparare.
Pune uleiul într-un ibric așezat pe flacăra aragazului și încălzește-l până la 70 de grade Celsius. Folosește termometru pentru măsurători sigure.
Introdu blenderul vertical în recipientul de sticlă până când acesta atinge baza recipientului. Pornește blenderul și începe să amestecă, picurând treptat și uleiul încălzit. Ridică blenderul treptat, când maioneza începe să se formeze. După ce a devenit consistentă poți scoate blenderul din recipient. Omogenizează compoziția și potrivește-i gustul cu sare și suc de lămâie. Transferă imediat recipientul cu maioneza în bolul cu apă rece și cuburi de gheață. Lasă-l acolo până când maioneza este complet răcită.
Apoi transfer-o într-un borcan sterilizat și închide-l ermetic cu capacul din dotare. Pune-l la frigider până în momentul folosirii mnaionezei.
Descoperă aici și două modalități de preparare rapidă a rețetei de maioneză vegetală.
Maioneza este cel mai des folosită la salata de boeuf, dar și la alte salate aperitiv. Una dintre acestea este salata de ciuperci cu piept de pui și maioneză.
Maioneza mai poate fi servită și cu burgeri și alte preparate din carne. Prepară și tu rețeta de maioneză pasteurizată pentru a te bucura de gustul preparatelor menționate mai sus.
Galerie foto