Prăjitură cu mere cuburi și crumble. Desert delicios, de post
Dacă ții post și îți este poftă de un desert simplu și delicios, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu mere cuburi și crumble. Nu este o rețetă complicată, iar gustul și aspectul prăjiturii te va cuceri pe loc.
Galerie foto
Deserturile cu mere sunt printre cele mai populare și cuceresc, mai ales prin simplitatea preparării. Merele sunt fructele cele mai accesibile de pe piață și te poți bucura de ele pe tot parcursul anului. Poți prepara din mere diferite deserturi precum plăcintele și tartele, checuri, prăjituri cu creme sau chiar deserturi fără coacere. Le poți include în deserturi fie răzuite, fie tăiate în felii sau cuburi, dar le poți folosi și întregi, doar înlăturând cotorul.
Un exemplu de desert în care poți folosi merele întregi îl poți descoperi la rețeta de tort de mere umplute cu rahat. Mai jos vei descoperi lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea prăjiturii cu mere și crumble.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului fraged care necesită un timp de odihnă la rece, după frământare. În acest interval de timp poți pregăti merele.
Cum prepari aluatul pentru prăjitură cu mere cuburi și crumble
Amestecă într-un bol făina cu praful de copt, bicarbonatul și sarea. Trece amestecul de ingrediente printr-o sită pentru a deveni mai aerat. În alt bol, amestecă zahărul cu uleiul, esența și apa minerală până la topirea zahărului. Toarnă treptat acest amestec lichid peste ingredientele solide din celălalt bol, în timp ce amesteci energic cu un tel, pentru omogenizare.
Vei obține un aluat ușor ferm și nelipicios. Împarte acest aluat în două părți, dar nu chiar egale. Împachetează partea mai mică de aluat într-o folie de prospețime și pune-o la congelator pentru 30 de minute. Împachetează în folie și a doua parte de aluat și pune-o la frigider.
Pregătește merele pentru umplutura prăjiturii
Spală bine merele și taie-le în sferturi, apoi îndepărtează cotoarele. Nu îndepărta coaja decât dacă este deteriorată. Taie merele în cuburi și stropește-le cu suc de lămâie. Amestecă-le într-o cratiță cu zahărul și așază cratița pe flacăra aragazului. Lasă merele să se caramelizeze ușor, până când se topește zahărul. Adaugă pudra de scorțișoară și lasă cuburile de mere la răcit. În funcție de cât sirop se formează, adaugă și griș.
Când aluatul de la congelator devine ferm, poți monta în tava de copt prăjitura cu mere cuburi și crumble.
Nu uita să pornești cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi.
Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/38. Întinde în tavă partea de aluat care a stat la frigider. Cu o furculiță, înțeapă foaia de aluat din loc loc. Peste foaia de aluat întinde merele cuburi. Deasupra merelor răzuiește aluatul de la congelator. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace delicioasa prăjitură cu mere cuburi și crumble pentru 35-40 de minute sau până când este bine rumenită la suprafață.
După coacere, lasă prăjitura să se răcească, decoreaz-o cu zahăr pudră și o poți porționa.
Dacă te vei îndăgosti de gustul deserturilor cu mere, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu mere și ciocolată, tot din categoria celor de post.
Galerie foto