Rețete de cină la tavă în cuptor perfecte pentru vară

Cel mai simplu mod de a găti vara este să folosești cuptorul. Pui într-o tavă toate ingredientele, îl pornești și stai la răcoare până când mâncarea este gata. Iată câteva idei de rețete de cină la tavă pe care să le încerci când vrei să gătești ceva rapid și gustos.

Rețete cină la cuptor
Combinația de proteine și legume este cea mai bună pentru cină / Shutterstock

Legumele, carnea ușoară, peștele, condimentele, ierburile aromatice proaspete nu trebuie să lipsească din lista de ingrediente a preparatelor de vară. Gătite la cuptor împreună capătă o savoare unică atunci când aromele se întrepătrund, dând naștere unor gusturi pe care le vei adora.

5 rețete de cină la tavă în cuptor perfecte pentru vară

Vara, când temperaturile sunt ridicate, este esențial să optezi pentru mese ușoare și răcoritoare la cină. Salatele proaspete sunt o alegere excelentă, combinând legume de sezon precum roșii, castraveți, ardei și salată verde cu surse de proteine precum puiul la grătar, tonul sau ouăle fierte. Fructele proaspete, cum ar fi pepenele roșu, fructele de pădure și piersicile, pot fi integrate în salate sau consumate separat pentru a aduce un plus de hidratare și vitamine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Preparatele la grătar sunt, de asemenea, ideale pentru cinele de vară. Legumele la grătar, precum dovleceii, vinetele și ardeii, se combină perfect cu peștele sau puiul gătit simplu, cu un strop de ulei de măsline și ierburi aromatice. Supa rece, cum ar fi gazpacho, făcută din roșii, castraveți și ardei, este o opțiune răcoritoare și ușoară.

Pentru o cină mai consistentă, poți opta pentru paste reci, amestecate cu legume și o vinegretă ușoară, sau pentru o quiche cu legume, care poate fi servită la temperatura camerei. Evită alimentele grele și prăjite, care pot provoca disconfort în zilele caniculare. Hidratează-te corespunzător, alegând apă infuzată cu fructe sau ceaiuri reci, pentru a menține echilibrul fluidelor în corp. Alegând alimente ușoare și proaspete, cina de vară poate fi nu doar delicioasă, ci și benefică pentru sănătate.

Pui cu lămâie și ardei cu broccoli și roșii

Puiul cu broccoli și roșii se servește fierbinte/ Shutterstock

Puiul cu lămâie, ardei, broccoli și roșii oferă un amestec de legume bogate în vitamine, o doză sănătoasă de fibre și proteine ​​slabe.

Ingrediente

  • 1 căpățână medie de broccoli
  • 300 g roșii cherry
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • ½ linguriță de sare, împărțită
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 1,5 kg piept de pui cu os, pe piele
  • 80 g brânză feta mărunțită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 210°C.

Legumele se spală bine. Într-un castron mare se amestecă broccoli desfăcut în bucățele și roșiile cu 2 linguri de ulei, 1/4 linguriță de sare și piper.

Pieptul de pui se taie în 4 părți egale, apoi se unge cu lingura rămasă de ulei și restul de sare. Se așează pe o jumătate de tavă de copt. Se dă la cuptor pentru 10 minute, apoi se scoate tava și se pun legumele pe cealaltă jumătate de tavă. Se dă din nou la cuptor, amestecând legumele la jumătatea timpului de gătire. Se lasă 15- 18 minute în total. Apoi se scoate tava și se presară deasupra brânza feta, amestecându-se până când se topește ușor.

Feta la cuptor cu ardei gras și năut

Feta la cuptor cu legume poate fi pusă și în blender și trasnformată într-un sos/ Shutterstock

Feta la cuptor cu ardei gras și năut este perfectă pentru vegetarieni, dar și pentru cei care doresc o cină ușoară care se pregătește rapid.

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 1/4 lingurițe de za’atar, împărţite
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de piper Alep
  • 1/4 linguriță de sare
  • 2 ardei grași, tăiați în pătrate de 5 cm
  • 1 ceapă roșie medie, tăiată în jumătate și feliată cu grosimea de 1 cm
  • 1 kg roșii cherry, tăiate pe jumătate
  • 400 g năut fără sare din conservă
  • 170 g brâznă feta, tăiată în cuburi de 3 cm
  • pătrunjel tocat pentru garnitură

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă uleiul, 2 lingurițe de zaatar, praful de usturoi, piperul de Alep și sarea într-un castron mare. Apoi se adaugă ardeiul gras, ceapa, roșiile și năutul și se amestecă astfel încât toate ingredientele să fie acoperite.

Se pun toate legumele și năutul pe o tavă mare de copt, lăsând un spațiu liber în centru. Acolo se vor pune cuburile de brânză feta peste care se presară 1/4 linguriță za’atar rămasă. Se dă tava la cuptor, amestecând legumele după 10 minute, fără a mișca brânza. După alte 10 minute se scoate de la cuptor și se presară deasupra pătrunjel. Se servește imediat.

Fajitas cu pui la cuptor

Fajitas de pui se poate servi simplu sau cu tortilla/ Shutterstock

În doar 30 de minute ai o cină gustoasă, cu influențe mexicane, pe care o vor adora atât adulții, cât și copiii.

Ingrediente

  • 1 kg piept de pui dezosat și fără piele
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • ¾ linguriță de sare
  • 1 ardei gras roșu mare, feliat
  • 1 ardei gras galben mare, feliat
  • 1 ceapă roșie sau galbenă feliată
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 8 tortilla de porumb, încălzite
  • felii de limetă
  • coriandru
  • smântână
  • avocado
  • sos pico de gallo

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge o tavă de cuptor cu ulei.

Pieptul de pui se taie fâșii pe lungime. Într-un bol se combină uleiul, pudra de chili, chimenul, pudra de usturoi și sarea. Apoi se adaugă fâșiile de pui și se amestecă bine. După aceea, se pun ardeiul gras și ceapa și se amestecă din nou astfel încât să fie și ele acoperite de condimente. Se transferă puiul și legumele pe tavă și se întind într-un strat uniform.

Se dă tava la cuptor pentru 20 minute sau până când carnea de pui și legumele sunt rumenite. Apoi se scot și se amestecă cu sucul de lămâie.

Se servesc în tortilla încălzite, cu felii de limetă, coriandru, smântână, avocado și/sau pico de gallo.

Somon cu fasole verde

Somonul cu fasole verde se se servește cu felii de lămâie / Shutterstock

Când vrei o cină la cuptor rapidă și sănătoasă încearcă acest somon cu fasole verde. Este gata în mai puțin de jumătate de oră.

Ingrediente

  • 250 g fasole verde proaspătă tăiată 
  • 1 linguriță de ulei vegetal
  • 4 fileuri de somon fără piele
  • 2 linguri de sos teriyaki
  • 250 g orez brun fiert
  • 2 ardei grași tăiați fâșii
  • 1 ceapă tătată julien
  • 1 lingură de sos de soia cu conținut redus de sodiu
  • 2 lingurițe de ulei de susan, împărțit
  • 1 linguriță de pastă de usturoi
  • 1 linguriță de pastă de ghimbir 
  • 1 linguriță de oțet de orez

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tavă mare în cuptor și se lasă timp de 10 minute. Între timp, se pune fasolea verde amestecată cu ulei pe altă tavă de copt mare și se întinde fasolea de-a lungul marginilor exterioare ale tăvii. Se pun fileurile de somon în centrul tăvii, la distanță uniformă. Peste somon se pune sos teriyaki.

Se scote tava de copt fierbinte din cuptor. În ea se așează orezul, ardeiul gras, sosul de soia, 1 linguriță de ulei de susan, pasta de usturoi și pasta de ghimbir. Se amestecă pentru a se combina și se întinde rapid într-un strat uniform.

Se pune tava cu somonul pe raftul de sus și tava cu orezul pe raftul inferior. Se lasă să se gătească 12-15 minute, apoi se scot și se pun oțetul și restul de 1 linguriță de ulei de susan peste orez și se amestecă până se combină.

Caprese Pizza

Pizza Caprese este ușoară și se face foarte rapid/ Shutterstock

Pentru seara de film o felie de caprese pizza este ceea ce ai nevoie. Este simplă, dar atât de gustoasă datorită combinației de ingrediente.

Ingrediente

  • 1 kg aluat de pizza din grâu integral proaspăt
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • ¾ linguriță de sare, împărțită
  • ½ linguriță de piper negru, împărțit
  • 250 g brânză mozzarella proaspătă, feliată subțire
  • 400 g roșii cherry tăiate pe jumătate sau în sferturi
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 2 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Se pune o tavă de 43X30 cm în cuptor, apoi se pornește la puterea maximă. Între timp se întinde aluatul de pizza într-un dreptunghi de 38 x25 cm pe o hârtie de pergament.

Se unge aluatul uniform cu ulei, apoi se presară cu 1/2 linguriță de sare și 1/4 de linguriță de piper. Apoi se transferă pe tava de copt fierbinte în cuptorul preîncălzit. Se coace până când crusta începe să se rumenească, aproximativ 10 minute. Apoi se scoate din cuptor și se acoperă uniform cu brânză și roșii. Se dă din nou la cuptor și se coace până când brânza se topește, aproximativ 2 minute. Se scoate din cuptor, se presară busuioc și 1/4 linguriță de  rămasă sare și piper. Se presară cu oțet balsamic.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei, una secționată
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Brioșe aperitiv cu șuncă și ardei. Un preparat ușor și gustos
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată porționat pe farfurie și pe platou
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Cheesecake cu caise și glazură de ciocolată. Un desert rafinat și echilibrat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, porționat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Vegeta de casă din legume și verdețuri
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Vegeta de casă din legume și verdețuri, pentru preparate savuroase
Tartă cu smochine, mascarpone și miere porționată
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Tartă cu smochine, mascarpone și miere. Un desert rafinat
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
9 septembrie, 09:10
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
9 septembrie, 07:21
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
ciorbă de burtă ardelenească
8 septembrie, 05:28
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
8 septembrie, 05:04
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Rețetă unică de murături în saramură cu miere. Gustul dulce-acrișor al celor mai delicioase murături
Rețetă unică de murături în saramură cu miere. Gustul dulce-acrișor al celor mai delicioase murături
Rețetă unică de murături în saramură cu miere. Gustul dulce-acrișor al celor mai delicioase murături
Un poliţist şi fiul lui de 14 ani, morţi pe o şosea din Maramureş. Agentul ar fi forţat o depăşire
Un poliţist şi fiul lui de 14 ani, morţi pe o şosea din Maramureş. Agentul ar fi forţat o depăşire
Un poliţist şi fiul lui de 14 ani, morţi pe o şosea din Maramureş. Agentul ar fi forţat o depăşire
amp;#8220;Cea mai proastă noapte” Momente teribile pentru Gabi Tamaş şi Dan Alexa în Filipine: amp;#8220;Psihic, m-a terminat”
amp;#8220;Cea mai proastă noapte” Momente teribile pentru Gabi Tamaş şi Dan Alexa în Filipine: amp;#8220;Psihic, m-a terminat”
amp;#8220;Cea mai proastă noapte” Momente teribile pentru Gabi Tamaş şi Dan Alexa în Filipine: amp;#8220;Psihic, m-a terminat”
Medalia a fost roșie! Prima echipă eliminată de la Asia Express – Drumul Eroilor, după o singură etapă
Medalia a fost roșie! Prima echipă eliminată de la Asia Express – Drumul Eroilor, după o singură etapă
Medalia a fost roșie! Prima echipă eliminată de la Asia Express – Drumul Eroilor, după o singură etapă
Kerem Bürsin revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
Samsung lansează S25 FE. Ce preț are noul smartphone
Salată de somon cu ceapă marinată și crutoane
Salată de somon cu ceapă marinată și crutoane
Salată de somon cu ceapă marinată și crutoane
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Feli și-a anulat toate concertele, după ce a ajuns pe masa de operație: Mă durea foarte, foarte tare
Feli și-a anulat toate concertele, după ce a ajuns pe masa de operație: „Mă durea foarte, foarte tare”
Feli și-a anulat toate concertele, după ce a ajuns pe masa de operație: „Mă durea foarte, foarte tare”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră

Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră

Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră

Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă

Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
închide