Vei începe cu pregătirea vinetelor care necesită spălare, feliere și deshidratare, înainte de a fi marinate.
Taie vinetele în felii subțiri, de aproximativ 1 cm grosime și așază-le pe un blat de lucru întins. Adaugă câte puțină sare peste ele și lasă-le la deshidratat timp de 20-30 de minute. Astfel vor elimina odată cu excesul de apă și gustul amar.
Clătește feliile de vinete cu apă rece, apoi tamponează-le bine cu un prosop de bucătărie.
Cum prepari vinete marinate cu usturoi
Așază o tigaie întinsă la foc mediu și adaugă puțin ulei de măsline în ea.
Lasă uleiul să se înfierbânte și prăjește în el feliile de vinete, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă până devin aurii și moi. Transferă-le din tigaie pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Lasă-le se răcească și prepară soluția pentru marinare.
Curăță usturoiul și toacă-l mărunt. Pine-l într-un bol încăpător și amestecă-l cu oțetul, uleiul de măsline, zahărul, sare și piper după gust, oregano sau cimbru pentru un plus de aromă. Opțional, poți adăuga și ardei iute tocat rondele.
Folosește un borcan mare de sticlă și așază în el straturi de vinete prăjite și straturi de marinadă. Deasupra ultimului strat presară pătrunjelul tocat mărunt și închide borcanul cu capacul aferent.
Pune borcanul în frigider și lasă-l acolo cel puțin 4-5 ore, pentru a se întrepătrunde bine toate aromele.
Servește delicioasele vinete marinate cu usturoi reci, ca aperitiv sau garnitură, alături de pâine proaspătă sau ca parte a unei salate.
Descoperă și o altă variantă a rețetei de vinete marinate, dar în sos de roșii pentru iarnă.