Rețete de cină la tavă în cuptor perfecte pentru vară

Cel mai simplu mod de a găti vara este să folosești cuptorul. Pui într-o tavă toate ingredientele, îl pornești și stai la răcoare până când mâncarea este gata. Iată câteva idei de rețete de cină la tavă pe care să le încerci când vrei să gătești ceva rapid și gustos.

Rețete cină la cuptor
Combinația de proteine și legume este cea mai bună pentru cină / Shutterstock

Legumele, carnea ușoară, peștele, condimentele, ierburile aromatice proaspete nu trebuie să lipsească din lista de ingrediente a preparatelor de vară. Gătite la cuptor împreună capătă o savoare unică atunci când aromele se întrepătrund, dând naștere unor gusturi pe care le vei adora.

5 rețete de cină la tavă în cuptor perfecte pentru vară

Vara, când temperaturile sunt ridicate, este esențial să optezi pentru mese ușoare și răcoritoare la cină. Salatele proaspete sunt o alegere excelentă, combinând legume de sezon precum roșii, castraveți, ardei și salată verde cu surse de proteine precum puiul la grătar, tonul sau ouăle fierte. Fructele proaspete, cum ar fi pepenele roșu, fructele de pădure și piersicile, pot fi integrate în salate sau consumate separat pentru a aduce un plus de hidratare și vitamine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Preparatele la grătar sunt, de asemenea, ideale pentru cinele de vară. Legumele la grătar, precum dovleceii, vinetele și ardeii, se combină perfect cu peștele sau puiul gătit simplu, cu un strop de ulei de măsline și ierburi aromatice. Supa rece, cum ar fi gazpacho, făcută din roșii, castraveți și ardei, este o opțiune răcoritoare și ușoară.

Pentru o cină mai consistentă, poți opta pentru paste reci, amestecate cu legume și o vinegretă ușoară, sau pentru o quiche cu legume, care poate fi servită la temperatura camerei. Evită alimentele grele și prăjite, care pot provoca disconfort în zilele caniculare. Hidratează-te corespunzător, alegând apă infuzată cu fructe sau ceaiuri reci, pentru a menține echilibrul fluidelor în corp. Alegând alimente ușoare și proaspete, cina de vară poate fi nu doar delicioasă, ci și benefică pentru sănătate.

Pui cu lămâie și ardei cu broccoli și roșii

Puiul cu broccoli și roșii se servește fierbinte/ Shutterstock

Puiul cu lămâie, ardei, broccoli și roșii oferă un amestec de legume bogate în vitamine, o doză sănătoasă de fibre și proteine ​​slabe.

Ingrediente

  • 1 căpățână medie de broccoli
  • 300 g roșii cherry
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • ½ linguriță de sare, împărțită
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 1,5 kg piept de pui cu os, pe piele
  • 80 g brânză feta mărunțită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 210°C.

Legumele se spală bine. Într-un castron mare se amestecă broccoli desfăcut în bucățele și roșiile cu 2 linguri de ulei, 1/4 linguriță de sare și piper.

Pieptul de pui se taie în 4 părți egale, apoi se unge cu lingura rămasă de ulei și restul de sare. Se așează pe o jumătate de tavă de copt. Se dă la cuptor pentru 10 minute, apoi se scoate tava și se pun legumele pe cealaltă jumătate de tavă. Se dă din nou la cuptor, amestecând legumele la jumătatea timpului de gătire. Se lasă 15- 18 minute în total. Apoi se scoate tava și se presară deasupra brânza feta, amestecându-se până când se topește ușor.

Feta la cuptor cu ardei gras și năut

Feta la cuptor cu legume poate fi pusă și în blender și trasnformată într-un sos/ Shutterstock

Feta la cuptor cu ardei gras și năut este perfectă pentru vegetarieni, dar și pentru cei care doresc o cină ușoară care se pregătește rapid.

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 1/4 lingurițe de za’atar, împărţite
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de piper Alep
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 ardei grași, tăiați în pătrate de 5 cm
  • 1 ceapă roșie medie, tăiată în jumătate și feliată cu grosimea de 1 cm
  • 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 400 g năut fără sare din conservă
  • 170 g brâznă feta, tăiată în cuburi de 3 cm
  • pătrunjel tocat pentru garnitură

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă uleiul, 2 lingurițe de zaatar, praful de usturoi, piperul de Alep și sarea într-un castron mare. Apoi se adaugă ardeiul gras, ceapa, roșiile și năutul și se amestecă astfel încât toate ingredientele să fie acoperite.

Se pun toate legumele și năutul pe o tavă mare de copt, lăsând un spațiu liber în centru. Acolo se vor pune cuburile de brânză feta peste care se presară 1/4 linguriță za’atar rămasă. Se dă tava la cuptor, amestecând legumele după 10 minute, fără a mișca brânza. După alte 10 minute se scoate de la cuptor și se presară deasupra pătrunjel. Se servește imediat.

Fajitas cu pui la cuptor

Fajitas de pui se poate servi simplu sau cu tortilla/ Shutterstock

În doar 30 de minute ai o cină gustoasă, cu influențe mexicane, pe care o vor adora atât adulții, cât și copiii.

Ingrediente

  • 1 kg piept de pui dezosat și fără piele
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ¾ linguriță de sare
  • 1 ardei gras roșu mare, feliat
  • 1 ardei gras galben mare, feliat
  • 1 ceapă roșie sau galbenă feliată
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 8 tortilla de porumb, încălzite
  • felii de limetă
  • coriandru
  • smântână
  • avocado
  • sos pico de gallo

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge o tavă de cuptor cu ulei.

Pieptul de pui se taie fâșii pe lungime. Într-un bol se combină uleiul, pudra de chili, chimenul, pudra de usturoi și sarea. Apoi se adaugă fâșiile de pui și se amestecă bine. După aceea, se pun ardeiul gras și ceapa și se amestecă din nou astfel încât să fie și ele acoperite de condimente. Se transferă puiul și legumele pe tavă și se întind într-un strat uniform.

Se dă tava la cuptor pentru 20 minute sau până când carnea de pui și legumele sunt rumenite. Apoi se scot și se amestecă cu sucul de lămâie.

Se servesc în tortilla încălzite, cu felii de limetă, coriandru, smântână, avocado și/sau pico de gallo.

Somon cu fasole verde

Somonul cu fasole verde se se servește cu felii de lămâie / Shutterstock

Când vrei o cină la cuptor rapidă și sănătoasă încearcă acest somon cu fasole verde. Este gata în mai puțin de jumătate de oră.

Ingrediente

  • 250 g fasole verde proaspătă tăiată 
  • 1 linguriță de ulei vegetal
  • 4 fileuri de somon fără piele
  • 2 linguri de sos teriyaki
  • 250 g orez brun fiert
  • 2 ardei grași tăiați fâșii
  • 1 ceapă tătată julien
  • 1 lingură de sos de soia cu conținut redus de sodiu
  • 2 lingurițe de ulei de susan, împărțit
  • 1 linguriță de pastă de usturoi
  • 1 linguriță de pastă de ghimbir 
  • 1 linguriță de oțet de orez

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tavă mare în cuptor și se lasă timp de 10 minute. Între timp, se pune fasolea verde amestecată cu ulei pe altă tavă de copt mare și se întinde fasolea de-a lungul marginilor exterioare ale tăvii. Se pun fileurile de somon în centrul tăvii, la distanță uniformă. Peste somon se pune sos teriyaki.

Se scote tava de copt fierbinte din cuptor. În ea se așează orezul, ardeiul gras, sosul de soia, 1 linguriță de ulei de susan, pasta de usturoi și pasta de ghimbir. Se amestecă pentru a se combina și se întinde rapid într-un strat uniform.

Se pune tava cu somonul pe raftul de sus și tava cu orezul pe raftul inferior. Se lasă să se gătească 12-15 minute, apoi se scot și se pun oțetul și restul de 1 linguriță de ulei de susan peste orez și se amestecă până se combină.

Caprese Pizza

Pizza Caprese este ușoară și se face foarte rapid/ Shutterstock

Pentru seara de film o felie de caprese pizza este ceea ce ai nevoie. Este simplă, dar atât de gustoasă datorită combinației de ingrediente.

Ingrediente

  • 1 kg aluat de pizza din grâu integral proaspăt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • ¾ linguriță de sare, împărțită
  • ½ linguriță de piper negru, împărțit
  • 250 g brânză mozzarella proaspătă, feliată subțire
  • 400 g roșii cherry tăiate pe jumătate sau în sferturi
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 2 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Se pune o tavă de 43X30 cm în cuptor, apoi se pornește la puterea maximă. Între timp se întinde aluatul de pizza într-un dreptunghi de 38 x25 cm pe o hârtie de pergament.

Se unge aluatul uniform cu ulei, apoi se presară cu 1/2 linguriță de sare și 1/4 de linguriță de piper. Apoi se transferă pe tava de copt fierbinte în cuptorul preîncălzit. Se coace până când crusta începe să se rumenească, aproximativ 10 minute. Apoi se scoate din cuptor și se acoperă uniform cu brânză și roșii. Se dă din nou la cuptor și se coace până când brânza se topește, aproximativ 2 minute. Se scoate din cuptor, se presară busuioc și 1/4 linguriță de  rămasă sare și piper. Se presară cu oțet balsamic.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pui cu legume în stil asiatic la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
18 noiembrie, 05:01
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Bătaie pe joburi într-un domeniu surpriză. Studenții români aleargă după salarii de până la 14.000 lei
Bătaie pe joburi într-un domeniu surpriză. Studenții români aleargă după salarii de până la 14.000 lei
Bătaie pe joburi într-un domeniu surpriză. Studenții români aleargă după salarii de până la 14.000 lei
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
închide