Rețetă de paratha, lipie indiană cu unt

timpul de preparare
Timp de gătire: 12 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Indiană

Paratha, parantha sau parauntha este o pâine indiană cu unt. Aceasta este una dintre cele mai populare pâini din bucătăria indiană, pakistaneză și afgană. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu ceva deosebit, merită să încerci această rețetă de paratha.

Publicat: 5 iulie 2022, 18:16 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:04
Paratha, aranjată într-un coș de pâine, cu sosuri alături, pe un fundal negru
Paratha, parantha sau parauntha este o pâine indiană cu unt / Shutterstock

O astfel de pâine poate fi consumate în diverse combinații de brâzeturi sau poate fi umplută cu legume ori consumată cu iaurt. În mod tradițional, paratha se servește la micul dejun cu omletă sau cu gem. Cu toate acestea, ea poate însoți și o salată de vară asortată.

Gustul este atuul acestei rețete. În momentul în care se coace, paratha se desface în mai multe foițe care au o aromă fină de unt. Paratha este o lipie delicioasă. Servită caldă nu are cum să nu te convingă să o prepari iar și iar. Nici când s-a răcit nu ai cum să-i reziști.

Versatilă și foarte gustoasă, paratha este ideală în diminețile târzii de duminică, atunci când tot ce vrei este să savurezi un mic dejun alături de persoana iubită. Îți oferim mai jos ingredientele și pași de urmat pentru a prepara și tu lipie indiană cu unt. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas în prepararea rețetei de paratha este să pregătești untul clarificat, care este cel mai important ingredient din rețetă. Pune untul într-un vas, la foc mic și lasă-l să se topească. Îndepărtează spuma care se formează și lasă untul pe foc până devine limpede.

Trece-l mai apoi printr-o sită deasă și lasă-l să se răcească și să se solidifice. Cât untul se răcește, poți începe cu pregătirea aluatului.

Cerne făina în vas și amestecă cu sarea. Adaugă oul în mijlocul făinii și începe să-l omogenizezi cu făina. Toarnă în acest timp apă rece în fir subțire. Frământă aluatul până când acesta devine ferm și nelipicios, iar mai apoi împachetează-l într-o folie alimentară. Lasă-l la rece pentru 30 de minute.

Cum se formează aluatul pentru paratha

Împarte mai apoi aluatul în 6 părți egale și modelează-le sub formă de sferă. Întinde fiecare sferă pe blatul de lucru presărat cu făină, într-o foaie subțire, de formă circulară. Împare și untul în 6 părți egale și unge fiecare sferă de aluat cu el.

Presară un strat subțire de făină peste untul întins. Fiecare foaie de cerc trebuie să aibă o tăietură din mijloc, care să-ți permită să rulezi mai apoi aluatul strâns sub forma unui con. Lasă mai apoi conurile la rece pentru 20 de minute.

După ce s-au răcit, pune fiecare con de aluat pe masa de lucru și aplatizează-l presând de la vârf în jos. Întinde fiecare aluat cu sucitorul, până obții bucăți de forma tigăii în care vei coace lipiile indiene.

Tigaia trebuie să fie încinsă, unsă cu puțin unt. Fiecare paratha se coace până când se rumenește pe ambele părți, aproximativ 1 minut pe fiecare parte.

 

Ce este paratha, lipia indiană cu unt

Denumirea de paratha vine de la combinația cuvintelor para și atta, care înseamnă straturi de aluat gătit. Cu alte cuvinte, paratha este o pâine indiană plată, foietată, care se coace la tigaie. Cu ce se deosebește de plăcintele la tigaie sau de lipiile clasice?

Un alt element care o face să fie deosebită este faptul că se prepară cu unt clarificat sau unt ghee. Acest este un aliment cu proprietăți nutritive deosebite. Dacă este preparat corect, untul clarificat poate fi păstrat la temperatura camerei ani de zile, fără să aibă modificări la nivelul texturii sau al gustului. Nu se mucegăiește, nu râncezește, nu suferă niciun fel de degradare. Un avantaj al acestui unt este faptul că cu cât este mai vechi, cu atât proprietățile lui devin mai puternice.

Untul clarificat se poate folosi ca înlocuitor al untului obișnuit. Spre deosebire de untul de pe rafturile magazinelor, acesta are calități superioare. De cele mai multe ori, untul ghee sau untul clarificat este indicat de medici pentru a trata anumite afecțiuni. Un motiv în plus să-l incluzi mai repede în alimentația ta.

CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 6 victime. Există risc de prăbuşire
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Afacerile cu care Ion Țiriac a devenit cel mai bogat român: amp;#8220;Oameni săraci n-am văzut”! Ce avere uriaşă are 
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide