Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști

Carnea de pui este una dintre cele mai accesibile pentru că se găsește peste tot și nu este la fel de scumpă ca cea de vită sau de porc. Dezavantajul este că dacă nu este pregătită bine înainte, aceasta poate fi fadă. Cu câteva sfaturi de la experți poți să ai o carne de pui la grătar suculentă și gustoasă. Descoperă secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști.

Cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar pusă alături de câteva legume la grătar
Sarea este secretul unui grătar cu carne de pui perfect / Shutterstock

Dacă te hotărăști să faci un grătar cu carne de pui nu te crampona de faptul că poate ieși uscată și fără gust. O marinadă bună va face minuni și toată lumea va aprecia calitățile tale de bucătar.

Iată ce sfaturi îți dau experții de la Food52 pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar

Pieptul de pui și pulpele sunt cele potrivite pentru grătar. Dintre acestea două pulpele au carnea mai aromată și mai fragedă. Pe de altă parte, pieptul de pui are mai puțină grăsime.

Acest lucru este bun din punct de vedere nutritiv, dar pentru gătit nu este tocmai ideal. Se va usca mai repede. Poți evita acest lucru tăindu-l în bucăți mai mici pentru a putea reține mai multă umiditate.

Încearcă și rețeta de friputră de pui în sos picant de roșii. Este simplă și ușor de preparat.

Dacă nu te hotărăști care parte a puiului să o pui pe grătar există varianta de a-l găti întreg. Va ieși mult mai suculent dacă îi scoți spatele astfel încât să îl poți așeza perfect pe grătar.

Cum pregătești grătarul

Înainte de încălzi grătarul ai grijă să fie foarte bine curățat de la sesiune anterioare de gătit. Folosește o perie specială și freacă-l bine sau un șomioig de folie de aluminiu.

Pentru a te asigura că nu rămâne nicio urmă de mâncare poți să încălzești puțin grătarul înainte de a te apuca să îl cureți. Apoi unge-l cu o bucată de carne grasă, de slănină sau cu un șervețel îmbibat în ulei.

Atunci când vrei să gătești cea mai suculentă carne de pui la grătar este important să ai o parte fierbinte și una mai puțin încălzită.

Vei muta carnea în funcție de cât de repede vrei să să gătească, dar și ținând cont etapa procesului. Părțile mai mari de carne le vei pune pe locul unde nu este temperatura foarte ridicată pentru că se vor arde repede, iar la interior vor rămâne nefăcute, în timp ce pe locul unde jarul este intens, acolo vei pune părțile care au nevoie de o gătire rapidă.

Dacă ai grătar pe gaz, atunci lucrurile sunt mai simple. Pornește-l și lasă-l 10-15 minute. Apoi pune carnea și întoarce-o ori de câte ori are nevoie.

Cum se fac la grătar pieptul și pulpele de pui

Este greu de precizat timpul necesar pentru gătirea pieptului și pulpelor de pui pe grătar. Totul depinde de mărimea lor, dacă sunt sau nu dezosate și de tipul de grătar folosit.

Ca regulă generală, în primele 3 minute ține carnea unde este cea mai mare temperatură. După ce capătă o crustă aurie, întoarce carnea și mut-o într-o zonă în care jarul nu este la fel de puternic.

Dacă ai un termometru măsoară temperatura interioară. Când ajunge la 73°C este gata. În cazul în care nu ai cum să faci această măsurătoare ține cont de faptul că în 10-15 minute ar trebui să fie gătită. După ce iei carnea de pe grătar las-o să se odihnească minimum 10 minute.

Cum gătești puiul întreg

În primă fază pune puiul la cea mai înaltă temperatură pentru 5 minute sau până când are o crustă aurie. Apoi mută-l într-o zonă în care jarul nu este foarte puternic și lasă-l 45 de minute sau până când temperatură internă ajunge la 73°C.

Înainte de a-l tăia are nevoie de minimum 15 minute de odihnă.

Cum îți dai seama că puiul este făcut

Cu cât vei găti mai des carne de pui cu atât îți vei da seama dacă este sau nu gata doar uitându-te cum arată sau atingându-l și simțindu-i textura. Totuși, cea mai sigură modalitate este prin folosirea unui termometru special pentru carne. Temperatura ideală este de 73°C.

Un alt pas important este să lași carnea să stea 10-15 minute după ce ai luat-o după grătar.

Cum se marinează carnea de pui

Marinarea cărnii de pui nu este neapărat necesară, dar nu trebuie să sari peste asezonare. Poți să o freci cu sare chiar și cu 3 zile înainte de a o găti la grătar. Vei avea nevoie de o linguriță de sare pentru fiecare 500 g de carne de pui.

Poate pare o cantitate mare, dar după ce vei gusta din carnea preparată vei constata că este foarte gustoasă și fragedă, iar pielea va fi crocantă.

Pentru a marina carnea de pui poți folosi iaurt, zeamă de lămâie sau de limetă, miere, ulei de măsline, piper, șofran, usturoi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
peka
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: Trebuie făcute reduceri. Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide