Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști

Carnea de pui este una dintre cele mai accesibile pentru că se găsește peste tot și nu este la fel de scumpă ca cea de vită sau de porc. Dezavantajul este că dacă nu este pregătită bine înainte, aceasta poate fi fadă. Cu câteva sfaturi de la experți poți să ai o carne de pui la grătar suculentă și gustoasă. Descoperă secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar. Sfaturi utile de la specialiști.

Cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar pusă alături de câteva legume la grătar
Sarea este secretul unui grătar cu carne de pui perfect / Shutterstock

Dacă te hotărăști să faci un grătar cu carne de pui nu te crampona de faptul că poate ieși uscată și fără gust. O marinadă bună va face minuni și toată lumea va aprecia calitățile tale de bucătar.

Iată ce sfaturi îți dau experții de la Food52 pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Secretul pentru cea mai suculentă și fragedă carne de pui la grătar

Pieptul de pui și pulpele sunt cele potrivite pentru grătar. Dintre acestea două pulpele au carnea mai aromată și mai fragedă. Pe de altă parte, pieptul de pui are mai puțină grăsime.

Acest lucru este bun din punct de vedere nutritiv, dar pentru gătit nu este tocmai ideal. Se va usca mai repede. Poți evita acest lucru tăindu-l în bucăți mai mici pentru a putea reține mai multă umiditate.

Încearcă și rețeta de friputră de pui în sos picant de roșii. Este simplă și ușor de preparat.

Dacă nu te hotărăști care parte a puiului să o pui pe grătar există varianta de a-l găti întreg. Va ieși mult mai suculent dacă îi scoți spatele astfel încât să îl poți așeza perfect pe grătar.

Cum pregătești grătarul

Înainte de încălzi grătarul ai grijă să fie foarte bine curățat de la sesiune anterioare de gătit. Folosește o perie specială și freacă-l bine sau un șomioig de folie de aluminiu.

Pentru a te asigura că nu rămâne nicio urmă de mâncare poți să încălzești puțin grătarul înainte de a te apuca să îl cureți. Apoi unge-l cu o bucată de carne grasă, de slănină sau cu un șervețel îmbibat în ulei.

Atunci când vrei să gătești cea mai suculentă carne de pui la grătar este important să ai o parte fierbinte și una mai puțin încălzită.

Vei muta carnea în funcție de cât de repede vrei să să gătească, dar și ținând cont etapa procesului. Părțile mai mari de carne le vei pune pe locul unde nu este temperatura foarte ridicată pentru că se vor arde repede, iar la interior vor rămâne nefăcute, în timp ce pe locul unde jarul este intens, acolo vei pune părțile care au nevoie de o gătire rapidă.

Dacă ai grătar pe gaz, atunci lucrurile sunt mai simple. Pornește-l și lasă-l 10-15 minute. Apoi pune carnea și întoarce-o ori de câte ori are nevoie.

Cum se fac la grătar pieptul și pulpele de pui

Este greu de precizat timpul necesar pentru gătirea pieptului și pulpelor de pui pe grătar. Totul depinde de mărimea lor, dacă sunt sau nu dezosate și de tipul de grătar folosit.

Ca regulă generală, în primele 3 minute ține carnea unde este cea mai mare temperatură. După ce capătă o crustă aurie, întoarce carnea și mut-o într-o zonă în care jarul nu este la fel de puternic.

Dacă ai un termometru măsoară temperatura interioară. Când ajunge la 73°C este gata. În cazul în care nu ai cum să faci această măsurătoare ține cont de faptul că în 10-15 minute ar trebui să fie gătită. După ce iei carnea de pe grătar las-o să se odihnească minimum 10 minute.

Cum gătești puiul întreg

În primă fază pune puiul la cea mai înaltă temperatură pentru 5 minute sau până când are o crustă aurie. Apoi mută-l într-o zonă în care jarul nu este foarte puternic și lasă-l 45 de minute sau până când temperatură internă ajunge la 73°C.

Înainte de a-l tăia are nevoie de minimum 15 minute de odihnă.

Cum îți dai seama că puiul este făcut

Cu cât vei găti mai des carne de pui cu atât îți vei da seama dacă este sau nu gata doar uitându-te cum arată sau atingându-l și simțindu-i textura. Totuși, cea mai sigură modalitate este prin folosirea unui termometru special pentru carne. Temperatura ideală este de 73°C.

Un alt pas important este să lași carnea să stea 10-15 minute după ce ai luat-o după grătar.

Cum se marinează carnea de pui

Marinarea cărnii de pui nu este neapărat necesară, dar nu trebuie să sari peste asezonare. Poți să o freci cu sare chiar și cu 3 zile înainte de a o găti la grătar. Vei avea nevoie de o linguriță de sare pentru fiecare 500 g de carne de pui.

Poate pare o cantitate mare, dar după ce vei gusta din carnea preparată vei constata că este foarte gustoasă și fragedă, iar pielea va fi crocantă.

Pentru a marina carnea de pui poți folosi iaurt, zeamă de lămâie sau de limetă, miere, ulei de măsline, piper, șofran, usturoi.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce în bol albastru, decorată cu verdeață
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Salată răcoroasă de pui cu ananas și porumb dulce
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide