Rețetă de paratha, lipie indiană cu unt
Paratha, parantha sau parauntha este o pâine indiană cu unt. Aceasta este una dintre cele mai populare pâini din bucătăria indiană, pakistaneză și afgană. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu ceva deosebit, merită să încerci această rețetă de paratha.
O astfel de pâine poate fi consumate în diverse combinații de brâzeturi sau poate fi umplută cu legume ori consumată cu iaurt. În mod tradițional, paratha se servește la micul dejun cu omletă sau cu gem. Cu toate acestea, ea poate însoți și o salată de vară asortată.
Gustul este atuul acestei rețete. În momentul în care se coace, paratha se desface în mai multe foițe care au o aromă fină de unt. Paratha este o lipie delicioasă. Servită caldă nu are cum să nu te convingă să o prepari iar și iar. Nici când s-a răcit nu ai cum să-i reziști.
Versatilă și foarte gustoasă, paratha este ideală în diminețile târzii de duminică, atunci când tot ce vrei este să savurezi un mic dejun alături de persoana iubită. Îți oferim mai jos ingredientele și pași de urmat pentru a prepara și tu lipie indiană cu unt.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas în prepararea rețetei de paratha este să pregătești untul clarificat, care este cel mai important ingredient din rețetă. Pune untul într-un vas, la foc mic și lasă-l să se topească. Îndepărtează spuma care se formează și lasă untul pe foc până devine limpede.
Trece-l mai apoi printr-o sită deasă și lasă-l să se răcească și să se solidifice. Cât untul se răcește, poți începe cu pregătirea aluatului.
Cerne făina în vas și amestecă cu sarea. Adaugă oul în mijlocul făinii și începe să-l omogenizezi cu făina. Toarnă în acest timp apă rece în fir subțire. Frământă aluatul până când acesta devine ferm și nelipicios, iar mai apoi împachetează-l într-o folie alimentară. Lasă-l la rece pentru 30 de minute.
Cum se formează aluatul pentru paratha
Împarte mai apoi aluatul în 6 părți egale și modelează-le sub formă de sferă. Întinde fiecare sferă pe blatul de lucru presărat cu făină, într-o foaie subțire, de formă circulară. Împare și untul în 6 părți egale și unge fiecare sferă de aluat cu el.
Presară un strat subțire de făină peste untul întins. Fiecare foaie de cerc trebuie să aibă o tăietură din mijloc, care să-ți permită să rulezi mai apoi aluatul strâns sub forma unui con. Lasă mai apoi conurile la rece pentru 20 de minute.
După ce s-au răcit, pune fiecare con de aluat pe masa de lucru și aplatizează-l presând de la vârf în jos. Întinde fiecare aluat cu sucitorul, până obții bucăți de forma tigăii în care vei coace lipiile indiene.
Tigaia trebuie să fie încinsă, unsă cu puțin unt. Fiecare paratha se coace până când se rumenește pe ambele părți, aproximativ 1 minut pe fiecare parte.
Ce este paratha, lipia indiană cu unt
Denumirea de paratha vine de la combinația cuvintelor para și atta, care înseamnă straturi de aluat gătit. Cu alte cuvinte, paratha este o pâine indiană plată, foietată, care se coace la tigaie. Cu ce se deosebește de plăcintele la tigaie sau de lipiile clasice?
Un alt element care o face să fie deosebită este faptul că se prepară cu unt clarificat sau unt ghee. Acest este un aliment cu proprietăți nutritive deosebite. Dacă este preparat corect, untul clarificat poate fi păstrat la temperatura camerei ani de zile, fără să aibă modificări la nivelul texturii sau al gustului. Nu se mucegăiește, nu râncezește, nu suferă niciun fel de degradare. Un avantaj al acestui unt este faptul că cu cât este mai vechi, cu atât proprietățile lui devin mai puternice.
Untul clarificat se poate folosi ca înlocuitor al untului obișnuit. Spre deosebire de untul de pe rafturile magazinelor, acesta are calități superioare. De cele mai multe ori, untul ghee sau untul clarificat este indicat de medici pentru a trata anumite afecțiuni. Un motiv în plus să-l incluzi mai repede în alimentația ta.