Rețeta de sirop de vișine, gata în mai puțin de 20 de minute
Vișinele sunt consumate cel mai adesea preparate în diverse feluri din cauza faptului că sunt destul de acre. Alături de alte ingrediente gustul lor devine mai ușor de suportat și poți să te bucuri de toate beneficiile lor nutriționale. Așadar, rețeta de sirop de vișine propusă de noi îți va răsfăța papilele gustative în cel mai plăcut mod posibil.
Sucul de vișine este unul dintre cele mai populare preparate care păstrează vitaminele și mineralele acestor fructe. Prin combinația sa de ingrediente are o aromă deosebită și un gust dulce-acrișor.
Rețeta de sirop de vișine
Și pentru că sunt fructe cu un gust special, dar care pot da combinații nebănuite de arome alături de alte ingrediente, iată ce mai rapidă rețetă de sirop de vișine.
Ingrediente
Mod de preparare
Vișinele se spală, li se scot sâmburii și se pun la fiert cu puțină apă. Se lasă 10-15 minute, până se înmoaie. Se trec printr-o sită foarte fină sau printr-un tifon curat.
1 l din sucul rezultat după strecurare se pune la fiert împreună cu zahărul și zeama de lămâie. Se amestecă constant până când zahărul se topește complet. Din când în când se ia spuma. Când nu mai face spumă se ia de pe foc și se pune în sticle de sticlă, care se închid ermetic.
Apoi, sticlele se întorc și se lasă așa 5 minute. Ulterior se pot depozita la rece.
Efectele siropului de vișine asupra sănătății
Iată 5 beneficii pentru sănătate ale sucului de vișine, potrivit Healthline.com. Acesta este bogat în nutrienți. O porție 240 ml conține 119 calorii și:
- Carbohidrați: 28 g,
- Fibre: 5 g,
- Proteine: 2 g,
- Grăsime: 1 g,
- Vitamina A: 62% din RDI,
- Vitamina C: 40% din RDI,
- Mangan: 14% din RDI,
- Potasiu: 12% din RDI,
- Cupru: 12% din CDI,
- Vitamina K: 7% din RDI.
Sucul de cireșe conține, de asemenea, cantități mai mici de vitamine B, calciu, fier, magneziu, grăsimi omega-3 și omega-6.
Poate reduce durerile musculare
Într-un studiu, alergătorii unui maraton au băut fie 710 ml de suc de vișine sau un placebo în cele șapte zile premergătoare unei curse, dar și în ziua competiției. Alergătorii care au consumat suc de vișine au experimentat de trei ori mai puțină durere în timpul și după cursă în comparație cu cei cărora li sa administrat placebo.
Într-un alt studiu, alergătorii care au băut 480 ml de suc de cireșe în zilele premergătoare și imediat după maraton. S-a constatat că au experimentat mai puține leziuni musculare, dureri și inflamații.
Ajută la un somn mai bun
Sucul de vișine poate fi o modalitate sigură și eficientă de a trata insomnia și de a crește numărul de ore de somn din fiecare noapte. Asta pentru că vișinele sunt bogate în mod natural în melatonină, un hormon responsabil pentru starea de somnolență.
Mai mult, vișinele conțin o cantitate importantă de triptofan și antociani, doi compuși care pot ajuta organismul să creeze melatonină și să prelungească efectele acesteia.
Poate reduce simptomele artritei și gutei
Într-un studiu, sucul de vișine a redus cantitatea unor anumiți markeri ai inflamației la femeile cu osteoartrită, cel mai frecvent tip de artrită.
Consumul de suc de vișine poate să reducă nivelul de acid uric din sânge, o substanță chimică care poate declanșa guta atunci când este prezentă în concentrații prea mari.
În plus, mai multe studii raportează că persoanele cu gută care consumă zilnic vișine proaspete au până la 50% mai puține șanse de a suferi un atac de gută.
Ar putea ajuta la menținerea sănătății creierului
Se crede că tulburările degenerative ale creierului precum Parkinson și Alzheimer sunt cauzate, parțial, de stresul oxidativ. Cireșele și sucul lor conțin cantități mari de antioxidanți. Sunt o sursă importantă și de alți compuși vegetali benefici care pot avea efecte protectoare asupra celulelor creierului.
Într-un studiu, consumul a 480 ml de suc de vișine zilnic a îmbunătățit apărarea antioxidantă la bărbații și femeile în vârstă, sănătoși din punct de vedere clinic. Într-un alt studiu, adulții în vârstă cu demență ușoară până la moderată au consumat fie 200 ml de suc de cireșe sau un placebo timp de 12 săptămâni. Adulții din grupul cu suc de vișine au înregistrat îmbunătățiri ale fluenței verbale și ale memoriei pe termen scurt și lung. Cei din grupul placebo nu au înregistrat îmbunătățiri.