Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști

Carnea de pui este una dintre cele mai accesibile pentru că se găsește peste tot și nu este la fel de scumpă ca cea de vită sau de porc. Dezavantajul este că dacă nu este pregătită bine înainte, aceasta poate fi fadă. Cu câteva sfaturi de la experți poți să ai o carne de pui la grătar suculentă și gustoasă. Descoperă secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști.

Cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar pusă alături de câteva legume la grătar
Sarea este secretul unui grătar cu carne de pui perfect / Shutterstock

Dacă te hotărăști să faci un grătar cu carne de pui nu te crampona de faptul că poate ieși uscată și fără gust. O marinadă bună va face minuni și toată lumea va aprecia calitățile tale de bucătar.

Iată ce sfaturi îți dau experții de la Food52 pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar

Pieptul de pui și pulpele sunt cele potrivite pentru grătar. Dintre acestea două pulpele au carnea mai aromată și mai fragedă. Pe de altă parte, pieptul de pui are mai puțină grăsime.

Acest lucru este bun din punct de vedere nutritiv, dar pentru gătit nu este tocmai ideal. Se va usca mai repede. Poți evita acest lucru tăindu-l în bucăți mai mici pentru a putea reține mai multă umiditate.

Încearcă și rețeta de friputră de pui în sos picant de roșii. Este simplă și ușor de preparat.

Dacă nu te hotărăști care parte a puiului să o pui pe grătar există varianta de a-l găti întreg. Va ieși mult mai suculent dacă îi scoți spatele astfel încât să îl poți așeza perfect pe grătar.

Cum pregătești grătarul

Înainte de încălzi grătarul ai grijă să fie foarte bine curățat de la sesiune anterioare de gătit. Folosește o perie specială și freacă-l bine sau un șomioig de folie de aluminiu.

Pentru a te asigura că nu rămâne nicio urmă de mâncare poți să încălzești puțin grătarul înainte de a te apuca să îl cureți. Apoi unge-l cu o bucată de carne grasă, de slănină sau cu un șervețel îmbibat în ulei.

Atunci când vrei să gătești cea mai suculentă carne de pui la grătar este important să ai o parte fierbinte și una mai puțin încălzită.

Vei muta carnea în funcție de cât de repede vrei să să gătească, dar și ținând cont etapa procesului. Părțile mai mari de carne le vei pune pe locul unde nu este temperatura foarte ridicată pentru că se vor arde repede, iar la interior vor rămâne nefăcute, în timp ce pe locul unde jarul este intens, acolo vei pune părțile care au nevoie de o gătire rapidă.

Dacă ai grătar pe gaz, atunci lucrurile sunt mai simple. Pornește-l și lasă-l 10-15 minute. Apoi pune carnea și întoarce-o ori de câte ori are nevoie.

Cum se fac la grătar pieptul și pulpele de pui

Este greu de precizat timpul necesar pentru gătirea pieptului și pulpelor de pui pe grătar. Totul depinde de mărimea lor, dacă sunt sau nu dezosate și de tipul de grătar folosit.

Ca regulă generală, în primele 3 minute ține carnea unde este cea mai mare temperatură. După ce capătă o crustă aurie, întoarce carnea și mut-o într-o zonă în care jarul nu este la fel de puternic.

Dacă ai un termometru măsoară temperatura interioară. Când ajunge la 73°C este gata. În cazul în care nu ai cum să faci această măsurătoare ține cont de faptul că în 10-15 minute ar trebui să fie gătită. După ce iei carnea de pe grătar las-o să se odihnească minimum 10 minute.

Cum gătești puiul întreg

În primă fază pune puiul la cea mai înaltă temperatură pentru 5 minute sau până când are o crustă aurie. Apoi mută-l într-o zonă în care jarul nu este foarte puternic și lasă-l 45 de minute sau până când temperatură internă ajunge la 73°C.

Înainte de a-l tăia are nevoie de minimum 15 minute de odihnă.

Cum îți dai seama că puiul este făcut

Cu cât vei găti mai des carne de pui cu atât îți vei da seama dacă este sau nu gata doar uitându-te cum arată sau atingându-l și simțindu-i textura. Totuși, cea mai sigură modalitate este prin folosirea unui termometru special pentru carne. Temperatura ideală este de 73°C.

Un alt pas important este să lași carnea să stea 10-15 minute după ce ai luat-o după grătar.

Cum se marinează carnea de pui

Marinarea cărnii de pui nu este neapărat necesară, dar nu trebuie să sari peste asezonare. Poți să o freci cu sare chiar și cu 3 zile înainte de a o găti la grătar. Vei avea nevoie de o linguriță de sare pentru fiecare 500 g de carne de pui.

Poate pare o cantitate mare, dar după ce vei gusta din carnea preparată vei constata că este foarte gustoasă și fragedă, iar pielea va fi crocantă.

Pentru a marina carnea de pui poți folosi iaurt, zeamă de lămâie sau de limetă, miere, ulei de măsline, piper, șofran, usturoi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Friptură de porc la cuptor cu sos
Friptură de porc la cuptor cu sos. Rețeta cu care îți vei cuceri invitații
Friptură de porc la cuptor cu sos. Rețeta cu care îți vei cuceri invitații
filet mignon
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile atrag norocul fără prea mult efort. Află dacă te numeri printre ele
Persoanele născute în aceste zile atrag norocul fără prea mult efort. Află dacă te numeri printre ele
Persoanele născute în aceste zile atrag norocul fără prea mult efort. Află dacă te numeri printre ele
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Cum arată locuinţa în care milionarul care a renunţat la cetăţenia română stă cu iubita cu 23 de ani mai tânără!
Cum arată locuinţa în care milionarul care a renunţat la cetăţenia română stă cu iubita cu 23 de ani mai tânără!
Cum arată locuinţa în care milionarul care a renunţat la cetăţenia română stă cu iubita cu 23 de ani mai tânără!
Ce mai face Burlacul Andrei Andrei, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a găsit jumătatea și a devenit tătic
Ce mai face „Burlacul” Andrei Andrei, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a găsit jumătatea și a devenit tătic
Ce mai face „Burlacul” Andrei Andrei, după ce s-a retras din lumina reflectoarelor. Și-a găsit jumătatea și a devenit tătic
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
închide