Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Somonul este perfect pentru o cină delicioasă, sățioasă și rapidă. Fiind o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3 și vitamine, somonul este iubit și apreciat atât pentru valoarea nutritivă, cât și pentru versatilitatea sa în bucătărie. Indiferent de preparatul pe care urmează să îl gătești din somon, modul în care îl prepari va avea un impact profund asupra gustului final. Descoperă pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust.
După ce ai încins bine tigaia pentru a găti somonul trebuie să iei o decizie. Pui mai întâi partea cu pielea sau cea cu carnea. Bucătarii recomandă să nu îi scoți niciodată pielea, care dacă nu intenționezi să o mănânci și să pui fileul de somon întotdeauna cu partea cu pielea în jos.
Pielea de somon este bogată în acizi grași omega-3, care pot fi benefici pentru sistemul cardiovascular. Până să te gândești la modul în care îți îmbunătățești starea de sănătate pielea somonului, vei simți ceva mai palpabil.
Gustul său este incredibil de bun, iar textura sa crocantă te va face să mănânci peștele cu plăcere. În plus, va crea un contrast delicios cu carnea moale și delicată a somonului.
Pe ce parte se gătește somonul
Dacă vei pune fileul în tigaie începând cu carnea, vei obține un preparat uscat, care seva găti prea mult. Pielea va fi moale și deloc apetisantă.
Aceasta acționează ca o barieră între carnea delicată și temperatura ridicată a plitei sau cuptorului. Carnea se va găti mai uniform, cu un risc redus de a-l găti prea mult. Dacă nu îți place pielea, o poți îndepărta după ce peștele este gătit.
Înainte de a începe să gătești, șterge toate părțile somonului cu un prosop de hârtie. Umiditatea nu numai că va împiedica pielea peștelui să devină crocantă, dar îl va face să se lipească de tigaie.
Nimic nu este mai rău decât un file de somon care se rupe, așa că elimină cât de multă apă poți. Poți chiar să lași somonul să stea aproximativ o oră în frigider. Vei vedea că va fi la fel de bun ca cel pe care îl mănânci la restaurant. Aerul uscat și rece va elimina excesul de umiditate, pentru pielea cea mai crocantă, fără să se lipească de tigaie.
Indiferent dacă coci, îl gătești la grătar sau îl prăjești, somonul are nevoie de răbdare. Nu îl întoarce foarte repede. Pielea ar trebui să fie în contact direct cu tigaia, fără să o miști, pentru cea mai mare parte a timpului de gătit sau până când trei sferturi din carne capătă o culoare roz mai deschis.
În felul acesta nu se va lipi și se va rumeni corespunzător. După aceea, întoarce-l, lasă-l să se gătească până la nivelul dorit, și pune-l în farfurie.
Dacă gătești somonul la cuptor, unde nu îl poți urmări atât de atentă, și îți este teamă că se va lipi de tavă pune-l pe o hârtie de pergament.
Când se gătește somonul fără piele
Fileul de somon trebuie să aibă după gătire o formă perfectă. De aceea, trebuie manipulat cât mai puțin. Nu trebuie întors în tigaie decât o singură dată, iar la cuptor deloc. Altfel, se va rupe în multe fășii, care nu vor fi nici suculente, nici nu se vor găti uniform.
Încearcă și rețeta de somon cu sparanghel la tigaie. Este simplă și utilă.
Există momente când somonul fără piele este poate fi mai bun. În timp ce pielea aduce, fără îndoială, o aromă delicioasă și un contrast de textură, nu este deloc apetisantă atunci când este gătită insuficient.
Dacă urmează să faci tocană, ciorbă sau urmează să gătești somonul la aburi atunci este mai bine să îndepărtezi pielea înainte.