Rețetă de paratha, lipie indiană cu unt

timpul de preparare
Timp de gătire: 12 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Paratha, parantha sau parauntha este o pâine indiană cu unt. Aceasta este una dintre cele mai populare pâini din bucătăria indiană, pakistaneză și afgană. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu ceva deosebit, merită să încerci această rețetă de paratha.

Publicat: 5 iulie 2022, 18:16 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04
Paratha, aranjată într-un coș de pâine, cu sosuri alături, pe un fundal negru
Paratha, parantha sau parauntha este o pâine indiană cu unt / Shutterstock

O astfel de pâine poate fi consumate în diverse combinații de brâzeturi sau poate fi umplută cu legume ori consumată cu iaurt. În mod tradițional, paratha se servește la micul dejun cu omletă sau cu gem. Cu toate acestea, ea poate însoți și o salată de vară asortată.

Gustul este atuul acestei rețete. În momentul în care se coace, paratha se desface în mai multe foițe care au o aromă fină de unt. Paratha este o lipie delicioasă. Servită caldă nu are cum să nu te convingă să o prepari iar și iar. Nici când s-a răcit nu ai cum să-i reziști.

Versatilă și foarte gustoasă, paratha este ideală în diminețile târzii de duminică, atunci când tot ce vrei este să savurezi un mic dejun alături de persoana iubită. Îți oferim mai jos ingredientele și pași de urmat pentru a prepara și tu lipie indiană cu unt. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas în prepararea rețetei de paratha este să pregătești untul clarificat, care este cel mai important ingredient din rețetă. Pune untul într-un vas, la foc mic și lasă-l să se topească. Îndepărtează spuma care se formează și lasă untul pe foc până devine limpede.

Trece-l mai apoi printr-o sită deasă și lasă-l să se răcească și să se solidifice. Cât untul se răcește, poți începe cu pregătirea aluatului.

Cerne făina în vas și amestecă cu sarea. Adaugă oul în mijlocul făinii și începe să-l omogenizezi cu făina. Toarnă în acest timp apă rece în fir subțire. Frământă aluatul până când acesta devine ferm și nelipicios, iar mai apoi împachetează-l într-o folie alimentară. Lasă-l la rece pentru 30 de minute.

Cum se formează aluatul pentru paratha

Împarte mai apoi aluatul în 6 părți egale și modelează-le sub formă de sferă. Întinde fiecare sferă pe blatul de lucru presărat cu făină, într-o foaie subțire, de formă circulară. Împare și untul în 6 părți egale și unge fiecare sferă de aluat cu el.

Presară un strat subțire de făină peste untul întins. Fiecare foaie de cerc trebuie să aibă o tăietură din mijloc, care să-ți permită să rulezi mai apoi aluatul strâns sub forma unui con. Lasă mai apoi conurile la rece pentru 20 de minute.

După ce s-au răcit, pune fiecare con de aluat pe masa de lucru și aplatizează-l presând de la vârf în jos. Întinde fiecare aluat cu sucitorul, până obții bucăți de forma tigăii în care vei coace lipiile indiene.

Tigaia trebuie să fie încinsă, unsă cu puțin unt. Fiecare paratha se coace până când se rumenește pe ambele părți, aproximativ 1 minut pe fiecare parte.

 

Ce este paratha, lipia indiană cu unt

Denumirea de paratha vine de la combinația cuvintelor para și atta, care înseamnă straturi de aluat gătit. Cu alte cuvinte, paratha este o pâine indiană plată, foietată, care se coace la tigaie. Cu ce se deosebește de plăcintele la tigaie sau de lipiile clasice?

Un alt element care o face să fie deosebită este faptul că se prepară cu unt clarificat sau unt ghee. Acest este un aliment cu proprietăți nutritive deosebite. Dacă este preparat corect, untul clarificat poate fi păstrat la temperatura camerei ani de zile, fără să aibă modificări la nivelul texturii sau al gustului. Nu se mucegăiește, nu râncezește, nu suferă niciun fel de degradare. Un avantaj al acestui unt este faptul că cu cât este mai vechi, cu atât proprietățile lui devin mai puternice.

Untul clarificat se poate folosi ca înlocuitor al untului obișnuit. Spre deosebire de untul de pe rafturile magazinelor, acesta are calități superioare. De cele mai multe ori, untul ghee sau untul clarificat este indicat de medici pentru a trata anumite afecțiuni. Un motiv în plus să-l incluzi mai repede în alimentația ta.

CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. Cum să coste 40 de lei?
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide