Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele în familie sau pentru ocazii speciale.
Galerie foto
Musacaua se prepară în mod clasic din straturi de cartofi cu carne tocată între ele. Însă cartofii pot fi înlocuiți și cu alte legume precum vinetele, dovleceii și altele. Chiar și carnea tocată poate fi înlocuită cu legume preparate în sos de roșii.
În mod clasic, musacaua se servește caldă, alături de o salată de legume sau una de murături. Se poate reîncălzi în cuptorul cu microunde sau în cuptorul clasic. Iar dacă nu preferi salatele, poți glazura porțiile de musaca cu sos de roșii aromat.
Descoperă și o rețetă de vinete marinate în sos de roșii, pentru iarnă. le vei putea folosi în rețetele de musaca, pe parcursul sezonului rece. Iar mai jos vei putea urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa musaca de vinete.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea vinetelor. Acestea necesită spălare și tăiere în felii subțiri de aproximativ 0,5 cm grosime, rotunde sau lunguiețe. Presară-le cu sare și lasă-le la deshidratat timp de 30 de minute.
Apoi clătește feliile de vinete cu apă rece și tamponează-le bine cu un prosop de bucătărie.
Feliile de vinete pot fi prăjite într-o tigaie cu puțin ulei, pe un grill sau în cuptor. După prăjire se scurg bine de ulei.
Cum prepari umplutura pentru musaca de vinete
Toacă ceapa fin și călește-o într-o tigaie cu ulei până când devine sticloasă. Adaugă usturoiul curățat și tocat mărunt, dar și carnea tocată. Amestecă bine ingredientele până când carnea este bine rumenită.
Apoi adaugă pasta de tomate, roșiile tăiate cubulețe, zahărul și toate condimentele din listă. Fierbe toate ingredientele până când sosul se reduce, iar carnea este bine pătrunsă.
Cum prepari sosul bechamel
Pune untul la topit într-o cratiță așezată la foc mediu. Adaugă făina și amestecă continuu timp de 1-2 minute, până când făina este bine hidratată.
Toarnă câte puțin din laptele fierbinte, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor. Fierbe sosul bechamel până când se îngroașă ca o smântână. Condimentează cu sare și un praf de nucșoară.
Cum formezi și gătești delicioasa musaca de vinete
Pregătește unul sau mai multe vase termorezistente și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius .
Așază în vas un strat de vinete prăjite, iar peste acestea întinde un strat de umplutură de carne. Repetă straturile, terminând cu un strat de vinete.
Întinde sosul bechamel deasupra și presară cașcaval ras și parmezan pe deasupra.
Pune vasul în cuptor și gătește musacaua timp de 30-35 de minute. Sosul bechamel și brânzeturile vor gratina frumos musacaua.
Porționează musacaua după ce se temperează 15-20 de minute și savureaz-o cu salata preferată.
Dacă adori preparatele din legume cu carne, mai poți încerca și rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată.
Galerie foto