5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia

Broccoli este una dintre cele mai sănătoase legume, recunoscută pentru conținutul său bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Originar din regiunea mediteraneană, broccoli este acum cultivat și consumat în întreaga lume. Descoperă și tu 5 rețete de broccoli pe care le va iubi toată familia. Sunt delicioase și ușor de integrat în dieta zilnică.

Supă cremă de broccoli servită cu crutoane într-un bol alb
Galerie foto

Galerie foto

Supa de broccoli este una dintre cele mai populare feluri de mâncare cu această legumă / Shutterstock

Când alegi broccoli, asigură-te că florile sunt ferme, dense și de culoare verde intens. Evită-l pe cel cu flori galbene sau cu părți moi și ofilite. Odată ce ai ajuns cu el acasă, dacă nu îl gătești imediat, păstrează broccoli în frigider, într-o pungă de plastic perforată sau într-un recipient ermetic. Poate rezista până la o săptămână în frigider.

Citește și

Există o mulțime de metode de a găti broccoli, iar cele mai multe dintre ele sunt foarte rapide. Cel mai simplu este să fierbi buchețelele de broccoli în apă sărată timp de 3-5 minute până devin fragede.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, poate fi gătit la aburi, poate fi sotat sau copt. Apoi se poate consuma ca atare, în salate, sandviciuri, în smoothie-uri, în tarte, ciorbe, supe sau tocănițe.

Supă cremă de broccoli cu brânză cheddar

Supa cremă de broccoli cu brânză cheddar este perfectă pentru un prânz rapid. Atunci când ai rămas în pană de idei, poți să aplezi cu ușurință la această rețetă.

Supă cremă de broccoli într-un bol maro
Supa cremă de broccoli este bogată în vitamine și minerale / Shutterstock

Ingrediente

Pentru broccoli

  • 1-2 căpățâni de broccoli, tăiate în buchete mari 
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de sare de mare
  • 1 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat
  • 1 linguriță de de cimbru uscat

Pentru supă

  • 120 g unt nesărat
  • 1 ceapă roșie, tocată 
  • 4 căței de usturoi, tocați
  • 2 morcovi medii, curățați și tocați
  • 3 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare de mare
  • 1 linguriță de boia afumată
  • 1 linguriță de pudră de muștar
  • 1 linguriță de pudră de usturoi
  • ½ linguriță de piper negru
  • 750 ml supă de legume/ apă
  • 70 ml smântână
  • 400 g brânză cheddar mărunțită sau rasă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă. Se adaugă buchețelele de broccoli pe tavă și se stropesc cu ulei de măsline, sare, piper negru, pudră de usturoi, oregano, busuioc și cimbru. Se amestecă astfel încât să se omogenizeze. Se aranjează într-un singur strat.

Se dă tava la cuptor până când broccoli devine puțin crocant, aproximativ 10-15 minute. Apoi, se scoate din cuptor și se lasă să se răcească.

Într-o oală de mărime medie se pune untul. După ce se topește, se adaugă usturoiul tocat și ceapa tocată, și se călesc până devine translucide, aproximativ 1-2 minute. Se adaugă făina, sarea, piperul negru, boiaua de ardei afumată, pudra de muștar și pudra de usturoi, amestecând până se omogenizează.

Se adaugă jumătate din cantitatea de broccoli prăjit și supa de legume. După aceea, se amestecă totul până se combină.

Se lasă să fiarbă 1-2 minute și apoi se dă focul mic. Se mai lasă încă 5 minute, după care folosind cu grijă un blender de mână, procesând aproximativ 2-3 minute. Se adaugă smântâna, broccoli rămas și morcovii tăiați, amestecând pentru a se combina.

Se mai fierbe încă 8-10 minute sau până când morcovii s-au înmuiat. Se adaugă brânza cheddar și se amestecă până se topește complet. Se mai lasă să fiarbă până se îngroașă. Se ia de pe foc și se servește imediat.

Piept de pui umplut cu broccoli și brânză

Pieptul de pui umplut cu broccoli și brânză este perfect pentru momentele în care ai musafiri la masă. Este o rețetă rapidă, dar cu un gust delicios.

Piept de pui umplut cu broccoli și brânză
Pieptul de pui umplut cu broccoli și brânză se servește cu salată de crudități / Shutterstock

Ingrediente

Pentru pieptul de pui

  • 450 g piept de pui dezosat, fara piele
  • 1 lingură de praf de usturoi
  • 1 linguriță de pudră de chili
  • 1 linguriță de de cimbru uscat
  • 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu 
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper măcinat
  • 2 linguri de ulei de măsline

Pentru umplutură

  • 120 g brânză cheddar mărunțită
  • 100 g iaurt grecesc
  • 100 g cremă de brânză la temperatura camerei
  • 4 căței de usturoi tocat
  • 1 căpățână de broccoli tăiată în bucăți mici

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se pun toate condimentele pentru pui într-un castron mic. Se amestecă cu o lingură și se lasă deoparte.

Se taie pieptul de pui pe jumătate pe lungime cu un cuțit ascuțit lăsând creând o fantă. Se presară amestecul de condimente și se întinde pe toată suprafața pieptului de pui, inclusiv în fanta creată.

Brânza cheddar, iaurtul grecesc, crema de brânză și usturoiul tocat într-un castron mare și se amestecă până se omogenizează.

Apoi, se adaugă broccoli tăiat cubulețe peste iaurtul grecesc și se amestecă totul până când broccoli este acoperit. Se împarte amestecul de broccoli în patru. 

Se umple fiecare fantă de piept de pui cu 1/4 din amestecul de broccoli. Se fixează ambele margini ale pieptului de pui cu 2-3 scobitori sau mai multe până când sunt bine închise.

Apoi se încinge o tigaie mare din fontă la foc mediu. Se adaugă uleiul de măsline și când este încins se pun bucățile de piept de pui umplute. Se călesc 2-3 minute pe fiecare parte pentru a se rumeni.

După aceea, se dă tigaia de fontă la cuptor și se lasă 30 de minute, întorcând carnea la jumătatea timpului.

Apoi se scoate, se lasă să se odihnească cel puțin 5 minute înainte de a servi. 

Salată de broccoli

Salata de broccoli este perfectă pentru zilele toride de vară. Atunci când vrei un preparat simplu și fresh, aceasta este cel pe care ar trebui să-l alegi.

Salată de broccoli servită într-un bol mare
Salata de broccoli poate fi atât aperitiv, cât și garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 căpățână medie de brooccoli,  desfăcută în buchețele și tăiată în bucăți mici
  • 6 fâșii de bacon, tocate în bucățele mici
  • 70 g merișoare uscate
  • 100 g semințe de floarea-soarelui prăjite și sărate
  • 1 ceapă roșie mică tăiată mărunt
  • 120 g maioneză
  • 50 ml sirop de arțar
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 praf mic de sare

Mod de preparare

Se amestecă până se omogenizează maioneza, siropul de arțar, oțetul de mere, piperul negru și sarea.

Apoi, într-un castron mare, se pun broccoli, merișoarele, ceapa roșie și baconul. Se toarnă dressingul deasupra și se amestecă până când totul este bine combinat.

Se servește imediat sau se păstrează la frigider două ore înainte de servire.

Chiftele de pui și broccoli

Chiftelele de pui și broccoli se prepară rapid și sunt extrem de gustoase. Acestea pot fi servite alături de un sos rece de iaurt.

Chiftele de pui și brocolli servite cu un sos de iaurt
Chiftelele de pui și broccoli se potrivesc cu sosuri de iaurt sau de brânză / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 căpățână de broccoli
  • 500 g piept de pui feliat subțire
  • 70 g făină de migdale
  • 3 linguri drojdie nutritivă
  • 1 linguriță de pudră de usturoi
  • 3/4 linguriță de sare
  • 2 ouă
  • ulei de avocado pentru prăjit

Mod de preparare

Se spală broccoli, i se îndepărtează tulpina și se desface în buchețele. Apoi se fierbe la abur până se înmoaie. După aceea, se toacă în bucăți mici și se pune într-un bol suficient de mare. Se adaugă deasupra ingredientele rămase și se amestecă până se formează o compoziție omogenă.

Se pune uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se formează chiftele mici din compoziție și se prăjesc aproximativ 3 minute sau până când devin brun-aurii. Apoi se întorc și se prăjesc și pe cealaltă parte aproximativ 2-3 minute. Se scot pe un prosop de hârtie și se lasă să se răcească.

Salată de paste cu broccoli

Salata de paste cu broccoli este sățioasă. Rețeta este simplă și se prepară ușor. Aceasta oferă necesarul zilnic de carbohidrați și fibre.

Salată de paste cu broccoli servită într-o farfurie neagră
Salata de paste cu broccoli poate fi un prânz foarte hrănitor / Shutterstock

Ingrediente

Pentru dressing

  • 100 g maioneză
  • 60 g Parmigiano-Reggiano ras
  • 2 linguri de zahăr granulat
  • 2 lingurite otet alb
  • ¼ linguriță de piper negru proaspăt măcinat

Pentru salată

  • 220 g paste
  • 4 felii de bacon tăiat mărunt și tras la tigaie
  • 200 g buchețele de broccoli tăiate mărunt
  • 1/2 ardei gras roșu tăiat cubulețe mici
  • 1 ceapă roșie mică tăiată cubulețe
  • 60 g mazăre fiartă

Mod de preparare

Într-un castron mare, se adaugă toate ingredientele și se amestecă până când sosul se omogenizează. Se lasă deoparte.

Între timp se gătesc pastele conform instrucțiunilor. Apoi se scurg și se pun într-un bol. În vasul cu dressing, se adaugă baconul, broccoli, ardeiul gras, ceapa și mazărea.

Se amestecă pentru a se combina cu dressingul. După aceea, se adaugă pastele și se amestecă. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă la rece cel puțin o oră la frigider sau până se răcește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ţara în care Meta va dezactiva conturile de Facebook şi Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani
Ţara în care Meta va dezactiva conturile de Facebook şi Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani
Ţara în care Meta va dezactiva conturile de Facebook şi Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
închide