Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Dacă te întrebi cu ce fursecuri să umpli platoul pentru Moș Nicolae sau pentru alte ocazii deosebite, poți prepara rețeta de nuci și alte forme de fursecuri umplute. Fursecurile sunt de post și fac parte dintre dulciurile cu gust de copilărie, pe care le preparau mamele și bunicile.
Galerie foto
Tot ce îți trebuie pentru a prepara delicioasele fursecuri, în afară de ingrediente, este forma de copt specială. O găsești în magazinele alimentare de specialitate sau în piețe. O mai găsești în târgurile de sărbători, sau în bazaruri. Iar dacă nu găsești forma cu mai multe feluri de fursecuri, este perfectă și forma pentru nuci simple.
Rețeta aluatului este aceeași indiferent de forma de copt fursecurile. Este o rețetă de aluat fraged, de post, pe care o poți folosi și la alte tipuri de fursecuri.
Descoperă și o rețetă de nuci cu cacao și cremă de vanilie. În rândurile de mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru nuci și alte forme de fursecuri umplute.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged care necesită un timp de frământare și un timp de relaxare la rece. Apoi vei modela aluatul în biluțe mici și vei coace crustele pentru fursecuri. Crema se prepară după coacerea crustelor, pentru că vei folosi și marginile neuniforme ale acestora sau chiar crustele rupte.
Cum prepari aluatul pentru nuci și alte forme de fursecuri
Pune într-un bol uleiul cu apa minerală, esența, zahărul și sarea. Amestecă intens până la dizolvarea ingredientelor solide.
În alt bol mai mic amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul și adaugă-l peste celălalt amestec de ingrediente. Trece prin sită făina cu praful de copt și încorporeaz-o în lichidul din bol. Aluatul fraged obținut nu va fi foarte ferm, va fi ușor sfărâmicios, dar nelipicios. Împachetează-l într-o folie de prospețime și lasă-l la odihnit timp de 20-30 de minute.
După ce aluatul s-a relaxat, rupe din el bucăți micuțe, cât să acopere aproximativ 1/2 din orificiile formelor de copt crustele pentru fursecuri. Modelează-le sub formă de bile.
Când ai modelat toate bilele, așază forma de copt pe flacăra aragazului, pune biluțe în orificiile ei, închide-i capacul și coace-le pentru 1-2 minute pe fiecare parte. După ce le-ai copt pe toate, sortează-le două câte două în funcție de formele obținute. Cu o foarfecă de bucătărie decupează marginile neuniforme ale crustelor.
Cum prepari crema pentru umplerea fursecurilor
Pentru umplutura delicioaselor nuci și alte forme de fursecuri adaugă biscuiții într-un bol împreună cu marginile de la cruste, precum și crustele mai arse sau neuniforme. Cu ajutorul unui blender sau a unui robot de bucătărie, macină mărunt ingredientele din bol. Macină și miezul de nucă, dar nu foarte fin. Amestecă-le în același bol.
Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului adaugă apa cu zahărul, un praf de sare și pudra de cacao. Fierbe aceste ingrediente amestecând continuu, până când se topește zahărul. Adaugă esența de migdale și toarnă siropul rezultat peste amestecul de biscuiți cu resturi de aluat și nucă.
Omogenizează bine amestecul și lasă-l la răcit. După răcirea completă adaugă gemul de caise și din nou omogenizează compoziția.
Cu o linguriță umple crustele de fursecuri cu crema obținută, apoi lipește-le câte două, în funcție de formele acestora. Trece-le prin zahărul pudră și așază-le în cutii de metal cu capac sau în cutii de carton.
Poți păstra delicioasele fursecuri nuci de post și alte forme până la două săptămâni, la loc răcoros.
Descoperă și o rețetă de cornulețe de post cu cremă de nuci, fragede și aromate.
Galerie foto