Rețete de cină la tavă în cuptor perfecte pentru vară
Cel mai simplu mod de a găti vara este să folosești cuptorul. Pui într-o tavă toate ingredientele, îl pornești și stai la răcoare până când mâncarea este gata. Iată câteva idei de rețete de cină la tavă pe care să le încerci când vrei să gătești ceva rapid și gustos.
Legumele, carnea ușoară, peștele, condimentele, ierburile aromatice proaspete nu trebuie să lipsească din lista de ingrediente a preparatelor de vară. Gătite la cuptor împreună capătă o savoare unică atunci când aromele se întrepătrund, dând naștere unor gusturi pe care le vei adora.
5 rețete de cină la tavă în cuptor perfecte pentru vară
Vara, când temperaturile sunt ridicate, este esențial să optezi pentru mese ușoare și răcoritoare la cină. Salatele proaspete sunt o alegere excelentă, combinând legume de sezon precum roșii, castraveți, ardei și salată verde cu surse de proteine precum puiul la grătar, tonul sau ouăle fierte. Fructele proaspete, cum ar fi pepenele roșu, fructele de pădure și piersicile, pot fi integrate în salate sau consumate separat pentru a aduce un plus de hidratare și vitamine.
Preparatele la grătar sunt, de asemenea, ideale pentru cinele de vară. Legumele la grătar, precum dovleceii, vinetele și ardeii, se combină perfect cu peștele sau puiul gătit simplu, cu un strop de ulei de măsline și ierburi aromatice. Supa rece, cum ar fi gazpacho, făcută din roșii, castraveți și ardei, este o opțiune răcoritoare și ușoară.
Pentru o cină mai consistentă, poți opta pentru paste reci, amestecate cu legume și o vinegretă ușoară, sau pentru o quiche cu legume, care poate fi servită la temperatura camerei. Evită alimentele grele și prăjite, care pot provoca disconfort în zilele caniculare. Hidratează-te corespunzător, alegând apă infuzată cu fructe sau ceaiuri reci, pentru a menține echilibrul fluidelor în corp. Alegând alimente ușoare și proaspete, cina de vară poate fi nu doar delicioasă, ci și benefică pentru sănătate.
Pui cu lămâie și ardei cu broccoli și roșii
Puiul cu lămâie, ardei, broccoli și roșii oferă un amestec de legume bogate în vitamine, o doză sănătoasă de fibre și proteine slabe.
Ingrediente
- 1 căpățână medie de broccoli
- 300 g roșii cherry
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
- ½ linguriță de sare, împărțită
- ¼ linguriță de piper măcinat
- 1,5 kg piept de pui cu os, pe piele
- 80 g brânză feta mărunțită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 210°C.
Legumele se spală bine. Într-un castron mare se amestecă broccoli desfăcut în bucățele și roșiile cu 2 linguri de ulei, 1/4 linguriță de sare și piper.
Pieptul de pui se taie în 4 părți egale, apoi se unge cu lingura rămasă de ulei și restul de sare. Se așează pe o jumătate de tavă de copt. Se dă la cuptor pentru 10 minute, apoi se scoate tava și se pun legumele pe cealaltă jumătate de tavă. Se dă din nou la cuptor, amestecând legumele la jumătatea timpului de gătire. Se lasă 15- 18 minute în total. Apoi se scoate tava și se presară deasupra brânza feta, amestecându-se până când se topește ușor.
Feta la cuptor cu ardei gras și năut
Feta la cuptor cu ardei gras și năut este perfectă pentru vegetarieni, dar și pentru cei care doresc o cină ușoară care se pregătește rapid.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 1/4 lingurițe de za’atar, împărţite
- 1 linguriță de praf de usturoi
- 1/2 linguriță de piper Alep
- 1/4 linguriță de sare
- 2 ardei grași, tăiați în pătrate de 5 cm
- 1 ceapă roșie medie, tăiată în jumătate și feliată cu grosimea de 1 cm
- 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
- 400 g năut fără sare din conservă
- 170 g brâznă feta, tăiată în cuburi de 3 cm
- pătrunjel tocat pentru garnitură
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă uleiul, 2 lingurițe de zaatar, praful de usturoi, piperul de Alep și sarea într-un castron mare. Apoi se adaugă ardeiul gras, ceapa, roșiile și năutul și se amestecă astfel încât toate ingredientele să fie acoperite.
Se pun toate legumele și năutul pe o tavă mare de copt, lăsând un spațiu liber în centru. Acolo se vor pune cuburile de brânză feta peste care se presară 1/4 linguriță za’atar rămasă. Se dă tava la cuptor, amestecând legumele după 10 minute, fără a mișca brânza. După alte 10 minute se scoate de la cuptor și se presară deasupra pătrunjel. Se servește imediat.
Fajitas cu pui la cuptor
În doar 30 de minute ai o cină gustoasă, cu influențe mexicane, pe care o vor adora atât adulții, cât și copiii.
Ingrediente
- 1 kg piept de pui dezosat și fără piele
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de pudră de chili
- 2 lingurițe de chimen măcinat
- 1 linguriță de praf de usturoi
- ¾ linguriță de sare
- 1 ardei gras roșu mare, feliat
- 1 ardei gras galben mare, feliat
- 1 ceapă roșie sau galbenă feliată
- 1 lingură de suc de lămâie
- 8 tortilla de porumb, încălzite
- felii de limetă
- coriandru
- smântână
- avocado
- sos pico de gallo
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge o tavă de cuptor cu ulei.
Pieptul de pui se taie fâșii pe lungime. Într-un bol se combină uleiul, pudra de chili, chimenul, pudra de usturoi și sarea. Apoi se adaugă fâșiile de pui și se amestecă bine. După aceea, se pun ardeiul gras și ceapa și se amestecă din nou astfel încât să fie și ele acoperite de condimente. Se transferă puiul și legumele pe tavă și se întind într-un strat uniform.
Se dă tava la cuptor pentru 20 minute sau până când carnea de pui și legumele sunt rumenite. Apoi se scot și se amestecă cu sucul de lămâie.
Se servesc în tortilla încălzite, cu felii de limetă, coriandru, smântână, avocado și/sau pico de gallo.
Somon cu fasole verde
Când vrei o cină la cuptor rapidă și sănătoasă încearcă acest somon cu fasole verde. Este gata în mai puțin de jumătate de oră.
Ingrediente
- 250 g fasole verde proaspătă tăiată
- 1 linguriță de ulei vegetal
- 4 fileuri de somon fără piele
- 2 linguri de sos teriyaki
- 250 g orez brun fiert
- 2 ardei grași tăiați fâșii
- 1 ceapă tătată julien
- 1 lingură de sos de soia cu conținut redus de sodiu
- 2 lingurițe de ulei de susan, împărțit
- 1 linguriță de pastă de usturoi
- 1 linguriță de pastă de ghimbir
- 1 linguriță de oțet de orez
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tavă mare în cuptor și se lasă timp de 10 minute. Între timp, se pune fasolea verde amestecată cu ulei pe altă tavă de copt mare și se întinde fasolea de-a lungul marginilor exterioare ale tăvii. Se pun fileurile de somon în centrul tăvii, la distanță uniformă. Peste somon se pune sos teriyaki.
Se scote tava de copt fierbinte din cuptor. În ea se așează orezul, ardeiul gras, sosul de soia, 1 linguriță de ulei de susan, pasta de usturoi și pasta de ghimbir. Se amestecă pentru a se combina și se întinde rapid într-un strat uniform.
Se pune tava cu somonul pe raftul de sus și tava cu orezul pe raftul inferior. Se lasă să se gătească 12-15 minute, apoi se scot și se pun oțetul și restul de 1 linguriță de ulei de susan peste orez și se amestecă până se combină.
Caprese Pizza
Pentru seara de film o felie de caprese pizza este ceea ce ai nevoie. Este simplă, dar atât de gustoasă datorită combinației de ingrediente.
Ingrediente
- 1 kg aluat de pizza din grâu integral proaspăt
- 1 lingură de ulei de măsline
- ¾ linguriță de sare, împărțită
- ½ linguriță de piper negru, împărțit
- 250 g brânză mozzarella proaspătă, feliată subțire
- 400 g roșii cherry tăiate pe jumătate sau în sferturi
- frunze de busuioc proaspăt
- 2 linguri de oțet balsamic
Mod de preparare
Se pune o tavă de 43X30 cm în cuptor, apoi se pornește la puterea maximă. Între timp se întinde aluatul de pizza într-un dreptunghi de 38 x25 cm pe o hârtie de pergament.
Se unge aluatul uniform cu ulei, apoi se presară cu 1/2 linguriță de sare și 1/4 de linguriță de piper. Apoi se transferă pe tava de copt fierbinte în cuptorul preîncălzit. Se coace până când crusta începe să se rumenească, aproximativ 10 minute. Apoi se scoate din cuptor și se acoperă uniform cu brânză și roșii. Se dă din nou la cuptor și se coace până când brânza se topește, aproximativ 2 minute. Se scoate din cuptor, se presară busuioc și 1/4 linguriță de rămasă sare și piper. Se presară cu oțet balsamic.